POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FUNKCE SHORA A ZDOLA OMEZENÁ
Advertisements

Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
Porušování autorských práv Pirátství
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
L ICENCE SOFTWARU. O BSAH Open source software Freeware Donationware Plná verze Trial Shareware Demo.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_19 Název vzdělávacího materiáluLicence a registrace software Jméno autoraIng. Bulka.
Software Zákon a etika.
Informatika Licence pro používání software Počítačová kriminalita.
Právní aspekty užívání software
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
License Compliance Ochrana autorských práv k softwaru Markéta Zemanová License Compliance Manager.
Informace a informační zdroje
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
2) Informace a informační zdroje
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_419_Shareware AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SOFTWARE.
I NFORMACE A INFORMAČNÍ ZDROJE Otázka č.2. INFORMAČNÍ ETIKA Etika je věda o morálce ( jak se správně chovat) Souvisí s informační činností: Zlepšení informačních.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Licencované a volně šířené programy, autorské právo.
Prezentace počítačového pirátství
Thang Bui Toan 4.B. Co je software ?  Software je něco, co není hardware  je programové vybavení počítače (sada všech počítačových programů umístěných.
Bezpečnost na internetu,
Opakování učiva pro 8. ročník
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autorský zákon – právní ochrana software
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_420_Freeware AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.2 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Legálnost užívání SW Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
OCHRANA AUTORSKÝCH PRÁV Druhy počítačových programů.
Informační a komunikační technologie 2.4 Autorské právo, licence Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Licence Autor: Mgr. Aleš Kozák.
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Autorské právo a ochrana dat
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
A UTORSKÉ PRÁVO P IRÁTSTVÍ NA PC J AK VYHLEDÁVAT OBRÁZKY V SOULADU S AUTORSKÝMI PRÁVY Informatika Emílie Brátová, 9.A.
 softwerová licence  nechává autorovi autorská práva, ale umožňuje ostatním bezplatný přístup k softwaru  software nesmí být pozměňován  autoři poskytují.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_03.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
„STAHUJETE SI PÍSNIČKY NEBO FILMOVÉ SNÍMKY? VYPALUJETE SI HUDBU A FILMY? PAK MUSÍM KONSTATOVAT, ŽE SE ŘADÍTE MEZI PIRÁTY, CO SI NELEGÁLNĚ - BEZ TOHO, ABY.
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Licence. Licence - je právní termín, kterým lze Licence - je právní termín, kterým lze vyjadřovat několik skutečností, vyjadřovat několik skutečností,
Licence - povolení, oprávnění, svolení k užití programu - hranice mezi legálním užíváním, krádeží, přestupky z nedbalosti - za jejich použití (případně.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Závadný obsah na internetu. Roztřiďte následující typy obsahu internetu na 1. Nelegální 2. Legální, ale nelegální při zpřístupnění dítěti 3. Legální,
SW pro správu PC, aplikační SW, licence
Freeware Shareware Demoverze Public domain
Základy informatiky Aplikační SW - licence
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Informace a informační zdroje
Software počítače – opakování, rozdělení software
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
OCHRANA AUTORSKÝCH PRÁV
Stoklásek, Cimbálník, Hermanová VI.b
Opakování učiva pro 8. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Informace a informační zdroje
Opakování učiva pro 8. ročník
Transkript prezentace:

POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ

V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno V druhé části se budeme zabývat šířením hudby a filmů

Počítačové pirátství - SOFTWARE Při koupi softwaru zákazník nekupujete "balení" produktu se softwarem, který se stává vaším vlastnictvím podobně jako při koupi ledničky nebo hifi soupravy. Předmětem koupě je právo užívat software.

Druhy softwaru dle vlastnictví Komerční software – je nutné jej zakoupit, jinak je jeho instalace na počítač nelegální. Jsou zakázány jakékoli úpravy či kopírování OEM software – varianta komerčního programu, který se smí prodávat pouze s novým počítačem. Tyto programy jsou cenově levnější a motivují uživatele nových počítačů zakoupit legální software.

Druhy softwaru dle vlastnictví Shareware – programy které jsou zdarma, ale jsou nějak omezeny (časově,funkčně).Opět jsou zakázány jakékoli úpravy (např. prodloužení zkušební doby) patří sem programy typu Trial, Demo a Adware. – Trial – zkušební verze programu, plně funkční, avšak pouze po určitou dobu (například 30 dní), nebo po určitý počet spuštění. – Demo – programy zdarma, které mají zablokované některé funkce, nejsou tedy plně funkční. – Adware – je program zdarma, funkčně a časově neomezený, který se na sebe snaží vydělat tím, že zobrazuje různé reklamy a láká uživatele něco si koupit. Zabránění zobrazování těchto reklam je v rozporu s licencí.

Druhy softwaru dle vlastnictví Freeware – program, který můžeme používat zdarma, při dodržení podmínek uvedených ve smlouvě. Vetšinou není povoleno je upravovat. “Open source“– označují licence programů, které je možné zdarma používat, upravovat i šířit, bez ohledu na domácího či firemního uživatele. Nikdo ovšem nesmí tyto programy prodávat, ani programy z nich vytvořené! Public domain – autor už netrvá na dodržování svých autorských práv a povoluje veřejnosti s programem volně nakládat. Většinou se tak děje proto, že program je již zastaralý a nevyvíjený.

PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ SOFWARU Nejtvrdší jsou podmínky pro používání „komerčních programů“. Autorský zákon povoluje pořídit si z takových programů pouze jednu legální kopii. Za legální kopii se ovšem považuje i instalace programu na počítači!! To znamená, že si člověk může zakoupený komerční program pouze nainstalovat, ale nesmí již vytvořit kopii programu přepálením na další CD či DVD! Nelegální jsou rovněž tzv. programové cracky. Crack je program, který se snaží zprovoznit či upravit program tak, aby došlo k odblokování zablokovaného programu (u TRIALu), plnému zprovoznění omezených funkcí programu, nebo se snaží například obejít ochranu proti zkopírování CD a DVD.

POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ – HUDBA A FILMY U kopírování filmů a hudby je situace trochu jiná. Je legální pořizovat si záznamy a kopie filmů a hudby, ale pouze pro svou vlastní domácí potřebu! Tyto kopie se ovšem nesmí dále půjčovat, prodávat, vytvářet z nich další kopie, nabízet je ke stažení na internetu, promítat je (ani veřejně ani doma) a jinak je šířit. Nelegální je například také natáčení filmu během jeho promítání v kině.

CENY FILMŮ Srovnání cen vlastní výroby filmu oproti zakoupení -Zakoupení oficiálního filmu -Odlehčená verze v papírovém obalu – 50Kč -Originální DVD – 200Kč -Vlastní výroba -Krabička 5Kč, Potisk obalu a DVD 25Kč, DVD 10Kč -Celková cena 40Kč + stahování a pálení -Podobné náklady jsou i na výrobu hudebního nosiče CD. Na rozdíl od originálu CD nebo DVD vlastní výroby bude mít nižší kvalitu.

Závěr Na závěr pro vás máme asi nejznámější protipirátské video. Děkujeme za pozornost