Rezidua pesticidů v potravinách Bc. Sára Dvořáková Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Na zahrádce s chemií.
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Aktivity v zájmu zvyšování bezpečnosti půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hroznová 2, Brno Veronika Večeřová www.ukzuz.cz.
Bezpečné potraviny na českém trhu
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Spotřeba pesticidů v ČR
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Biopotraviny ve školním stravování
Michaela Vlasáková Pesticidy.
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Projekt SIPVZ Multimediální chemie Chemie v praxi
Bezpečnost potravin v ČR
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Znečištění půdy a potravin
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Plísně a jejich jedy v potravinách
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Vypracoval : Marek Voštinka
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
HACCP.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Nejčastější závady v označování
Právní režim nakládání s odpady
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Úvod do potravinářské legislativy - 1 Praha, 2015
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Informace o součinnosti ÚKZÚZ a ČHMÚ (Smlouva o spolupráci)
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Biopotraviny.
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

Rezidua pesticidů v potravinách Bc. Sára Dvořáková Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích

Obsah Úvod Pesticidy Klasifikace pesticidů Rezidua pesticidů Rizika reziduí pesticidů v potravinách pro lidský organismus Průnik reziduí pesticidů do potravního řetězce Monitoring reziduí pesticidů v ČR Maximální limity reziduí Legislativa Víceletý kontrolní plán reziduí pesticidů

Úvod Znehodnocení zemědělské produkce-houby, plísně, plevel, hmyz… Ochrana rostlin už od starověku 1939 DDT Masivní produkce po 2.sv válce Monitoring reziduí

Pesticidy FAO definuje pesticidy jako „látky nebo směsi látek určených k prevenci, ničení nebo zvládání jakéhokoli škůdce, včetně vektorů onemocnění člověka nebo zvířat, nežádoucích druhů rostlin nebo živočichů způsobujících škody v průběhu výroby, zpracování, skladování, přepravy nebo uvádění na trh potravin, zemědělských komodit“.

V ČR schváleno více jak 400 látek a organismů s pesticidními účinky Evidence používání pesticidů 278/2010 Sb., o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách a surovinách.

Klasifikace pesticidů Podle různých kritérií Chemické struktury, toxických účinků, chování v životním prostředí, aktivní složky, akutní toxicity atd. herbicidy-proti plevelům fungicidy-určené proti houbovým chorobám insekticidy-účinné proti hmyzu rodenticidy-přípravky hubící hlodavce akaricidy- proti roztočům moluskocidy-účinné proti měkkýšům. regulátory růstu-proti kulturním rostlinám namatocidy- proti háďátkům atd.

Klasifikace WHO podle akutní toxicity Klasifikace WHO LD 50 pro potkany (mg/ kg-1) Orálně dermálně Ia extrémně nebezpečné < 5 < 50 Ib vysoce nebezpečné 5–50 50–200 II středně nebezpečné 50– –2000 III málo nebezpečné > 2000 > 2000 U pravděpodobně bezpečné > 5000 > 5000

Rezidua pesticidů Zbytková množství pesticidů, jejich metabolitů a reakční a rozkladné produkty Aplikace na listovou plochu, ale i do půdy Po aplikaci působí řada činitelů fyzikálních, chemických, biologických → transformace, transport v prostředí Práškové pesticidy, spreje → kontaminace atmosféry

Incidence pesticidů nad hygienickým limitem je v ČR ojedinělá Některé potraviny podlimitní, ale detekovatelné množství pesticidů

Rizika reziduí pesticidů v potravinách pro lidský organismus Rezidui pesticidů mohou být zasaženy i necílové skupiny organismů, včetně lidí Vstup do organismu-dermální, inhalační nebo orální cesta Negativní účinky pesticidů na lidské zdraví ovlivňuje dávka, mechanismus absorpce, distribuce, metabolismus a exkrece.

Do potravy se pesticidy dostávají čtyřmi způsoby: ošetřením během růstu postřikem po sklizni postřikem importované rostliny zakázanými pesticidy z okolního prostředí

Účinky: chronické a akutní Chronický Chronická dietární expozice vychází ze součtu průměrných hladin rezidua pesticidu v potravině nebo z průměrné denní spotřeby této potraviny Akutní Akutní odhad expozice vychází buď z nejvyššího odhadovaného nebo naměřeného množství určitého rezidua v potravině nebo z nejvyšší denní spotřeby této potraviny. Rizikové skupiny např. děti

Mechanismus toxicity na lidský organismus podrobně popsán jen u malého množství pesticidů- organofosfáty, karbamáty…..

Průnik reziduí pesticidů do potravního řetězce Pesticidní látky po svém použití podléhají řadě změn, které vedou k poklesu reziduí těchto látek Přesto se tyto látky dostávají do potravního řetězce Průnik do potravního řetězce přímí a nepřímí

Přímá cesta Rezidua z ošetřených plodin se dostávají do produktů z nich připravených Nepřímá cesta Přenos reziduí do masa, mléka, vajec kontaminovaným krmivem Prostřednictvím půdy, kdy se rezidua pesticidů kontaminují následné plodiny Pomocí vody a vzduchu se rezidua dostávají do různých potravních zdrojů

Monitoring reziduí pesticidů v potravinách v ČR Kontrolu a monitoring pesticidů v oblasti potravin rostlinného původu provádí v ČR Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) EU vydává doporučení → SZPI plán monitoringu Monitorují se doporučené komodity, komodity s vysokou spotřebou a s vysokou frekvencí pozitivních nálezů

Kontrolu a monitoring potravin živočišného původu zajišťuje Státní veterinární správa (SVS) Monitoring krmiv je v kompetenci Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) Rozsah monitoringu (přepočteno na počet obyvatel) srovnatelný s EU

Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF Hlášení nadlimitních hodnot Cíl -zabránit ohrožení spotřebitele V České republice je národním kontaktním místem SZPI

Maximální limity reziduí „Maximální limit reziduí (MLR) pesticidů je nejvyšší přípustné, toxikologicky přijatelné množství pesticidů (vyjádřené v mg/kg), které je výsledkem použití pesticidních přípravků v souladu se správnou zemědělskou praxí, při ochraně rostlin během vegetace a skladování, nebo je výsledkem kontaminace životního prostředí dnes již nepoužívanými pesticidy.“

Mírné překročení MLR neohrožuje konzumenta na zdraví MLR významný pro kontrolu dodržování předpisů Nejčastěji se rezidua nachází v ovoci a zelenině

Environmental Working Group

Celkový počet vzorků Počet ých sledovan pesticidů (včetně metabolit ů) Počet ana lýz Počet vzorků s pozitivním nálezem Počet vzorků s nadlimitním nálezem Monitoring reziduí pesticidů Zpráva o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2014

Přehled debraných v zorků zeleniny včetně pěstovaných hub dle země původu v roce 2014

Procentické vyjádření zjištěných nále zů reziduí pesticidů u jednotlivých druhů zeleniny v roce 2014 (vyjádřeno v %) s nadlimitním nálezem S nadlimitním nálezem S pozitivním nálezem Bez nálezu

Legislativa Množství reziduí v krmivech a potravinách určuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ve znění pozdějších předpisů přesně stanoveny hodnoty maximálních limitů reziduí (MLR) Limity jsou určeny pro potraviny rostlinného a živočišného původu pro jednotlivé kombinace pesticid-komodita. Není-li MLR stanoven používá se hodnota 0,001 mg/ kg-

U všech produktů určených pro dětskou výživu je hodnota MLR pro všechny pesticidy 0,01 mg kg-1 Registraci přípravků, které se mohou v ČR používat na ochranu rostlin, provádí Státní rostlinolékařská správa.

Další legislativa Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů. Zákon 350/2011 o chemických látkách a přípravcích Zákon o rostlinolékařské péči 326/2004 Sb. Vyhláška 278/2010 Sb., o stanovení maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách a surovinách atd.

Problematika reziduí pesticidů spadá do působnosti Ministerstva zemědělství Ministerstvo zdravotnictví odpovídá za hodnocení zdravotních rizik.

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů Od roku 2009 má povinnost každý členský stát zavést víceleté kontrolní programy pro rezidua pesticidů Každoročně musí být na internetu zveřejněny všechny výsledky vnitrostátního monitoringu reziduí Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů se vztahuje na potraviny a krmiva v celém potravinovém řetězci

Kontrolní program se řídí nařízením Komise EU č. 400/2014 Stanoveny počty kontrolovaných komodit, počty odebíraných vzorků a rozsah stanovených reziduí pesticidů Kontrolní plán pro rezidua pesticidů

Zdroje 1. LČEK, Vítězslav. ENVIRONMENTÁLNÍ ASPEKTY UŽITÍ ORGANOFOSFOROVÝCH A KARBAMÁTOVÝCH PESTICIDŮ SCHVÁLENÝCH K UŽITÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Chemické listy [online]. 2011, : [cit ]. Dostupné z: listy.cz/docs/full/2011_12_ pdf 3. KOCOUREK, František (ed.), Jana KREJČOVÁ a Václav STEJSKAL (ed.).Rizika pesticidů a škodlivých organismů v agroekosystémech: sborník ze semináře : 7. říjen Praha: Výzkumný ústav rostlinné výroby, 2003, 151 s. ISBN Rezidua pesticidů v potravinách. In: Vědecký výbor pro potraviny [online]. Brno, 2005, , s [cit ]. Dostupné z: 6. HRBEK, Vojtěch. Laboratorní analýzy potravin a přírodních produktů: Stanovení pesticidů v citrusových plodech metodou LC-MS/MS [online]. In:. Vysoká škola chemicko- technologická v Praze, s [cit ]. Dostupné z: 323_N%C3%A1vod_Pesticidy%20LC-MS.pdf 7. BUKÁČKOVÁ, Monika. Stanovení vybraných pesticidů pomocí plynové chromatografie [online]. Brno, 2012, [cit ]. Dostupné z: Diplomová práce. Vedoucí práce Prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc. 8. HAJŠLOVÁ, Jana. Rezidua pesticidů v ovoci a zelenině, možnosti minimalizace [online]. Praha, 2005 [cit ]. Dostupné z:

Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost