Mentoring v učitelské praxi. koučování supervize mentoring tutoring Co mají společného? Mentoring je způsob poskytování kolegiální podpory (pojem mentor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Advertisements

LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Základní informace o Tranzitní službě Přechod ze Školy do Práce.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
POZNATKY Z ETNOGRAFICKÉHO VÝZKUMU NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH JAK VYPADÁ VZDĚLÁVÁNÍ, KTERÉ SE SNAŽÍME ZLEPŠIT? JANA DVOŘÁČKOVÁ (FSS MU) PETR PABIAN (KSV.
AUTOEVALUACE ŠKOLY AUTOEVALUACE UČITELE Může to být cesta ke kvalitě?
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Cesta ke kvalitě v praxi
Mentorské a tutorské dovednosti
Asociace ředitelů gymnázií Přerov, 3.dubna 2012
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
Mentoring pro začínající vědkyně a vědce Kateřina Cidlinská Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Mentoring, co a jak? Mgr. Václav Šneberger.
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
ošetřovatelství a porodní asistence
Projekt Podpora učitelů ve zvyšování kvality jejich práce „PUČ“
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Rozvoj manažerů GE Money ČR&SK Kristýna Rapalová GE Money
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU. Co Vás dnes čeká? Představení realizátora a partnera projektu Představení projektu a jeho aktivit Možnosti mobilních technologií.
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Konference PRVOUK Projekt Pedagogika I Návaznost na výsledky řešení VZ „Učitelská profese v měnících se požadavcích na vzdělávání“ Návaznost na výsledky.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
ROZVOJEM OSOBNOSTNÍCH A PROFESNÍCH KOMPETENCÍ UČITELŮ MŠ A ZŠ K VYŠŠÍ KVALITĚ VZDĚLÁVÁNÍ (CZ.1.07/1.3.00/ ) LUCIE CHALOUPKOVÁ PEDAGOGICKÁ FAKULTA.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ Příjemce podpory: Vysočina Education Partner projektu: Kraj Vysočina Rozpočet projektu: ca ,- Kč.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
PODPORA UČITELE Individuální projekt národní Garant projektu: Odbor 22 MŠMT.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Šablony OP VVV a podpora nadání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích –
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Mgr. Tereza Brumovská, M.Sc.
Plánování prvních kroků
Komplexní systém hodnocení
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Tisková konference
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Model intenzivní podpory
Kariérové poradenství a podnikavost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Mentoring v učitelské praxi

koučování supervize mentoring tutoring Co mají společného? Mentoring je způsob poskytování kolegiální podpory (pojem mentor se nemusí nutně používat) V mentoringu jde o dlouhodobější vztah, mentor má výcvik zaměřený na interakce a postupy, zná standardy kvality – ví, jak vypadá dobrá výuka, je odborníkem na oblast, ve které pracuje, využívá řadu činností apod.)

Mentoring - pojem  Mentor – pojem z antiky, stol. př.n.l. (Homérova Odyssea – Telemachos)  V češtině poněkud hodnotící konotace  USA mentoring – od 60. – 70 let intuitivní cíle, náhodná setkání (buddy systém)  Od 80. let ucelené mentorské programy, poptávka po mentorech – doloženo, že snižují odchody mladých učitelů ze škol  Řada mentorských vztahů však vniká také spontánně, formální i neformální vztahy, kolegiální podpora  Mentee, intern, protégé …. svěřenci mentorů, příjemci pomoci

Cíle mentoringu Snížit riziko osamělosti (začínajícího, nově příchozího) učitele Zlepšit výkon, pomoci mladému učiteli stát se expertem, profesionálem, poskytovat efektivní ZV Usnadnit profesní vizi Poskytovat podporu a pomáhat formovat výzvy (motivovat), udržet v profesi Přenést kulturu Pomoci k certifikaci, kariérnímu postupu Podpořit po stránce: emoční (naslouchání, být na blízku, zvýšit pohodu), fyzické (pomoc s vybavením, přípravou…), instrukcionální – vzdělávání (zdroje, rady…) institucionální (povinnosti ve škole, školská politika, portfolio…) + další specifické cíle učitele v tomto rámci

Cílové skupiny a podoby mentoringu Učitel-kolega, začínající učitel, student, žák???… Mentoring není jen pro začínající učitelů (rozdíl: uvádění do profese – induction – a mentoring Individuální (face to face) mentoring Jeden mentor pro (max.) dva učitele Více mentorů pro jednoho učitele Skupinový mentoring E-mentoring Mentor může být kolega ze školy i mimo školu – obojí má své výhody i nevýhody

Školní kontext – význam mentoringu a jiných přístupů založených na praxi Změny ve školách a ve školství obecně Tlak na rozvoj škol zevnitř (učící se školy) Význam: Zvládat diverzitu praxe Stabilizace mladých a nadějných učitelů Zvýšení profesionality „Revitalizace“ starších učitelů (stárnoucí týmy) Význam pro školu - žáky

Mentoring pro začínající učitele OBAVY ZAČÍNAJÍCÍCH UČITELŮ Jonson, K. F. Being an effective mentor (u nás výzkum O. Šimoník) ŘÍZENÍ TŘÍDY A DISCIPLÍNA ŘÍZENÍ ČASU ZÁTĚŽ VÝUKA TECHNOLOGIE VELKÁ ODPOVĚDNOST SOCIOKULTURNÍ VĚDOMÍ A CITLIVOST MOTIVACE ŽÁKŮ OSAMOCENÍ VE TŘÍDĚ VZTAHY S RODIČI A KOLEGY

Fáze emočního prožívání začínajícího učitele (1. rok) září říjen listopad prosinec leden únor březen duben květen červen očekávání přežití desiluze oživení reflexe Ellen Moir: Attitudinal phases of new teacher development

Proces vývoje začínajícího učitele ve 4 fázích Styly vedenířízenívysvětlovánísdílenídelegování Vývoj odpovědnosti Vývoj vztahu Odpovědnost učitele za úspěšnost Odpovědnost mentora budování tvorba radost odpoutání

Vzdělávací potřeby Semináře, kurzy, postgradual, knihy, časopisy, konference Konference, profesionální asociace, časopisy, filmy, návštěvy Podpora v místě, spolupráce se specialisty, kolegiální konzultace Podpora v místě, technická asistence 1.rok2. rok3. rok4. rok5. rok Katzův model – vzdělávací potřeby učitelů v různých vývojových fázích

Činnosti mentora Předávání informací Diskuse a konzultace…., supervize … Pozorování (hospitace - náslechy ve třídě) a zpětná vazba (tabulky, pozorovací schémata, video – zpětná vazba…) Modelování, ukázky, (být modelem) Přímá pomoc: spolupráce na kurikulu, plánování, přípravy na hodinu… Reflektivní skupiny… a jiné metody či způsoby práce