Moldavsko. Základní informace Hl. město: Kišiněv Leží mezi Ukrajinou a Rumunskem. Počet obyvatel: 3 559 500 Složení obyvatel: Moldavané, Rumuni, Ukrajinci,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístav, kde je dobré zakotvit. Přístav, kde je dobré zakotvit Reg.č.: CZ.1.07/1.2.05/ Přístav, kde je dobré zakotvit  reg.číslo: CZ.1.07/1.2.05/
Advertisements

Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
VÝCHODNÍ EVROPA Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státy východní Evropy. Učebnice: Putování po Evropě.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Téma hodiny: Moldavsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
Moldavsko.
MOLDAVSKO.
Východní Evropa - státy III2-Z7-III-19
Bývalé státy Sovětského svazu
Test – Východní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Rusko Estonsko Lotyšsko Litva Bělorusko Ukrajina Moldavsko
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_17.
Východní Evropa – Ukrajina
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Státy východní Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
Region Východní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Evropské regiony – Východní Evropa – Moldavsko, Ukrajina, Bělorusko
Українська Республіки
Postsovětské státy Ukrajina 1991 ze SSSR
Finsko Suomen tasavalta.
Krajina a životní prostředí
Rusko 20. ledna 2006.
Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko
Evropa: Hospodářství a průmysl
Bývalé státy Sovětského svazu
VY_52_INOVACE_03/2/11_ZEMĚPIS
MOLDAVSKO.
Hungary Maďarsko Magyarorszag.
Konkrétní příklady podpory demokracie a LP: Bělorusko, sociologický náhled a příklad z praxe , FSS MU.
VY_32_INOVACE_Vac_III_08 Obyvatelstvo ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_Vl.4.r.
STÁTY A JEJICH VLAJKY II.. ? ? ALBÁNIE Oficiální název: Albánská republika Hlavní město: Tirana Měna: Albánský lek Obyvatelstvo: 3,6 miliónu.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_02_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: ČESKO SE PŘEDSTAVUJE Základní škola Libina, příspěvková.
PŘEDMATEMATICKÁ OBLAST 3 Použité odkazy Obrázky: vlastní zdroje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_50_Východní Evropa_Sluková Téma: Východní Evropa Číslo.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_17_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Východní Evropa Základní škola Libina, příspěvková.
Východní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_10_Severovýchodní_Evropa_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
USA AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_16_Z7_Skála
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_52_INOVACE_30_02_státy východní Evropy
Západní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Moldavie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Střední Amerika AUTOR: Mgr. Aleš Skála
RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Domov, obec, stát, světadíl
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Velká Británie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Severní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
EVROPA politická mapa 50 nezávislých států (včetně euroasijských států Rusko, Turecko, Kypr a Kazachstán.
Co se přírodě nelíbí.
Poloha České republiky
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Jazykové hádanky Jazyk a řeč.
TRADICE A SVÁTKY.
Roční období – znaky, svátky a tradice
Návštěva kolomazné pece
Transkript prezentace:

Moldavsko

Základní informace Hl. město: Kišiněv Leží mezi Ukrajinou a Rumunskem. Počet obyvatel: Složení obyvatel: Moldavané, Rumuni, Ukrajinci, Rusové, Gagauzové.

Historie Moldavsko je poměrně nový stát, vznikl ve 20. století. Navazuje ale na historické království Moldávie. Moldavský stát se zformoval v polovině 14. století, a to pod vlivem Uher. Od roku 1944 do roku 1991 bylo Moldavsko součástí Sovětského svazu. Roku 1991 získala Moldavská SSR samostatnost jako Moldavská republika.

Kultura Moldavsko je evropskou krajinou s bohatou historií s etnickými tradicemi a zvyky. Je z části ovlivněna Rumunskou kulturou. Jejich kultura a tradice se zaměřují na potřebu komunikace mezi člověkem a přírodou.

Zásadní problémy Moldavska Nezaměstnanost. Mladí lidé odcházejí do zahraničí. Špatná sociální péče pro celé obyvatelstvo. Korupce. Země je v energetických otázkách (ropa, zemní plyn) zcela závislá na Rusku, s kterým se táhnou spory.

Naše řešení Podpořit školství, mladí lidé by se chtěli dále vzdělávat. Tím pádem poslat částku na školní vybavení, pomůcky atd. Komunikovat s moldavskými dětmi, podpořit je ve vzdělání, motivovat je.