Trendy na trhu Volné radikály Oxidační stres Antioxidanty Doplněk stravy
Bohužel ne vždy se jim dá vyhnout. Některé vnější faktory mohou mít negativní dopad na naše zdraví … Jako znečištění vzduchu a vody, pasivní vdechování cigaretového kouře,…
Příklad: * Okolo 90 %* obyvatel Evropské unie (EU) je vystavováno škodlivým látkám znečišťujícím ovzduší vypouštěné z továren, dopravních prostředků … na úrovních považovaných Světovou zdravotnickou organizací (WHO) za zdraví škodlivé
Souvislost mezi vystavováním se vlivům volných radikálů a oxidačním stresem
Jak se projevuje? Oxidační stres
2. Zařízení Generované naším tělem v průběhu specifických metabolických reakcí Generované faktory našeho prostředí I v našem těle můžeme najít volné radikály Volné radikály jsou molekuly, jež se po ztrátě elektronu stanou nestabilními. Ve snaze tuto stabilitu znovu získat se tyto volné radikály dostávají do reakce s jinými sloučeninami, kterým berou jejich elektrony. Molekula, které byl odebrán elektron, se výsledkem toho stává nestabilní a začne se chovat jako volný radikál, čímž je zahájena řetězová reakce.
Tato řetězová reakce je známá jako oxidační stres - oxidace tkání - způsobující stres důležitým molekulám, jako jsou DNA, bílkoviny a lipidy. STRES ZPŮSOBENÝ VOLNÝMI RADIKÁLY V BUŇCE OXIDAČNÍ STRES VYVOLANÝ VOLNÝM RADIKÁLY
Existují látky, jimž se říká antioxidanty. Pomocí těchto látek je naše tělo schopné neutralizovat volné radikály a tím přerušit řetězovou reakci. Antioxidanty, jako jsou např. vitamíny C a E, vzájemně působí na kaskádu volných radikálů a podílejí se tak na ochraně buněk před oxidačním stresem. ANTIOXIDAČNÍ OCHRANA ANTIOXIDANTY ODSTRAŇUJÍ VOLNÉ RADIKÁLY
Význam obsahu antioxidantů v nutričním základě
Trh s antioxidanty V nejbližších letech se globálně očekává jeho rychlý nárůst Rostoucí spotřebitelské uvědomění o přínosech antioxidant pro náš organismus Poptávka po antioxidantech zůstala silná po celou dobu trvání ekonomické krize
Antioxidanty lze najít v ovoci i zelenině
Ovoce a zelenina... Vitamíny, minerály, fytoživiny, karotenoidy, vláknina,… Svým obsahem jsou nízké na kalorie Ideální zdravá svačina
Všechno to začíná vyváženou stravou: Zdravá strava pomáhá zajistit, že jsou splněna všechna doporučení ohledně výživy. Věděli jste? Referenční příjem (RI)* je ideální denní přísun živin považovaný za dostačující pro zajištění potřeb u 97,5% zdravých jedinců nezávisle na věku a pohlaví. * European Commission – Health and Consumer Protection
Zdravá strava je založena na vyváženém přísunu makroživin a mikroživin Sacharidy, bílkoviny, lipidy a voda Vitamíny a minerály
Proč jsou mikroživiny tak důležité? „Mikro“ nebo-li malé, představují živiny, jež potřebujeme v malém množství. Vitamíny, jako jsou vitamín B1, B2, B3, B5, B6, B8 a B12, přispívají k normálnímu energetickému metabolismu. Minerály jako hořčík, zinek a vápník přispívají k udržení normálního stavu kostí.
Proč jsou makroživiny tak důležit é ? „Makro“ nebo-li velké, představují živiny, jež potřebujeme ve velkém množství. Tuky, sacharidy, bílkoviny -> dodávájí tělu energii a kalorie.
Teorie versus realita
Zpráva zpracovaná na žádost Světové zdravotnické organizace (WHO) odkazuje na důležitost adekvátního příjmu ovoce a zeleniny pro naše zdraví *. * vs WHO doporučuje konzumovat ≥400 gramů ovoce či zeleniny za den. To se rovná 4 až 5 kusům ovoce či zeleniny za den TEORIEREALITA Čím náročnější životní styl vedeme, tím méně ovoce a zeleniny denně konzumujeme.
Průměrný příjem ovoce a zeleniny v evropských zemích (gramů/den) ≥400 g/den <400 g/den
4 až 5 kusů ovoce či zeleniny denně - nebo 400 gramů ovoce či zeleniny za den U více než poloviny zemí EU je konzumace < 400 gramů Doporučená Současná U třetiny všech zemí je konzumace < 300 gramů/den
Nepravidelná pracovní doba Náročný životní styl Prospěšné faktory: Dostupnost obchodů a jednoduchost přípravy a vaření Proč? - Nedostatek času a kontroly
Proč? - Důvěra Převážná část obyvatel EU považuje své stravování za dobré pro jejich zdraví Většina z nich nevyhovuje požadavkům WHO.
Skladování potravin a příprava pokrmů Některé metody vaření způsobují ztrátu vitamínů. Intenzivní zemědělské postupy Může snížit nutriční hodnotu Biologická dostupnost živin Některé faktory lidského těla mohou zabraňovat vstřebávání některých živin. Měnící se požadavky na výživu Kvůli stresu, únavě,... Další důvody, proč?
Doplňky stravy nápomáhají zajišťovat zdravý nutriční základ
Trh s vitamíny a doplňky stravy 12,40 MILIARD EUR 9.3 MILIARD EUR
S přibývajícími roky se více staráme o své zdraví Cílová skupina: DOSPĚLÍ
Cílová skupina: ŽENY Konzumují větší množství ovoce a zeleniny než muži Zabývají se zdravím Častěji nakupují a připravují jídlo Mají pozitivní vliv na partnerovu příjmovou frekvenci, množství a výběr konzumovaného ovoce a zeleniny
Pozitivní vliv přímých interakcí V otázce ovoce a zeleniny u dospělých se využívá koncepce osobního nutričního poradenství s největším důrazem na příjem ovoce a zeleniny Vytváření podpůrných struktur bude posilovat vynaložené úsilí i v dlouhodobém horizontu
Řešení Pharmanex®
LifePak ® + Obsahuje dobře známé fytoživiny, vitamíny a minerály. Bohatý na vitamín C Obsahuje biotin, měď a vápník Zaměřuje se na 9 důležitých fyziologických funkcí našeho těla
Jvi ® – Joie de Vivre Základní složky nápoje: - 9 běžně konzumovaných druhů evropského ovoce a zeleniny. - 3 druhy exotického, imperiálního ovoce Svou bohatostí na vitamín C přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem
DĚKUJEME ZA POZORNOST