Veletrhy a komerční výstavy
Komerční výstavy PR aktivity Dlouhodobé Krátkodobé Stálé expozice Dočasné výstavy K výročí firmy K prezentaci úspěchů K představení záměrů
Prodejní a kontraktační veletrhy Krátkodobé periodicky se opakující akce Příležitost k prezentaci nových produktů a technologií Možnost vysvětlit a demonstrovat principy fungování produktů Získání kontaktů a uzavření kontraktů Porovnání s konkurencí Jsou rychlým marketingovým průzkumem Upoutají pozornost zákazníků Jsou záležitostí prestiže a image firmy Přitahují pozornost médií
Příprava veletrhu z pohledu organizátora Úkoly, které musí zajistit Cílové skupiny vystavovatelů a návštěvníků Nomenklatura Rozpočet veletrhu Vztah komerčního a uměleckého výstavnictví
Veletrh a úloha organizátora Předávání plochy nebo expozic vystavovatelům Kontrolu velikosti a výšky expozic ve vztahu k zaplaceným plochám Sledování průběhu výstavy, potřeb vystavovatelů a návštěvníků Provoz tiskového střediska a zajištění zastoupení médií Slavnostní zahájení, jeho organizace a zajištění VIP návštěvníků a řečníků Organizace doprovodných akcí a programů Organizace slavnostního večera (recepce, párty, raut) Zajištění VIP návštěvníků Osobní návštěvy významných vystavovatelů Hodnocení průběhu akce, marketingový průzkum Akvizice na příští ročník Kontrolu demontáže, přebírání ploch od vystavovatelů Umístění bilančního materiálu o průběhu a výsledcích výstavy na webové stránky
Veletrh z pohledu vystavovatele Rozhodnutí o prezentaci Cíle, které účast sleduje Zda Kdy Kde Prodejní nebo kontraktační veletrh
Podle dosahu Místní Regionální Národní Nadnárodní Mezinárodní
Dělení podle odvětví Pro profesionály / experty Pro spotřebitele
Umístění stánku Uvnitř Venku Na začátku, uprostřed nebo na konci Hlavní a vedlejší cesty
Velikost a typ stánku Řadový (row) Rohový (corner) Typ „hlava“ (head) Typ „ostrůvek“ (insular)
Personální obsazení Hostesky a asistenti 1 odpovědná osoba – právo uzavírat a podepisovat kontrakty Image personálu Znalosti a kvalifikace Produkt Nabídka Jazykové znalosti Komunikativnost
Komunikační strategie Výběr vhodných exponátů Někdy méně je více Zajištění a výběr vhodného propagačního materiálu Letáky Brožury Katalogy Vzorky obchodní dárky Video a multimediální prezentace
Příprava pozvánky Důraz Ne co my nabízíme Výhodu partnerovi Obchodním partnerům 4 – 6 týdnů předem Potenciálním zákazníkům (50% sleva) Zavolat, , fax týden předem Dohodnout termín schůzky
Jak, co a kde inzerovat Noviny Odborné časopisy Kupon na slevu na vstupném Pozvat spřátelené novináře
Organizace Stavba stánku Veletržní společnost Vlastními prostředky Zahajovací ceremoniál Účast Projev
Tiskové středisko Informace o aktivitách Tiskové konference Připravit info o nás V použitelné podobě Deadline Speciální prezentace Přednášky Diskusní panely Události Soutěže Návštěvy VIP Veletržní noviny Info o nás
Recepce, Raut Neformální příležitost k získání kontaktů Vstupenky Chování
Rozpočet Plocha Registrační poplatek Návrh Design výstavní expozice Realizace výstavní expozice Vybavení stánku Aranžování stánku Přípojky Vstupní a vjezdové karty Náklady na kauce Spedice exponátů Pojištění Obsluha exponátů Úklid expozice a drobné služby Tiskoviny: letáky, brožury, katalogy Pozvánky Zápis do katalogu výstavy Média – inzerce Hostesky a asistenti Občerstvení na stánku Reklamní dárky Ubytování a diety pracovníků Marketingová podpora účasti
Po skončení veletrhu Demontáž stánku Marketingový výzkum Vyhodnocení očekávání a výsledky Poděkování partnerům Nabídky potenciálním zákazníkům
Kreativní část Architektonický návrh stánku Doprovodné krátké filmy PC prezentace Živá vystoupení umělecká i odborná Soutěže Atmosféra podle typu výstavy Způsob oblékání, jednání a vystupování Věk a typ personálu Smysly při výstavách
Zrak – celkový design výstavy, interiéry, exponáty, sladěné barvy, nálada Sluch – hudební doprovod, funkční zvuky Hmat – v každém člověku je kus dítěte a chce si sáhnout, interaktivní exponáty, haptická výstava Čich – vůně Chuť – (ochutnat lze i čistou vodu na ekologické výstavě, ochutnat můžete středověk v podobě chleba z ručně, na kamenech mleté mouky apod.)
Děkuji Vám za pozornost Celý text najdete na Odkaz: Přednášky pro VŠE a FF UK Arts_12_Veletrhy Nebo stránky zaměstnanců © Radka Johnová, 2007