Rozdělení koroze podle vnitřního mechanizmu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kapalinách
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Vodiče elektrického proudu.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
ELEKTRICKÝ PROUD.
Technické využití elektrolýzy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Redoxní děje = oxidačně redukční
CZ.1.07/1.1.10/
KOROZE A OCHRANA PROTI KOROZI
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ59 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Redoxní děje Elektrolýza
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Integrovaná střední škola, Slaný
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
Digitální učební materiál
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Tato prezentace byla vytvořena
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Tato prezentace byla vytvořena
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_42.
POVRCHOVÁ ÚPRAVA VY_32_INOVACE_7_1_08_Povrchová úprava
STROJÍRENSTVÍ Ochrana proti korozi ST31_001 Koroze, příčiny, druhy
Ondra Kutílek , Štěpán Pém
Způsoby nanášení nátěrových hmot
Elektrodový potenciál
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští :
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Elektrolýza ZŠ Velké Březno.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Elektrolýza a její využití
Koroze Povlaky.
Oxidačně redukční reakce
SE ZVLÁŠTNÍMI VLASTNOSTMI
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_021_Koroze Ch_021_Chemické reakce_Koroze Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Úloha č. 5 - Koroze ocelových prvků – Zkouška solnou mlhou dle ČSN EN ISO 922 CJ007 – Trvanlivost stavebních materiálů Ing. Magdaléna Kociánová 2017.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Povrchová úprava kovů Koroze Definice: je to postupné, samovolné rozrušování kovů následkem jejich chemické nebo elektrochemické reakce s okolním prostředím.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
KOROZE vypracovala: Ing
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Speciální metody obrábění
Povrchové úpravy.
Koroze.
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
Elektrolýza.
Fyzika 2.D 13.hodina 01:22:33.
Transkript prezentace:

Rozdělení koroze podle vnitřního mechanizmu Definice: Koroze je definována jako rozrušování kovů vlivem vnějších vlivů. Rozdělení koroze podle vnitřního mechanizmu chemická Oxidace Oxidace za vysokých teplot = okuje měděnka elektrochemická Vysvětluje se pomocí galvanického článku Využívá se u galvanického pokovování Rozrušování kovů s různým elektrickým potenciálem za vzniku el. proudu.

Druhy koroze podle napadení povrchu

Druhy koroze podle napadení povrchu vlastnosti schéma Rovnoměrná koroze Vzniká na celé ploše. Do jisté míry chrání povrch před další oxidací. Měděnka Venkovní sklady materiálu . Nerovnoměrná koroze – důlková (bodová ) Vzniká jen na určitých místech, jde do hloubky. Může způsobit trhliny, lomy.

Druhy koroze podle napadení povrchu vlastnosti schéma Nerovnoměrná mezikrystalická Postupuje po hranicích zrn do hloubky, bez hmotnostního úbytku. Dochází k úplné ztrátě mechanických vlastností. Nerovnoměrná transkrystalická Jde přes zrna. Projevuje se lomem napříč zrn.

Rozdělení koroze podle korozního prostředí Charakteristika Atmosférická Elektrochemické koroze, vzduch + vlhkost nad 60% + znečištění CO2 + SO 2 V kapalinách Elektrochemická koroze, koroze ve vodních a parních strojích, koroze závisí na agresivitě kapaliny - dána tvrdosti a stupněm pH půdní Elektrochemická koroze, půda obsahuje plyny, kapaliny a tuhé fáze. Kapalina jí dává elektrickou vodivost

Galvanický článek – vysvětluje elektrochemickou korozi Ponoříme- li dva nestejně vodivé kovy do elektrolytu a vodivě je spojíme, prochází mezi nimi elektrický proud. Méně ušlechtilý kov (má menší energetický potenciál, nižší napětí) tvoří ANODU, se rozrušuje a jeho částečky přechází do roztoku a ulpívají na katodě.

Potenciály technických kovů E [V] Chemická značka E [V] Al -1,37 Sn -0,14 Mg -1,66 Pb -0,12 Zn -0,76 H2 0,00 Cr -0,74 Cu2+ +0,34 Fe -0,44 Cu +0,52 Cd -0,40 Ag +0,80 Ni -0,25 Au +1,50 Podle tzv. galvanické řady napětí posuzujeme ušlechtilost kovů a jeho odolnost proti korozi

Anodická a katodická ochrana Použijeme obvod se zdrojem eI. Proudu, katoda = chráněný kov Obětovaná anoda = méně ušlechtilý kov, drát spojíme s chráněným předmětem Anodická ochrana – chráněný kov zapojíme jako anodu na níž se vytvoří pasivní souvislá vrstva, která chrání před další korozí

Povlakování zinkováním Galvanické potenciály: Zn = -0,76V => anoda = méně kvalitní, méně odolný proti korozi Fe = -0,44 V =>katoda = odolnější proti korozi V zinkovém povlaku mohou být malé póry, protože zplodiny rzi zakryjí pór. Velké póry nesmí být!

Pokovování cínováním Sn = -0,14 V => katoda = ušlechtilejší kov = odolnější proti korozi Fe = -0,44 V => anoda = méně ušlechtilá => dříve koroduje Na základní materiál naneseme ochranný povlak . Ochranná vrstva nesmí mít póry !

Galvanické pokovování Podstatou je elektrolýza a elektrický rozklad vodných roztoků solí kovu, který chceme nanášet. Kov uvolněný rozkladem tvoří anodu a vylučuje se na katodě. Na katodu se zavěšují předměty, které pokovujeme.

Žárové stříkání = metalizace = nanášení částeček roztaveného kovu na předmět stlačeným vzduchem speciálními stříkacími pistolemi. Stříkaný kov se do trysky pistole dostává jako tavenina, prášek nebo drát.(nejčastěji) Stříkací pistole: Plynové Elektrické Plazmové Povlakový kov: Charakteristika: Olovo Odolnost chemických zařízení proti korozi Zinek Ochrana strojů proti atmosférické a vodní korozi hliník Ochrana proti korozi v chemickém a potravinářském průmyslu, vodní stavby Cu a slitiny Ni Ochrana proti korozi

Metalizace – žárové stříkání plynovou pistolí

Metalizace – žárové stříkání elektrickou pistolí

Povlakování kovových i nekovových povlaků napařováním ve vakuu Dochází k odpařování vhodného povlakového materiálu ve vakuu a následné kondenzaci kovových par na předmětu. Tloušťka povlaku je 0,1 - 1μm. Nejpoužívanější jsou Al povlaky: Lesklé, dobře odráží světlo Optika, zrcadla, Reflektory automobilů Integrované obvody Povlakování nástrojů z RO a SK

Povlakování napařováním ve vakuu

Práškové lakování = komaxitování Princip: Stříkací pistolí se prášek nanáší na předmět, poté se vytvrzuje v peci. Prášek obsahuje pryskyřice, pigment, tvrdidla, aditiva. V pistoli se smísí prášek se stlačeným vzduchem, čímž vzniká "tekutá směs". Elektrodou je prášek nabíjen elektrostatickou energií a přitahován na „opačně“ nabitý výrobek .

Práškové lakování Prášek nátěrové hmoty se elektrostaticky nanese na povrch dílce. Pevný povrch se vytvoří teprve po vypálení v peci při T = 200°C, kdy se částečky prášku spojí a vytvrdí. Univerzální použití. Neškodí životnímu prostředí.

Fosfátování Výrobky se ponoří do fosfátové lázně. Na povrchu se vytvoří pevný fosforečnan Fe. Je podkladem pro nátěr. U plechů tvoří kluznou vrstvu pro tváření. Používá se v automobilovém průmyslu

Elektrostatické lakování Stříkací pistole rozprašuje jemnou mlhu laku, jehož kapičky jsou nabity záporně, a proto jsou přitahovány k lakovanému dílci, který je nabit kladně. Malé ztráty laku. Laky bez ředidel neohrožují životní prostředí.

Elektroforézní lakování = katoforéza Lakované díly jsou uzemněné = nabity kladně. Částečky laku jsou nabity záporně a přitahovány k lakované součásti, na které pevně ulpívají. Rovnoměrný povlak na tvarech a v dutinách. Karoserie aut.

Úkoly: Popište podrobně způsoby povrchové úpravy na obrázcích. Vyjmenujte další způsoby ochrany proti korozi a vysvětlete jejich princip.

Úkoly: Vyjmenujte druhy koroze podle napadení povrchu. Co je ukazatelem ušlechtilosti a odolnosti kovů proti korozi? Vysvětlete elektrochemickou korozi v teorii a praxi.