Vysočina Education – projekt „Ředitel – manažer učící se organizace“  Smyslem projektu je skrze podpory lídrů škol podpořit školy (jako celky).  Projekt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb RAMPS - VIP III
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Cesta ke kvalitě AUTOEVALUACE - Vytváření systému a podpora škol v oblasti vlastního hodnocení aneb Cesta ke kvalitě PhDr. Ivana Shánilová, manažerka aktivity.
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ Příjemce podpory: Vysočina Education Partner projektu: Kraj Vysočina Rozpočet projektu: ca ,- Kč.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Obsah, metody a formy polytechnické výchovy v mateřských školách Seznámení s projektem Milan Podpera.
Projekt IVOŠ Inovace a modernizace vzdělávacích programů VOŠ Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory: Vyšší odborné vzdělávání.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
 Záměr napomoci úřadům na cestě za kvalitou  Propagace modelu CAF  Zjednodušení – zpříjemnění – zavádění modelu CAF  Předání dlouholetých zkušeností.
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
Vzdělávání ředitelů středních škol kraje Vysočina Zkrácený název „Ředitel“ „Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš co ochutnáš....“ Forest Gump.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
Projekt ESF Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava, Michal Uhlař 1Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
„Okna technickým oborům dokořán“
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Budování kapacit pro rozvoj škol II
Krajské akční plánování
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Název operačního programu:
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Model intenzivní podpory
Podpora začínajících učitelů ze strany ředitele školy Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) reg. číslo projektu: CZ /0.0/0.0/17_052/
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Vzorový projekt pro ZŠ.
Model intenzivní podpory
Kariérové poradenství a podnikavost
Intenzivní podpora škol
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Vzorový projekt pro ZŠ.
Transkript prezentace:

Vysočina Education – projekt „Ředitel – manažer učící se organizace“  Smyslem projektu je skrze podpory lídrů škol podpořit školy (jako celky).  Projekt podpoří profesní rozvoj vedoucích pracovníků Š a ŠZ Kraje Vysočina prostřednictvím zavádění koučinku, mentoringu, modelu CAF a dalších forem vzdělávání tak, aby byli schopni resp. připraveni řídit školy, jako učící se organizace (Peter M. Senge), které jsou schopné tvořivě reagovat na změny prostředí, rozvíjet týmy a nastavit institucionalizované procesy stálého sebehodnocení a sebezlepšování.  Partnerem projektu je Společnost pro kvalitu školy, o. s., partner disponuje sítí lektorů, koučů a konzultantů, odborný garant projektu – prof. Milan Pol, CSc., MU Brno  4 KA: 1. Diagnostika vzdělávacích a rozvojových potřeb vedoucích pracovníků - zapojí se 20 škol, které absolvují vstupní diagnostiku a následné vyhodnocení 2. Řízení učící se školy - vzdělávací program absolvuje 40 vedoucích pracovníků 3. Rozvoj manažerských kompetencí vedoucích pracovníků škol - různé druhy výcviku absolvuje 12 vedoucích pracovníků 4. Zavádění CAF na školách Kraje Vysočina - 3 školy pilotně ověří zavádění CAF  Harmonogram: –  Rozpočet: ,-Kč

(KA1 - Diagnostika vzdělávacích a rozvojových potřeb vedoucích pracovníků - SPKŠ) Aktivita diagnostikuje vzdělávací a rozvojové potřeby ve vztahu k vedení škol (jednotlivci) a potřebám škol (celek). Cílem profesního rozvoje ved. prac. škol nemá být jen rozvoj jejich kompetencí, ale měřitelné zvýšení efektivity jejich práce. VE a partner (dále jen SKŠ) chce zavedením této služby podpořit vedoucí pracovníky škol v jejich výběru cest profesního rozvoje, a to jak po stránce obsahu, tak formy. Diagnostika bude prováděna dvěma způsoby: 1. Individuální a skupinová diagnostika:  Zpráva pro vedoucí pracovníky – výstup diagnostiky profesních potřeb učitelů (20 výstupních zpráv k výsledkům pedagogického sboru).  Zpráva pro jednotlivce – charakteristika osobnosti, doporučení k efektivnímu zvládání interpersonálních vztahů (20 výstupních zpráv). 2. Realizace development centra (DC) pro 10 ved. pracovníků. DC - moderní způsob diagnostiky a efektivní způsob rozvoje řídících dovedností a potenciálu ved. pracovníků škol - DC - 8 hodinový workshop pro ved. pracovníky škol, DC bude zajištěno 1x lektorem a 3x pozorovateli. Po ukončení workshopu budou zjištěné výsledky lektorem a pozorovateli vyhodnoceny a zprávy budou předány účastníkům. Účastníci obdrží certifikát o absolvování DC.

KA2 „Řízení učící se školy“  Cílem aktivity je zlepšení kompetenční výbavy vedoucích pracovníků Š a ŠZ prostřednictvím pilotní realizace a následného ověření uceleného manažerského programu pro vedoucí pracovníky Š a ŠZ s názvem Učící se škola.  Základní myšlenky tohoto vzdělávacího programu jsou postaveny na konceptu Petera Sengeho – Učící se organizace. Manažerský program Učící se škola má podpořit vedoucí pracovníky Š a ŠZ Kraje Vysočina při ukotvení změn, které byly ve škole zavedeny v procesu tvorby a realizace kurikula.  Jedná se o pěti modulární program, kterého se budou účastnit vždy dva členové vedení školy (zapojení 20 škol, 40 vedoucích pracovníků),kteří se budou učit pracovat s pedagogickým sborem své školy tak, aby se z ní stala tzv. učící se škola. K realizaci tohoto cíle budou účastníkům v rámci projektu sloužit další formy podpory jednotlivců - vedoucích pracovníků Š a ŠZ, jako jsou např. diagnostika, koučink a stáže mimo Kraje Vysočina, které jsou předpokladem pro zdokonalování škol, jako celků.  Vzdělávací program Učící se škola má celkem 80 výukových hodin rozdělených do 5 dvoudenních modulů (5x 16hod), které budou realizovány výjezdově. Vzdělávací program Učící se škola bude projektovým týmem akreditován dle podmínek DVPP MŠMT

KA3 -Rozvoj manažerských kompetencí vedoucích pracovníků Š a ŠZ Předpokladem pro zlepšování školy, jako celku je především rozvoj manažerských kompetencí vedoucích pracovníků Š a ŠZ v oblasti řízení školy prostřednictvím moderních forem DVPP (cílem KA3): 1.Vytvoření kompetenčního modelu dále KM jako nástroje pro hodnocení pedagogů podle předem vybraných kritérií, využívaného běžně v soukr.sféře. Na vytváření tohoto KM se bude podílet expertní skupina složená z členů vedení škol. Po odborné stránce aktivitu řídí expert,který má zkušenosti s vytvářením standardu pro práci pedagoga i ze zahraničí. Proběhne WS se zaměřením na kvalitu ve vzdělávání a práci s KM. Následně pak budou členové expertní skupiny pracovat na vytvoření kritérií hodnocení práce pedagogů a KM, který bude použitelný při vedení pedagogů. Aktivita bude zajištěna 1x dvoudenním výjezdovým seminářem pro 12 ped. prac. (6 ředitelů a 6 zástupců školy). 2. Stáže mimo Kraj Vysočina - sdílení dobrých zkušeností je nejúčinnější metodou profesního rozvoje manažerů. Stáž bude nezprostředkovaným sdílením s několika specifiky: krátký shadowing, tzn. že bude preferováno individuální vzdělávání doplněné mentoringem a counsellingem PDP budou vybrány mimo kraj z důvodů rozdílných a specifických stylů řízení v rámci školy a pravidel zřizovatelů jsou identifikovány a předjednány hostitelské školy, v řadě případů je i vedení těchto škol proškoleno pro práci s lidmi v roli mentora. 3. Výcvik v koučování pro vedoucí pracovníky - 2x 2denní výcvik, jehož cílem je seznámit vedoucí pracovníky s koučovacím přístupem, jakožto moderním způsobem vedení lidí. Na základě tréninku tento přístup později použijí vedoucí pracovníci v praxi a popíší své zkušenosti v PDP viz. kompetenční model. Předpokladem pro vlastní využití metody koučinku v oblasti vedení týmů je nezbytná vlastní zkušenost s koučováním.Všichni účastníci proto projdou procesem koučování.

Kompetenční model – KA3 Obsah kompetenčního modelu: nástroje pro profesní rozvoj pedagogických pracovníků PDP - zkušenosti s řízením škol mimo region /specifika, rozdíly, srovnání atd./ kazuistiky - práce s kompetenčním modelem a uplatňování koučovacího přístupu v praxi vedoucích pracovníků

Kompetenční model - využití

KA4 – Zavádění CAF na školách Hlavním cílem KA4 je podpořit 3 SŠ v Kraji Vysočina při zavádění modelu CAF, jako specifické strategie řízení kvality ve škole skrze rozvoj autoevaluačních procesů ve škole s pomocí externí poradenské a metodické sítě expertů pro řízení kvality. Společný hodnoticí rámec: (Common Assessment Framework, CAF Aplikační příručka modelu CAF pro školy) umožňuje získat celkový přehled o nejdůležitějších předpokladech a výsledcích školy a jejich vzájemné provázanosti. Ředitelé všech 3 škol vyjádřili zájem o implementaci CAF na svých školách, 2 z nich se účastnili stáže v Tampere, kde se právě s modelem CAF seznámili. Proces proběhne v těchto fázích: 1) Motivační seminář pro zástupce (mini-CAF týmy) zapoj. škol 2) Školení hodnotitelů a koordinátorů 3) Navazující praktické workshopy, které budou zaměřené na nácvik práce s metodikou a nástroji. 4) Poradenství v průběhu implementace a při vyhodnocení Hodnoticích zpráv a při tvorbě Akčních plánů v jednotlivých školách - zajistí tým složený ze 3 expertů /každá škola bude dostávat individuální konzultace podle potřeb. V rámci KA4 bude vytvořena expertní skupina pro řízení kvality, která v průběhu celého procesu bude vytvářet podpůrné prostředí pro týmy zapojených škol, poskytovat informační zdroje, poradenství, supervizi, průběžnou evaluaci procesu, a především bude pracovat na vytvoření metod. příručky pro školy Začínáme s CAF na škole, která bude zahrnovat praktické postupy, rady a metod. doporučení, informace a zkušenosti pilotních škol včetně použitých evaluačních nástrojů PDP, které budou vodítkem pro další případné zájemce ze strany školy z regionu o CAF. Otázka regionální certifikace?

Děkuji Vám za pozornost Mgr. Roman Křivánek, ředitel Vysočina Education