Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014-2020.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
OP VVV.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání – Prioritní osa 3
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
OP VVV.
Krajské akční plány Základní východiska
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byl zveřejněn indikativní harmonogram výzev OP VVV pro rok byla finální verze OP VVV předložena.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Krajský Akční Plán rozvoje vzdělávání 11. prosince 2015.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání MAS Říčansko a Město Říčany
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Místní akční skupina SVATOVÁCLAVSKO, z.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno Dům Kultury Stochov.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání. Přínosy akčních plánů rozvoje vzdělávání  Vytvoření dlouhodobého plánu rozvoje vzdělávání s ohledem na vzdělávací.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Vazba na Operační programy
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
OP VVV.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání

Národní úroveň Vymezení operačních programů pro programové období 2014 – 2020 usnesení vlády č. 867 ze dne pověření MŠMT přípravou OP VVV Příprava Dohody o partnerství (dokument zastřešující všechny programy - gestorem přípravy je MMR) usnesení vlády č. 447 ze dne 12. června 2013 zpracování probíhá paralelně a provázaně se zpracováním programů

Přehled programů: UV č. 867/2012 Programy pro Dohodu o partnerství EFRR+ESF+FS EZFRV ENRF Program rozvoje venkova OP Rybářství Cíl Investice pro růst a zaměstnanost OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost OP Výzkum, vývoj a vzdělávání OP Doprava OP Životní prostředí OP Zaměstnanost OP Praha - pól růstu ČR OP Technická pomoc Integrovaný regionální operační program Cíl EÚS OP ČR - Polsko OP Svobodný stát Sasko - ČR OP Svobodný stát Bavorsko - ČR OP Rakousko - ČR OP Slovensko - ČR OP Nadnárodní spolupráce OP Meziregionální spolupráce

Cíle a obsah OP VVV Cílem Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) je přispět ke strukturálnímu posunu ČR směrem k ekonomice založené na vzdělané, motivované a kreativní pracovní síle, na produkci kvalitních výsledků výzkumu a jejich využití pro zvýšení konkurenceschopnosti naší země. Klíčovým principem OP VVV je rozvoj lidských zdrojů pro znalostní ekonomiku v sociálně soudržné společnosti a na něj navazující téma podpory kvalitního výzkumu. Oblasti intervencí OP VVV Podporu rovnosti a kvality přístupu ve vzdělávání. Rozvoj lepších kompetencí pro trh práce. Posílení kapacit pro kvalitní výzkum a jeho přínos pro společnost.

Cíle a obsah OP VVV schválen Vládou odeslán EK Připomínky EK – konec září Zahájení formálního dialogu – začátek října Dohoda o partnerství – schválena EK:

Struktura prioritních os OP VVV PO 1 Posilování kapacit pro kvalitní výzkum PO 2 Rozvoj vysokých škol a lidských zdrojů pro výzkum a vývoj PO 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání PO 4 Technická pomoc

Prioritní osa 3 – prioritní směry intervence posílení rovného přístupu ke vzdělávání na všech jeho stupních s cílem zvýšení potenciálu jednotlivců rozvíjet své kompetence během celého života rozvoj klíčových kompetencí: komunikace v mateřském jazyce, komunikace v cizích jazycích, matematická gramotnost a základní schopnosti v oblasti vědy a technologií, schopnost práce s digitálními technologiemi, schopnost učit se, sociální a občanské schopnosti, smysl pro iniciativu a podnikavost, kulturní povědomí a vyjádření zlepšení kvality a efektivity vzdělávání a odborné přípravy s důrazem zvýšení jejich relevance k dlouhodobým potřebám absolventů, trhu práce a společnosti.

Prioritní osa 3 – Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání (ESF) Specifické cíle 1.1. Vzdělávání k sociální integraci 2.1. Zvýšení kvality předškolního vzdělávání včetně usnadnění přechodu dětí na ZŠ 2.2. Zlepšení kvality vzdělávání a výsledků žáků v klíčových kompetencích 2.3. Rozvoj systému hodnocení kvality a strategického řízení ve vzdělávání 2.4. Zkvalitnění přípravy budoucích a začínajících pedagogických pracovníků 2.5. Zvyšování kvality odborného vzdělávání včetně posílení jeho relevance pro trh práce

SC 1.1 Vzdělávání k sociální integraci dětí a žáků se SVP Zajištění rovného přístupu ke vzdělání pro každé dítě/ žáka skrze a rozvoji KK každého dítěte / žáka v obcích se sociálně vyloučenými lokalitami. Místní plány rozvoje vzdělávání, spolupráce, zvýšení počtu proinkluzivně nastavených běžných škol, rozvoj systému včasné peče o ohrožené děti. Zlepšení pedagogicko-psychologického poradenství k zajištění lepšího diagnostikování individuálních potřeb dětí a žáků a navrhování vhodných vyrovnávacích a podpůrných opatření v součinnosti se školami, NNO a OSPOD. Posilování aktivizačních programů ve školách samostatně zřízených pro žáky se zdravotním postižením, zvýšení kvality výchovy, vzdělávání a terapie pro děti a žáky v institucionální výchově, zavádění tranzitních programů přechodu ze školy do práce pro žáky se SVP a vzděláváni rodičů těchto dětí a žáků, v celé ČR. Vyšší míra začleňování dětí a žáků se SVP do již existujícího zájmového a neformálního vzdělávání v celé ČR.

SC 2.1 Zvýšení kvality předškolního vzdělávání včetně usnadnění přechodu dětí na ZŠ Zvýšení podílu vzdělávacích organizací s lepší kvalitou předškolního vzdělávání. Zavedení a rozšíření postupů a nástrojů individuální podpory pedagogů, které pomáhají zlepšit každodenní práci předškolních pedagogů. Zajištění kvalitní metodické, pedagogicko-psychologické a asistenční podpory pedagogickým i dalším pracovníkům a rodičům dětí v předškolních zařízeních. Zvýšení počtu pedagogických pracovníků PV, kteří v rámci systematického DVPP prohloubili či rozšířili své vědomosti a dovednosti pro rozvoj KK (včetně pregramotností) svěřených dětí a vhodně je uplatňují ve výchově a vzdělávání, a to s ohledem na individuální potřeby a zájmy dětí Zlepšení kompetencí pracovníků zařízení pro předškolní vzdělávání pracujících v souladu s RVP PV mimo sektor veřejných MŠ. Zajištění snazšího přechodu dětí na ZŠ - spolupráce pedagogů MŠ, ZŠ, odborníků a rodičů.

SC 2.2 Zlepšení kvality vzdělávání a výsledků žáků v klíčových kompetencích 1.Zavedení a rozšíření postupů a nástrojů individuální podpory pedagogů, jež pomohou zlepšit jejich práci na ZŠ a SŠ i v neformálním a zájmovém vzdělávání. 2.Rozvoj kultury sdílení pedagogických zkušeností, poskytování metodické podpory a odborné zpětné vazby a učení se od kolegů. 3.Zvýšení podílu pedagogů schopných přizpůsobit výuku potřebám jednotlivých žáků. 4.Zvýšení podílu organizací, ve kterých se zlepší kvalita vzdělávání ke KK a to podporou celých škol při vytváření a realizaci strategií a akčních plánů naplňujících princip rovných příležitostí a umožňujících rozvoj KK u každého žáka. 5. Zvýšení kvality a efektivnosti systému pedagogicko-psychologického poradenství s důrazem na dobudování vazeb mezi školskými poradenskými zařízeními (PPP,SPC, SVP) a školními poradenskými pracovišti (ŠPP) a na zvýšení kvality diagnostické a intervenční činnosti tak, aby byl zajištěn maximální rozvoj potenciálu všech žáků. 6.Otevření ZŠ, SŠ, ŠPZ a dalších vzdělávacích institucí k větší spolupráci s rodinou, různými subjekty v místě i v zahraničí, včetně zapojení žáků i pedagogů při rozvoji KK. 7.Zvýšení počtu pedagogických pracovníků, kteří v praxi uplatňují nově získané kompetence k diverzifikované výuce, individuálním přístupům

SC 2.2 Zlepšení kvality vzdělávání a výsledků žáků v klíčových kompetencích A 1.Zavedení a rozšíření postupů a nástrojů individuální podpory pedagogů, jež pomohou zlepšit jejich práci na ZŠ a SŠ i v neformálním a zájmovém vzdělávání. 2.Rozvoj kultury sdílení pedagogických zkušeností, poskytování metodické podpory a odborné zpětné vazby a učení se od kolegů. 3.Zvýšení podílu pedagogů schopných přizpůsobit výuku potřebám jednotlivých žáků. 4.Zvýšení podílu organizací, ve kterých se zlepší kvalita vzdělávání ke KK a to podporou celých škol při vytváření a realizaci strategií a akčních plánů naplňujících princip rovných příležitostí a umožňujících rozvoj KK u každého žáka. 5. Zvýšení kvality a efektivnosti systému pedagogicko-psychologického poradenství s důrazem na dobudování vazeb mezi školskými poradenskými zařízeními (PPP,SPC, SVP) a školními poradenskými pracovišti (ŠPP) a na zvýšení kvality diagnostické a intervenční činnosti tak, aby byl zajištěn maximální rozvoj potenciálu všech žáků.

SC 2.2 Zlepšení kvality vzdělávání a výsledků žáků v klíčových kompetencích B 7.Zvýšení počtu pedagogických pracovníků, kteří v praxi uplatňují nově získané kompetence k diverzifikované výuce, individuálním přístupům (tak aby osobní a společenské faktory, jako je například pohlaví, zdravotní stav, etnický původ, či rodinné zázemí, nepředstavovaly pro jednotlivce překážky pro naplnění jeho potenciálu), aktivizačním metodám k výchově a vzdělávání a k jejich přiblížení potřebám praktického života. 8.Zavedení a rozvoj postupů a nástrojů individuální podpory žáků a diferenciace výuky s využitím ICT technologií a on-line vzdělávání, včetně propojování výuky s informálním učením. 9.Podpora rozvoje klíčových kompetencí žáků i pracovníků v zájmovém a neformálním vzdělávání.

SC 2.3 Rozvoj systému strategického řízení a hodnocení kvality ve vzdělávání Zvýšení kompetencí pracovníků veřejné správy, zřizovatelů, ředitelů a pedagogů pro využití monitoringu a hodnocení jako nástrojů pro řízení změn a podporu dalšího rozvoje s cílem zlepšování rovných příležitostí a kvality ve vzdělávání na všech úrovních. Vytvoření uceleného rámce standardů, monitorování a hodnocení všech prvků systému, včetně propojení externího a interního hodnocení. Hodnocení bude zahrnovat kritéria naplňování cílů v oblasti rovných příležitostí a umožní cíleně podporovat školy se slabšími výsledky tak, aby nedocházelo k nespravedlivému ohrožení některých škol. Zavedení hodnocení, které bude zahrnovat jak sumativní, tak formativní složky i dosud chybějící nástroje pro hodnocení vzdělávacích cílů, včetně cílů obtížněji hodnotitelných, jako jsou např. KK. Podpora pedagogickým pracovníkům v oblasti kontinuálního vyhodnocování pokroku jednotlivých žáků a poskytování formativní zpětné vazby. Budou připraveny nástroje pro zavedení procesů tzv. moderace v rámci škol i mezi školami.

SC 2.4 Zkvalitnění přípravy budoucích a začínajících pedagogických pracovníků Rozvoj systému hodnocení a řízení kvality VŠ – aplikace nástrojů vnitřního a vnějšího hodnocení a sdílení dobré praxe. Zvýšení kompetencí budoucích pedagogických pracovníků pro pedagogickou diagnostiku, individualizaci, diferencovanou výuce, formativní i sumativní hodnocení a rozvoj KK napříč oborovými specializacemi. Posílení dlouhodobé reflektované pedagogické praxe ve studijních programech. Vytvoření sítí fakult, škol a ostatních vzdělávacích institucí a organizací - vzdělávací programy, zajištění praxe, posílení didaktické transformace odborných témat, rozvoj aktuálních poznatků oboru, zavádění průřezových témat ve výuce/studiu, která vedou k rozvoji KK. Redukce obtíží nastupujících učitelů v adaptační fázi Rozvoj kvalitních programů CŽV na základě potřeb školské praxe a blended-learning programů pro zvýšení kvalifikace pedagogů MŠ. Rozvoj lidských zdrojů a rozvoj pedagogického a didaktického výzkumu, akční výzkum ve školách.

SC 2.5 Zvyšování kvality vzdělávání a odborné přípravy včetně posílení jejich relevance pro trh práce 1. Zvýšení zájmu dětí a žáků o studium technických a přírodovědných oborů a motivace uplatnit toto vzdělání na trhu práce; 2. Rozšíření „polytechnické výchovy“ od MŠ: rozvoj kreativity, osobního vyjadřování, logiky, a manuální zručnosti a zvýšení kvality vzdělávání v technických a přírodovědných předmětech na ZŠ, SŠ a VOŠ; 3. Zvýšení spolupráce škol a zaměstnavatelů při realizaci formálního vzdělávání (vč. praktického vyučování) i neformálního a zájmového vzdělávání (vč. stáží): účast zaměstnavatelů na profesně specifickém počátečním vzdělávání, úpravách ŠVP, kariérovém poradenství, podpoře manuální zručnosti, kreativity a zájmu o přírodní a technické obory; 4. Rozšíření spolupráce mezi školami při výuce, sdílení dobré praxe a propojení neformálního, zájmového a odborného vzdělávání zaměřené na inovace technologií a efektivní výuku odborných a podnikatelských kompetencí a podporu žáků s vynikajícími výsledky v praktických předmětech;

SC 2.5 Zvyšování kvality vzdělávání a odborné přípravy včetně posílení jejich relevance pro trh práce 5. Zvýšení kapacity i kvality kariérového poradenství na školách, s cílem omezit předsudky a snížit vliv osobních a společenských faktorů na vzdělávací trajektorie a volbu povolání žáků a zvýšit relevanci kariérového poradenství pro potřeby trhu práce; 6. Zvýšení relevance RVP k potřebám zaměstnavatelů a posilující dlouhodobou uplatnitelnost absolventů na trhu práce; 7. Rozvoj předpokladů odborných škol realizovat vzdělávání dospělých ve vazbě na definované profesní kvalifikace a zvýšení prostupnosti mezi programy počátečního, neformálního, zájmového a DV prostřednictvím systému uznávání výsledků předchozího učení.

3 principy vedoucí ke změně - 1 „V samém srdci vzdělávání stojí dítě“ Odstraňování předsudků Individuální přístup Formativní hodnocení Čtenářská a matematická gramotnost jako základ pro další učení Aktivizující formy učení Rozvoj maximálního potenciálu každého žáka Podpora žáků pro úspěšnost v budoucím životě Snižování vlivu osobních a společenských faktorů (například pohlaví, zdravotní stav, etnický původ či rodinné zázemí) na úspěšnost, vzdělávací trajektorie a volbu povolání žáků – inkluzívní vzdělávání

3 principy vedoucí ke změně - 2 Podpora práce učitele a ředitele s cílem rozvoje potenciálu každého žáka Individuální přístup – metodická podpora - mentoring, koučování Formativní hodnocení, reflexe a sebereflexe práce učitele a ředitele, autoevaluace školy (kultura učení) Reálné cíle profesního rozvoje Kvalitní pregraduální studium a DVPP Rozvoj maximálního potenciálu každého učitele a ředitele formou vzájemného předávání zkušeností, kolegiální podpory, podporou týmové spolupráce, spolupráce na vedení školy a síťování Vedení k lepším výsledkům vzdělávání žáků (leadership)

3 principy vedoucí ke změně - 3 Partnerství: společné vzdělávání, porozumění, prostředí důvěry spolu-práce a společné vyhodnocení výsledků se společným cílem: rozvoj potenciálu každého žáka Zřizovatel – ředitel – učitel - rodiče Veřejnost – škola – rodiče - sociální služby Škola + neformální vzdělávání + informální učení Škola + zaměstnavatelé VaV + VŠ + SŠ + ZŠ a MŠ …

Krajské akční plány Místní akční plány RIS 3 Cíle máme Jak se tam dodstaneme?

Systémové/koncepčníRegionálníTematická partnerství a sítě Ostatní (vč. formou šablon) malé - málo vybraná témata území krajůúzemí obcíInovace a pilotáž Diseminac e OPŘO + konsorcium Řešitel - konsorcium SŠ + VOŠMŠ + ZŠDefinuje výzva Jednotlivé instituce územní spolupráce východiskem vzdělávací politika ČR, specifické cíle OP VVV Dlouhodobý záměr + specifické cíle → Akční plán kraje/území obcí (přes projekt) → Akční plán školy – šablony nebo Dlouhodobý záměr + specifické cíle → Akční plán kraje/území obcí (přes projekt) → projekt kraje/obce

Koordinace témat: KLIMA Akce KLIMA je způsob, jak zajistit, aby mateřské a základní školy byly podpořeny systémem vzájemně sladěných aktivit (jak obsahově, tak chronologicky) Cílem je podpora v následujících tématech: K – Kultura učení L – Leadership (pedagogické vedení) I – Inkluzívní vzdělávání M – Metodická podpora učitelů + Mentoring A – Aktivizující formy učení

Účiná podpora ve škole Přímá podpora učitelů a celých škol: Mentoring Pedagogický konzultant Plánování akcí k rozvoje celé školy

Partnerství v území – systémový leadership Místní akční plán rozvoje předškolního a základního vzdělávání – cíl: Kvalita vzdělávání Otevřenost Dostupnost

Partnerství v území – systémový leadership Krajský akční plán rozvoje vzdělávání – cíl: Rozvoj kompetencí pro iniciativu, kreativitu a podnikavost Zvýšení zájmu o vědu, technologie, inženýrství a matematiku Lepší spolupráce škol a zaměstnavatelů Zkvalitnění kariérového poradenství Rozvoj sítí celoživotního učení

Partnerství v území – systémový leadership Krajský akční plán rozvoje vzdělávání – cíl: Rozvoj kompetencí pro iniciativu, kreativitu a podnikavost Zvýšení zájmu o vědu, technologie, inženýrství a matematiku Lepší spolupráce škol a zaměstnavatelů Zkvalitnění kariérového poradenství Rozvoj sítí celoživotního učení

Strategie regionálního rozvoje

Regionální stálá konference Regionální akční plán kraje ITI IPR Ú Strategie regionálního rozvoje Oblast vzdělávání KAP Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Doprav a Další oblasti … Další strategie kraje

Regionální akční plán kraje Oblast vzdělávání KAP krajský akční plán rozvoje vzdělávání: ESF i ERDF ve vybraných tématech Místní akční plányKrajský akční plán Vybran é vstupy z MAP Vybraná témata pro oblast vzdělávání v RAP: Podnikavost a iniciativa Polytechnické vzdělávání (STEM vč. EVVO) Odborné vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů Kariérové poradenství Školy jako centra dalšího vzdělávání

Oblast vzdělávání KAP krajský akční plán rozvoje vzdělávání ESF i ERDF Místní akční plán RIS 3 smart akceler átor Zaměstn avatelé, zástupci IPR Ú ITI Strategie zaměstnanos ti v kraji Zástup ci škol Vstupy z dalších organiza cí Vstupy ze MŠ, ZŠ Zástupci dalších organiza cí Kvalitní a inkluzívní předškolní a základní vzdělávání Vstupy od zřizovatelů Strategie vzdělávací politiky 2020 Podnikavost, Polytechnika, Odborné vzdělávání, Kariérové poradenství, Školy jako centra DV Zástupci zřizovatelů Vybran é výstupy z MAP Dlouhodobý záměr vzdělávání Hlavní výstupy přímo do OPVVV, PPR a IROP

Koordinační mechanismy - Dohoda o partnerství „V oblasti regionálního školství bude velká část intervencí zajištěna prostřednictvím sběru a vyhodnocení specifických potřeb na regionální a místní úrovni. Tyto potřeby budou zahrnuty ve spolupráci s partnery v území do krajských a místních akčních plánů rozvoje vzdělávání, které budou sloužit pro koordinaci a zacílení výzev v OP VVV (PO 3) a IROP (PO 2) a OP PPR (PO 4) a posílení územní koncentrace investic. Prostřednictvím akčních plánů bude řízena synergie OP VVV, IROP a OP PPR.“

Partnerství v území Česká realita: -autonomie, konkurence, boj o žáka, nedůvěra, uzavřenost Požadavky partnerství: -porozumění, důvěra, otevřenost, upřímnost, spolupráce -Uvnitř škol, mezi školami, s okolím školy Partnerství přináší výhody pro každého účastníka. Rozdrobený systém změnu nepřinese.

Územní dimenze Krajské akční plány Místní akční plány Strategie VŠ Strategie S3

Informace o OP VVV

Děkuji za pozornost.