Sociální dávky pro OZP. Sociální dávky Dávky ze systému sociálního zabezpečení, hl.: – Invalidní důchody – Příspěvek na péči – Příspěvky pro zdravotně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příspěvek na péči Nejčastější dotazy Kateřina Pomklová.
Advertisements

Informace o sociálních dávkách u osob s RS
Informace o příspěvku na péči
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Kdo je OZP a proč ji zaměstnat?
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Studijní obor: Sociální činnost
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Důchodové pojištění a státy EU
Posouzení nepříznivé sociální situace
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Dávky a příspěvky pro rodiče dětí se ZP - změny od 01/12
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
Sociálně právní otázky
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Důchodové pojištění invalidní důchod Sociální zabezpečení.
Studijní obor: Sociální činnost
Vypracovala : Ing. Bc. Vladislava Pešťáková
Organizace sociální správy
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 5. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
DŮCHODOVÉ POJIŠTĚNÍ II.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 4. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Důchodové pojištění II.
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Právo sociálního zabezpečení
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Řízení ve věcech důchodového a nemocenského pojištění
Mgr. Elena Pospíšilová.  Zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením  vyjmenovává a definuje nárok na dávky pro osoby.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Sociální pomoc JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
1. Pilíř sociálního zabezpečení
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Systém sociální péče (pomoci) Obor: Nutriční terapeut JUDr. Martin Šimák, Ph.D.
1 ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Roztroušená skleróza z hlediska lékařské posudkové služby ČSSZ MUDr. Vlastislav Kaplan Vrchní ředitel úseku lékařské.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Systém nepojistných sociálních dávek Mgr. Kateřina Jirková Ředitelka odboru sociální a rodinné politiky, MPSV.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S K ARTA. Jedná se o platební kartu od České spořitelny sKartu postupně obdrží všichni klienti, kteří pobírají sociální dávky a podporu v nezaměstnanosti.
SWOT analýza a koncepční záměry LPS ČSSZ
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Karta sociálních systémů sKARTA. Základní informace Od bude zahájeno vydávání karty sociálních systémů – sKARTY Komu je sKARTA určena? Všem.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Organizace a řízení v sociálním zabezpečení
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Právo sociálního zabezpečení
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Právo sociálního zabezpečení
Příspěvek na péči Nejčastější dotazy Kateřina Pomklová.
Co bude od zajišťovat Úřad práce České republiky
Vybrané kapitoly ze sociálního zabezpečení Osoby se zdravotním postižením Národní rada osob se zdravotním postižením ČR
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Transkript prezentace:

Sociální dávky pro OZP

Sociální dávky Dávky ze systému sociálního zabezpečení, hl.: – Invalidní důchody – Příspěvek na péči – Příspěvky pro zdravotně postižené

Nárok na invalidní důchod (ID)má pojištěnec, který se stal: a) invalidním a získal potřebnou dobu pojištění, pokud nesplnil ke dni vzniku invalidity podmínky nároku na řádný starobní důchod, popřípadě, byl-li přiznán předčasný trvale krácený starobní důchod, pokud nedosáhl důchodového věku, nebo se stal b) invalidním následkem pracovního úrazu.

Invalidita = pokles prac. schopnosti min o 35% Jestliže pracovní schopnost pojištěnce poklesla a) nejméně o 35 %, avšak nejvíce o 49 %, jedná se o invaliditu prvního stupně, b) nejméně o 50 %, avšak nejvíce o 69 %, jedná se o invaliditu druhého stupně, c) nejméně o 70 %, jedná se o invaliditu třetího stupně.

Postup při žádosti o ID: 1. žádost se podává na OSSZ (PSSZ, MSSZ) – písemně, na originálním tiskopise 2. nutno předložit potřebné doklady (OP, doklad o studiu, doklad době zaměstnání či náhradní době zaměstnání) 3. nutnost podrobit se vyšetření zdravotního stavu – provádí lékařská posudková služba, i na základě zpráv od obvodního lékaře (pracuje při OSSZ) 4. lhůta na vyřízení žádost 90 dní

Možnost odvolat se k nadřízenému orgánu (KSSZ, ČSSZ, MPSV) Pokud se změní zdravotní stav, musí se podat nová žádost. Při souběhu SD a ID se přiznává ten vyšší O ID jde zažádat i před dosažením 18 let (pokud musí skončit se studiem, prací pro úraz, nemoc apod.) ! Osoba pobírající ID ve 3. stupni není nezaopatřené dítě.

Příspěvek na péči (PnP) Určený přímo uživatelům sociálních služeb Výše příspěvku - nad 18 let (pod 18 let): 800,- Kč (3 000,- Kč) - stupeň I (lehká závislost) 4 000,- Kč (6 000,- Kč) - stupeň II (stř. těžká závislost) 8 000,- Kč (9 000,- Kč) - stupeň III (těžká závislost) ,- Kč (12 000,- Kč) - stupeň IV (úplná závislost) Do 18 let možnost zvýšení PnP až o 2000 Kč, pokud je příjem pod 2x ŽM

Postup při žádosti o příspěvek na péči 1. podání žádosti na na ÚP (nutno na originální formulář- vyplňují se osobní údaji, jak bude příspěvek vyplácen a pokud je to známo, tak i kdo bude poskytovatelem péče). Žádost podává budoucí příjemce nebo jeho zákonný zástupce.

2. Úřad provede sociální šetření v bydlišti žadatele (event. v místě pobytu žadatele) - hodnocení 10 oblastí - mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity a péče o domácnost

3. Lékař lékařské posudkové služby (pod OSSZ) provede posouzení zdravotního stavu – vychází z výsledků sociálního šetření, může provést sám doplňující vyšetření či zažádat o speciální vyšetření. 4. Na základě subjektivního hodnocení situace žadatelem, posudku posudkového lékaře a výsledků sociálního šetření rozhodne úřad s rozšířenou působností ve správním řízení o nepřidělení/ přidělení konkrétního stupně příspěvku. 5. V případě nesouhlasu se lze odvolat proti rozhodnutí k vyšší instanci (krajskému úřadu).

Při přidělení příspěvku na péči Nutno doložit čerpání (za co - soc. služba, rodinný pečující, asistent soc. péče). Asistent sociální péče – poskytovatel služeb, který není registrovaný, ani není osobou blízkou Pokud je osoba celý měsíc v ústavní zdr. péči na příspěvek nemá nárok U dětí – buď RP nebo PnP

Příspěvky pro zdravotně postižené Nově pouze dvě dávky: - příspěvek na mobilitu – příspěvek na zvláštní pomůcky Místo průkazů TP ZTP, ZTP/P – karta sociálních systémů (s Karta)

Příspěvek na mobilitu opakovaná, nároková dávka, pro osoby s omezením pohyblivosti či s omezením schopnosti orientovat se v prostoru určená na hrazení nákladů spojených s dopravou výše příspěvku: 400 Kč/měsíc (vlastník nebo provozovatel motorového vozidla či rodič nezl. dítěte)

Příspěvek na zvláštní pomůcky jednorázová a nároková dávka, Pro osoby s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí, těžkým sluchovým nebo těžkým zrakovým postižením nebo těžkým mentálním postižením tato dávka je zaměřena na pomoc v oblasti pomůcek (které umožňují sebeobsluhu, slouží k získávání informací nebo ke styku s okolím apod.), na zakoupení a úpravy motorového vozidla a úpravy bytu

Spoluúčast klienta 10 %, min Kč (vyjímečně i nižší) Při ceně pomůcky pod Kč se hodnotí příjem (musí být pod 8x ŽM) Max Kč během 5 let Max Kč na 1 pomůcku

Průkaz OZP – karta sociálních systémů (tzv. sociální karta, sKarta) Elektronická karta pro vyplácení nepojistných sociálních dávek, vč. dávek v nezaměstnanosti, Poslouží k identifikaci a autentizaci občana při komunikaci se st. správou a jako platební karta Má nahradit dosavadní průkazy TP, ZTP a ZTP/P Různé formy vyplácení dávek (výběr na terminálu – bankomatu, nákup zboží v obchodě, omezení na nákup sociálních služeb..) Poskytuje –li soc. služby osoba blízká, zasílání urč. obnosu na její účet

Mimořádné výhody pro těžce zdravotně postižené občany Pro osoby starší jednoho roku s postižením, které podstatně omezuje jejich pohyb či orientaci 3 stupně: I.Stupeň – dříve průkaz TP, dnes u 1. stupně II.Stupeň – dříve průkaz ZTP, dnes u 2. st. III.Stupeň – dříve průkaz ZTP/P, dnes u 3. a 4. st

Mimořádné výhody I. stupně - dříve průkaz TP Např. ochrnutí HK, amputace DK po bérec, epilepsie Nárok na vyhrazené místo k sedění ve veřejných dopr. prostředcích, Nárok na přednost při osobním projednávání záležitostí (ne nákup, návštěva lékaře)

Mimořádné výhody II. stupně - průkaz ZTP Např. hluchota, vysoká amputace DK, Všechny výhody ZP + navíc: Nárok na bezplatnou dopravu MHD Sleva 75 % jízdného ve 2. třídě vlaku ve vnitrostátní přepravě a 75 % sleva v pravidelných vnitrostátních spojích autobusové dopravy.

Mimořádné výhody III. stupně - průkaz ZTP/P Např. slepota, ztráta HK, hluchoslepota Všechny výhody jako ZTP a navíc: Nárok na bezplatnou dopravu průvodce MHD U úplně nebo prakticky nevidomých nárok na bezplatnou přepravu vodícího psa, pokud je nedoprovází průvodce.

Další výhody pro OZP OZP ( většinou od II. st. závislosti )mají nárok na některé další výhody: – Osvobození od některých správních poplatků (ověření podpisů, zápis automobilu od registru apod.) – Většina operátorů nabízí slevu na tel. tarif – Nárok na zřízení parkovacího místa (rezervé pro konkrétní SPZ) – Nárok na označení vozidla a parkování na místě se symbolem vozíčkáře (žádost MěÚ s rozšiř. Působností) – Sleva u odběratelů plynu a el. energie

Zdroje pomucku -s-fibromyalgii/zamestnavani-ozp/ -s-fibromyalgii/zamestnavani-ozp/