KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Advertisements

Cín, olovo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 15
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Další průmyslové kovy – měď, hliník
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
11. skupina.
KOVY - 4/5 všech prvků výskyt: ryzí (Au, Ag, Cu, Pt)
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Olovo
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Chemie olova CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 5 Mgr. Radovan Sloup
vlastnosti, výskyt, využití, sloučeniny
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Přechodné prvky, d prvky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
SULFIDY Ec.
Ch_095_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Měď, zinek
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Stříbro.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jsem ušlechtilý stříbrolesklý bílý kov, na vzduchu stálý Patřím do pevného skupenství a mám dobrou kujnost Jsem výborným vodičem elektrického proudu Jsem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Šablony GEOLOGIE 11. Sulfidy
Měď Cu.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Cín, Olovo Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Kovy 2 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Cín, olovo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_56.
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
KOVY STŘÍBRO, ZLATO, HOŘČÍK, RTUŤ. STŘÍBRO latinský název Argentum značka Ag vlastnosti: stříbrolesklý, na vzduchu se pokrývá vrstvičkou sulfidu stříbrného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
SULFIDY /po výkladu si zapiš do sešitu/ hospodářsky významné suroviny/rudy/ vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků v puklinách hornin nazýváme.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Další důležité kovy. Vypracoval: Lukáš Karlík
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Mineralogický systém III. Sulfidy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Dostupné z Metodického portálu ISSN
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Sestavila Michaela VRBOVÁ (pro didaktické účely)
Transkript prezentace:

KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN

latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič elektřiny používá se do slitin, je ušlechtilý, proto se v přírodě může vyskytovat v ryzí (nesloučené) podobě MĚĎ Obr. 1: ryzí měď

měď se vyskytuje v přírodě vázaná v nerostech: např. azurit, chalkopyrit MĚĎ Obr. 2: azurit Obr. 3: chalkopyrit

KOROZE MĚDI koroze mědi: na povrchu vytváří nazelenalou vrstvu měděnky (působením oxidu uhličitého) Obr. 4: měděnka na měděném drátu Obr. 5: měděnka v pražském metru

praktické využití mědi: dráty, nádobí, střechy, okapy, trubky, radiátory PRAKTICKÝ VÝZNAM MĚDI Obr. 6: měděná digestořObr. 7: měděný drátObr. 8: měděné nádobí

PRAKTICKÝ VÝZNAM MĚDI Obr. 10: měděný radiátorObr. 9: měděná ozdoba Obr. 11: měděné trubky

latinský název Zincum značka Zn vlastnosti: šedobílý kov, snadno se taví, na vzduchu stálý (pozinkování železa), výroba baterií a slitin (mosaz) ZINEK Obr. 12: kovový zinek

v přírodě často ve formě nerostu, který se označuje jako sfalerit ZINEK Obr. 13: sfalerit

PRAKTICKÝ VÝZNAM ZINKU Obr. 14: odkapávač nádobíObr. 15: zinková maticeObr. 16: zinková střecha

PRAKTICKÝ VÝZNAM ZINKU Obr. 17: zinkový parapet Obr. 18: zinkový plot

OLOVO latinský název Plumbum značka Pb vlastnosti: šedobílý, měkký, snadno tavitelný kov, rozpustné sloučeniny jsou jedovaté pohlcuje nebezpečné záření → použití v ochranných štítech u rentgenů Obr : olověný odlitekObr. 20Obr. 21

PRAKTICKÝ VÝZNAM OLOVA součást akumulátorů, součást benzínu (dnes se od toho upouští), výroba slitin (pájky), olověné vodovodní trubky – nevhodné, ochranné vesty, náboje Obr. 22: olověný nábojObr. 23: olůvko na ryby Obr. 24: olověná vesta

PRAKTICKÝ VÝZNAM OLOVA Obr. 25: olověné spoje skel stínidla Obr. 26: olověné protizávaží Obr. 27: olověný akumulátor

PRAKTICKÝ VÝZNAM OLOVA Obr. 28: protiatomový kryt s olověnými štítyObr. 29: olovnatý křišťál

CÍN latinský název Stannum značka Sn vlastnosti: stříbrolesklý kov, snadno se taví (pájky), na vzduchu je stálý a netoxický → pocínování předmětů např. vnitřky plechových konzerv Obr. 30: kovový cínObr. 31: odlitek cínu

PRAKTICKÝ VÝZNAM CÍNU cínové figurky, spolu s Cu se slévá na bronz Obr. 32: cínová konviceObr. 33: cínová figurka

PRAKTICKÝ VÝZNAM CÍNU Obr. 34: konzerva s cínovým vnitřkem Obr. 35: cínové nádobíObr. 36: cínový svícen