Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Implementace Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti a navazující novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií XXIV. Seminář energetiků 23.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Příprava nové dopravní politiky ČR
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
ministryně pro místní rozvoj
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Evropské fondy Mgr. Kateřina Neveselá
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor setkání EKIS a odborný seminář Ostrava, 27. října Aktuální situace v oblasti energetické účinnosti.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Martin Vajčner oddělení analýz odbor politiky bydlení Energetická účinnost domů a Koncepce bydlení České republiky.
Národní dotační programy MPO podporující úspory energie
Vodohospodářské aktuality
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor
Zvyšování energetické účinnosti z pohledu MPO
Transkript prezentace:

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a úspor Česko-německý strategický dialog – expertní workshop Praha, 21. října 2015

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 2 Směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU o energetické účinnosti byla přijata dne 25. října 2012 energetická účinnost (EE) – v rámci strategie „Evropa 2020“, jeden z cílů klimaticko-energetické politiky snížení emisí x zvýšení podílu OZE x zvýšení energetické účinnosti revidovaný plán energetické účinnosti z roku 2011 NÁRODNÍ AKČNÍ PLÁN ENERGETICKÝCH ÚSPOR – NAPEE dopracovaný a schválený v květnu 2014

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 3 Směrnice 2012/27/EU a článek 7 Článek 7 – Systémy povinného zvyšování energetické účinnosti Povinnost od každoročně vykazovat nové úspory energie ve výši 1,5 % objemu ročního prodeje energie koncovým zákazníkům Směrnice umožňuje dva přístupy: Závazné schéma systému povinného zvyšování energetické účinností povinnost pro distributory a maloobchodní prodejce energie Alternativní schéma systému povinného zvyšování energetické účinností povinnost pro stát, který převezme závazek na sebe závazek je plněn na základě politických opatření

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 4 Volba alternativního schématu dle článku 7 ČR se rozhodla jít cestou alternativního schématu s doplněním o povinná opatření v případě nedostatku prostředků pro implementaci článku 7 směrnice Usnesení vlády ČR č. 923 ze dne 4. prosince 2013 Důvody pro využití alternativního schématu: možnost využití existující zdroje financování fungující mechanismy lepší dohled státu nad plněním cíle nižší administrativa a dohled, sledování a vykazování úspor než ve srovnání s povinným schématem zamezení dopadu do cen energií pro koncové zákazníky se zřetelem na strukturu ekonomiky, vysoký podíl HDP průmyslu

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 5 Alternativní „politická“ opatření k naplnění NAPEE Z politických opatření nabízených a popsaných směrnicí 2012/27/EU ČR využije: investiční dotace nástroje finančního inženýrství systémy a nástroje financování a odbornou přípravu a vzdělávání včetně energetického poradenství neinvestiční dotace (analýzy vhodnosti využití metody EPC pro její aplikaci, zavádění energetického managementu, osvěta) V případě neplnění cíle bude zváženo využití dalších nástrojů (národní fond, eventuálně kombinování alternativního schématu s dalšími možnostmi) – významný mezník konec roku 2016

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 6 Stanovení cíle dosažení konečné úspory energie v roce 2020 Dle metodiky vyplývající ze směrnice 2012/27/EU ČR zvolila rovnoměrný náběh energetických úspor do roku 2020 (usnesení vlády ČR č. 951 ze dne 9. srpna 2013) Při rovnoměrném rozložení energetických úspor mezi lety 2014 a 2020 má povinnost dosáhnout ČR: vnitrostátního orientačního cíle energetických úspor ve výši 47,78 PJ (13,27 TWh) nových úspor v konečné spotřebě v roce 2020 celkových kumulovaných energetických úspor v 2014 – 2020 ve výši 191,10 PJ každoročně (2014–2020) nové úspory energie ve výši 6,83 PJ

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 7 Stanovení cíle dosažení konečné úspory energie v roce 2020

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 8 Stanovení cíle dosažení konečné úspory energie v roce 2020 DEFICIT - 20,49 PJ ?

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 9 Přehled základních alternativních opatření – dotačních programů Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 2014 – 2020 (MPO) Operační program životní prostředí 2014 – 2020 (MŽP) Integrovaný regionální operační program 2014 – 2020 (MMR) Nová Zelená úsporám 2014 – 2020 (MŽP) Operační program Praha – pól růstu (Hlavní město Praha) Program PANEL (MMR) Program JESSICA (MMR) Program EFEKT (MPO) Nová zelená úsporám 2013 a Zelená úsporám 2009 – 2012 (MŽP) Operační programy 2007 – 2013 (OP podnikání a inovace, OP životní prostředí, Integrovaný OP)

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 10

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 11 Nástroje pro maximalizaci dosahování úspor jednotný přístup k vykazování a sledování úspor dopracování metodiky vykazování úspor energie z alternativních opatření komunikace významnosti a pozitivních přínosů nutnost komunikace o podstatných součástech programů (úspory energie) existence flexibilních mechanismů možnost úpravy kritérií a podmínek jednotlivých podpůrných nástrojů uplatnění finančních nástrojů snížení nákladovosti vynaložených dotačních prostředků motivační schéma klíčových lidí a subjektů motivace všech zainteresovaných stran

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 12 Schéma využití inovativních přístupů – finanční nástroje, EPC a identifikace dalších nástrojů příprava využívání finančních nástrojů největší rozpracovanost na MŽP – uplatnění v PO5 OPŽP zapojení odboru energetické účinnosti MPO do přípravy dalších kroků (kooperace s MF, MMR, MPO) větší důraz na aplikaci energetických služeb se zárukou (EPC) lze uplatnit i bez nutnosti profinancování potřebné investice identifikace dalších nástrojů pro úspory energie zvážení zapojení „soft“ nástrojů komunikace s privátním sektorem a hledání dalších modelů pro vykazování úspor

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 13 Úspory energie aktuálně – konkrétní kroky (1) novela zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií platnost od (změny v zákoně 103/2015 Sb.) novely souvisejících vyhlášek 78/2013 o energetické účinnosti budov je na cestě do sbírky zákonů 118/2013 o energetických specialistech již je ve sbírce zákonů 480/2012 o energetickém auditu a energetickém posudku ve fázi předložení do mezirezortního připomínkového řízení

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 14 Úspory energie aktuálně – konkrétní kroky (2) vznik koordinačního výboru pro plnění cílů z NAPEE návrh členů výboru – přes 50 nominovaných členů 4 rezorty, zástupci ÚV, ČSÚ, SEI, SFŽP, SFRB, HMP, 8 profesních organizací „nulté jednání“ výboru – 18. srpna 2015 metodika vykazování úspor energie – dopracování do poloviny listopadu 2015 plán jednání se zástupci všech podpůrných programů o podmínkách nastavení – nejprve během září 2015 a následně do poloviny listopadu jednání koordinačního výboru – 5. října 2015 trvání činnosti výboru až do konce roku 2020 (pravděpodobně i déle)

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 15 Ministerstvo průmyslu a obchodu – koordinátor nastavení programů z hlediska energetické účinnosti MPO zodpovídá za metodické vedení při nastavení podmínek získávání dotací na realizaci energeticky úsporných opatření verifikace nastavení trajektorie úspor u všech podpůrných programů na základě metodiky vykazování úspor (ještě před vyhlášením výzev) koordinace jednotného přístupu při stanovení indikátorů spolupráce s ostatními resorty při identifikaci a zavádění nových opatření a forem jejich dosažení zvážení zapojení a možnosti vykazování „měkkých“ nástrojů na podporu úspor

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 16 Administrátoři programů – kombinace maximální míry úspor při dostatečné alokaci prostředků MMR, MPO, MŽP a Hlavní město Praha se svými administrátory programů sjednocení indikátorů (národní číselník indikátorů) – nekonzistence verifikace nastavení podmínek poskytování podpory – jednoznačná podpora dosahování úspor energie oproti poskytování prostředků „za každou cenu“ – dodržování přijatelné nákladovosti projektů maximální zjednodušení administrace pro žadatele dokončení podmínek pro vyhlášení výzev oblasti úspor energie termín: do konce září 2015

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 17 NAPEE a cesta k jeho naplňování v rámci ČR Účinnost směrnice 2012/27/EU – prosinec 2012 Rozhodnutí o způsobu naplňování cíle – prosinec 2013 Začátek pro plnění cíle do roku 2020 – leden 2014 Zpracování aktuálního znění NAPEE – duben 2014 Vznik odboru energetické účinnosti a úspor – červen 2015 Založení koordinačního výboru pro EE – srpen 2015 Aktualizace NAPEE dle usnesení vlády ČR – prosinec 2015 Revize směrnice 2012/27/EU a aktualizace NAPEE – 2017

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 18 Úspory energie aktuálně – poslání odboru obecně (1) implementace směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti (EED) plnění národního akčního plánu pro energetickou účinnost (NAPEE) zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií a související vyhlášky optimalizace nastavení programů podpory ve vztahu k úsporám prověřování a nastavování metodiky vykazování úspor energie optimální kombinace druhů podpory v rámci programu EFEKT komunikace se zástupci Evropské komise o plnění cílů vůči EED

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 19 Úspory energie aktuálně – poslání odboru obecně (2) plnění povinnosti v souvislosti s plněním čl. 5 EED („vládní budovy“) odstraňování bariér bránících rozšiřování uplatnění metody EPC revidování příspěvku jednotlivých programů k plnění NAPEE spolupráce při optimalizaci využití finančních nástrojů ve vztahu k maximalizaci úspor energie hledání dalších možností úspor energie ve všech oblastech spolupráce při mediálních kampaních na podporu úspor energie

Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – strategie 20 Děkuji za pozornost Vladimír Sochor