František Drtikol. Život Narodil se 3. března 1883 v Příbrami v rodině drobného obchodníka jako nejmladší ze tří dětí Františka Drtikola a jeho ženy Marie,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

P Ř E K R Ý V Á N Í S Y M B O L Ů P Ř E K R Ý V Á N Í S Y M B O L Ů
Petr Ulrych výtvarná fotografie
Osobnosti Chyšecka Antonín Šít.
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Albert Einstein.
Byl nositel Nobelovy ceny
Blanka Matragi.
Anna Kostenko se narodila v roce 1975 v Kyjevě na Ukrajině, od roku 1991 žila
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Kdo to byl William Shakespeare
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Narodila jsem se v Praze Po maturitě na gymnáziu jsem vystudovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, v atelieru prof. O. Eckerta Po jejím.
GIOVANNI GABRIELI. VE ZKRATCE  Narodil se v Benátkách v roce 1557 a zemřel v tomtéž městě 12. srpna 1612  Byl to významná italský skladatel a varhaník.
Christian Andreas Doppler
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník :
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Bratři Čapkové.
Český spisovatel, novinář,
Antonín Dvořák – A.
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Evropská renesance.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Povídání o Bachovi.
VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA
EDUARD BASS 9. ročník.
Antonín Dvořák a jeho život
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Karel Čapek.
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:

Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
Emil František Burian
Alfons Mucha Narozen:24.července v Ivančicích Zemřel:1939 v Praze.
Tomáš Garrigue Masaryk
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Nela Sováková, Johana Černá
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_171_O klášterech TÉMA: STŘEDOVĚK.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
William Blake (1757 – 1827) Jeho životní příběh Vám přiblíží Jindřich Holman.
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/12 Název materiálu: Jakub Jan Ryba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Jan Neruda - život.
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
IMPRESIONISMUS Název školy: Základní škola Karla Klíče
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
Úroky - samostatná práce
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
František Ladislav Čelakovský
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Prezentace Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor
Název školy: Základní škola Netvořice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_165_O životě na vesnici
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Francie v 1. polovině 17. století
Transkript prezentace:

František Drtikol

Život Narodil se 3. března 1883 v Příbrami v rodině drobného obchodníka jako nejmladší ze tří dětí Františka Drtikola a jeho ženy Marie, rozené Opplové. Narodil se 3. března 1883 v Příbrami v rodině drobného obchodníka jako nejmladší ze tří dětí Františka Drtikola a jeho ženy Marie, rozené Opplové. Po studiích na místním gymnáziu se zde vyučil fotografem v příbramském fotografickém ateliéru Antonína Maltase. Po studiích na místním gymnáziu se zde vyučil fotografem v příbramském fotografickém ateliéru Antonína Maltase. Významným krokem pro jeho další rozvoj bylo studium na odborné fotografické škole Učebním a výzkumném ústavu pro fotografii v Mnichově v letech 1901 až Významným krokem pro jeho další rozvoj bylo studium na odborné fotografické škole Učebním a výzkumném ústavu pro fotografii v Mnichově v letech 1901 až 1903.

Život Po jejím ukončení získával zkušenosti v ateliérech v Německu, ve Švýcarsku a v Čechách. Po jejím ukončení získával zkušenosti v ateliérech v Německu, ve Švýcarsku a v Čechách. Po tříleté vojenské službě v roce 1907 založil v Příbrami svůj první vlastní fotografický ateliér, jehož provoz ovšem z finančních důvodů musel po třech letech ukončit. Po tříleté vojenské službě v roce 1907 založil v Příbrami svůj první vlastní fotografický ateliér, jehož provoz ovšem z finančních důvodů musel po třech letech ukončit. V roce 1912 si otevřel nový ateliér v Praze ve Vodičkově ulici. Zde se specializoval na portrétní fotografii a brzy dosáhl v tomto oboru značného uznání. V roce 1912 si otevřel nový ateliér v Praze ve Vodičkově ulici. Zde se specializoval na portrétní fotografii a brzy dosáhl v tomto oboru značného uznání.

Život  Od svého příchodu do Prahy se věnoval duchovním naukám, józe a především buddhismu.  Po válce se Drtikol věnoval již jen fotografii, v jeho ateliéru s ním pracovali učedníci a laboranti  V roce 1959 mu umřela manželka.  Jeho zdravotní stav mu již nedovoloval samostatný pohyb, byl upoután na lůžko a odkázán na pohyb pouze na vozíku. Po smrti jeho manželky se o něj starala Anna Soukupová, jeho poslední žačka. Obklopen svými žáky žil ve vile na Spořilově až do své smrti v roce 1961.

Fotografické díla  Proslavil se jako fotograf portrétů a aktů.  V polovině dvacátých let vznikly desítky zásadních děl, skrývajících se pod prostými názvy Studie, Akt a Kompozice (zahrnují i několik mužských aktů).  Ve své tvorbě ovlivněné pozdní secesí zprvu zasahoval do svých fotografií a pomocí retuší či domalováváním pozadí je dotvářel.  V pozdější době se přiklonil k takzvané čisté fotografii a výsledný obraz tvořil pouze pomocí světel a rekvizit ve svém ateliéru.

Fotografické díla  Na konci 20. let se Drtikolovy životní priority změnily, stále více se přikláněl k osobní duchovní cestě, byl unaven z ateliérové práce a špatné ekonomické situace podniku – to vše mělo vliv na Drtikolovo fotografické dílo.  Ve třicátých letech se odpoutal od živých modelů a věnoval se symbolickým námětům za použití neživých figur, případně vystřižených fotografií za rafinovaného použití světla. Šlo o naprostý protiklad k dosavadní tvorbě, Drtikol sám označil tato díla jako „fotopuristická“.

Fotografické díla V roce 1935 rozprodal svůj pražský ateliér a ukončil fotografickou tvorbu. V roce 1935 rozprodal svůj pražský ateliér a ukončil fotografickou tvorbu. V roce 1938 vyšla jeho fotografická monografie Žena ve světle, která obsahovala 46 aktů a od té doby Drtikol začal postupně předávat své fotografie a kresby (více než 5000 kusů) do muzejních sbírek. V roce 1938 vyšla jeho fotografická monografie Žena ve světle, která obsahovala 46 aktů a od té doby Drtikol začal postupně předávat své fotografie a kresby (více než 5000 kusů) do muzejních sbírek.

Fotografická díla

Ukradený Drtikol je prodejný přes soukromníky a galerie 19:49 | Praha - Ze stálé expozice Uměleckoprůmyslového muzea v Praze o víkendu neznámý zloděj ukradl fotografický akt Vlna od Františka Drtikola ( ). Pachatel ho odcizil patrně v neděli večer, zaměstnanci muzea ztrátu zjistili v pondělí, potvrdila deník Právo ředitelka muzea Helena Königsmarková. usa.html

DRTIKOL, Rudolfinum DRTIKOL, artmix/ / Výstava měsíce: Fotografická legenda Joel - Peter Witkin v Brně by-ctvrtily-male-deti-1gb- /kavarna.aspx?c=A110511_114321_kavarna_chu Tono Stano artmix/ /obsah/ portret-ivan-pinkava/ Ivan Pinkava kulturama/ kulturama/obsah/ vystava-fotografii- tono-stana-ve-spalove-galerii/