Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Advertisements

Globální problémy lidstva
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Celiakie Zuzana Chaloupková.
„EU peníze středním školám“
Šíření infekcí.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
Nemoci oběhové soustavy
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Virová hepatitida typu A
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Nemoci v Africe Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Alimentární onemocnění
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Nemoci přenášené bakteriemi alimentární cestou
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Nemoc Důležitá slova, fráze.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Nákazy přenášené vzduchem
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Alimentární onemocnění
Nemoc AIDS v Africe.
Tetanus a Trachom.
Aids.
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
TETANUS.
Haemophilus influenzae typu b
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Zpracovala : Alena Zahuráková
Žlutá zimnice (yellow fever).
Tropické nemoci Vaverková Eva.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
Syndrom získaného imunodeficitu
…a jak Nemoc… jí předcházet Lenka Dvořáková.
Elektronická učebnice - II
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Přenosné choroby, prevence. Přenos-Infikace… - Je přenos nemoci z infikovaného hostitele (jednotlivce nebo skupiny na jednotlivce nebo skupinu)bez ohledu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Definice, základní pojmy
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Výskyt virové hepatitidy A v ČR MUDr. Michael Vít, Ph.D. náměstek ministra pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienik.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_PRVOUKA.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
= Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_09_9. ročník_Projevy a příznaky infekčních nemocí – chřipky a.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Prevence onkologických onemocnění – rakovina děložního čípku
Lymská borelióza.
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Lékařská mikrobiologie I Průběh infekce
Vřed je defekt na sliznici v trávicí trubici
LIDSKÁ SÍDLA Mikroorganismy.
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Vakcinace proti klíšťové meningoencefalitidě
Transkript prezentace:

Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii

Břišní tyfus / Paratyfus ● Břišní tyfus je celosvětově rozšířené závažné infekční onemocnění, postihující pouze člověka ● Toto závažné onemocnění je přenášené stravou nebo kontaminovanou vodou ● Baktérie se množí v krvi infikované osoby, jsou absorbovány do zažívacího traktu a vyloučeny ● Paratyfy jsou tři samostatná onemocnění, kterých vyvolavatelem je také bakterie z rodu salmonella. U nás je nejčastější paratyfus typu B, typ A bývá pouze importován a paratyfus typu C bývá ve světě velmi vzácný, u nás se nevyskytuje.

Projevy onemocnění * vysoká horečka (39-40 °C) * zimnice, kašel * nízká srdeční frekvence * celková slabost * průjem * bolest hlavy * bolesti svalů * nechutenství * zácpa * bolest břicha * v některých případech výskyt plochých, růžově zbarvených flíčků * jsou možné i extrémní projevy, jako například perforace nebo krvácení ze střeva, zmatenost apod.

Inkubační doba ● Inkubační doba (od nakažení k projevení se prvních příznaků onemocnění) je u břišního tyfu 7–21 dní, obvykle 14. Při neléčení trvá nemoc 4 týdny.

Přenos nemoci ● Onemocnění se řadí mezi „nemoci špinavých rukou“, přenáší se tzv. fekálně-orální cestou. Nejvíce rozšířené bývá v krajinách s teplým klimatem, ve kterých bývá nízký hygienický standard, zejména v jižní Asii, v Africe, v Karibské oblasti a ve Střední a Jižní Americe. Tyfus býval pravidelným průvodcem situací, při kterých docházelo k porušení základních hygienických pravidel (jako třeba války, nebo přírodní katastrofy)

Prevence onemocnění ● Jako prevenci vzniku onemocnění je nutné dodržovat základní hygienická pravidla, zejména v oblastech s výskytem této nemoci. Jedná se o striktní dodržování osobní hygieny, hlavně důkladné mytí rukou po použití toalety a před jídlem ● Turisti v rizikových krajinách by měli pít pouze balenou, nebo převařenou vodu, neměli by používat do nápojů kostky ledu. Také stravování se v různých pouličních zařízeních může cestovateli přivodit vznik tyfu, proto se doporučuje jíst pouze v místech, které mohou zaručit vysoký hygienický standard.

Prevence onemocnění ● Před vycestováním do krajin se špatnými hygienickými podmínkami, a také u osob, které trpí sníženou tvorbou žaludeční šťávy, nebo užívají léky ke snížení její kyselosti, se doporučuje provést očkování. Doporučuje se hlavně v těch případech, kdy se cestovatel bude zdržovat v přírodě nebo na venkově, kde nemají možnost vybrat si místo stravování, a také v oblastech s dalekou dostupností lékařské péče.

Očkování ● V současnosti jsou k dispozici dva druhy očkovacích látek. Jedna se užívá ve formě kapslí, které se podávají celkem čtyři ● Druhý typ vakcíny se aplikuje injekcí do svalu. Tu je nutno provést minimálně dva týdny před odjezdem a je možné ji opakovat každé dva roky. Tato vakcína je v současnosti doporučována, protože zvyšuje imunitu vůči vzniku onemocnění na přibližně tři roky. ● Očkování však zabezpečuje pouze částečnou imunitu vůči vzniku onemocnění, v žádném případě nesmí nahradit zvýšenou hygienu a důkladnost při výběru stravy a vody!

Citace ● ● Koryčanová Adéla ● Zdroj informací: ● ●