Nová role sestry - sestra kontroly infekcí Bc. Kapounová Gabriela Nemocnice Na Homolce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Studijně-poznávací návštěva Ankary –
Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
Mentor klinické praxe ošetřovatelství a porodní asistence
Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,
Darja Hrabánková Navrátilová
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
PROBLEMATIKA PÁDŮ NA LŮŽKOVÉM ODDĚLENÍ Z POHLEDU VŠEOBECNÉ SESTRY
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Budoucnost restaurátorů v památkovém zákoně – budoucnost památek, Poslanecká sněmovna České republiky, Současná situace v oblasti praktické.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
Klinické doporučené postupy v Německu od roku 1993 MUDr. Michaela Špačková Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Role edukační sestry v intenzivní péči
Bariérová ošetřovatelská péče
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Koncepce ošetřovatelství
Legislativa.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Bezpečnost pacientů jako atribut kvality zdravotní péče
Vzdělávání sociálních pracovníků
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
Nelékařské zdravotnické profese v ČR. Nelékařské profese MŮJ PROFIL zahájeno studium na SZŠ, 1. vstup do nemocnice maturita, nástup na resuscitační.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
HACCP.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Management jakosti, zdravotnické standardy, audit, měření jakosti
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1.LF UK Mgr. Pavla Kordulová
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
AKČNÍ PLÁN KVALITY A BEZPEČNOSTI ZDRAVOTNÍ PÉČE NA OBDOBÍ 2010–2012.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
Procesní řízení v českých zdravotnických zařízeních Klára Antlová, Michal Tvrzník.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Česká sestra Bc. Tomáš Válek, DiS. Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků, z.s.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
Mezinárodní den sester květen 2009
Fakulta zdravotnických studií
PORADA MANAGEMENTU NELÉKAŘSKÝCH ZDRAVOTNICKÝCH POVOLÁNÍ (Porada hlavních sester) MZ ČR Praha.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Fakulta zdravotnických studií
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Hierarchie a hodnocení zdrojů pro získání dat Hierarchy of Evidence
Studijní program Ošetřovatelství
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Jana Chrásková, Ivana Lamková
MUDr. Ján Dudra, Ph.D., MPH RNDr. Eva Šťastná
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Nová role sestry - sestra kontroly infekcí Bc. Kapounová Gabriela Nemocnice Na Homolce

Důsledky NI v Evropských nemocnicích Počet obyvatel EU Počet přijetí k hospitalizaci Počet pacientů s NI Počet úmrtí v přímé souvislosti Navýšení nákladů (EURO)

Účinnost kontroly infekcí studie SENIC (Study of the Efficacy Nosocomial Infection Control) ● kontrola + surveillance < o 32 % ● kontrola < o 6 % ● bez opatření > o 18 %

Nižší náklady na prevenci NI celkem $ $ infekce krevního řečiště $5 622 $ MRSA $ $ Stone et al. a systematic audit of economic evidence linking nosocomial infections and infection control interventions: 1999 – American Journal of Infection Control, Vol.30, No.3, May 2002

Práce sestry kontroly infekcí  aktivní vyhledávání epidemiologicky závažných případů a jejich prošetřování provádění systémových opatření, které vyplývají z epidemiologických analýz edukaci personálu, pacientů i jejich blízkých

Práce sestry kontroly infekcí zajišťuje izolaci pacientů včetně vysvětlení potřebných opatření (např. MRSA, CLDI) kontroluje dodržování doporučených opatření kontroluje a napomáhá dodržování bariérového ošetřovatelského režimu

Práce sestry kontroly infekcí pomáhá při řešení provozně komplikovaných situací v souvislosti s doporučenými opatřeními systematicky přispívá k dodržování postupů hygienické desinfekce rukou

První výsledky

Tým kontroly infekcí v každé nemocnici interdisciplinární složení sestra kontroly infekcí součástí

Sestra kontroly infekcí surveillance není možná bez personálního zajištění sestra ● trénink v ošetřovatelské péči ● nejlépe zhodnotí riziko vzniku NI speciální průprava v nem. epidemiologii a postupech KI

Praxe v zahraničí 1 sestra kontroly infekcí na lůžek ● Clinical Microbiology and Infection 2006, 12: ● 5/2008 Symposium HELICS v Lyonu (Hospital In Europe Link for Infection Control through Surveillance)

Praxe v zahraničí EU projekt IPSE (Improvement Patient Safety in Europe) Doporučení Rady EU pro bezpečí pacientů a kvalitu zdravotních služeb zahrnující prevenci a kontrolu infekcí spojených se zdravotní péčí

Česká republika není definována a začleněna mezi nelékařská povolání (zákon č. 96/2004 Sb. novelizován zákonem č. 339/2008 Sb. – Zákon o nelékařských zdravotnických povoláních) ● nemohou být tvořena systematizovaná místa v nemocnicích ● není stanoveno požadované vzdělání

Česká republika není definována a začleněna do vyhlášky č. 424/2004 Sb. (Vyhláška stanovuje činnosti zdravotnických pracovníků) ● není vypracován koncept pracovní náplně

Česká republika není definována a začleněna do Katalogu prací (nařízení vlády č. 469/2002 Sb.) ● není platové zařazení

Česká republika chybí systém postgraduálního vzdělávání ● není stanovena náplň studia ● nejsou určena kritéria pro studium

Sestra kontroly infekcí