Specifická hlediska obchodování s Ukrajinou PETERKA & PARTNERS LLC 13. prosince 2006 13. prosince 2006 Mgr. Monika Šim ů nková Hošková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava - Kyjev Dita Malíková da ň ový poradce.
Obchodní společnosti.
Nabývání majetku státem
Cenné papíry kapitálového trhu.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava – Kyjev Mgr. Pavla P ř ikrylová Advokát, Partner.
Právní forma organizace
Zsv.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Vlastnická struktura českých stavebních firem
Brownfield z pohledu českého práva 19. října 2006 Martin Mládek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Druhy daní Daně FO.
Daň darovací Darování majetku =
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Obchodní společnosti.
Zamezení dvojího zdanění
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Jiří Horník Některé právní aspekty podnikání v Ázerbájdžánu ve spolupráci s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Advokátní kancelář Praha - Bratislava - Kyjev Magdaléna Vyškovská da ň ový poradce.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Christian Blatchford Právní aspekty investování a podnikání v Etiopské federativní demokratické republice.
Východiska evropské úpravy
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obchodní právo I. Akciová společnost
Obchodní právo Základní informace.
Akciová společnost Výuková prezentace.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Transkript prezentace:

Specifická hlediska obchodování s Ukrajinou PETERKA & PARTNERS LLC 13. prosince prosince 2006 Mgr. Monika Šim ů nková Hošková

POLITICKÝ A SPRÁVNÍ SYSTÉM  nezávislá od rozpadu Sov ě tského svazu 1991  parlamentn ě prezidentská republika  24 oblastí a Autonomní republika Krym  2 M ě sta se statutem oblasti (Sevastopol a Kyjev)

PRÁVNÍ SYSTÉM  hlavním pramenem psané normy  druhotné prameny práva a podzákonné p ř edpisy pouze v souladu s Ústavou Ukrajiny a zákony,  velké množství podzákonných norem vede k netransparentnosti právních p ř edpis ů,  soudní rozhodnutí nejsou pramenem práva,  p ř ednost mezinárodních smluv ratifikovaných parlamentem p ř ed zákonem

NEJD Ů LEŽIT Ě JŠÍ DVOUSTRANNÉ SMLOUVY MEZI ČR A UKRAJINOU Smlouva mezi Českou republikou a Ukrajinou o právní pomoci v občanských v ě cech  ze dne 28.kv ě tna 2001, platná od 8. listopadu 2002  Publikovaná ve Sb.m.s. pod č. 123/2002 Smlouva mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny o zamezení dvojího zdan ě ní a zabrán ě ní da ň ovému úniku v oboru daní z p ř íjmu a z majetku  ze dne 30. června 1997, platná 20. dubna 1999  publikovaná ve Sb.m.s. pod č. 103/1999 Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Ukrajiny o podpo ř e a vzájemné ochran ě investic  ze dne 17. b ř ezna 1994, platná od 2. listopadu 1995  publikovaná ve Sb.m.s. pod č. 23/1996

MOŽNÉ FORMY INVESTICE ZAHRANIČNÍCH OSOB NA UKRAJIN Ě  nabytí podílu ve společnosti dle ukrajinského práva  založení společnosti dle ukrajinského práva,  z ř ízení odšt ě pného závodu, poboček či jiných složek zahraničních právnických osob;  nabytí movitého či nemovitého majetku, práv duševního vlastnictví, akcií nebo jiných cenných papír ů apod.

OCHRANA ZAHRANIČNÍCH INVESTIC 1. dvoustranné dohody o ochran ě investic 2. zákon o zahraničních investicích  registrace do 3 dn ů od provedení investice  záruky: Ochrana proti legislativním zm ě nám; Ochrana proti vyvlastn ě ní a nezákonným postup ů m vládních a jiných orgán ů ; Náhrada škod vzniklých zahraničním investor ů m; Ochrana v p ř ípad ě ukončení investiční činnosti; Záruka p ř eshraničních p ř evod ů zisk ů, p ř íjm ů a jiného majetku získaného jako výsledek zahraničních investic po zaplacení všech daní a poplatk ů.

NEJČAST Ě JŠÍ FORMY PODNIKÁNÍ ZAHRANIČNÍCH OSOB NA UKRAJIN Ě  založení reprezentační kancelá ř e  založení obchodní společnosti, pop ř. nabytí podílu v obchodní společnosti

REPREZENTAČNÍ KANCELÁ Ř  nemá právní subjektivitu  k propagačním a marketingovým účel ů m  za její činnost je odpov ě dná mate ř ská zahraniční osoba  registrace u ministerstva hospodá ř ství  poplatek 2500 USD

ZALOŽENÍ OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI  zakladateli právnické a/nebo fyzické osoby  zahraniční osoby za stejných podmínek jako ukrajinské subjekty  nabývají právní subjektivitu registrací ve státním rejst ř íku za administrativní poplatek 170 UAH (p ř ibližn ě 34 USD), Formy: akciové společnosti společnosti s ručením omezeným společnosti s dodatečným ručením ve ř ejné obchodní společnosti komanditní společnosti  zákaz ř et ě zení jednočlenných s.r.o. a a.s.

SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM  zakladatelé jedna nebo více fyzických nebo právnických osob, max. počet není stanoven  základní kapitál od 8000 USD, i nepen ě žité vklady  p ř i založení alespo ň 50%, zbytek do 1 roku  rezervní fond 25% základního kapitálu  společníci neručí za závazky s.r.o.  základním dokumentem je Statut  orgány: valná hromada společník ů ř editel nebo ř editelství (pouze fyzické osoby) revizní komise  p ř edkupní právo společník ů p ř i p ř evodu obch.podílu  možnost vystoupení společníka z s.r.o.

AKCIOVÁ SPOLEČNOST  základní kapitál min. 100,000 USD rozvržen na určitý počet akcií o určité jmenovité hodnot ě,  dva typy : uzav ř ená a.s.(akcie rozd ě leny mezi zakladatele), otev ř ená a.s. (akcie nabízeny ve ř ejnosti)  akcie zapsány na jméno u Státní komise trhu cenných papír ů a burzovního trhu,  listinné nebo zaknihované  anonymní akcie (na majitele) nejsou povoleny  p ř edkupní právo akcioná řů pouze v uzav ř ené a.s.  orgány obdobn ě jako u s.r.o.

NEMOVITOSTINEMOVITOSTI P ř edm ě t vlastnictví nemovitosti  pozemky  budovy  nebytové prostory (části budov)  byty  zásada „superficies solo cedit“ se neuplatní

NEMOVITOSTINEMOVITOSTI Nabývání nemovitostí obecn ě  písemná občanskoprávní smlouva ov ěř ená notá ř em (poplatek 1% z ceny)  státní registrace  pluralita rejst ř ík ů  nabytí od nevlastníka možné  zvláštní pravidla pro nabývání pozemk ů a nemovitostí ve vlastnictví státu a obcí  vydržení (dobrá víra + 10 let držby)  restituce

NEMOVITOSTINEMOVITOSTI Nabývání nemovitostí cizinci  Mohou nabývat budovy nebo jejich části bez omezení  Nemohou nabýt: zem ě d ě lské pozemky majetek strategického významu majetek „ukrajinského lidu“

NEMOVITOSTINEMOVITOSTI  Mohou nabývat pouze nezem ě d ě lské pozemky:  Fyzické osoby: uvnit ř hranic obce mimo hranice obce, pokud jsou vlastníky budovy na pozemku postavené  Právnické osoby: uvnit ř hranic obce, pokud nabývají nebo hodlají vystav ě t na pozemku budovu za účelem obchodní činnosti mimo hranice obce, pokud jsou vlastníky budovy na pozemku postavené

UKRAJINSKÝ DA Ň OVÝ SYSTÉM  zákon „O da ň ovému systému Ukrajiny“,  da ň ová struktura se skládá z celostátních a místních daní,  systém celostátních daní je podobný da ň ovému systému rozvinutých evropských zemí  dohody o zamezení dvojího zdan ě ní s více než 56 státy včetn ě ČR

UKRAJINSKÝ DA Ň OVÝ SYSTÉM Da ň z p ř íjmu právnických osob  právnické osoby registrované na Ukrajin ě, jednající podle ukrajinských zákon ů a se sídlem na Ukrajin ě považovány za ukrajinské rezidenty  ukrajinští rezidenti povinni platit dan ě z veškerých p ř íjm ů  nerezidenti jen z p ř íjmu získaného na území Ukrajiny,  jednotná sazba pro rezidenty 25 %,  sazba pro nerezidenty obecn ě 15%  transakce mezi spojenými osobami za tržní ceny

UKRAJINSKÝ DA Ň OVÝ SYSTÉM Da ň z p ř íjmu fyzických osob  da ň ovými rezidenty fyzické osoby s trvalým bydlišt ě m na Ukrajin ě,  pokud trvalé bydlišt ě i v zahraničí - tam, kde hlavní osobní a ekonomické vztahy,  pokud osobní a ekonomické vztahy ve více státech - pokud na Ukrajin ě více než 183 dní v kalendá ř ním roce,  ukrajinští rezidenti povinni platit dan ě z veškerých p ř íjm ů  nerezidenti jen z p ř íjmu získaného na území Ukrajiny,  sazba dan ě 13% (od 1. ledna %),  dvojnásobná da ň ová sazba pro nerezidenty

UKRAJINSKÝ DA Ň OVÝ SYSTÉM Jednotná da ň pro fyzické osoby – podnikatele a právnické osoby  místo mnoha daní p ř edepsaných hlavním da ň ovým systémem,  sazba 6% nebo 10%,  sjednocení plátci se sazbou 10% nemají povinnost platit DPH,  základem je částka odpovídající p ř íjmu (tj. hrubé náklady nejsou vzaty v úvahu)  nevýhodné pro plátce s vysokým obratem

UKRAJINSKÝ DA Ň OVÝ SYSTÉM Zdan ě ní dividend vyplácených ukrajinskými da ň ovými rezidenty osobám, které nejsou ukrajinskými da ň ovými rezidenty  Právnické osoby - sazba 15% srážená tím, kdo vyplácí dividendu  Fyzické osoby - sazba 13% srážená tím, kdo vyplácí dividendu  Možnost odlišné úpravy v dohodách o zamezení dvojího zdan ě ní

UKRAJINSKÝ DA Ň OVÝ SYSTÉM Da ň z p ř idané hodnoty  dodávky zboží a služeb,  dovoz zboží a souvisejících služeb  vývoz zboží a souvisejících služeb  základní sazba 20% ze smluvní hodnoty dodaného zboží a služeb včetn ě spot ř ební dan ě a celního poplatku,  Povinná registrace k DPH, pokud zdanitelný p ř íjem b ě hem posledních 12 m ě síc ů p ř evyšuje 300,000 UAH (p ř ibližn ě 60,000 USD);  potíže p ř i kompenzaci DPH ze státního rozpočtu

UKRAJINSKÝ DA Ň OVÝ SYSTÉM  Jiné dan ě  spot ř ební  z pozemk ů  celní poplatky

PETERKA & PARTNERS LLC Bogdana Khmelnitskogo Str. 17/52-A Kiev UKRAINE Tel.: + (380) Fax: + (380)

PRAHA  BRATISLAVA  KYJEV