Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Advertisements

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
KOVY.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Chemie olova CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 5 Mgr. Radovan Sloup
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Kovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_04
Jižní amerika Nerostné suroviny
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_15 Tematická.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Technické materiály kovové
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Opakování kovy a nekovy Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace:Opakovací.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Cín, olovo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_56.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Neželezné kovy a jejich slitiny Al, Cu, Ti, Mg, Ni, Mo, Sn, Pb a jejich slitiny.
SULFIDY /po výkladu si zapiš do sešitu/ hospodářsky významné suroviny/rudy/ vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků v puklinách hornin nazýváme.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Charakteristické vlastnosti kovů a slitin.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
Materiály a technologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Další důležité kovy. Vypracoval: Lukáš Karlík
Autor: Stejskalová Hana
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Transkript prezentace:

Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků

Základní rozdělení kovů Neželezné kovy I. část ➲ Pro žáky 7. ročníku ZŠ Ostrava, Gen. Píky 13A ➲ Autor: Mgr. Jan Lapčík ➲ Úvod do učiva práce s kovy I. část Použité zdroje informací: - internet- - Doc. Ing. František Mošna, Csc., a kolektiv- Praktické činnosti- Práce s technickými materiály, Fortuna, ISBN

Rozdělení kovů Železné kovyNeželezné kovy Surové železo (litina) Měď Ocel Olovo Hliník Cín Zinek Zlato Stříbro

Měď Cuprum – Cu Chemické vlastnosti mědi - červený, měkký, tažný a houževnatý kov - na vlhkém vzduchu se její povrch pokrývá vrstvou zásaditých uhličitanů typické zelené barvy - v přírodě se měď vzácně nalézá ryzí, běžnější je její výskyt v nerostech - chalkopyrit - bornit - chalkosin - kuprit

Využití mědi Využítí mědi je značně roszáhlé. Spolu se železem a hliníkem patří měď mezi nejdůležitější technické kovy. Pro svou velmi dobrou elektrickou a tepelnou vodivost se měď používá zejména k výrobě elektrických vodičů a trubkovnic ve výměnících tepla. Významné je použití mědi jako složky řady slitin – bronz, mosaz. železemhliníkem

Olovo Plumbum – Pb Chemické vlastnosti olova Olovo je modrobílý, na čerstvém řezu lesklý, měkký kov. Povrch olova se na vzduchu rychle pokrývá vrstvičkou oxidu.

V přírodě se ryzí olovo nalézá velice vzácně, nejdůležitějším zdrojem olova jsou minerály: - massikot - galenit - cerusit - anglesit

Využití olova Technické využití olova je velmi rozsáhlé: Olovo se např. používá k výrobě: - akumulátorů - jako konstrukční materiál v chemickém průmyslu - k výrobě krytů proti ionizujícímu záření - jako ochranný obal elektrických kabelů.

Značný význam má olovo při výrobě munice a některých druhů nízkotavitelných pájek, ložiskových kovů i dalších slitin. V minulosti se olovo často používalo k výrobě vodovodního potrubí.

Hliník Aluminium – Al Chemické vlastnosti Hliník je na čerstvém řezu stříbřitě bílý, lesklý a velice lehký kov. Na vzduchu se povrch hliníku poměrně rychle pokrývá vrstvou oxidu.

Výskyt hliníku v přírodě V přírodě se hliník v ryzí formě obvykle nevyskytuje. Mezi nejdůležitější minerály hliníku patří : - orthorombický boehmit - gibbsit - kryolital - ochtonní bauxit