Plagiátorství plagiátorství jedním z problémů citační etiky, poidoblasti etiky informační Plagiátorství – projev, který nevhodně či podvodně využívá již.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aleš Pekárek Ústav informačních studií a knihovnictví, FF UK Současný stav využití Creative Commons v oblasti informací veřejného sektoru ČR CC Salon,
Advertisements

Přijímací řízení.
Příklady citací v textu
VY_32_INOVACE_08/3/14 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Autorský zákon Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
Kód UT ISI. Číslo UT ISI se zobrazuje pouze v exportních formátech Web of Science:Číslo UT ISI se zobrazuje pouze v exportních formátech Web of Science:
Citace, citování Plagiátorství
Kde hledat informace pro psaní práce a jak se vyhnout plagiátorství?
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Nová učebnice latiny nakladatelství Veritas
Zpracování dokumentů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_14 Název materiálu:Knihovny a jejich služby Tematická oblast:Český jazyk 1. ročník Anotace:Prezentace.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
 Hlavním smyslem citování je zachytit myšlenkové vazby mezi originálním textem a použitými myšlenkami z jiných zdrojů [Boldiš, 2002].  dokázat vlastní.
JAK UČIT OCHRANU POČÍTAČE Vypracoval: Martin Rais P03466 Předmět:KVD/DIDI2 Studijní program: MT - VT - ZŠ Akademický rok: 2006/2007 Datum:
Od Lucie Zíbové z 9.A. Autorské právo Autorské právo je právo autora k dílu. Autorské právo vzniká hned po zveřejnění díla. Autorské právo se značí ©(C.
PSY 475 V ĚDECKÁ KOMUNIKACE Hana Macháčková Lenka Dědková Věra Kontríková Jan Šerek.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Informační výchova online Ústřední knihovna PřF MU
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
2. LMS Unifor. E-learning vzdělávací proces, využívající informační a komunikační technologie k tvorbě kurzů, k distribuci studijního obsahu, komunikaci.
Klasifikace FYZIKA 2.pol. - dokončíme elmg.jevy - seznámíme se s elmg. vlnami - „projdeme“ se sluneční soustavou Do konce roku budeme ještě několik nových.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Studijní IS a plagiáty Růžena Zemanová.
Absolventská práce.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-18 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 10. prosince Bibliografické citace a citační software.
Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT 2010
4. BIBLIOGRAFICKÉ CITACE, CITAČNÍ NORMA ISO 690 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Plagiát a plagiátorství. Plagiát napodobenina uměleckého, literárního nebo vědeckého díla, u níž je jako původce díla (autor) – uveden napodobitel, tzv.
Využití citačních databází při psaní odborného textu.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_PRAVO_FUNKCE_PRAMENY_ 02 Název školyStřední škola.
P LAGIARISMUS A CITACE Úvod do studia. D EFINICE PLAGIARISMU Zahrnuje: a) Objekt, kterým jsou slova, věty, myšlenky, části textu, popřípadě celý text,
Vyhledávání informací a citační etika Zdroj: pixabay.com.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Knihovny, katalogy, nástroje na správu zdrojů a citací. Přednáška k úvodu do metodiky studia naVOŠ Jabok, 24. Září 2010.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Zdroj: pixabay.com Jak na citace?.
Zuzana Teplíková , Praha
PSY103 Vývojová psychologie I Zuzana Masopustová
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
Citační manažery Olomouc
Autorské právo.
Styly citací a referencí pro závěrečné práce a publikace
Autorské právo a ochrana označení – vybrané otázky
Citační a bibliografické databáze:
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
hledat organizovat citovat
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Transkript prezentace:

Plagiátorství plagiátorství jedním z problémů citační etiky, poidoblasti etiky informační Plagiátorství – projev, který nevhodně či podvodně využívá již existující práci bez svolení či uvedení jejího autora. Duševní vlastnictví – nehmotný majetek produkovaný kognitivní činností, který získává svoji hodnotu díky vytvořené myšlence či souboru myšlenek Antiplagiátorská politika – opatření zveřejněná a prosazovaná organizací, která spravuje oblast záležitostí spojených s prevencí, detekcí a postihy za nedovolené napodobování a přejímání děl bez svolení či uvedení autora.

Krádež duševního vlastnictví Nedostatečně naplněný standard kreativity Porušení osobnostního a morálního práva předchozího autora Podvodné zkreslení autorství Proč je plagiátorství odsuzováno Zdroj:

Co je plagiátorství Podvodné jednání – vydávání nepůvodního díla za vlastní výtvor Zatajující jednání - ukrývání nesprávných a nevhodných použití díla VÝJIMKA: situace v nichž všeobecně přijímané hodnoty opovrhovány – např. pirátství a veřejně deklarované porušení copyrightu

Co je plagiátorství  doslovné kopírování zveřejněného materiálu  parafrázovaní bez uvedení zdroje materiálu  kopírování domácího úkolu  opsání odpovědí na otázky z testu  vypracování úkol někým jiným (i na zakázku)  i nezáměrné plagiátorství Video University of Mississippi Libraries o plagiátorství: rism_ac_honest/plagiarism_academic_honesty_text.html

Co je plagiátorství Dva typy plagiátorství: 1. Chybějící autorské zplnomocnění Typicky krádež duševního vlastnictví nebo porušení autorského práva připravuje vlastníka copyrightu o příjem  Př. neautorizovaná distribuce hudby na webu Zdroj: corp.biz/graphics/sol utions/copyright_infri ngement.jpg

Co je plagiátorství 2. Chybějící doložení autorství Zkopírování úryvků či celých děl bez uvedení jejich autora v citaci nejde o poručení copyrightu – vzácně se řeší před soudem spíše než zákonů se týká kulturních zvyklostí (středověká Evropa copyright neuznávala).  Př. 1 publikování anonymních básní z 19. st. jako svých vlastních  Př. 2 distribuce ilegálních pornografických materiálů jako vlastní produkce  ilegální materiál nemá copyright, přesto jde o plagiátorství

Co není plagiátorství Situace, v nichž je opakování dřívějších projevů bez uvedení autorství akceptovatelné Příklady: běžně opakované vtipy vžitá data historických událostí běžně známá fakta, běžná znalost (dostupné ve slovnících a encyklopediích) - základ znalostí společenství vzdělaných lidí TIP: empirické pravidlo – pokud je ta stejná informace opakovaná v pěti a více na sobě nezávislých zdrojích, lze ji považovat za běžnou znalost ALE: znalost je běžná jen pro někoho, jen v dané odborné komunitě. Vždy přemýšlejte nad publikem, kterému je dílo určeno!

Proč citovat část akademické poctivosti – čest k sobě, k vyučujícím ocenění osob, které původně na myšlenky přišly projev věrohodnosti myšlenek a podloženosti názorů citace jiných než vlastních vědeckých článků a učebnic označuje kvalitu a šíři výzkumu orientace vědců a čtenářů na další zdroje a informace

Jak se vyhnout plagiátorství Citujeme vše, co je duševním vlastnictvím – obrázky, grafy, zvukové a obrazové záznamy, sdělní z mailů a přednášek apod. Výjimka: běžná znalost Citace – označit uvozovkami a uvést bibliografickou referenci Parafráze – myšlenky z práce někoho jiného vyjádřené vlastními slovy – nutno uvést bibliografickou referenci Různé citační styly – ISO 690, APA, Chicago manual style, MLA atd.

Jak se vyhnout plagiátorství software pro správu citací (citační manažery): Zotero – volně dostupný z: detaily viz heslo Zotero nastroju/citace-a-bookmarking/bibliograficke-manageryhttp://nastroje.knihovna.cz/katalog- nastroju/citace-a-bookmarking/bibliograficke-managery RefWorks ( EndNote – dostupný přes knihovnu: ( 18. a 19. dubna mohou studenti navštívit praktickou lekci v knihovně FF: ( software na tvorbu citací – Citace při psaní skupinového příspěvku, zprávy či projektu zkontrolujte pro jistotu dvakrát, že jsou uvedeny všechny citace

Antiplagiátorská politika Prosazuje akademickou poctivost Postihuje plagiátorství, včetně plagiátorství neporušujícího autorská práva Antiplagiátorská politika Kabinetu knihovnictví (Studijní předpisy na stránkách VIK): - jakákoliv úloha, obsahující plagiátorské materiály bude hodnocena známkou F, vztahující se na celý kurz. Postihy mohou být i tvrdší v závislosti na vážnosti přestupku

Antiplagiátorská politika Dr. Russel Williams z Floridské Státní Univerzity nabízí tyto rady pro vyvarování se neúmyslnému plagiátorství: 1.pokud přebíráte z jakéhokoli zdroje materiál, který není váš a vkládáte ho do své práce, musíte poskytnout buď přiměřenou poznámku pod čarou, koncovou poznámku, vsuvku nebo bibliografickou referenci na zdrojový materiál 2.každý materiál citovaný doslovně z jiného zdroje musí být uzavřen v uvozovkách a jeho zdroj označen tak, jak je zmíněno v 1) 3.materiál nepřevzatý z textu doslovně, ale pouze parafrázovaný musí být také označen způsobem určeným v 1) Antiplagiátorská politika KISKu: /Antiplag_politika_KISK.pdf