Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
1 Změny financování regionálního školství Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Marketingové informace a marketingový výzkum. Marketingový informační systém sběr informací třídění informací analyzování informací distribuce informací.
Spolupráce Vězeňské služby NGO na Slovensku / možnosti a zaměření v oblasti drogových služeb / Olga Škvařilová, Sdružení Podané ruce Brno, CZ TWINNING.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb Název vyučovací oblasti: Reklama a reklamní.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Organizace občanské společnosti Magdaléna Šťovíčková Katedra občanského sektoru, FHS UK, 2013/2014.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Definice tématu II Robert Zbíral
Kriminalistická charakteristika trestného činu
Základy automatického řízení 1
Merchandising a nákupní atmosféra vybraných obchodních jednotek
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivační a věrnostní programy jako nástroj budování loajality zákazníků Autor práce: skopalová.
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Plánování ve školní tělesné výchově
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Absorpční kapacita Jihomoravského kraje
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Kvalitativní výzkum Vybrané otázky: Proč kvalitativní výzkum?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Analýza řízení privátní značky v maloobchodní jednotce
Logistika a Supply Chain Management
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Velikost nářadí.
Popisný (popis reality, jevu) Vztahový (vztah jevů, faktorů, činitelů)
Selekční jazyky (2) Úvod do problematiky Josef Schwarz
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Zdanění provozu motorových vozidel v České republice Autor Bakalářské práce: Irena Záhorková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Six sigma – zkrácená verze
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Organizační struktura
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Dopad online seznamek na výběrové párování
Brána fantazii otevřená aneb o vnímání literatury
Ing. Veronika Dostálková MBA
5. Veřejná politika jako struktura a proces
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
SEM – speciální přístupy
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Rovnice HRA.
Profesionalita v sociální práci
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Transkript prezentace:

Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014

Text O’Brien, T. (2010) ‘Stuck in the Middle: Maintaining the Organizational Legitimacy of the Regional Environmental Center,’ Voluntas: International Journal of Voluntary and Nonprofit Organizations, 21(3),

1.SK: Jaké je téma práce, výzkumný problém a výzkumné otázky? Jakou metodologii autoři zvolili? Uveďte charakteristiky zkoumané organizace. Jaká je struktura textu. 2.SK: Co označujeme pojmem legitimita organizací? Jaký má význam legitimita pro organizace? Jak a proč měnící se prostředí ovlivňuje legitimitu organizací? Jak organizace mohou udržet svou legitimitu v měnícím se prostředí? Uveďte na konkrétních příkladech z textu. 3.SK: Představ teorii závislosti na zdrojích. Co nám teorie závislosti na zdrojích vypovídá o organizační změně a roli organizace v rámci organizační změny? Uveď na příkladech z textu. 4.SK: Představ institucionální teorii. Co nám institucionální teorie vypovídá o organizační změně a roli organizace v rámci organizační změny? Uveď na příkladech z textu. 5.SK.Porovnej teorii závisti na zdrojích a institucionální teorii. V čem jsou podobnosti těchto dvou teorií a v čem jsou rozdílnosti ve vztahu k vysvětlení organizačních změn? Uveď na příkladech z textu. 6.sk. Jaké byly hlavní závěry textu? Proč autoři nazvali text „Stuck in the Middle“? Které z poznatků výzkumu by bylo možné využít pro efektivnější řízení organizace?

Výzkumný cíl a výzkumné otázky CÍL výzkumu: – porozumět, jaký mají externí tlaky vliv na organizaci, – jak se organizace adaptuje na změny, – jak si organizace udržují legitimitu Výzkumná otázka: – Jak se podpůrné organizace snaží udržovat svou organizační legitimitu?

Témata Organizační rozvoj Tlaky externího prostředí Organizační legitimita Podpůrné NNO

Teorie Podpůrné organizace Teorie závislosti na zdrojích Institucionální teorie – Institucionální isomorfismus Koncept organizační legitimity

Metodologie Případová studie the Regional Enviromental Centrer for Central and Easter Europe – Prostředí střední a východní Evropy Techniky sběru dat: rozhovory, analýza dokumentů Vzorek: charakteristiky zkoumané organizace, výběr vzorku

Závěry Externí prostředí má zásadní vliv na na to, jak organizace jednají Dva významné externí faktory, které ovlivňují jednání organizace: – dostupnost zdrojů/struktura donorů – proměna a míra stability politického systému: demokratizace, růst stability politického systému,, vstup zemí do EU Organizaci se podařilo reagovat na vnější podmínky a udržet si zdroje pro financování organizace (proměna zdrojů)

Závěry Isomorfní tlaky: jaké, v čem se projevovaly? – Zavedení formálních pravidel a standardizace organizačních procesů – profesionalizace.: např. nábor expertů Legitimity a organizační rozvoj: jak změny v externím prostředí ovlivňují legitimitu organizace? – Př. Zdroje: vztah ke státu vs. Vnímání tohoto vztahu spolupracujícími organizací – Př. Změna politické situace: integrační role organizace vnímána jako omezující

Závěry „Stuck in the Middle“: – organizace je na jedné straně stále více závislá na svých donorech a zároveň má čím dál větší konkurenci z řad domácích organizací

Srovnání dvou teoretických přístupů Teorie závislosti na zdrojích - Institucionální teorie – Proč studovat externí prostředí organizace? – Co je chápáno jako externí prostředí? – Co externí prostředí v organizacích ovlivňuje? – Může organizace ovlivňovat svou závislost na externím prostředí?  Podobnost / Rozdílnost teorií

Srovnání dvou teoretických přístupů Proč studovat externí prostředí organizace?¨ Obě teorie se shodují v tom, že je potřeba studovat externí prostředí, které ovlivňuje organizační rozvoj Co je chápáno jako externí prostředí? TZN: zdroje IT: institucionální prostředí: sociální a kulturní kontext  Prostředí nemůže však chápat jako jednotný celek

Srovnání dvou teoretických přístupů Může organizace ovlivňovat svou závislost na externím prostředí? TZN: organizace je aktivní účastník, který dokáže s externími vlivy tvárně nakládat – Organizace jsou schopny dosáhnout a udržet si své klíčové zdroje a zároveň si zajistit legitimitu (př. Vyvažování zdrojů a požadavků klientů) IT: organizace jako pasivní aktér ve vztahu k prostředí – Organizace reagují na tlak prostředí tím, že se stávají podobnými, aby dosáhli legitimit  tím, že prostředí není možno vnímat jako jednotný celek, organizace si nemohou vybírat mezi konformitou a aktivním jednáním – síla organizace je tedy dána jak schopností organizace zajistit si legitimitu, tak její schopností zajišťovat si zdroje a kontrolovat je

Text Odborná stať Struktura: Úvod Teoretická část Metodologie Prezentace dat Analýza da s využitím teoretických konceptů Závěr Seznam použité literatury