Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
Příjem žádostí v programu NZÚ
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
DOMY Otázky a odpovědi.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Wwww.novazelenausporam.cz Zelená linka: Seminář SFŽP ČR Stavební veletrh Brno
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Tepelné čerpadlo 3.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách Lenka Česenková Státní fond životního.
Zelená úsporám Aktuální informace o podmínkách programu, zkušenosti s dosavadními žádostmi (České Budějovice ) Dr. Blanka Veltrubská Markéta.
ENVIROS - Company presentation
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
20. února 2013vláda ČR usnesením 116/2013 schválila věcný záměr programu Nová zelená úsporám 6. listopadu 2013 vláda ČR usnesením 848/2013 schválila dokumentaci.
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Úspory energie a regenerace
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Pravidla získání podpory z OPŽP.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Zelená úsporám Novinky od 08/2009 Dotace v praxi SFŽP ČR Odbor GIS Ing.Tomáš Poledník Vedoucí pracovišť Morava.
Informační seminář „Kotlíkové dotace v Pardubickém kraji“ Krajský úřad Pardubického kraje
Kotlíkové dotace. Základní podmínky Dle platné legislativy (zákona č. 201/2012 Sb.) nebude možné po roce 2022 provozovat neekologické kotle 1. a 2. emisní.
OLOMOUCKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji v rámci OPŽP Hranice Ing. Martin Černocký Oddělení grantových schémat Odbor strategického rozvoje.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách 91. zasedání Rady fondu Praha, 30.
1. Představení programu Obecné informace 2 Obecné informace o programu NZÚ Segmenty podpory Rodinné domy (2014+) Oblast podpory A - Snižování energetické.
1. Představení programu Obecné informace Aktuální stav 2.
STŘEDOČESKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Praha SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 37. výzva IROP „Energetické úspory v bytových domech II“ Praha.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Ing. Ota Hrabák Krajské pracoviště SFŽP v Hradci Králové
Nový OPŽP 2014 – 2020 ve vztahu k možnostem financování výměny domovních zdrojů vytápění: „kotlíkové dotace“
Schválením žádosti projekt nekončí
Operační program životní prostředí
Operační program Životní prostředí
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Program Nová zelená úsporám
Nová Zelená úsporám - podpora obnovitelných zdrojů energie a úspor energie Infotherma Ostrava 22. ledna 2018 Ing. Lukáš Minařík Odbor energetiky a.
Program Nová zelená úsporám
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Informační schůzka pro zástupce obcí Ústeckého kraje
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Institucionální program
3. výzva „kotlíkových dotací“
Transkript prezentace:

Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v rodinných domech, bytových domech. Poběží do roku 2020 a na dotacích bude rozděleno celkem 27 miliard korun.

Program zatím financován hlavně z výnosů z prodeje emisních povolenek 1 emisní povolenka = 1 t CO 2 Systém obchodu s povolenkami zavedla EU v roce Tehdy se mezi členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí, po jejichž překročení se musí kupovat povolenky. Ekonomická krize však snížila produkci, a tím i emise, takže povolenek je na trhu nadbytek a ceny padají. Emisní povolenky se nejdráže prodávaly za více než 28 eur, nejlevněji k dostání byly pod třemi eury. Nyní očekáváme pokračující mírný růst cen emisních povolenek.

Čína a USA zodpovědné za třetinu světových emisí skleníkových plynů Vedle Evropské unie jde o další dva významné hráče V listopadu 2014 přišel konečně zvrat v jejich postoji. Prezident USA na začátku srpna 2015 zveřejnil klimatický plán - USA do roku 2030 sníží emise CO2 o 32 % oproti roku Obnovitelné zdroje by měly v roce 2030 tvořit 28 % instalované kapacity. Čína potvrdila svůj záměr na snížení emisí CO2 o 60 % do roku 2030 V roce 2015 v listopadu má být uzavřena globální dohoda o ochraně klimatu v Paříži.

Program Zelená úsporám (2009 – 2011) - vyhodnocení Zaevidováno žádostí, uspokojeno cca žadatelů. Vyplaceno 20,5 mld. Kč (při průměrné podpoře 59,5 % investičních nákladů to představuje celkové investice 34,5 mld. Kč). Environmentální přínosy Programu byly tun CO 2. Předpokládá se, že program Zelená úsporám pomohl vytvořit nebo zachovat 20 tisíc pracovních míst. Dle propočtů NERV (Národní Ekonomická Rada Vlády) představuje jedna investovaná miliarda korun přibližně pracovních míst. V přímé návaznosti na provedené investice dochází k úsporám finančních prostředků za energie. Když stát vynaloží 1 milión Kč na energeticky úsporná opatření, lze očekávat kladný dopad na HDP ve výši 2,13 až 3,59 miliónu korun. A to díky vysokému multiplikačnímu faktoru a také tzv. finanční páce – tedy podílu soukromého kapitálu (spolufinancování občanů), který se nabalí na každou korunu státní investice.

Nová zelená úsporám 2015 (běží od r. 2014) Program Ministerstva životního prostředí administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v rodinných a bytových domech. Rodinný dům je stavba pro bydlení, kde více než polovina podlahové plochy je k tomuto účelu určena a užívána, má nejvýše tři samostatné byty a má nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví. (max. dotace činí 50 % uznatelných nákladů). Bytový dům je stavba pro bydlení, která má čtyři a více bytových jednotek a ve které více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé rodinné bydlení (max. dotace činí 20 % uznatelných nákladů). Žádosti o dotace jsou přijímány na základě časově omezených výzev. Příjem žádostí o dotaci na rodinné domy byl ukončen 15. července 2015 Příjem žádostí o dotaci na bytové domy byl zahájen 15. května 2015

Nová zelená úsporám 2015 pro rodinné domy je rozdělena do tří základních oblastí (A, B, C) A – Snížení energetické náročnosti u stávajících rodinných domů Obálka - výměna okenních a dveřních výplní, zateplení fasády, zateplení střešního pláště, podlahy nebo stropu. Důraz je kladen na komplexní opatření, takže dotaci nelze například získat pouze na výměnu oken. B - Výstavba nových rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností C - Efektivní využití zdrojů energie výměna zdroje tepla, instalace solárních termických systémů, instalace systémů větrání s rekuperací

Podmínky oblasti podpory A Snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů - obálka Platí základní pravidlo: čím více opatření vedoucích k úspoře energie žadatel provede, tím vyšší podporu získá. Není řečeno, co všechno je nutné udělat, ale jsou předepsané výsledky (např. dosažené hodnoty sledovaných technických parametrů (součinitel prostupu tepla) nebo procentuální snížení měrné roční potřeby tepla na vytápění). Podle dosažených energetických parametrů se oblast podpory A dělí na čtyři podoblasti podpory: A.0, A.1, A.2 a A.3. Podoblast A.4 – Podpora na zpracování odborného posudku a zajištění odborného technického dozoru, lze žádat pouze současně s podáním žádosti z podoblasti podpory A.0, A.1, A.2 nebo A.3. Maximální výše podpory pro A.4 je Kč Kompletní informace o podmínkách oblasti podpory A jsou uvedeny v Závazných pokynech.

Podoblasti A.0, A.1, A.2 a A.3 - požadované parametry Sledovaný parametr Označení [Jednotky] A.0A.1A.2A.3 Měrná roční potřeba tepla na vytápění po realizaci nebo Průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy E A [kWh.m -2. rok -1 ] bez požadavku ≤ 90≤ 55≤ 35 nebo U em [W.m -2.K -1 ] ≤ 0,95 U em,R ≤ 0,85 U em,R ≤ 0,75 U em,R Měně stavební prvky obálky budovy U [W.m -2.K -1 ] U ≤ 0,9*U rec,20 dle požadavku ČSN a vyhl. č. 78/2013 Sb. Procentní snížení vypočtené měrné roční potřeby tepla na vytápění E A oproti stavu před realizací opatření [%]≥ 20 %≥ 40 %≥ 50 %≥ 60 %

Maximální výše dotace: Dotace je poskytována dle rozsahu skutečně realizovaných opatření – tzn. dle ploch zateplovaných konstrukcí a to v závislosti na dosažené podoblasti podpory A.0 až A.3. Typ konstrukce A.0 a A.1 (Kč/m 2 ) A.2 (Kč/m 2 ) A.3 (Kč/m 2 ) Obvodová stěna Střecha Výplně otvorů Podlaha na terénu Ostatní konstrukce, stropy Bonifikované kraje: Pro realizace opatření v rodinných domech nacházejících se v Moravskoslezském nebo Ústeckém kraji platí pro všechny konstrukce zvýhodněný koeficient upravující výši dotace k = 1,1.

B. Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností Sledovaný parametr Označení [Jednotky] Podoblast podpory B.1 Podoblast podpory B.2 Měrná roční potřeba tepla na vytápění E A [kWh.m -2.rok -1 ] ≤ 20≤ 15 Podle dosažených energetických parametrů budovy se oblast podpory B dělí na dvě podoblasti podpory: B.1 a B.2. Maximální výše dotace: Dotace na výstavbu rodinných domů v Moravskoslezském a Ústeckém kraji je zvýšena o 10 % Podoblast podporyVýše podpory [Kč/dům] Podoblast B Podoblast B Podoblast B.3 - Podpora na zpracování odborného posudku a zajištění měření průvzdušnosti obálky budovy Kč.

Oblast podpory C - Efektivní využití zdrojů energie – Podoblasti C.1 a C.2 - Výměna zdrojů tepla, max. výše podpory Podoblast podpory Typ zdroje Výše podpory [Kč] C.1 (spolu se zateplením) C.2 (bez zateplení) C.1.1C.2.1 Kotel na biomasu s ruční dodávkou paliva C.1.2C.2.2 Kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva C.1.3C.2.3 Krbová kamna na biomasu s teplovodním výměníkem s ruční dodávkou paliva a uzavřené krbové vložky s teplovodním výměníkem C.1.4C.2.4 Krbová kamna nebo vložka na biomasu s teplovodním výměníkem se samočinnou dodávkou paliva C.1.5C.2.5Tepelné čerpadlo voda - voda C.1.6C.2.6Tepelné čerpadlo země - voda C.1.7C.2.7Tepelné čerpadlo vzduch - voda C.1.8C.2.8Plynový kondenzační kotel

Podoblast C.3 - Instalace solárních termických systémů podporována instalace solárních termických systémů do dokončených rodinných domů a do novostaveb rodinných domů (včetně rozestavěných). Podporované typy systémů: Podoblast podporyTyp systémuVýše podpory [Kč] C.3.1 Solární systém na přípravu teplé vody C.3.2 Solární systém na přípravu teplé vody a přitápění

Podoblast C.4 - Instalace systémů nuceného větrání se zpětným získáváním tepla podporována instalace systémů nuceného větrání se zpětným získáváním tepla do dokončených rodinných domů, podat žádost o podporu v této podoblasti je možné pouze v kombinaci s oblastí podpory A - obálka Podoblast C.5 – Podpora na zpracování odborného posudku a zajištění měření průvzdušnosti obálky budovy max Kč Podoblast podporyTyp systémuVýše podpory [Kč] C.4.1 Centrální systém nuceného větrání se zpětným získáváním tepla C.4.2 Decentrální systém nuceného větrání se zpětným získáváním tepla

Způsob podání žádosti a Základní pravidla: Žádosti o dotace jsou přijímány na základě časově omezených výzev. Žádost o poskytnutí podpory se podává výhradně elektronicky prostřednictvím online formuláře žádosti dostupného na webových stránkách programu Žádat je možné před zahájením, v průběhu nebo po dokončení realizace podporovaných opatření. Celková výše podpory na jednu žádost je omezena na max. 50 % řádně doložených způsobilých výdajů a je vyplácena až po řádném dokončení realizace podporovaných opatření Maximální výše podpory pro jednoho žadatele je v rámci této výzvy stanovena na 5 mil. Kč. Na jeden rodinný dům lze uplatnit jen jednu žádost, ta ale může obsahovat kombinaci opatření z více podoblastí podpory.

Kdy a jakým způsobem doložit realizaci? Dokumenty o realizaci (faktury, potvrzení o úhradě, ….) doložit nejpozději do data uvedeného v akceptačním dopise, který obsahuje podmínky pro poskytnutí dotace a stanovuje termíny pro doložení dokumentů. V odůvodněných případech můžete požádat o prodloužení lhůty, a to výhradně písemně před jejím vypršením. Všechny dokumenty musí být předloženy v listinné podobě, v originále nebo úředně ověřené kopii, není-li u konkrétního dokumentu stanoveno jinak.

1. zadání individuálního projektu Viz Zadání 1. Výpočet pomocí V prvním kroku si dle obrázku vyberete budovu tvarově podobnou Vašemu projektu. V následujících krocích doplníte rozměry, parametry původního stavu a navrhnete rekonstrukci. Po vyhodnocení dostanete informaci o možné oblasti podpory a výši dotace pro oblast podpory A – „obálka budovy“.