Barviva jsou:  senzoricky aktivní látky potravin  určují charakteristickou barvu potravin Barviva rozdělujeme na 3 skupiny: a) přírodní barviva b)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘASY V LESÍCH.
Advertisements

BOTANIKA ORGANELY ROSTLINNÝCH BUNĚK
ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
1.Význam kosmetického účinku šamponu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_99.
Eva Pechová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Barviva.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
SACHARIDY.
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Heterocyklické sloučeniny
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
VY_32_INOVACE_CHK4_4660 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
FOTOSYNTÉZA.
Heterocykly.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Sloučeniny v organismech
Aminy Deriváty amoniaku – jeden, dva nebo tři atomy vodíku v molekule amoniaku jsou nahrazeny radikálem. Proto je dělíme na primární, sekundární a terciární.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
ŘASY MNOHOBUNĚČNÉ patří spolu se sinicemi k nejstarším obyvatelům planety nižší rostliny, mají vláknité tělo z mnoha buněk rostou ve vodě (mořské i sladké)
BÍLKOVINY.
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
FOTOSYNTÉZA.
Heterocyklické sloučeniny
Heterocyklické sloučeniny
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
KOSMETIKA.
Moření Změna přirozené barvy dřeva barvícími kapalinami nebo parami. Málo výrazné dřevo se přibarvuje na tmavší odstín nebo se napodobují vzácnější druhy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Heterocyklické sloučeniny s pětičlenným cyklem. Charakteristika heteroc.sl. Pětičlenné  bezbarvé kapaliny, zapáchají (připomínají chloroform)  obsaženy.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
6. KREV - transport látek - živiny - regulace homeostázy - pH
Základní pojmy organické chemie
Živočichové rybníka a jeho okolí
BARVIVA A PIGMENTY Barva je obecný výraz pro rodinu produktů, používaných k ochraně a k barvení objektu nebo povrchu jejich pokrytím pigmentovaným nátěrem.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Plastidy.
Základní informace o patří mezi nižší rostliny - mají chloroplasty s chlorofylem - z vody, minerálních látek a CO 2 vyrábějí organické látky - uvolňují.
CUKRY = SACHARIDY.
Barviva odvozená od kyslíkatých heterocyklů  Rozsáhlá skupina rostlinných fenolů (je známo více než flavonoidů)  Jejich základem je flavon.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Základy organické chemie
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Oběhová soustava Červené krvinky.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Fotosyntéza rostlinné pigmenty + světelná energie + oxid uhličitý + voda chemická energie + kyslík.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Třídění živých organismů
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Rostliny - význam a jejich dělení.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Barviva jsou:  senzoricky aktivní látky potravin  určují charakteristickou barvu potravin Barviva rozdělujeme na 3 skupiny: a) přírodní barviva b) syntetická barviva c) syntetická identická s přírodními látkami

 barevné látky, které syntetizují a akumulují či vypouštějí živé buňky  rozdělení barviv podle struktury: Barviva odvozená od dusíkatých heterocyklů Pyrolová Indolová Purinová Pteninová Fenoxazinová Fenoxinová

Barviva odvozená od kyslíkatých heterocyklů Flavonoidy Stilbeny Xanthofyly Barviva odvozená od chinonu Chinoidy Barviva odvozená od terpenu Karotenoidy Irinoidy

Barviva odvozená od dusíkatých heterocyklů

Hemoglobin Myoglobin - Hemoglobin je barvivo červených krvinek (erytrocyty) - Myoglobin je barvivo svalové tkáně

 naváže-li se na hemové barvivo kyslík vzniká oxyhemoglobin nebo oxymyoglobin  naváže-li se na hemové barvivo CO (jedovatý oxid uhelnatý) vzniká karboxyhemoglobin nebo karboxymyoglobin  vazba CO na hemová barviva je 130x silnější než vazba s kyslíkem → proto dochází při požárech, kde je velká koncentrace CO a nízká koncentrace kyslíku, k udušení  Výskyt hemových barviv: hlavní pigment živočichů - hemoglobin  Použití hemových barviv : výroba speciálních masných výrobků (jaternice, tlačenka) → používá se přídavek sterilně odebrané vepřové krve; ve většině zemí není povoleno používat hemová barviva (u nás ano)  Význam hemových barviv : hemoglobin- přenašeč O 2 a CO 2, myoglobin- zásobárna O 2

 Jedná se o polosyntetizující barviva vyšších rostlin, mechů a některých bakterií a řas   Chlorofyl  R=CH 3 → chlorofyl a  R=CH=O → chlorpfyl b

 Výskyt chlorofylových barviv : v chloroplastech (ve spojení s proteiny) 1. chlorofyl a: ↑ R; řasy, bakterie 2. chlorofyl b: ↑ R; bakterie 3. chlorofyl c: řasy 4. chlorofyl d: řasy 5. bakteriochlorofyl a,b,c,d,e: bakterie  Při výrobě potravin se používá se směs chlorofylů  Použití chlorofylových barviv: obecné barvení cukrovinek, těstovin, kosmetika, nápoje, polévky

Rozdělení chlorofylů  chlorofyly rozpustné v tucích - měďnaté komplexy chlorofylů, získávají se z kopřiv, z vojtěšky, fytoplanktonu, exkrementů bource morušového  chlorofyly rozpustné ve vodě - měďnaté komplexy chlorofylinů  Chlorofyly nejsou věčně zelené → časem se rozkládají (degradují) – hnědnou,žloutnou → proto je nutno chlorofyly konzervovat  Konzervaci nejčastěji provádíme pomocí enzymů, působením vyšších teplot, působením alkálií  Degradaci chlorofylů naopak urychluje teplota, světlo, přítomnost kyselin

 Jedná se o žlučová barviva - 4 pyrolová jádra jsou spojená methylovými můstky do linie  Biliny vznikají v živočiších oxidativním odbouráváním hemoglobinu zaniklých erytrocytů  Mezi nejvýznamnější biliny řadíme: bilirubin - oranžové barvivo (ve žluči) urobilin - žlutooranžové barvivo (ve střevech) biliverdin - modrozelené barvivo (obsažen ve žluči)  nemají technologické využití

 V rostlinách (v řasách) se nacházejí fykobiliny  Fykobiliny mají stejnou struktura jako žlučová barviva, navíc mají navázaný protein  Fykobiliny floreskují, jsou rozpustné ve vodě, slouží jako přidatná barviva při fotosyntéze  Pracuje se na využití fykobilinů  Mezi fykobiliny řadíme: fykoeritrin - červené barvivo (v řasách) fykokyanin - modré barvivo (v řasách, na povrchu tylakoidů) allofykokyanin – modré barvivo

 Rozdělení indolových barviv:  Betalaniny  Melaniny  Indigo  Antický purpur

 Ve vodě rozpustná červená, oranžová a žlutá barviva  Skupina je jmenována dle salátové řepy „Beta vulagris“  Výskyt betalaninů: čerstvá salátová řepa, laskavec trojbarevný, indický špenát, kaktusy  Použití betalaninů: betanin (tetaninová červeň) se používá k barvení potravin s kratší trvanlivostí (drůbeží párky, kyselé potraviny → nealko nápoje)

 Ve vodě nerozpustná hnědá až černá barviva  Výskyt melaninů:  Kůže  Srst  Vlasy  Peří  Inkoust sépie lékařské

 Indigo je modré textilní barvivo známé již od starověku  Antický purpur je červeno-fialové textilní barvivo, získává se z plže ostranky jaderské

 Zástupci purinů:  Guanin  Xanthin  Kyselina močová  Výskyt purinových barviv: ve formě mikrokrystalů nebo granulí, vyskytují se v bílých, krémových a stříbřitých pigmentech - např. v šupinách ryb

 zástupci:  Leukopteniny  Xanthopteniny  ichtyopteniny  Výskyt pteninů:  Leukoptenin - bílý, v křídlech bělásků  xanthoptenin- žlutý, v křídlech žluťásků  ichtyoptenin- modrý, floreskující, v kůži ryb  Do této skupiny řadíme další žluté, oranžové a červené pigmenty korýšů, ryb, plazů a obojživelníků

 Jedná se převážně žluté pigmenty  Vyskytují se u některých druhů bakterií – například pseudomonas, streptomyces

 Jedná se o purpurová až červenofialová nebo o žlutá až hnědá barviva  Použití:  barvení textilu - prekursory z lišejníků - nechávají se reagovat s NH 3 a O 2 a vzniká barvivo  orcejnová barviva - barvení textilu  sulfonovaná orcejnová barviva – barvení nealko a cukrovinky

 Velíšek J. Chemie potravin 2; Ossis, Tábor  Velíšek J. Chemie potravin 3; Ossis, Tábor 1999.