Aktivita v různých životních fázích. Přípravné období Aktivita pracovní jako hlavní náplň našeho života Kariérový vývoj jedince v několika životních etapách.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Možnosti dalšího vzdělávání. Vypracoval: Lukáš Karlík.
Advertisements

Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Náměty pro činnost Národního fóra Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Informační a poradenské centrum ZČU
Informace o uplatnění absolventů a světě práce
Partnerství Jihomoravského paktu zaměstnanosti pro podporu pracovního uplatnění mladých dospělých CZ /0.0/0.0/16_055/
Návraty žen do práce očima zaměstnavatelů
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Radka Škulaviková
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Schůze Spolku pro obnovu venkova ČR Praha 1. dubna 2014
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vývojová stádia člověka 5. ročník
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
GENDER.
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Manažer ve firmě. Manažer ve firmě Osobnost manažera Vrozené vlastnosti Získané dovednosti Temperament Inteligence Potřeba řídit činnost jiných lidí.
Vzdělávání.
Pedagogika školního sportu
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Životní cyklus.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Specifikace cíle odborného textu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Statistické údaje Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Ústí nad Labem, Kontaktní pracoviště Most.
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Centra kolegiální podpory
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Volba povolání OBČANSKÁ VÝCHOVA Kristýna Pasková, Klára Petříková.
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Transkript prezentace:

Aktivita v různých životních fázích

Přípravné období Aktivita pracovní jako hlavní náplň našeho života Kariérový vývoj jedince v několika životních etapách Přípravné období – doba dětství a školní docházky až do prvního nástupu do zaměstnání. Dítě vystupuje spíše jako divák. Představy o povoláních se často v dospělosti neuskuteční – popelář, bagrista

Období školní docházky – příprava na budoucí povolání Reálný obraz profese lépe získávají děti, jejichž rodiče nebo známí vykonávají vybrané povolání Nepřiměřená očekávání – dítě nemá představu o tom, co profese zahrnuje – možné zklamání

Profese – její výběr, prestiž Profese – vymezený druh pracovní činnosti, pro jehož vykonávání je požadována určitá profesní příprava uskutečňovaná jak v rámci školského systému, tak mimo něj. Zaměstnání – poměr (vztah) k určité organizaci či instituci, ve které člověk vykonáváním práce získává prostředky k uspokojování svých potřeb. Výsledek vykonávání profese – hodnoty sloužící k uspokojování potřeb všeho druhu

Dynamika profese Vznik nových profesí Změny v obsahu profesí Zánik profesí Změny nároku na kvalifikaci, rozvoj profese

Volba profese Je naplněním životních cílů Důležitý vliv prestiže povolání Prestiž profese může být rozhodujícím faktorem při výběru Žebříčky prestiže povolání Na výběr povolání mají vliv tyto skutečnosti: Vliv rodiny Škola Poradny Média Neformální skupiny Po ukončení profesní přípravy následuje realizace profese.

kariéra Je to dráha životem – profesionální Vnější kritéria – plat, postavení, Vnitřní kritéria – spokojenost, seberealizace.U různých lidí se liší. Různí lidí mají různé profesionální zájmy Tímto se zabýval J- Holland, který vypozoroval,že lidé mají sklon vyhledávat prostředí, odpovídající jejich povahové orientaci.

Počátek kariéry Období od prvního nástupu do zaměstnání zhruba do 35 let věku Finanční zajištění – nezávislost na rodičích Ale také složité období – srovnání skutečného života s představami o něm Mladý člověk je připraven do života teoreticky,ale často má problémy vyrovnat se s organizační politikou – jejími požadavky na praktické schopnosti. Proto ve Velké Británii britské firmy připravují tzv. „mléčné programy“ pro studenty VŠ - během studia je seznamují s životem organizace, zadávají jim úkoly, umožňují brigády, exkurze atd.

Střední věk Od 35 do 55 let – jisté vystřízlivění Tito lidé již zkorigovali své ideály, mnozí na vrcholu kariéry, dále už nedosáhnou a uvědomují si to Zpomalení platového růstu i růstu postavení – kariérové plató. Úzká skupina nejúspěšnějších postupuje v kariérovém růstu dál Možnosti je druhá kariéra – hledání seberealizace v jiné oblasti

Starší věk Po 55 letech – ubývá pružnosti a energie, ale narůstá rozhled a zkušenosti. Hrozba blížícího se důchodu – obavy z prázdnoty, ztráty sociálních kontaktů, pracovního vytížení. Mentorství – umožňuje využít starší pracovníky pro pomoc mladým lidem,kteří se zapracovávají, seznámí je s organizační kulturou a politikou, uspokojuje potřebu seberealizace mentora.

6 typů osobností podle profesionálního prostředí R – typ realistický – agresivní chování, schopnosti a dovednosti, spojené s fyzickou aktivitou (zemědělství, řemesla) I – typ zkoumavý – přednost poznávacím aktivitám (přemýšlení, organizování) před emocionálními aktivitami (city) – biologie, matematika, kybernetika, geologie S – sociální preference interpersonální aktivity před intelektuální nebo fyzickou aktivitou (sociální práce, diplomacie, psychologické poradenství, sekretářka) K – typ konvenční vyhledává činnosti jasně vymezené pravidly a realizuje příkazy nadřízených, zájmy organizace na úkor vlastních potřeb (účetnictví, financování) E – typ podnikavý využívá své schopnosti přesvědčovat k získávání ostatních a k dosahování svých cílů (management, právo, obchod) A – typ umělecký usiluje o sebevyjádření, vyjádření svých citů a tvůrčí práci (hudba, výtvarné umění, herectví)

Převaha jednoho typu – jednoduchá profesionální orientace V případě rovnováhy dvou nebo více zájmů – kariérové konflikty při volbě profese nebo zaměstnání, v průběhu kariéry se potlačené možnosti připomínají. (technik,který má vedle realistické orientace také uměleckou orientaci se bude snažit vedle svého zaměstnání uplatnit i uměleckou)

Ekonomická aktivita podle pohlaví Větší počet absolventek VŠ nežli absolventů Vysoká zaměstnanost žen Problémy žen – matek Ženy a kariéra Top manažerky Ženy středního věku – pracovně velmi vytížené + péče o děti, vnoučata + péče o staré rodiče

Ekonomická aktivita obyvatelstva Obyvatelé ekonomicky aktivní Neaktivní – ženy na MD, RD, lidé pobírají důchod Nezaměstnaní Dojíždění za prací Město - venkov