Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o seniora trpícího depresí
Advertisements

Zákon o sociálních službách
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Koncepce péče o staré občany
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Houba Lion's Mane.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Zdravé stravování KC3.
VÝZNAM VODY PRO ČLOVĚKA…
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.
Prevence pádů Dana Jurásková MZ ČR
G RANADA – E RASMUS + S PECIFIKA OŠETŘOVATELSKÉ A NUTRIČNÍ PÉČE U SENIORŮ V ZAHRANIČÍ Lucie Kenkušová a Kristýna Hypešová.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Vliv IKT na lidské zdraví 2013 O. Kánský
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Podávání léků ústy – per os
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Příznaky nemoci Andrea Ječmenová 2012.
Výživa.
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický okruhStáří Název materiáluČasté problémy seniorů Číslo materiáluVY_32_INOVACE_4C_ZDR_14(20) AutorAndrea Ječmenová Datum tvorby Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

Anotace Prezentace Microsoft PowerPoint přibližuje současný postup ošetřování a přístup k seniorům. Prezentace je určena jako podpůrný materiál k výkladu učitele, lze použít i k opakování učiva. Cílem prezentace je studentům vštípit moderní pojetí péče o seniory.

Časté problémy seniorů Andrea Ječmenová 2012

Pohyb, pády omezený pohyb, pomalejší nejistá chůze => stabilitu zvyšují kompenzační pomůcky s věkem stoupá počet pádů => v oš. péči je musíme vždy předvídat =:> vždy si uvědomit, že pád může mít vážné následky je třeba poznamenat, že je povinností oš. personálu řádně a přesně zaznamenat do dokumentace seniora okolnosti každého pádu

představují častý problém u imobilních, inkontinentních, zesláblých seniorů seniorům se všechny rány hůře a déle hojí => proto pečlivě sledujeme stav kůže, eliminujeme vlhkost kůže, polohujeme, používáme antidekubitální pomůcky Inkontinence moči a stolice: uvědomit si, že tento stav senioři prožívají obtížně, vede k izolaci seniora, k mrzutým až depresivním náladám, ke sníženému sebevědomí => používáme vhodné pomůcky, upravíme prostředí seniora, pečujeme o kůži a genitálie Dekubity

Výživa a poruchy výživy poruchy příjmu potravy u seniorů jsou častým jevem ve stáří, klesá množství trávicích enzymů a klesá funkční schopnost trávicího traktu => omezování množství přijaté potravy, především nadýmavé potraviny, nebo naopak nadměrný přísun nevhodné stravy, která vede k obezitě senioři nepotřebují velké množství jídla, avšak musí být energeticky hodnotné, vyvážené a dobře stravitelné => více menších porcí během dne dbáme na dostatečný příjem vitamínů, vlákniny a minerálních látek strava má být mnohostranná a lehce stravitelná, příjem energie odpovídá sníženému pohybu => omezujeme tučná a sladká jídla bereme ohledy na individuální zvyky a stravovací návyky seniorů podáváme jídlo vždy dostatečně teplé

Pitný režim častá je DEHYDRATACE => ztráta pocitu žízně, strach z nočního močení, inkontinence a možného zápachu, snížená hybnost => při ošetření dbáme na dostatečný příjem vhodných tekutin až 2 litry denně, tekutiny mají mít takovou teplotu, která seniorovi vyhovuje, není vhodné podávat hodně studené tekutiny tekutiny podáváme pravidelně během celého dne, není vhodné vypít větší množství tekutin najednou, aby nebyl přetížen kardiovaskulární systém

Spánek dbát, aby během spánku senior načerpal dostatek fyzických i psychických sil =>nedostatečný spánek se negativně odráží na náladě, vykonávání denních aktivit, na chuti být aktivní a řešit problémy ve stáří je běžný odpolední spánek => nenahrazuje noční spánek v noci musí být zajištěn klid, chodit spát ve stejnou dobu, upravené lůžko, někdy nutné užívání Hypnotik

Smyslové poruchy běžnou součástí stárnutí a stáří => zhoršení zraku a sluchu=> pravidelné kontroly, správní kompenzační poruchy => brýle, naslouchátko

Psychické problémy příčinami jsou : pesimistický postoj k životu, kognitivní poruchy, špatný způsob životního stylu, samota a nezájem rodiny, zvyšující se závislost na okolí a snižující se soběstačnost seniora => vznik depresí a sociopatií => zajistit vhodnou komunikaci, navodit důvěrný a empatický vztah, zajišťovat sebepéči, denní aktivity, motivovat ke chuti do života.

Kontrolní otázky a cvičení 1.Proč věkem stoupá riziko pádů a jak ho v péči o seniory odstraňujeme? 2.Jaké problémy nastávají u imobilních, inkontinentních, zesláblých seniorů? 3.Proč jsou, častým jevem poruchy příjmu potravy a tekutin u seniorů? Úkol :  Písemně zpracujte, na co správně dbát v péči o seniora, aby načerpal dostatek fyzických i psychických sil.

Použité zdroje Mgr. et Mgr.Jana Mlýnková Péče o staré občany Grada Publishing,a.s.,2011 ISBN Fotografie archiv autorky