Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Advertisements

Redoxní vlastnosti kovů a nekovů
Test znalostí o kovech a nekovech
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
AZ KVÍZ CHEMICKÉ PRVKY Hra.
KOVY.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ II. Chemie 8. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Nekovy Autor: Ing. Šárka Psíková Chemie Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
CHEMICKÝ KUFR Chemické prvky
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Opakování kovy a nekovy Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace:Opakovací.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: AZ – kvíz Ekosystém rybníka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 5/17 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
AZ kvíz v chemii Chemické prvky Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/12 Šablona: III/2 Inovace.
Ověřování základních znalostí z chemie
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Procvičování prvků Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Látkové množství Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/6 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
EU peníze středním školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Autor: Stejskalová Hana
EU peníze středním školám
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Autor: Mgr. M. Vejražková
Kovy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady vzdělávacích materiálů: Anorganická a obecná chemie Autor: Šárka Kirchnerová Datum vytvoření: Garant (kontrola): Jakub Siegl Ročník: sekunda osmiletého gymnázia Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Téma: Periodická soustava prvků Metodika/anotace: Powerpointová prezentace ve formě interaktivního kvízu slouží jako opakování kapitoly. Lze využít jako soutěž, nebo jako samostatné opakování žáků. Časový rozvrh: min Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.

A-Z kvíz

Otázka 1 Na jaké tři skupiny můžeme rozdělit prvky v tabulce? Kovy, polokovy, nekovy. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 1 Značka dusíku? N. Zpět na pyramidu

Otázka 2 Jmenujte izotopy vodíku? Lehký, těžký, supertěžký vodík. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 2 Jaký prvek má značku Si? Křemík. Zpět na pyramidu

Otázka 3 Co je koroze? Změny na povrchu kovů způsobené vlivem vnějších podmínek. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 3 Jaký prvek se skrývá pod značkou Cu? Měď. Zpět na pyramidu

Otázka 4 Uveďte tři slitiny kovů. Bronz, mosaz, ocel, pájka, elektron a další. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 4 Jakou značku má rtuť? Hg. Zpět na pyramidu

Otázka 5 Jak poznáte tlakovou láhev s vodíkem? Je označena červeným pruhem, má závit na opačnou stranu. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 5 Jaký vzorec má vápenec? CaCO 3. Zpět na pyramidu

Otázka 6 Který nekov je kapalný? Brom. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 6 Jakou značku má síra? S. Zpět na pyramidu

Otázka 7 Jaké znáte přírodní formy čistého uhlíku? Grafit (tuha) a diamant. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 7 Jakou značku má vodík? H. Zpět na pyramidu

Otázka 8 Jaké přísady se přidávají do vysoké pece při výrobě železa? Vápenec, koks, železná ruda. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 8 Jaký prvek se skrývá pod značkou Ar? Argon. Zpět na pyramidu

Otázka 9 Jaké vlastnosti má bílý fosfor? Je jedovatý, samozápalný na vzduchu. Musí se uchovávat pod vodou. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 9 Jak se jmenoval vědec, podle kterého je pojmenována tabulka prvků? Mendělejev. Zpět na pyramidu

Otázka 10 Co jsou fullereny? Umělá forma čistého uhlíku. Mají podobu fotbalového míče. Využívají se pro nanotechnologie. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 10 Jakou značku má olovo? Pb. Zpět na pyramidu

Otázka 11 Jmenujte 3 rozdíly mezi kyslíkem a ozónem. Ozón je jedovatý, vyskytuje se v ozonosféře. Kyslík ve vzduchu má vzorec O 2, ozón O 3. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 11 Jakou značku má krypton? Kr. Zpět na pyramidu

Otázka 12 Jak rozdělujeme kovy podle chování na vzduchu a ve vodě? Na ušlechtilé a neušlechtilé. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 12 Jaký prvek má značku Au? Zlato. Zpět na pyramidu

Otázka 13 Jak rozdělujeme kovy podle hustoty? Na lehké a těžké. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 13 Jakou značku má kyslík? O. Zpět na pyramidu

Otázka 14 Vysvětlete vznik kyselých dešťů a jejich význam? Při spalování síry obsažené v uhlí vznikají oxidy síry. Ty reagují v atmosféře s vodou za vzniku kyselin. Ty poškozují listy, okyselují půdu a povrchové vody. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 14 Jaký prvek má značku Ag? Stříbro. Zpět na pyramidu

Otázka 15 Co je to karát zlata? 1/24 celku. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 15 Jakou značku má chlór? Cl. Zpět na pyramidu

Otázka 16 Jakou barvu má jód v roztoku a jaké barvy jsou jeho páry? V roztoku je hnědý, páry mají barvu fialovou. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 16 Jaký vzorec má oxid uhelnatý? CO. Zpět na pyramidu

Otázka 17 Jaké vlastnosti má chlór? Jmenujte jich 5. Je to zelený plyn charakteristického zápachu. je jedovatý. Používá se na výrobu kyseliny chlorovodíkové, desinfekci vody, bělení papíru. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 17 Jakou značku má sodík? Na. Zpět na pyramidu

Otázka 18 Jaký kovový prvek najdeme v akumulátorech aut? Olovo. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 18 Jaký prvek se skrývá pod značkou Mg? Hořčík. Zpět na pyramidu

Otázka 19 Jak funguje aktivní uhlí? Má velký povrch – na něm se zachycují různé látky – plyny, barviva, a podobně. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 19 Jakou značku má železo? Fe. Zpět na pyramidu

Otázka 20 Na co se používají saze? Na výrobu pneumatik. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 20 Jaký prvek se skrývá pod značkou Al? Hliník. Zpět na pyramidu

Otázka 21 K čemu se používá vápenec? Ve stavebnictví na výrobu páleného vápna. Zpět na pyramiduNáhradní otázka

Náhradní otázka 21 Jakou značku má zinek? Zn. Zpět na pyramidu