Jaroslav Bazala Brno, 16. září 2015 Proč je důležité plánování a logistický audit ve výrobní firmě?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Logistika v silniční dopravě
Advertisements

PLÁNOVÁNÍ A ŘÍZENÍ VÝROBY
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Jištění kvality technologických procesů
Software Development Conference 2007 Vztah dodavatele a odběratele Zdeněk Borůvka.
Optimalizace modelováním procesu
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
Projektové řízení Modul č.1.
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Únor PŘEDNÁŠKA Typové systémy.
TKZ Polná spol. s r.o. od 1994 (1911) výrobce stavebního a nábytkového kování česká firma bez zahraniční spoluúčasti obrat - cca 210 mil. Kč počet zaměstnanců.
Facility management ČSN EN
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Outsourcing výrobní logistiky Ing. Marek Vinš, Ph.D.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
POZNATKY Z LOGISTICKÝCH AUDITŮ
Význam informací a dat a znalostí
Dr. Kurimoto převzato z přednášky Obsah přednášky -
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
10 Logistická struktura a plánování v servisních podnicích a útvarech
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
8 Případové logistické studie Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Ing. Martin Stávek Katedra jakosti a spolehlivosti strojů Technická fakulta.
Vzdělávací moduly  systém prakticky zaměřeného vzdělávání  postihuje široké spektrum dovedností potřebných k úspěšnému předkládání a řízení projektů.
ASP a.s. ASP a.s. ASP a.s. je mezinárodní softwarová společnost zaměřená na komplexní implementaci a maintenance FM systémů společností a institucí. 
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
TVORBA HODNOTY VNÍMANÁ ZÁKAZNÍKEM
Manufacturing Execution Systems
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
2 LOGISTICKÉ SYSTÉMY Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Vratislav Paulík ředitel projektů
Organizace práce a ergonomie. Základní terminologie Organizace: –1. účelné pořádání, uspořádání, řízení, správa, organizování; účelně opravený řád Ergonomie:
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2009.
1 Řízení změn Modely systémového řízení. 2 Řešení jednotlivostí (cílené) Systémové řízení podnikání (institucí) Změny v „technikách“ řízení.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
HACCP.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Informační systémy v personálním řízení
Poradenský proces Plánování akce. Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného problému Vypracování jednoho nebo více řešení diagnostikovaného.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Logistický proces ve firmě Petr Hobža – Strážnické brambůrky SAP Business One Pavel Rumplík Obchodní ředitel.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
1 Materiály pro účastníky pilotních kurzů konaných v rámci realizace projektu SOVA SYSTEMS Č.R., spol. s r.o. Brno „Vyšší úroveň dalšího vzdělávání v klíčových.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
FUNKCE DOPRAVY V LOGISTICE Logistická doprava  Dopravní systém, který vyhovuje logistickému řízení oběhových procesů, označujeme jako logistickou dopravu.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Podrobnosti na KVS – doc. Manlig, Ing. Zelený, Ing. Vavruška
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Jištění kvality technologických procesů
Základní pojmy v automatizační technice
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Organizace práce a ergonomie
Ekonomika malých a středních podniků
Presentation Title 1st September 2002
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Jaroslav Bazala Brno, 16. září 2015 Proč je důležité plánování a logistický audit ve výrobní firmě?

O B S A H (1) Logistika a plánování v turbulentním prostředí (2) Struktura procesu plánování (3) Systémy pokročilého plánování – zkušenosti z implementace (4) Logistický audit – nástroj pro rozvoj logistiky výroby Proč je důležité plánování a logistický audit ve výrobní firmě? 2

(1) Logistika a plánování v turbulentním prostředí logos chaos Populární definice logistiky: „V logistice jde o to, aby byly správné věci včas na správném místě za minimální cenu!“ 3

(1) Logistika a plánování v turbulentním prostředí Systémová teorie zahrnující všechny procesy, které slouží k překonávání prostoru a překlenutí času libovolných objektů. Plánování potřeby, výkonu, času a prostoru, jakož i řízení a provádění plánovaných materiálových toků při hledání nákladového optima. (Ruper, Scheuchzer, Lange, 1988) Vědecká nauka o plánování, řízení a kontrolování toků materiálů, osob, energií a informací v systémech, která stojí vedle jiných oborů kybernetiky, jako je operační analýza nebo systémové inženýrství. (Jûnemann, 1989) Dvě z mnoha akademických definic logistiky: 4

NÁKUPVÝROBAPRODEJ FINANCE INFORMACE TECHNOLOGIE KVALIFIKACE KVALITA LOGISTIKA Role logistiky ve firmě (1) Logistika a plánování v turbulentním prostředí 5

(2) Struktura procesu plánování „Plán je nic, ale plánování je všechno!“ 6

(2) Struktura procesu plánování 7

URGENTNÍ SYSTÉM VE VÝROBĚ URGENTNÍ SYSTÉM VE VÝROBĚ UDĚLEJ TO HNED! HORKÉ ŽHAVÉ VELMI HORKÉ (2) Struktura procesu plánování 8

Roste zatížení kapacit Zakázky se zadávají s větším předstihem Prodlužují se plánované průběžné doby Průběžné doby se prodlužují a zvětšuje se jejich rozptyl Potíže s dodržováním termínů Priorita č.1: VYUŽITÍ KAPACIT (2) Struktura procesu plánování 9

Společná datová základna Plánování výroby Tvorba výrobního programu Sestavení hlavního výrobního plánu Lhůtové plánování a kapacitní bilancování Rozvrhování výroby Řízenívýroby Zadání zakázek Sledování / odhlašování výroby (2) Struktura procesu plánování 10

(2) Znaky pokročilosti plánování (?) „plánování na enter“ (?) „méně plánovačů“ (?) „……………..“ (?) „sekvence výrobních dávek, minimalizující setup-time technologického zařízení X“ Očekávání „pokročilosti“ ……. 11

(3) Systémy pokročilého plánování – zkušenosti z implementace (!) dosažení logistických cílů (!) stabilizace procesů (!) …………….. (!) schopnost rychle reagovat pomocí nejlevnější varianty řešení problému (simulace) Přínosy „pokročilosti“ ……. 12

Od řízení automobilu k pilotování vrtulníku (3) Systémy pokročilého plánování – zkušenosti z implementace 13

Pojetí ……….. dodavatel APS přinesl především řešení (nikoli především software) Příprava ……. dodavatel se detailně seznámil s materiálovým tokem a jeho charakteristikami (tedy se systémem logistiky)) Projektový přístup …….. dodavatel APS byl „neoblomný“ v dodržování projektovém řízení procesu implementace (případně i za cenu přerušení projektu) Pozornost ……… dodavatel APS byl velmi pozorný ke všem událostem, které mohly ovlivnit výsledek implementace APS (excelentní analýza rizik „na nejvyšší úrovni“) Čtyři základní poznatky s pěti „P“: (3) Systémy pokročilého plánování – zkušenosti z implementace 14

APS ERP/ MRP (3) Systémy pokročilého plánování – zkušenosti z implementace 15

VSTUPNÍ ANALÝZA LOGISTICKÁ STUDIE VZDĚLÁVÁNÍ LOGISTICKÝ AUDIT (4) Logistický audit – nástroj pro rozvoj logistiky ve firmě 16

Politika logistiky ve firmě 17 CÍLE KONCEPCE (4) Logistický audit – nástroj pro rozvoj logistiky ve firmě

Zkrácení dodacích lhůt Snížení zásob nedokončené výroby Snížení nákladů na dopravu Lean Production Theory Of Constraints Agile Logistics Politika logistiky ve firmě APS 18 (4) Logistický audit – nástroj pro rozvoj logistiky ve firmě