Základní finanční výkazy. VÝROČNÍ ZPRÁVA Výroční zprávu jsou povinny sestavovat ty účetní jednotky, které mají povinnost auditu účetní závěrky. Podle.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Fakultativní výkazy finančního účetnictví
Bilance a bilanční princip
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Účetnictví.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Účetní závěrka Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE2.OA
FINANČNÍ ŘÍZENÍ DOPRAVNÍHO PODNIKU
Ekonomika investic.
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
Účetní uzávěrka a závěrka „23“
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční analýza podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Jsme tu pro Vás Poznámky pro řečníky: Koho můžete zavolat ? Jsme tu pro Vás.
EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
Podniková ekonomika.
Finanční analýza.
2.přednáška Bilance a bilanční princip
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Majetek podniku a zdroje financování
UC_A1_Základy účetnictví
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Finanční výkazy obchodních společností
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Učetní souvislosti obchodního zákoníku
Základy firemních financí
Téma 3-4 Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.19 RočníkDruhý.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Finanční management Téma č.2 Dnešek 1.Minitestíček 2.Analýza rozvahy 3.TOP 10 of Seminar Misery 4.Výlet.
Účetní uzávěrka a závěrka – II. část. Sestavení účetní závěrky Seskupování konečných zůstatků v účetních knihách do jednotlivých složek účetních výkazů:
Podniková ekonomika.
Účetní uzávěrka a závěrka
2. Přednáška Účetní výkazy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Náklady a Výnosy.
Dopady změn směnných kurzů
Aktiva a pasiva podniku
Podniková ekonomika.
Podniková ekonomika.
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
Podniková ekonomika.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Základní finanční výkazy

VÝROČNÍ ZPRÁVA Výroční zprávu jsou povinny sestavovat ty účetní jednotky, které mají povinnost auditu účetní závěrky. Podle Zákona o účetnictví je účelem této zprávy uceleně, vyváženě a komplexně informovat o vývoji výkonnosti účetní jednotky. Obsahem výroční zprávy jsou finanční i nefinanční informace: – o skutečnostech, které nastaly po rozvahovém dni a jsou pro účetní jednotku významné – o předpokládaném vývoji účetní jednotky – o činnosti v oblasti výzkumu a vývoje – o činnosti v oblasti ochrany životního prostředí a pracovněprávních vztazích – o organizačních složkách v zahraničí Nedílnou součástí výroční zprávy je i účetní závěrka a výrok auditora k ní. Výroční zprávu musí účetní jednotky zveřejňovat a to minimálně uložením do Sbírky listin u rejstříkového soudu. Výroční zprávou se má účetní jednotka presentovat na veřejnosti. Je proto i důležitá nejen její obsahová, ale i její formální stránka.

Základní finanční výkazy Účetní závěrku mohou organizace sestavovat buď – v plném rozsahu (jde o jednotky, které mají povinný audit) nebo – ve zjednodušeném rozsahu (všechny ostatní) Účetní závěrka obsahuje sestavení těchto účetních výkazů: – Rozvaha (bilance) – Výkaz zisku a ztráty – Přílohy (včetně Výkazu cash-flow)

Rozvaha (bilance) Přehled o majetku podniku a jeho struktuře (aktiva) a o jeho kapitálovém krytí vlastním a cizím kapitálem (pasiva) k určitému datu. Platí zde bilanční princip: Aktiva = Pasiva Aktiva – vykazujeme podle stupně likvidity od nejméně likvidních v členění na sloupce o stavu aktiv v minulém účetním období, brutto údaje v běžném účetním období, korekci a netto údaje za běžné období. Pasiva – vykazujeme podle položek v rozdělení na vlastní zdroje a cizí a sloupce pro období běžné a minulé.

Aktiva – majetková strukturaPasiva – finanční struktura (zdroje financování majetku) 1. Pohledávky za upsaný vlastní kapitál 2. Stálá aktiva (Dlouhodobý majetek) - dlouhodobý nehmotný majetek - dlouhodobý hmotný majetek - dlouhodobý finanční majetek 3. Oběžná aktiva (Oběžný majetek) - zásoby - pohledávky - finanční majetek 4. Ostatní aktiva - náklady příštích období - příjmy příštích období 1. Vlastní kapitál - základní kapitál - kapitálové fondy - fondy ze zisku - výsledek hospodaření minulých let - výsledek hospodaří běžného účetního období 2. Cizí zdroje - rezervy - dlouhodobé závazky - krátkodobé závazky - bankovní úvěry a výpomoci 3. Ostatní pasíva - výdaje příštích období - výnosy příštích období Rozvaha

Rozvaha - aktiva Dlouhodobý majetek (neoběžný): hmotný (pozemky, budovy, stavby, byty, předměty z drahých kovů) nemovitý movitý nehmotný (zřizovací výdaje, nehmotné výsledky výzkumu a vývoje, software) finanční majetek (cenné papíry s dobou držení delší než 12 měsíců) finanční účasti v jiných podnicích investiční instrumenty (obchodovatelné cenné papíry)

Rozvaha – aktiva – dlouhodobý majetek pořízením dlouhodobého majetku vznikl podniku jednorázový výdaj, avšak majetkové části budou používány dlouhou dobu → majetek se spotřebovává a přenáší do výrobků postupně proces postupného opotřebování jak fyzického, tak morálního je vyjadřován formou odpisů: jsou peněžním vyjádřením opotřebení dlouhodobého majetku v podniku za určité období představují část ceny dlouhodobého majetku jsou součástí provozních nákladů podniku, čímž významnou měrou ovlivňují hospodářský výsledek podniku a následně i rentabilitu, jakož i daňový základ pro vyčíslení odvodů daně z příjmů

Rozvaha - aktiva Oběžný majetek: Ve věcné formě – zásoby: Materiálu Nedokončené výroby Polotovary Hotové výrobky Zboží Zvířata Zálohy na zboží V peněžní formě Pohledávky (z obchodního styku) Finanční majetek (peníze, bankovní účty, krátkodobé cenné papíry)

Rozvaha – aktiva - oběžný majetek V rozvaze je oběžný majetek uspořádán podle likvidnosti; Likvidnost – schopnost jednotlivých majetkových složek podniku (aktiv) přeměnit se rychle a bez větších ztrát na peněžní prostředky Zásoby - nejméně likvidní položka zásoby nakupované (materiál, zboží na skladě) zásoby vlastní výroby (nedokončené a hotové výrobky) Pohledávky se třídí na: dlouhodobé (splatnost nad 1 rok) krátkodobé (splatnost do 1 roku) Nejlikvidnější částí oběžného majetku je krátkodobý finanční majetek

Struktura rozvahy Rozvaha má předem stanovený obsah a sestavuje se do předepsaných formulářů. Na straně aktiv se údaje zapisují do čtyř sloupců: – Sloupec 1 (brutto) – aktiva se uvádějí v hrubé hodnotě (t. j. nesnížená o oprávky a opravné položky – Sloupec 2 (korekce) – obsahuje hodnotu oprávek a opravných položek, uvádí se se znaménkem mínus – Sloupec 3 (netto) – uvádí hrubou hodnotu sníženou o korekci. – Sloupec 4 – obsahuje hodnoty z minulého období v netto výši Na straně pasiv zapisujeme pouze do dvou sloupců: – Sloupec 5 – stav pasiv za běžné období – Sloupec 6 – stav pasiv za minulé období

Výkaz zisku a ztrát Úkolem tohoto výkazu je informovat o úspěšnosti či neúspěšnosti činnosti podniku. Spočívá v měření výsledků hospodaření firmy a zjistí se rozdílem mezi výnosy a náklady firmy za dané účetní období. Vztahuje se k určitému časovému intervalu (ročnímu, popř. kratšímu) je přehledem o výsledkových operacích za tento interval.

Výsledek hospodaření Zisk (výnosy > náklady) Ztráta (výnosy < náklady)

Výkaz zisku a ztrát Výkaz zisku a ztrát: podrobně zachycuje toky nákladů a výnosů informuje o výši výsledku hospodaření, který byl za dané období vytvořen informuje o objemech a skladbě nákladů a výnosů, které se na jeho dosažení podílely Náklady a výnosy jsou uspořádány dle aktivit do oblastí: provozní finanční mimořádné

Náklady – představují peněžní vyjádření spotřeby výrobních činitelů, – se vznikem nákladů je spojen úbytek majetku vykazovaný v rozvaze (snížení netto aktiv) – ve výkazu zisků a ztrát se projeví jako spotřeba, opotřebení majetku, přírůstek závazků Výnosy – představují peněžní vyjádření výsledků plynoucích z provozování podniku (např. vyrobené výrobky) – představují finanční částky, na které má podnik nárok z titulu prodeje zboží a služeb,

Běžná činnost – Běžná činnost je součtem provozního HV a finančního HV, snížený o daň za běžnou činnost. Mimořádná činnost – představuje HV, kterého je dosaženo z nepravidelných a neočekávaných operací podniku a vyjadřuje rozdíl mezi mimořádnými výnosy a mimořádnými náklady

Rozdělení výsledku hospodaření Provozní výsledek hospodaření – Představuje rozdíl mezi provozními výnosy a náklady Finanční výsledek hospodaření – Rozdíl mezi finančními výnosy a náklady Výsledek hospodaření za běžnou činnost – je součtem VH z provozní a finanční činnosti upravený o splatnou a případně i odloženou daň z příjmů za běžnou činnost Mimořádný výsledek hospodaření – Rozdíl mezi mimořádnými výnosy a náklady upravený o splatnou a případně i odloženou daň z příjmů z mimořádné činnosti Výsledek hospodaření za účetní období – je součtem VH za běžné období a mimořádného VH – Představuje disponibilní zisk (čistý zisk – zisk po zdanění), případně ztrátu

Příloha Příloha nemá povinnou formu, ale má stanovený obsah. Firmy, které mají povinný audit sestavují přílohu v plném rozsahu, která se skládá ze čtyř dílů: 1.Obecné údaje o firmě 2.Informace o účetních metodách a obecných účetních zásadách 3.Doplňující informace k rozvaze a výkazu zisku a ztráty 4.Přehled o peněžních tocích (výkaz cash flow)

1. Obecné údaje o firmě – Popis firmy – název, právní forma podnikání, sídlo firmy, místo podnikání, předmět podnikání, datum vzniku firmy – Jména a příjmení členů statutárních a dozorčích orgánů – Údaje o osobách, které mají podstatný nebo rozhodující vliv ve firmě – Průměrný přepočtený počet zaměstnanců během účetního období atd.

2. Informace o účetních metodách a obecných účetních zásadách – Způsoby oceňování jednotlivých složek majetku – Způsoby sestavování odpisových plánů a použité odpisové metody – Způsob stanovení opravných položek – Způsob použitý při přepočtu cizích měn na Kč atd.

3. Doplňující informace k rozvaze a výkazu zisku a ztráty Důležité skutečnosti, které nelze z rozvahy a výkazu zisku a ztráty vyčíst Rozpis rezerv a dlouhodobých bankovních úvěrů Doměrky daně z příjmů za minulá účetní období Informace o výši splatných závazků za sociálním zabezpečení a zdravotním pojištění Informace o výši daňových nedoplatků firmy atd.

4. Výkaz cash flow Výkaz cash flow poskytuje informace o přírůstku či úbytku peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů za účetní období. Nepoměřuje výnosy a náklady, ale příjmy a výdaje. Zkoumá příčiny přírůstků nebo úbytků peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů.

Peněžními ekvivalenty je krátkodobý finanční majetek, který je snadno a pohotově směnitelný za peněžní prostředky a nepředpokládají se významné změny hodnoty v čase (např. likvidní cenné papíry k obchodování, vklady s nejvýše tříměsíční výpovědní lhůtou)

Zdrojem informací pro výpočet a sestaveni CF jsou: – Rozvaha k počátku účetního období – Rozvaha ke konci účetního období – Výkaz zisku a ztráty za běžné období – Dále vycházíme z účetnictví z některých syntetických a analytických účtů

Využití výkazu CF Účelem výkazu CF je podat přehled o: – Finančních zdrojích z vlastní činnosti a cizích zdrojích ve vztahu k jednotlivým formám jejich užití – Finanční situaci podniku (změnách ve finanční situaci podniku v rámci účetního období se zaměřením na likviditu, solventnost a jejich vývoj) – Změny stavu peněžních prostředků jako ukazatele vyjadřující likviditu podniku (doložení přírůstků a úbytků peněžních prostředků za sledované účetní období přetransformované na tvorbu finančních zdrojů a jejich užití v souladu s jejich požadavky)

Cash flow se využívá: k analýze příčin změn stavu peněžních prostředků při krátkodobém a dlouhodobém plánování k posuzování finanční stability podniku k hodnocení efektivnosti podnikových investic

Děkuji za pozornost Zdroje: podfuck.net