Internetové vysílání stanic Českého rozhlasu ve velmi vysoké kvalitě Miloš Wimmer CESNET z.s.p.o. a Západočeská univerzita.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Zvuk v počítači.
Multimédia Video a zvuk.
Digitální reprezentace
Multimediální soubory
Základy databázových systémů
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
Základy počítačů a kancelářský software
Masivní streaming v prostředí českého internetu Tomáš Vojta vedoucí práce: Mgr. Miloš prokýšek.
Multimédia ve vzdělávání ZVUK
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C11 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový.
Elektrotechnika Přenosová technika
Michal Krsek Za hranice YouTube Michal Krsek
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Paměťová média.
MULTIMÉDIA. Multimédia  oblast informačních a komunikačních technologií  multimediální systém se označuje souhrn technických prostředků(kamera, video,
MULTIMÉDIA Dvořáková, 4.C.
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Multimédia Autor: Ivana Hampelová Třída: 4. B. Vytvořeno:
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Komprese zvuku na dsPIC Radek Dostál, Jaroslav Nušl.
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Regina Žáková, 4.B Multimédia. oblast informa č ních a komunika č ních technologií multimediální systém se ozna č uje souhrn technických prost ř edk ů.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Zvukové formáty Úvod Úvod Komprimační zvukové algoritmy Komprimační zvukové algoritmy.
Optická média.
Porovnání kodeků standardu MPEG 4
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Karolína Hlaváčková, Leoš Kalina, Matyáš Baloun
Mikroprocesor.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Multimédia.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Multimedia – Obrázky, Video a Hudba.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Multimédia Žlutířová Eva.
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
PROGRAMY PRO ZPRACOVÁNÍ ZVUKU MARTIN BÁRTA. Obsah tématu  Rozdělení funkcí v nahrávacím řetězci  Nahrávání a editace  Postprodukce  Mastering  Software.
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
Multimédia základní informace Co to jsou „multimédia“?   multi: více   média: tisk (text, obrázky), rozhlas (zvuk), televize (video), internet 
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Zvuk. Co je to zvuk Zvuk - jedná se o mechanické vlnění, které je schopen člověk vnímat a také rozlišovat. – Základní vlastností je frekvence, kterou.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
IIS Media Services David Gešvindr MSP | MCT | MCITP.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Inf Mutlimédia. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Typy připojení k internetu
Možnosti připojení k internetu
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Digitální zvukové formáty
Programy pro zpracování zvuku
MULTIMEDIÁLNÍ FORMÁTY
Ondřej Pavlas, Tomáš Karhut
Petr Fodor.
Kódování obrazu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Software počítače 2 - opakování
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Multimédia základní informace.
Transkript prezentace:

Internetové vysílání stanic Českého rozhlasu ve velmi vysoké kvalitě Miloš Wimmer CESNET z.s.p.o. a Západočeská univerzita

Zaměření ● Příspěvek je věnován popisu systému, který používáme k živému vysílání programů stanic ČRo do sítě Internet. ● Řešení je založeno na technologii vysílání audio streamů v kompresním formátu Ogg Vorbis v rychlostech 128 kb/s a 224 kb/s.

Úvod ● V minulosti vysílal Český rozhlas do Internetu živý program několika svých stanic pomocí technologií Real Audio a Windows Media v rychlostech kb/s. Tímto způsobem však dosahoval jen nízké kvality přenášeného zvuku. ● Dohoda o spolupráci mezi sdružením CESNET a Českým rozhlasem při vytvoření experimentálního systému pro vysílání živého programu stanic ČRo do Internetu ve vysoké kvalitě.

Základní požadavky na celý systém ● Dosažení co možná nejvyšší kvality přenášeného zvuku ● Dosažení co možná nejvyšší stability a odolnosti proti výpadkům ● Možnost zpracovávat vstupní signál z různých zdrojů ● Přijatelná dostupnost a podpora ze strany klientů

Zvolená technologie ● Dosažení těchto požadavků značně předurčilo technologii, na kterou jsme se orientovali. ● Systém jsme založili na výhradně svobodném programovém vybavení, jehož základ tvoří svobodný kompresní formát Ogg Vorbis, producenti ogg streamů vls, vlc, oggenc a ices a streamovací server Icecast.

Komprese a datový tok ● Pro snížení nároků na objem přenášených audio dat se používají kompresní kodeky (formáty). ● Komprese je buď bezztrátová nebo ztrátová (psychoakustický model) ● Na disku CD jsou digitalizovaná audio data uložena bez komprese. Vstupní signál je vzorkován frekvencí 44.1 kHz do 16 bitů a 2 kanálů. Z toho tedy vychází datový tok kb/s (což při 60-ti minutovém záznamu odpovídá 635 MB dat).

Komprese a datový tok ● Při použití bezztrátového kodeku FLAC lze dosáhnout snížení objemu dat zhruba na dvě třetiny. ● Při použití ztrátových kodeků se objem dat redukuje významně více, záleží na zadané míře komprese a jí odpovídajícímu snížení kvality. ● Pro kvalitní ukládání hudby v ztrátových formátech se používá datového toku 320 kb/s, pro kvalitní vysílání po Internetu se používá datového toku 128 kb/s.

Komprese a datový tok ● Constant Bitrate (CBR) ● Variable Bitrate (VBR) ● Average Bitrate (ABR)

MP3 ● MP3, přesněji ISO-MPEG Audio Layer-3, je nejrozšířenější audio kompresní formát patentovaný německým institutem Fraunhofer-Gesellschaft. ● Držitel patentu může rozhodovat o licenčních poplatcích i o tom, co všechno lze s formátem dělat. ● Obliba MP3 je dána především setrvačností a stále ještě lepší podporou přehrávačů. ● Formát sám o sobě nic lepšího nenabízí a v dnešní době ho lze považovat za překonaný.

Ogg Vorbis ● Otevřený audio kompresní formát, který nabízí profesionální technologii kódování a streamování. ● Poměrem komprese / kvalita překonává kompresní formát MP3. Na rozdíl od něho není přitom zatížen žádnými patentovými nároky ani licencemi, které by omezovaly jeho volné a bezplatné používání. ● Ogg Vorbis není ogg

Ogg ● ogg je označení pro formát transportní vrstvy (tzv. kontejner), který může obsahovat data zakódovaná různými kodeky – např. Ogg Vorbis pro ztrátovou kompresi nebo FLAC pro kompresi bezztrátovou.

Streaming ● Široký význam slova ● Obvykle se používá pro vyjádření toho, že uživatel může poslouchat digitalizovaný zvuk (nebo sledovat video) ze současně stahovaných dat ● V Internetu se pro vysílání rádií nejčastěji používá aplikace Shoutcast, která poskytuje streamy ve formátu MP3. ● Internetová rádia vysílají v naprosté většině svůj program z playlistu – dopředu enkódovaných souborů.

Kvalita zvuku ● Velmi relativně hodnotitelná – MP3 přehrávač, domácí kino, hifi, High End ● Vysoká kvalita v rámci streamingu - DVB

Základní model systému ● Rozložení na kódovací servery pro pořizování komprimovaných streamů a na streamovací servery ● Operační systémem GNU/Linux, distribuce Debian. ● Na pozici enkodérů aplikace eggenc a ices, na pozici streamovacího serveru aplikaci Icecast. Zmíněné produkty jsou vyvíjeny v rámci projektu Xiph.org pod GNU licencí a lze je volně použít.

Popis systému ● Vstupní signály – zdroje – program stanic ČRo 1, 2, 3, 6 a Region přebíráme z digitálního vysílání DVB-S a DVB-T – Program regionálních stanic ČRo Regina a ČRo Plzeň z klasického analogového FM vysílání – program nově vzniklých stanic D-dur, Rádio Česko a Leonardo dodává v podobě finálních ogg streamů Český rozhlas sám.

Kódování ● Kódování prováděno se vzorkovací frekvencí 48 kHz, na 16 bitech a 2 kanálech do Ogg Vorbis streamů ve variabilních rychlostech VBR 128 kb/s a 224 kb/s. ● Streamy získávané z DVB jsou vzorkovány stejnou frekvencí. ● Streamy o nižších rychlostech si Český rozhlas zajišťuje jinými prostředky ve vlastní režii.

Streamovací server amp.cesnet.cz ● Server je zapojen do sítí IPv4 i IPv6 a své streamy poskytuje klientům v obou těchto sítích ● V síti IPv4 vysílá na adresách např. ● V síti IPv6 vysílá na adresách např.

Topologie

Klienti ● winamp, xmms, zinf, foobar2000, qcd a další, různé pluginy ● připojují se nejčastěji pomocí odkazů na WWW stránkách (živé vysílání Českého rozhlasu, indexové servery internetových rádií, …)

CGI skripty ● Obsah souboru cro1-ogg.pls vypadá takto: #!/bin/sh cat >> ++++END++++ Content-type: audio/x-scpls [playlist] numberofentries=1 File1= Title1=CRo1 - Radiozurnal Length1=-1 Version=2 ++++END++++

DVB (Digital Video Broadcasting) ● Z DVB karty potřebujeme zpracovávat více programů rozhlasových stanic současně ● Aplikační server vls přijímá všechny programy vysílané v daném paketu (Czechlink) najednou, odděluje je od sebe a v nezměněném formátu (MPEG-TS) je poskytuje k dalšímu zpracování - např. vysílá je na určené multicastové nebo unicastové adresy.

MPEG-TS, PCM, Ogg Vorbis ● vls - MPEG-TS (48 kHz, datový tok 192 kb/s) -> transport na určenou adresu ● vlc - MPEG-TS -> PCM ● oggenc – PCM -> Ogg Vorbis (48 kHz, 128 a 224 kb/s) ● ices -> transport na Icecast server ● Icecast -> redistribuce klientům

Vysílání nových stanic Českého rozhlasu ● Vysílání stanice D-dur se odbavuje pomocí vysílací stanice systému DALET (MP2, 48kHz, 256kbps) z playlistu, který se sestavuje ve speciálním interním systému ČRo. ● Vysílání stanic Rádio Česko a Leonardo je kombinací vysílání živého a záznamů z playlistu.

Odstranění zpoždění při streamování živého vysílání ● Architektura producentů odpovídá požadavkům dnes významně převažujícího streamování z již předem enkódovaných audio dat (tzv. playlistu), jak ho používají internetová rádia ● Producent je vybaven velkým vstupním a výstupním zásobníkem ● Potíže se zpožděním při živém vysílání, noční restarty

Odstranění zpoždění při streamování živého vysílání

Zvýšení robustnosti systému ● Produkční provoz představuje i vysoké nároky na dostupnost služby a odolnost proti výpadkům ● Redundance, robustnost a softwarová inteligence ● Použití dvou streamovacích serverů ● Použití dvou enkódovacích serverů, které generují duplicitní streamy a vysílají je na oba streamovací servery

Zvýšení robustnosti systému ● V konfiguraci Icecastu jsou sekundární streamy definovány jako záložní (fallback), které server použije s automatickým přepojením klientů v případě, že přišel o stream primární ● Poté, co je příjem primárních streamů obnoven, přepojí Icecast server klienty automaticky zase zpět

Reálný provoz systému ● Při zpracování signálů 6-ti stanic a jejich transkódování do 12-ti výstupních Ogg Vorbis streamů vykazuje server tun2 (2x P4 Xeon 3.4 GHz) zatížení/load kolem 1.5 a idle kolem 65% ● Streamovací server pracuje pod variabilní zátěží, která však nepřekračuje hodnotu 0.5 při 200 současně přihlášených klientech.

Reálný provoz systému ● Kvalitu zvuku považujeme za vysokou ● Nejvyšší kvalitu zaručují ogg streamy 224 kb/s, které se zvukově velmi blíží CD, jejich zvuková scéna je čistá. U streamů 128 kb/s je zvuková scéna trochu užší a méně přehledná. – (ovšem SACD a gramofon jsou jinde ;-) ● Ze strany posluchačů je kvalita všech streamů hodnocena výborně.

Reálný provoz systému ● Časové zpoždění přijímaného streamu je velmi malé (1-5 sekund), je dáno velikostí vyrovnávací paměti (bufferu) enkodéru a koncového klienta ● U streamu 224 kb/s doporučujeme zvýšit velikost vyrovnávací paměti klienta

Metadata ● Vysílané streamy doplňujeme doprovodnou textovou informací (tzv. metadaty) o právě vysílaném programu ● Podkladem jsou popisné soubory s minutáží získávané ze systému denní programové skladby vysílání Českého rozhlasu.

Metadata

Statistiky ● Průměry denních statistik ukazují, že streamy odebírá 5000 uživatelů, délka poslechu je 30 minut a server přenese 150 GB dat.

Dojmy “mimo zápis” ● Rozdělení kompetencí ● Ukládání záznamu ztrátovou kompresí ● Několikanásobně opakované kódování do MPEGu tam a zpět ● Vysoká dostupnost ● Normalizace dynamiky

Závěr ● Děkuji za pozornost, přeji dobrý poslech a...