Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Advertisements

Potenciál a jeho využití v rozvoji vinařské turistiky v ČR a SR
Tradiční odrůda Znojemska
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
NÁVŠTĚVA JIŽNÍ MORAVY 7. BŘEZNA 2012 ÚVOD Návštěvu JIŽNÍ MORAVY- obcí kde se pěstuje a vyrábí víno jsme provedli Navštívili jsme obce Vrbice.
Jihomoravský kraj - procvičování
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
Připravil: Jan Polehňa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
45.1 Jihomoravský kraj – poznáš jeho dominanty?
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VOC ZNOJMO vína originální certifikace
Složitá a slavnostní menu
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Jihomoravský kraj.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_16.
Jihomoravsky kraj - kraj vína Vypracovali:Lukáš Hrabáček Michal Turek Vypracováno:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Jihomoravský kraj rozlohou a počtem obyvatel patří k rozlohou a počtem obyvatel patří k největším krajům ČR největším krajům ČR nejdůležitější zemědělská.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceJižní Morava Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Jižní MORAVA Připraveno v roce 2008 Svatý kopeček.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
Město Brno.
Jihomoravský kraj.
Revitalizace značky Víno Mikulov
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Modré odrůdy.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma: Vinařský zeměpis.
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
Ovoce Andy Poláková.
Vsetín Město ve kterém žiji
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
malebný kraj na jihovýchodě Moravy
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Main region of south Moravia Michal Šoukal, Michal Matocha, Lenka Pokorná Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
TURISTICKÉ OBLASTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE C Z.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; C Z.1.07/1.4.00/
PÁLAVA. Pálava je skutečným přírodním klenotem České republiky, chráněnou krajinnou oblastí byla vyhlášena v roce CHKO Pálava leží v nejteplejší.
Vysočina a Jihomoravský kraj územní jednotka – Jihovýchod Kraj Vysočina- dominantou tohoto území je Českomoravská vrchovina- Vysočina s centrem Jihlavou,
Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský.
Lednické rybníky Rozloha 552,5 ha Skládá se z pěti rybníků Nesyt, Hlohovecký, Prostřední, Mlýnský a Zámecký Největší rybník na Moravě Nachází se u Sedlece.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Česká republika Jihomoravský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Jihomoravským krajem.
CHKO Pálava Umístění: Jihomoravský kraj Rozloha: 83 km 2 Založeno: 19. března 1976.
Vlajka Jihomoravského kraje Čtvrcený list. Horní žerďové pole modré s moravskou orlicí. Dolní žerďové pole červené se žlutým vinným hroznem s listem.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
 Široké okolí města Mikulov je začleněno do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Jedná se o krajinný komplex Pavlovských vrchů a údolní nivy řeky Dyje chráněný.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ZEMĚPIS Téma: Jihomoravský kraj Ročník: 9.
INFRASTRUKTURA VE VZDĚLÁVÁNÍ PROSTŘEDNICTVÍM KOMUNITNĚ VEDENÉHO MÍSTNÍHO ROZVOJE Jiří Hrubý , Brno.
Ovocnářství na SLOVÁCKU
Jihomoravský kraj rozlohou a počtem obyvatel patří k
Rozloha: 83km2 Založeno: 19. března 1976
Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro.
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Mgr. Eva Procházková
Kamila Jurčeková a Nela Balcárková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
HODNOCENÍ ENERGETICKÉHO POTENCIÁLU U VÝLISKŮ Z HROZNŮ
Vinohradnictví a vinařství v ČR
Šumivá vína 245,00Kč Bohemia sekt brut 245,00Kč
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Transkript prezentace:

Vinařství na Slovácku

Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí vinařské oblasti Morava najdete na Slovácku hned tři z nich. Mikulovská Velkopavlovická Slovácká

Vinařská podoblast Mikulov Je největší ze všech podoblastí a také největší v ČR (skládá se z 30 vinařských vesnic) Nejvíce se tu pěstují bílé vína např. Ryzlink vlašský(tato odrůda je nejtypičtejší), Veltlínský zelený, Rulandský bílý,Chardonnay, kterýma je známý.

Vinařské obce podoblasti Mikulova Mezi největší z nich jsou: Dolní Dunajovice-(Ořechová hora, Pod Slunným vrchem, Růžový kopec atd..)-největší vinařská vesnice u nás. Mikulov-(Pod Svatým kopečkem I, Pod Svatým kopečkem II, Valtická, Pod Valtickou atd..) Valtice-(Kamenné hory, Hůrka, Pod Sluneční horou, Soneberg, Nad Mlýnem, Pánský kopec atd..) Perná-(Věstonsko, U Spálené hospody, Purmice, Goldhammer, Železná, Kotelná atd..)

Velkopavlovická podoblast Tato krajina je srdcem produkce červených vín na Moravě.Kromě červených vín jako jsou Modrý Portugal, Tramín červený nebo odrůda André se zde pěstují i bílá vína Veltlínské zelené,Rulanské šedé a také se zde daří i různým aromatickým odrůdám- Pálava a také Muškát Moravský. Mezi vinařské vinické obce sem patří Velké Bílovice,Hustopeče,Velké Pavlovice, a Čejkovice které jsou vyznamné templářskýmy sklepy.

Vinařská podoblast Slovácko Slovácko je nejen proslulé bílými víny-Ryzlinku rýnském, Rulandskému bílému, Rulandskému šedému, Müller Thurgau (milerka) a červenými víny-Frankovce, Zweigeltrebe (cvajgl), ale také je známé šlechtěním nových odprůd. Cabernet Moravia z Moravské Nové Vsi, Muškát moravský z vinařských výzkumných stanic Mutěnice a Polešovice. Zde bylo také vyšlechtěno i několik stolních odrůd.

Vinařské obce podoblasti Slovácka Bzenec-Ve Bzenci vzniklo kdysi jedno z prvních vinařských družstev, které vešlo do obecného povědomí hlavně vínem z Ryzlinku rýnského nazvaným Bzenecká lipka a každoročníma burčákovýma slavnostma. Blatnice pod Sv. Antonínkem- vzniklo zde známkové víno Blatnický roháč spojením vín odrůd Ryzlink Rýnský, Rulandské bílé a Sylvánské zelené. Petrov-nachází se chráněná lokalita zajímavých staveb vinných sklepů zvaná "Plže". Strážnice- Strážnické zámecké sklepy V roce 1417 dostala Horenské právo- právo na obchodování s vínem.

SvatoMartínské vína: se každý rok koná na Slovácku prezentování a prodávání Svatomartinského vína. Bílé- Moravská muškát,Veltlínské červené rané,Milerka Červené- Portugal modrý, Svatovavřinecké červené.

Konec Zpracoval Ondřej Svoboda,zdroje:wineofczechrepublic.cz, wikipedia.cz, slovacko.cz, google.cz