Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
stravovacích zařízení
Nepovedený večer v Music Baru Canistr
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Ekonomické důsledky vysoké konzumace alkoholu v ČR
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Některé zákony v oblasti návykových látek v ČR Jaroslav Šejvl Centrum adiktologie psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Kurz vzdělávání Městské.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
Elektronický monitorovací systém pro trestní justici – možnosti jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany osob.
POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
„Novela zákona o silničním provozu – jiné návykové látky“ Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Mgr. Petr Hrdlička.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Změny vyhlášky o požární prevenci mající vliv na začleňování činností.
Policie České republiky Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje odbor služby dopravní policie.
14. března 2017 – Ministerstvo vnitra
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Rizika ohrožující zdraví
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Preventivní, léčebná a represivní opatření přijatá městskou konferencí KADEMF v r prosadit nápis na všech dveřích prodejen a provozoven o neprodávání.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Reforma psychiatrické péče
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
Otto Trefný.
Vyhodnocení bezpečnostních opatření PČR na úseku požívání alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami „MLÁDEŽ - LÉTO 2010“
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Valorizace pracovních odměn odsouzených
Transkript prezentace:

Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví

Alkohol V ČR  spotřeba alkoholu na osobu v ČR (včetně novorozenců) za rok 2010 je 9,8l čistého alkoholu V roce 2010 bylo léčených osob pro poruchy vyvolané alkoholem:  osob v ambulantní péči  osob hospitalizovaných  detoxifikovaných osob od alkoholu

Alkohol v ČR  alkoholové intoxikace, které si vyžádají hospitalizaci tvoří 85% z celkového počtu otrav u adolescentů  75% školáků uvedlo konzumaci alkoholu v posledních 30 dnech (ESPAD)  V roce 2010 spácháno celkem 117,7 tis. trestných činů z toho 19, 6 tis. (16,6%) pod vlivem návykové látky, z nich 17,3 tis. (14,7%) pod vlivem alkoholu

Alkohol v ČR Dopady: zdravotní stav populace finanční náklady na léčbu (zdravotní pojištění – zvýšená konzumace zdravotních služeb) sociální (rozpad rodiny, nízká produktivita až ztráta zaměstnání, zanedbání péče o dítě apod.) kriminalita (přestupky a trestné činy pod vlivem alkoholu) úrazy (dopravní nehody, úrazy pod vlivem alkoholu, úmrtí)

Alkohol v ČR Společenské náklady užívání alkoholu byly v roce ,7 miliard Kč  poměr mezi nepřímými náklady a přímými náklady je 1:1,2 – přímé náklady převažují  přímé zdravotní náklady ze zdravotního pojištění související s alkoholem 2,6 mld. Kč  náklady na vymáhání práva v souvislosti s užíváním alkoholu(Policie ČR, státní zastupitelství, soudy, vězeňská služba...)  Nepřímé náklady (ušlá produktivita osob v produktivním věku, úmrtí...)

Alkohol v ČR Alkohol celospolečensky tolerovaná návyková látka s vysokou dostupností a významně negativními dopady V rámci přípravy nového zákona, kterým se nahradí zákon č. 379/2005Sb., o ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami ve znění pozdějších předpisů, MZ reaguje na vysokou spotřebou a dostupnost alkoholických nápojů, a to:  snížením dostupnosti alkoholických nápojů  zavedením nových povinností pro provozovatele stravovacích služeb a provozovatele míst určených k prodeji alkoholických nápojů

Alkohol v ČR Současná právní úprava – alkoholické nápoje lze prodávat : 1) ve specializovaných prodejnách alkoholických nápojů, 2) ve specializovaných odděleních velkoplošných prodejen, 3) v prodejnách potravin, 4) v zařízeních společného stravování, 4) v rámci příležitostného prodeje rozlévaných alkoholických nápojů při slavnostech, tradičních akcích, výročních trzích apod., 5) v prodejních automatech pokud je vyloučen prodej osobám mladším 18 let, 6) zásilkovým prodejem pokud je možné ověřit věk kupujícího, 7) v ubytovacích zařízeních, s výjimkou zařízení určených pro osoby mladší 18 let, 8) v kulturních zařízeních, s výjimkou zařízení určených pro osoby mladší 18 let.

Alkohol v ČR Navrhovaná právní úprava – alkoholické nápoje lze prodávat:  ve specializovaných prodejnách alkoholických nápojů  ve specializovaných odděleních velkoplošných prodejen,  v prodejnách potravin jako doplňkový sortiment  ve stáncích s občerstvením jako doplňkový sortiment,  v provozovnách stravovacích služeb,  v ubytovacích zařízeních, s výjimkou zařízení určených pro osoby mladší 18 let,  v kulturních zařízeních, s výjimkou zařízení určených pro osoby mladší 18 let,  prostřednictvím internetu, pokud lze vyloučit prodej osobám mladším 18 let, 9) v rámci příležitostného prodeje alkoholických nápojů při slavnostech, tradičních akcích, výročních trzích apod. (prodej lihovin podléhá oznamovací povinnosti),

Alkohol v ČR Navrhují se opatření - povinnosti pro provozovatele, která by měla podpořit omezení dostupnosti alkoholu u dětí a mládeže v místech prodeje alkoholických nápojů:  provozovatel bude na místech prodeje alkoholických nápojů povinen zajistit, aby na těchto místech nedocházelo k požívání alkoholických nápojů osobou mladší 18 let. 2) provozovatel provozovny stravovacích služeb, ve které dochází na základě hostinské činnosti k prodeji alkoholických nápojů, bude povinen zajistit, aby se v této provozovně nezdržovala osoba mladší 18 let, která je zjevně pod vlivem alkoholu.

Alkohol v ČR Děkuji za pozornost