Atestace, jak na to… Ondřej Blohoň.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
Advertisements

„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Registrace mikrobiologických laboratoří
Mezioborová spolupráce v pneumoonkologii
UKONČENÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
IS na podporu Projektu vzdělávání zdravotníků - prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí Ing. Michal Opat.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Specializační vzdělávací program
Darja Hrabánková Navrátilová
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
VÝROČNÍ KONFERENCE VÝROČNÍ KONFERENCE k projektu prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů ÚVN.
Přiznávání odborné způsobilosti k výkonu povolání adiktologa
Ivan Novák, Katedra pediatrie IPVZ
Kurz Všeobecný sanitář
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Koordinátoři ICT Organizační informace
Specializační vzdělávání v klinické biochemii
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
SYNERGICKÁ INTEGRACE VÝUKY NA LF UP Milan Kolář LF UP v Olomouci.
Specializační kurz Interní základ
Novinky ve specializačním vzdělávání
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Za akademický rok 2013/2014 Hana Kolářová proděkanka LF UP.
Podmínky předatestační přípravy (sporné otázky, diskuze)
Pracovníci ve zdravotnictví, zdravotnické vzdělávání MUDr.Petr Kašpar Ústav veřejného zdravotnictví a preventivního lékařství, 2.LF UK Praha.
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
Přijímací řízení pro školní rok 2016/2017 Rámcová kritéria 1. kola Mgr. Jiří Fresser - zástupce ředitele Mgr. Ivan Váňa - výchovný poradce.
I NFORMATIVNÍ SCHŮZKA PRO ABSOLVENTY MAGISTERSKÉHO STUDIA Šafránkův pavilon
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
2.prosince :00 Schůzka pro rodiče žáků vycházejících ze ZŠ.
DOTAČNÍ PROGRAM MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ REZIDENČNÍ MÍSTA Mgr. Vendula Pírková odbor vzdělávání a vědy MZČR.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
Kultivace systému SVL v ČR Doc. MUDr. Vojtěch Havlas, PhD. Předseda KOR 2. lékařská fakulta UK UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE 2. LÉKAŘSKÁ FAKULTA.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018
Ing. Veronika Vindemanová
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Fakulta zdravotnických studií
Přijímací řízení pro školní rok 2013/2014
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
Zákon č. 96/2004 Sb. změny po X. novelizace v podobě
Vzdělávání zdravotnických pracovníků
- ČESKY SEVER Seminář pro žadatele Příjem žádostí v MAS a další administrativní postupy Program rozvoje venkova ČR 2014 – 2020 Výzva č. 1.
Fakulta zdravotnických studií
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Přijímací řízení pro školní rok 2017/2018.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012
za akademický rok 2015/2016 Hana Kolářová proděkanka LF UP
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2016
Doktorské studium na FLD
Reforma vzdělávání Vyhláška o oborech specializovaného vzdělávání lékařů, zubních lékařů a farmaceutů a oborech certifikovaných kurzů V této vyhlášce je.
NOVELA ZÁKONA č. 95/2004 Sb. Konference NCO NZO 12. září 2008
Studijní program Ošetřovatelství
Adaptační program lékařů – absolventů 2018
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ 2018 / 2019.
Studijní obor Fyzioterapie
A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ
Adaptační program lékařů – absolventů 2019
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Ukázka prezentace LF MU v jednotném vizuálním stylu MU
Transkript prezentace:

Atestace, jak na to… Ondřej Blohoň

Vzdělávací program oboru OFTALMOLOGIE platný od 24. 02. 2011

Základní oftalmologický kmen v délce minimálně 24 měsíců všeobecná povinná praxe 2x2x2 M - 1) anesteziologie a intenzivní medicína – lůžkové oddělení resuscitační a intenzivní péče - 2) chirurgie – lůžkové oddělení všeobecné chirurgie (s minimálním počtem 35 lůžek) - 3) vnitřní lékařství – standardní interní lůžkové oddělení s neselektovaným příjmem nemocných z toho jednotka intenzivní péče 1 měs. povinná praxe v oboru kmene - Akreditované pracoviště oftalmologie s akreditací I. nebo II. nebo III. typu 18 měs.

Kritéria pro vydání certifikátu o absolvování základního oftalmologického kmene vzdělávacího programu - potvrzení o absolvování všeobecné povinné praxe a povinné praxe v oboru kmene všemi školiteli s příslušnou specializovanou způsobilostí na akreditovaném pracovišti, v rozsahu stanoveném vzdělávacím programem, v délce minimálně 24 měsíců, - předložení potvrzení o provedených výkonech v logbooku přednostovi kliniky

povinná praxe 36 měs. ambulantní pracoviště – na pracovišti s akreditací I. typu 24 měs. ambulantní nebo lůžkové pracoviště – na pracovišti s akreditací II. nebo III. typu 12 měs. z toho lůžkové pracoviště – na pracovišti s akreditací II. nebo III. typu 6 měs. specializační stáž na pracovišti s akreditací I., II. nebo III. typu zajišťující vitreoretinální chirurgii 3 měs. specializační stáž na pracovišti s akreditací I., II. nebo III. typu zajišťující refrakční chirurgii 1 měs. specializační předatestační stáž 1 tý.

doporučená doplňková praxe vždy po 2 měs. maxilofaciální chirurgie nebo orální a maxilofaciální chirurgie otorinolaryngologie dermatovenerologie radiologie a zobrazovací metody vnitřní lékařství – se zaměřením na endokrinologii plastická chirurgie

účast na vzdělávacích akcích - povinná Lékařská první pomoc 3 dny Základy lékařské etiky, komunikace, managementu a legislativy 2 dny Prevence škodlivého užívání návykových látek a léčba závislostí 1 den předatestační test v Oftalmologii 1 den Výroční oftalmologický sjezd České oftalmologické společnosti JEP v každém roce přípravy, event. dvě odborné akce v sekci doporučená účast

Předpoklad přístupu k atestační zkoušce - záznam o absolvované praxi a školících akcích v průkazu odbornosti v šestiměsíčních intervalech, záznamy o provedených činnostech, výkonech v logbooku. - absolvování požadované praxe potvrzené všemi školiteli se specializovanou způsobilostí nebo zvláštní odbornou způsobilostí, - absolvování povinných školicích akcí - záznam v průkazu odbornosti, úspěšné absolvování předatestačního testu v Oftalmologii Specializované předatestační stáž ve specializovaném výcviku, nově na kterékoliv ze 7 LF - vypracování písemné práce, - potvrzení o absolvování kurzů, vědeckých a vzdělávacích akcích

Pokyny pro formální úpravu atestační práce - Rozsah práce: nejméně 25 stran - Velikost písma: 12 bodů - Řádkování: 1,5 - Typ písma: Times New Roman (doporučený) - Vzor obálky: (typ a velikost písma dle vlastního výběru z nabídky MS Word)

předatestační test v Oftalmologii Zůstává v prostorách počítačové učebny IPVZ, Ruská 85, Praha 10. V jednom kalendářním roce může školenec absolvovat maximálně dva pokusy, kdy druhý je nejdříve měsíc po neúspěšném prvním pokusu. Podmínkou úspěšného zvládnutí testu je 65% správně zodpovězených otázek. Lékaři, kteří úspěšně absolvují evropskou zkoušku FEBO budou osvobozeni od absolvování tohoto předatestačního testu.

předatestační test v Oftalmologii 270 otázek x 270 minut > 65% Okruhy: Pedoftalmologie - Neurooftalmologie Glaukom - Spojivka Rohovka - Skléra Čočka - Uvea Sítnice - Nádory Katarakta - Traumatologie - Refrakce - Očnice, víčka, slzná žláza

od roku 2012 přechází postgraduální vzdělávání lékařů v základních oborech na lékařské fakulty Od 1.1.2012 je tedy možné se zapsat do vzdělávacího programu oftalmologie na některou ze 7 lékařských fakult (mimo Ostravské univerzity) Lékař, který byl v minulosti zařazen do vzdělávacího programu u IPVZ se nyní musí přeregistrovat formulář „Žádost o registraci účastníka na lékařské fakultě“.

Atestační zkouška od roku 2012 Informace a potřebné formuláře najdete na webových stránkách všech LF a také u odpovědného referenta Splnění základního oftalmologického kmene potvrzuje přednosta dané kliniky nebo jiný pověřený pracovník zapsáním do indexu lékař je povinen se přihlásit k atestační zkoušce nejpozději 90 dnů před termínem atestace na fakultě, která v daný termín atestace organizuje

Atestační zkouška od roku 2012 1 rok před termínem atestace je lékaři „určeno“ téma atestační práce na té oční klinice LF, kde je zapsán do vzdělávacího programu Nejpozději 6 měsíců před plánovanou atestační zkouškou předloží školenec první návrh atestační práce danému přednostovi ke konzultaci odevzdání nejpozději 3 měsíce před termínem atestace přednostovi oční kliniky lékařské fakulty, na které se v daném termínu atestace koná a to v 5 výtiscích a v elektronické formě Pokud atestační práci uchazeče nadpoloviční většina komise odmítne, bude atestace odložena. Školenec, který úspěšně obhájil disertační práci PhD v termínu více jak 3 měsíce před konáním atestační zkoušky nemusí předkládat atestační práci, pouze doloží spolu s přihláškou k atestaci 1 výtisk dizertace a doklad o úspěšném průběhu obhajoby

Atestační zkouška od roku 2012 přihláška: na tištěném formuláři (ve formátu A3), který je k dispozici na všech odděleních specializačního vzdělávání na LF (nelze elektronicky) nutné uvedení výběru vzdělávacího programu, v němž je školenec zařazen (2005, 2009, 2011) řádně vyplněná žádost, včetně chronologického přehledu požadované praxe, stáží a povinných kurzů potvrzení školitelem a statutárním zástupcem akreditovaného zařízení, v němž specializační vzdělávání uchazeč o atestaci absolvoval.

Atestační zkouška od roku 2012 přihláška – přílohy: kopie dokladů o požadované praxi a výkonech (z průkazu odbornosti a logbooku), event. kopie příslušného rozhodnutí ministerstva nebo pověřené organizace, pokud byla uznána odborná nebo specializovaná způsobilost získaná v cizině nebo započítána praxe absolvovaná v cizině nebo v jiném oboru nebo část doby studia absolvovaného v doktorském studijním programu posílat se na oddělení specializačního vzdělávání LF, která atestační zkoušku ve vybraném termínu organizuje, (nezasílají se již na IPVZ!)

Vlastní atestační zkouška nově v jeden den část praktická – vyšetření pacienta, diferenciálně diagnostická rozvaha, návrh terapie - část teoretická – 3 odborné otázky (klinické situace, kasuistiky), obhajoba písemné práce.

Atestační komise Atestační komisi pro daný termín schvaluje Specializační oborová rada (SOR) pro oftalmologii na návrh přednosty oční kliniky organizující atestaci v daném termínu Atestační komise musí být minimálně tříčlenná a musí být zastoupeny všechny složky, tj. zástupce organizující LF, zástupce jiné LF, zástupce odborné společnosti a zástupce ČLK Je k dispozici seznam 17 zkoušejících Pokud je některý ze zkoušejících nominován za více složek (např. ČOS a ČLK), tak může v jedné osobě při atestaci zastupovat tyto složky

Termíny a místa konání atestací Rok 2012: 13. – 14. 6. 2012 FNKV Praha Prof. MUDr. Pavel Kuchynka, CSc. 28. – 29. 11. 2012 FN Hradec Králové Prof. MUDr. Pavel Rozsíval, CSc. Rok 2013: jarní termín VFN Praha Doc. MUDr. Bohdana Kalvodová, CSc. podzimní termín FN Brno Prof. MUDr. Eva Vlková, CSc. Rok 2014: jarní termín FN Motol Praha Prof. MUDr. Dagmar Dotřelová, CSc. podzimní termín FN Olomouc Doc. MUDr. Jiří Řehák, CSc. rok 2015: jarní termín FN Plzeň Doc. MUDr. Renata Říčařová, CSc. podzimní termín FNKV Praha a znovu

Děkuji za pozornost a přeji hodně štěstí