Trendy na trhu Volné radikály Oxidační stres Antioxidanty Doplněk stravy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Potravinový Doplněk.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
PRODUKCE OVOCE A ZELENINY HOSPODÁŘSKÝ KRAJINOTVORNÝ NUTRIČNÍ zdroj vitamínů minerálních látek vlákniny fyziologicky aktivních látek (pozitivní x negativní)
Zdravý životní styl základní principy.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Chemické složení organismů
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Výživa a potraviny Příjem a výdej energie
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Nápoj na bázi koktejlu z ovocných šťáv..
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Výživa.
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Zdravé stravování KC3.
Význam výživy ve sportu
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Definice, základní pojmy
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Chemické složení živých organismů
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny rostlinného původu
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
NINGXIA RED Infúze živin pro celé tělo.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Transkript prezentace:

Trendy na trhu Volné radikály Oxidační stres Antioxidanty Doplněk stravy

Bohužel ne vždy se jim dá vyhnout. Některé vnější faktory mohou mít negativní dopad na naše zdraví … Jako znečištění vzduchu a vody, pasivní vdechování cigaretového kouře,…

Příklad: * Okolo 90 %* obyvatel Evropské unie (EU) je vystavováno škodlivým látkám znečišťujícím ovzduší vypouštěné z továren, dopravních prostředků … na úrovních považovaných Světovou zdravotnickou organizací (WHO) za zdraví škodlivé

Souvislost mezi vystavováním se vlivům volných radikálů a oxidačním stresem

Jak se projevuje? Oxidační stres

2. Zařízení Generované naším tělem v průběhu specifických metabolických reakcí Generované faktory našeho prostředí I v našem těle můžeme najít volné radikály Volné radikály jsou molekuly, jež se po ztrátě elektronu stanou nestabilními. Ve snaze tuto stabilitu znovu získat se tyto volné radikály dostávají do reakce s jinými sloučeninami, kterým berou jejich elektrony. Molekula, které byl odebrán elektron, se výsledkem toho stává nestabilní a začne se chovat jako volný radikál, čímž je zahájena řetězová reakce.

Tato řetězová reakce je známá jako oxidační stres - oxidace tkání - způsobující stres důležitým molekulám, jako jsou DNA, bílkoviny a lipidy. STRES ZPŮSOBENÝ VOLNÝMI RADIKÁLY V BUŇCE OXIDAČNÍ STRES VYVOLANÝ VOLNÝM RADIKÁLY

Existují látky, jimž se říká antioxidanty. Pomocí těchto látek je naše tělo schopné neutralizovat volné radikály a tím přerušit řetězovou reakci. Antioxidanty, jako jsou např. vitamíny C a E, vzájemně působí na kaskádu volných radikálů a podílejí se tak na ochraně buněk před oxidačním stresem. ANTIOXIDAČNÍ OCHRANA ANTIOXIDANTY ODSTRAŇUJÍ VOLNÉ RADIKÁLY

Význam obsahu antioxidantů v nutričním základě

Trh s antioxidanty V nejbližších letech se globálně očekává jeho rychlý nárůst Rostoucí spotřebitelské uvědomění o přínosech antioxidant pro náš organismus Poptávka po antioxidantech zůstala silná po celou dobu trvání ekonomické krize

Antioxidanty lze najít v ovoci i zelenině

Ovoce a zelenina... Vitamíny, minerály, fytoživiny, karotenoidy, vláknina,… Svým obsahem jsou nízké na kalorie Ideální zdravá svačina

Všechno to začíná vyváženou stravou: Zdravá strava pomáhá zajistit, že jsou splněna všechna doporučení ohledně výživy. Věděli jste? Referenční příjem (RI)* je ideální denní přísun živin považovaný za dostačující pro zajištění potřeb u 97,5% zdravých jedinců nezávisle na věku a pohlaví. * European Commission – Health and Consumer Protection

Zdravá strava je založena na vyváženém přísunu makroživin a mikroživin Sacharidy, bílkoviny, lipidy a voda Vitamíny a minerály

Proč jsou mikroživiny tak důležité? „Mikro“ nebo-li malé, představují živiny, jež potřebujeme v malém množství. Vitamíny, jako jsou vitamín B1, B2, B3, B5, B6, B8 a B12, přispívají k normálnímu energetickému metabolismu. Minerály jako hořčík, zinek a vápník přispívají k udržení normálního stavu kostí.

Proč jsou makroživiny tak důležit é ? „Makro“ nebo-li velké, představují živiny, jež potřebujeme ve velkém množství. Tuky, sacharidy, bílkoviny -> dodávájí tělu energii a kalorie.

Teorie versus realita

Zpráva zpracovaná na žádost Světové zdravotnické organizace (WHO) odkazuje na důležitost adekvátního příjmu ovoce a zeleniny pro naše zdraví *. * vs WHO doporučuje konzumovat ≥400 gramů ovoce či zeleniny za den. To se rovná 4 až 5 kusům ovoce či zeleniny za den TEORIEREALITA Čím náročnější životní styl vedeme, tím méně ovoce a zeleniny denně konzumujeme.

Průměrný příjem ovoce a zeleniny v evropských zemích (gramů/den) ≥400 g/den <400 g/den

4 až 5 kusů ovoce či zeleniny denně - nebo 400 gramů ovoce či zeleniny za den U více než poloviny zemí EU je konzumace < 400 gramů Doporučená Současná U třetiny všech zemí je konzumace < 300 gramů/den

Nepravidelná pracovní doba Náročný životní styl Prospěšné faktory: Dostupnost obchodů a jednoduchost přípravy a vaření Proč? - Nedostatek času a kontroly

Proč? - Důvěra Převážná část obyvatel EU považuje své stravování za dobré pro jejich zdraví Většina z nich nevyhovuje požadavkům WHO.

Skladování potravin a příprava pokrmů Některé metody vaření způsobují ztrátu vitamínů. Intenzivní zemědělské postupy Může snížit nutriční hodnotu Biologická dostupnost živin Některé faktory lidského těla mohou zabraňovat vstřebávání některých živin. Měnící se požadavky na výživu Kvůli stresu, únavě,... Další důvody, proč?

Doplňky stravy nápomáhají zajišťovat zdravý nutriční základ

Trh s vitamíny a doplňky stravy 12,40 MILIARD EUR 9.3 MILIARD EUR

S přibývajícími roky se více staráme o své zdraví Cílová skupina: DOSPĚLÍ

Cílová skupina: ŽENY Konzumují větší množství ovoce a zeleniny než muži Zabývají se zdravím Častěji nakupují a připravují jídlo Mají pozitivní vliv na partnerovu příjmovou frekvenci, množství a výběr konzumovaného ovoce a zeleniny

Pozitivní vliv přímých interakcí V otázce ovoce a zeleniny u dospělých se využívá koncepce osobního nutričního poradenství s největším důrazem na příjem ovoce a zeleniny Vytváření podpůrných struktur bude posilovat vynaložené úsilí i v dlouhodobém horizontu

Řešení Pharmanex®

LifePak ® + Obsahuje dobře známé fytoživiny, vitamíny a minerály. Bohatý na vitamín C Obsahuje biotin, měď a vápník Zaměřuje se na 9 důležitých fyziologických funkcí našeho těla

Jvi ® – Joie de Vivre Základní složky nápoje: - 9 běžně konzumovaných druhů evropského ovoce a zeleniny. - 3 druhy exotického, imperiálního ovoce Svou bohatostí na vitamín C přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem

DĚKUJEME ZA POZORNOST