P LASTY VZNIKLÉ POLYMERACÍ. CO JE TO POLYMERACE ? je řetězová polyreakce, při které se více monomerů spojuje v polymer n CH 2 =CH- CH=CH 2 → -[CH 2 -CH=CH-CH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Plasty a syntetická vlákna
Plasty („umělé hmoty“)
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ZÁKLADY MAKROMOLEKULÁRNÍ CHEMIE
13.2 Plasty jsou uměle vytvořené organické látky, které se za určitých podmínek dají tvarovat (plastas = tvárný) Vznikají reakcemi, při kterých z malých.
Polymerace 17. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130308
Syntetická vlákna Ch_072_Plasty a syntetická vlákna_Syntetická vlákna Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Plasty Ch_071_Plasty a syntetická vlákna_Plasty Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_05-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_28_3_PLASTY A SYNTETICKÁ VLÁKNA Číslo skupiny: 1 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Chemie pro 9. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název:
PLASTY. DEFINICE Plasty jsou uměle (synteticky) vyrobené makromolekulární látky, které lze za určitých podmínek tvarovat. Mají vlastnost zvanou PLASTICITA.
SUPMAT - Podpora vzd ě lávání pracovník ů center pokro č ilých stavebních materiál ů Registrační číslo CZ.1.07/2.3.00/ INFRAČERVENÁ SPEKTROSKOPIE.
Alkeny a dieny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PLASTY. PVC – polyvinylchlorid odolný proti vodě, nevede el. proud ● Desky.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 25 AnotaceDruhy.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Syntetické látky umělé hmoty a vlákna Měkčený PVC Teflon Polypropylen Polystyren.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 Anotace.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_12 TÉMA: VYNÁLEZY.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů fólií k izolaci.
Spoje potrubí-lepené spoje1 VY_32_INOVACE_465.
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
ARENY = AROMATICKÉ UHLOVODÍKY. Areny Jsou to uhlovodíky, které jsou odvozené od základního aromatického uhlovodíku – BENZENU KEKULEHO VZORCE (nejsou přesné)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Šrejtrová Marie Název: VY_32_INOVACE_11B_09_PRACOVNÍ ČINNOSTI Téma:
Název projektu: Individuální výukou k lepším výsledkům Příjemce: Základní škola Telč, Masarykova 141, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a.
1. Halogenderiváty. Halogenderiváty Jsou deriváty uhlovodíků, které vznikly nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku HALOGENEM (F, Cl, Br, I).
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_20_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Plasty. Plast je materiál, jehož podstatu tvoří syntetické makromolekulární látky Makromolekuly jsou částice složené z velkého počtu (až tisíců) atomů.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_16_Plasty Téma: 13A_CH9.roč. Datum.
Ch_028_Alkeny Ch_028_Uhlovodíky_Alkeny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_03_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
CHEMICKÝ PRŮMYSL. - zabývá se chemickou výrobou - zpracovává přírodní suroviny : ropa, zemní plyn, uhlí, železná ruda, dřevo, nerosty,
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Technické materiály Pevné látky, které se používají na výrobu strojů, přístrojů, konstrukcí, technologických zařízení a nástrojů.
Netradiční aranžérské materiály
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Nekovové technické materiály
= syntetické materiály
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: Vznik.
Technické materiály - nekovy - plasty - spojování, skladování
Některé významné uhlovodíky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Nekovové materiály vypracovala: Ing
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Polykondenzace 20. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130309
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Alkeny a dieny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Alkeny.
Technické prostředky v požární ochraně
Halogenderiváty uhlovodíků. Halogenderiváty uhlovodíků.
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Plasty vyráběné polyadicí a polykondenzací
Tomáš Görner učitelství chemie a biologie UK v Praze, PřF , KUDCH 2007
Vzorce Výskyt a použití
Chemický průmysl cca 7% podíl na celkové průmyslové výrobě ČR
Přírodovědecká fakulta UK, LS 2005
Transkript prezentace:

P LASTY VZNIKLÉ POLYMERACÍ

CO JE TO POLYMERACE ? je řetězová polyreakce, při které se více monomerů spojuje v polymer n CH 2 =CH- CH=CH 2 → -[CH 2 -CH=CH-CH 2 ]- n n CH 2 =CH 2 →-[CH 2 -CH 2 ]- n

POLYETHYLEN značí se PE vyrábí se tlakovou polymerací ethylenu za použití Zieglerových kat.(R 3 Al + TiCl 4 ) využití: výroba lahví, hadic, potrubí, fólie, obaly je znám pod obchodními názvy (např. Mikroten)

PP značí se PP výrobou i použitím podobný PE, je tvrdší využití – výroba syntetických vláken – termoprádlo, výroba bazénu, septiků, květináčů, obalů od kosmetiky celosvětová produkce PE a PP je 30mil. tun ročně

POLYSTYREN značení PS tvrdá, křehká, sklovitě průhledná hmota – užití k výrobě hraček, misek, knoflíků, hřebenů, obalů na CD, kelímků od jogurtů, stavebnice všeobecně je známější lehčený pěnový polystyren izolační materiál ve stavebnictví

PVC rozšířený plast vyrábí se jako neměkčený plast – novodur – na výrobu trubek, tyčí, okenních rámů vyrábí se také jako měkčený plast – novoplast – na podlahové krytiny – lino, koženka, hračky, folie

POLYMETHYLMETHAKRYLÁT PMMA – organické sklo, plexisklo využití – výroba optických čoček, zubních protéz, skla letadel, skla automobilů

POLYAKRYLONITRIL značí PAN výroba textilních vláken obtížně se zpracovává

POLYTETRAFLUORETHYL EN značení PTFE patří k chemicky i termicky nejodolnějším plastům je znám pod komerčním názvem TEFLON využití k výrobě pánví, potrubí, těsnění, kostních náhrad, protipožárních obleků, chemického nádobí, skluznic lyží, ubrusů v Guinessově knize rekordů – je to látka, která má nejhladší povrch

S YNTETICKÉ KAUČUKY vulkanizace – trojrozměrné zesíťování lin. struktury makromolekul pomocí síry, dochází tak k vylepšení mech. vlastností chloroprenový kaučuk polymerací 2 – chlor – buta – 1,3 – dienu, využití – výroba el. kabelů, Neopren

butadien- styrenový kaučuk kopolymer buta-1,3-dienu a styrenu využití - podrážky a pneumatiky butadien-akrylonitrilový kaučuk velmi odolný vůči olejům a ropě, vykládají se jim potrubí a cisterny, ve kterých se tyto látky skladují