VY_62_INOVACE_17.02.64. Pracovněprávní vztah.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Zaměstnání mladistvých
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
MZDA, PRACOVNÍ PODMÍNKY VY_32_INOVACE_ 19 Mzda, pracovní podmínky.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Nový zákon o zaměstnanosti Změny platné od
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
ÚŘAD PRÁCE.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Elektronická učebnice - II
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
JUDr. Jaroslav Stránský
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení
Jak správně vést evidenci pracovní doby
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Zaměstnání. práce cílevědomá lidská činnost cílevědomá lidská činnost získat statky a služby k uspokojení potřeb získat statky a služby k uspokojení potřeb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_071 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Veřejná služba 2017.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Správa sociálního zabezpečení
Zvláštní pracovní podmínky Mateřská a rodičovská dovolená
Digitální učební materiál
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Správa sociálního zabezpečení
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Druhy práva VY_32_INOVACE_03-60 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Základy pracovněprávních vztahů
Ekonomika malých a středních podniků
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Digitální učební materiál
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

VY_62_INOVACE_

Pracovněprávní vztah

Zaměříme se na tyto skupiny:

Dítě: Zákon č. 435/2004 Sb. „o zaměstnanosti“ stanoví, že se dítětem pro výše uvedené účely rozumí fyzická osoba mladší 15ti let nebo starší 15ti let, pokud nemá ukončenou povinnou školní docházku, a to až do doby jejího ukončení. Zákaz dětské práce fyzických osob ve věku do 15ti let nebo starších 15ti let do skončení povinné školní docházky je v České republice zakázána. Tyto osoby mohou vykonávat jen uměleckou, kulturní, reklamní nebo sportovní činnost za podmínek stanovených zvláštním právním předpisem.

Mladistvý (mladistvý zaměstnanec): Zákoník práce označuje za mladistvého zaměstnance každého zaměstnance, který ještě nedovršil 18 let věku. Osoba může vystupovat v pracovněprávních vztazích jako zaměstnanec a vlastními právními úkony na sebe brát práva a povinnosti (typicky podepsání pracovní smlouvy nebo dohod o provedení prací mimo pracovní poměr) až po dni svých patnáctých narozenin a do práce smí nastoupit až po skončení povinné školní docházky. Typickými mladistvými zaměstnanci jsou tedy právě středoškolští studenti, kteří již oslavili svoje patnácté narozeniny, ale stále ještě nedovršili 18 let věku.

Mladiství na trhu práce mají zvláštní postavení, mezi které patří zejména: · zaměstnanci mladší 16 let - nesmí pracovat více než 33 hodin týdně · mladistvý nemá hmotnou odpovědnost, jelikož hmotnou odpovědnost získá občan teprve po dosažení 18 let · nesmí být zaměstnán ve vedlejším pracovním poměru · s mladistvým nelze uzavřít pracovní poměr na dobu určitou, pokud o to sám písemně nepožádá · v pracovní smlouvě s mladistvým nelze sjednat zkušební dobu · mohou vykonávat pouze takové práce, které jsou přiměřené jejich fyzickému a rozumovému vývoji · nesmí vykonávat práci přesčas a práci v noci, jen výjimečně mohou mladiství starší 16 let pracovat v noci, ovšem doba jejich noční práce nesmí přesáhnout jednu hodinu, pokud je to třeba pro jejich výchovu k povolání

Absolvent: Je definován jako osoba do 25 let věku a absolvent vysokých škol do dvou let po úspěšném ukončení studia, nejdéle však do 30 let věku.

NEZAMĚSTNANOST MLADISTVÝCH A ABSOLVENTŮ ŠKOL Přiznání statutu nezaměstnaného je podmíněno několika dalšími skutečnostmi, přičemž - Věk – starší 15 let - Postavení na trhu práce – není v placeném zaměstnání či nevykonává samostatnou výdělečnou činnost - Aktivnost – aktivně hledá zaměstnání prostřednictvím úřadů práce, soukromých agentur práce, inzerce, příbuzných, přímým oslovováním zaměstnavatelů či podnikáním kroků vedoucích k založení vlastní firmy - Připravenost nastoupit do zaměstnání okamžitě nebo nejpozději do 14 dnů

Mezi problémové skupiny mladých lidí na trhu práce patří: - Mladiství bez kvalifikace, kteří pro svůj věk (nižší 18 let) nemohou být zařazeni do zaměstnání vyžadující hmotnou odpovědnost - Mladiství bez kvalifikace, kteří nemají zájem a předpoklady pro běžnou přípravu na povolání - Absolventi škol s ukončenou odbornou přípravou, která ovšem nevyhovuje požadavkům trhu práce

Kdo se může přihlásit na úřad práce: Na úřadech práce mohou být evidováni všichni absolventi. Fyzickým osobám do 25 let a absolventům vysokých škol po dobu 2 let po úspěšném končení studia (nejdéle však do 30 let věku) je zároveň ze zákona věnována zvýšená péče při zprostředkování zaměstnání.

Kdy vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti: je třeba prokázat, že v posledních třech letech bylo odpracováno alespoň dvanáct měsíců do odpracované doby se započítávají veškeré pracovní poměry, které zakládají povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. nebo amestnavani-mladistvych-a-deti