SVĚTELNÁ ENERGIE. Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sluneční energie Co je solární energie Využití solární energie
Advertisements

Energie.
Macháčková Ludmila Donátová Klára
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sluneční elektrárna Získávání energie ze slunečního záření patří z pohledu životního prostředí mezi nejšetrnější způsoby. V poslední době se těší značné.
Sluneční elektrárna.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
Žárovky.
FOTOVOLTAICKÉ HYBRIDNÍ MODULY
Zahřívání vodiče při průchodu
Sluneční energie.
Obnovitelné zdroje energie (OZE)
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Infračervené záření.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Přípravek fotovoltaického panelu pro praktickou výuku
Šetření energie Martin, Houska, Michal, Dann. Voda je stále vzácnější a dražší vodovodní baterie-umožňují jednoduché a rychlé nastavení potřebného průtoku.
Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc
Světlo.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Solární panely g.
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
Složky krajiny a životní prostředí
Digitální učební materiál
Společenské a hospodářské prostředí
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Elektrické spotřebiče
FY_088_ Světelné jevy_Světelné zdroje
Přeměny energieje EU peníze školám EU peníze školám
Energie Za předpokladu použití psacích potřeb. Zdroje energie Energie ze Slunce – je základem koloběhu vody v přírodě, ohřívání a pohybu vzduchu, důležitá.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Krajina a životní prostředí
VY_32_INOVACE_01_Sluneční záření Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Ionizační energie.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Tepelné akumulátory.
VYUŽITÍ ENERGIE SLUNEČNÍHO ZÁŘENÍ
Využití energie Slunce
Fotočlánky Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Světlo.
Solární energie A její využití.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Biosféra.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:únor 2012 Určeno:7. ročník ZŠ.
ZDROJE SVĚTLA.
Zdroje světla.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Světlo Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. L. KašparJméno: Vojtěch Bezděk.
Zdroje světla Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
Autor: Kateřina Lapáčková. Vznik Vzniká uvnitř planety Země. Jedná se o energii, kterou Země částečně dostala již při svém vzniku z mlhoviny a následnými.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Země a život, vývoj života
Energie ohně.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. HANA DVOŘÁČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_45_ZDROJE SVĚTLA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Světlo, světelné zdroje
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
Abiotický faktor světlo
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

SVĚTELNÁ ENERGIE

Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická energie a z té nakonec další světelná energie, která se nachází např. v: Žárovkách, LED diodách, zářivkách, úsporných žárovkách

Solární panely Křemíkový solární panel Organický solární panel Fotovoltaické fólie Solární články jsou tvořeny polovodičovými plátky tenčími než 1 mm. Povrch solárního článku je chráněn skleněnou vrstvou sloužící jako ochranná vrstva. Tak je zabezpečeno, aby co nejvíce světla vniklo do polovodiče. Jako polovodičový materiál se používá převážně křemík. Jiné polovodičové materiály se zatím zkoušejí. Krycí sklo chrání povrch solárních článků i před vlivy prostředí.

Využití svět. energie ze Slunce Domácí: Na ohřev vody Na vytápění Jako zdroj elektřiny na ostatní spotřebiče Velkoplošné: Veřejný zdroj elektřiny

Schémata jejich využití

Světlo=život Fotosyntéza: rostliny + světlo = kyslík = život Rostliny rostou, když mají světlo

Výhody a nevýhody E ze Slunce Výhody: Levnější zdroj tepla a elektřiny Nevyčerpatelný zdroj energie Skoro žádný dopad na životní prostředíNevýhody: Vysoké finanční náklady při výstavbě solárních panelů Globální oteplování

Světelné zdroje Přírodní zdroje: Kosmická tělesa – Primární zdroje - Slunce, hvězdy: Skutečně světlo vytvářejí. – Sekundární zdroje - Měsíc: pouze odráží světlo z jiných zdrojů (od Slunce) Chemické reakce - oheň Biologické zdroje – Primární zdroje - světlušky, různí mořští živočicho- vé, houby Elektrické výboje - oblouk, výboj, blesk Tektonické jevy - žhnoucí láva

Další druh světelných zdrojů Umělé zdroje: žárovka zářivka LED žárovka

Žárovky Žárovky jsou nejrozšířenějšími světelnými zdroji (Patří do skupiny teplotních světelných zdrojů, kde základem funkce všeobecně je určitý způsob zahřívání těles na teploty, při nichž se objevuje viditelné záření.)

Video

Zdroje C3%AD_panel C3%AD_panel DĚTSKÁ ENCYKLOPEDIE do kapsy str C3%BD_zdroj C3%BD_zdroj

Děkuji za pozornost