PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vyhodnocení dotazníkového šetření cíleného na dostupnost subjektů zajišťující dopravní výchovu na území Olomouckého kraje pro osoby se sníženou schopností.
Advertisements

Hygienická problematika ve školním stravování
Mgr. Libuše Přikrylová ředitelka Základní školy Provaznická Ostrava
Co očekávají rodiče od školního stravování
B.Procházka Poděbrady 16. –
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘDCÍCH
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Občanská iniciativa Bohuslav Sedláček Margit Slimáková Odborný garant
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Doplňkové stravování ve školách a jeho vliv na zdraví dětí a žáků
MVDr. Kateřina Janovská
Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Kuchyně + jídelna ve firmě Beng + Olufsen Kopřivnice
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
PREZENTACE PRO SCHŮZKU RODIČŮ ZŠ A MŠ.  PŘIHLAŠOVÁNÍ A ODHLAŠOVÁNÍ STRAVY LZE PROVÁDĚT DEN PŘEDEM A TO NEJPOZDĚJI DO 13,30 HOD. NÁSLEDOVNĚ:  em:
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Bylo osloveno 117 žáků. Vyplněných dotazníků bylo vráceno 75, tedy 64%. Odpovědi žáků-respondentů jsou podrobněji vyhodnoceny v následujících grafech.
PROSTORY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Stravovací pojmy VY_32_INOVACE_12 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Zdravé stravování KC3.
Stravovací služby Realizace a formy rychlého občerstvení
Právní předpisy Význam
Zdravý životní styl Vytvořila: Michaela Ryšánková.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Základní informace ke sledování nákladů na stravovací a úklidový provoz Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
MAPOVÁNÍ ŠKOLY ŠKOLA PRO DEMOKRACII. PRÁCE S KRITÉRIEMI ♦ s materiálem škola pro demokracii jsme pracovali v měsících únor a březen ♦ do práce byli především.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje Zpráva o postupu příprav Rámce pro investice do infrastruktury Červen 2016 PaedDr. Pavel Schneider, vedoucí.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Porada pro vedoucí školních jídelen říjen 2011 Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH Obsluha v letadlech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné z Metodického.
Strategie ochrany a podpory zdraví u dětí a mladistvých MUDr
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Víš co jíš? Web MZe.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Skutečně zdravá jídelna Bohuslav Sedláček
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
Prostory v provozovně společného stravování
Spotřební koš ve školním stravování
OSTATNÍ HOSTINY III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Jana Burdzová
Název projektu: Moderní škola
Transkript prezentace:

PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)

PREZENTUJÍCÍ Úkol hlavního hygienika Předpoklad úkolu hlavního hygienika ČR v ČR dochází k nárůstu nadváhy a obezity u školních dětí nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie globální posun v konzumaci potravin ke stravě bohaté na energii snížená pohybová aktivita změny ve způsobu dopravy

PREZENTUJÍCÍ Hlavní téma  Děti tráví ve škole značnou část dne, konzumují zde alespoň dvě denní jídla – 91,6% dětí ve škole svačí, 73,4% obědvá ve škole teplé jídlo, 50% dětí ujídá „něco“ mezi hlavními jídly.  Školní stravování do značné míry ovlivňuje jejich stravovací návyky.  Na základě těchto znalostí je nutné vyvolat diskusi se všemi, kteří mohou nabídku školního stravování ovlivnit (s vedoucími školních jídelen, s řediteli škol, se zřizovateli škol).

PREZENTUJÍCÍ Metodika Metodika a výsledky úkolu Šetření se zúčastnilo všech 14 hygienických stanic, bylo vyplněno 493 dotazníků na prvním a na druhém stupni základních škol Školy byly rozděleny do 100 žáků, do 300 žáků a 301 a více Dostupnost potravin, pokrmů nápojů – v nápojových automatech, v jídelních automatech, ve školních jídelnách, v programu Školní mléko Pitný režim v rámci pítka, vlastní nápoje, škola připravuje vlastní nápoje, zásobníky na vodu

PREZENTUJÍCÍ Hygienická služba sledovala v jednotlivých školách dostupnost potravin, pokrmů a nápojů v nápojových automatech v jídelních automatech ve školních jídelnách v programu školní mléko Pitný režim na školách 6,5 %pítka, 4% zásobníky na pitnou vodu, 37% vlastní nápoje připravené školou. Výběr mezi slazeným a neslazeným nápojem pouze v 9% z celkově 493 sledovaných škol (44 škol) Automaty na školách - čokoláda 96%, káva 48%, sladký čaj 74%, instantní polévka 12%. Automat na chlazené nápoje 22% 147 kusů.

PREZENTUJÍCÍ Provedeny výtahy z dotazníků školních jídelen, které sledovaly způsob zabezpečení stravování, četnost podání jednotlivých potravin, pokrmů, nápojů. Použity materiály MZd ČR, výtah ze zprávy MUDr. Jarmily Rážové, Ph.D. Sběr dat :KHS ČR, odbory hygieny dětí a mladistvých

PREZENTUJÍCÍ

Školní jídelna Školní stravování je zabezpečeno v 73% školní jídelnou v 9% ve školní výdejně v 18% jiným poskytovatelem

PREZENTUJÍCÍ

Závěr Zapsala: O. Johanidesová, březen