Záznamová média Paměti VnitřníVnější. Vnější záznamová média Jedná se o přenosná záznamová média Často je nazýváme přenosné paměti. Z hlediska udržení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Optická média.
Advertisements

1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
2.1 Pevný disk Fyzická struktura  plotny  záznamový materiál  č/z hlavičky  prachotěsný obal  motorky otáčení ploten  plotny na jedné hřídely.
 Mobilní telefony umožňují spojení s pevnou telefonní sítí přímo volbou telefonního čísla na vestavěné klávesnici. Nejnovější mobily používají kombinaci.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Přikryl Jiří, Pospíšilík Jan, Procházková Anežka, Ratiborská Adéla IV.A PEVNÉ DISKY.
Název školy:Základní škola Městec Králové Autor:Mgr. Petr Novák Název:VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Paměťová média Anotace:Seznámení.
Radová, Oravová, Czyžová, Rytíř Kvarta A. Disketa je magnetické datové médium sloužící k ukládání a přenášení elektronických dat Velikost disket se.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_04.
  Pevný disk (HDD – Hard Disk Drive)  Používá se k dočasnému nebo trvalému uchovávání dat pomocí magnetické indukce.  Jeho předchůdci byli magnetická.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
1.4 Datová rozhraní.  slouží pro připojení paměťových medii nebo jejich mechanik  rozeznáváme 3 typy : IDE sériová ATA SCSI.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Informatika pro 8. ročník Hardware. 5 druhů počítačů.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 5 CD AUDIO Obor:Elektrikář.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Hardware1 (EUPŠInf2),
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Movie Maker uložení a sdílení filmů Co se všechno naučíme???
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_12_INOVACE_II.ICT4 Vytvořeno:2.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
Záznamová média NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Informatika ZÁLOHOVÁNÍ Pro: ISŠ Semily Zpracoval: Vít Rutkovský Datum: 3.září 2012.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
DVD DVD (anglicky Digital Versatile Disc nebo Digital Video Disc) je formát digitálního optického datového nosiče, který může obsahovat filmy ve vysoké.
Paměťov á m é dia Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_08_Úložiště_dat TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje.
Vnitřní HW architektura počítače. Vzájemně propojuje většinu důležitých vnitřních součástek počítače (zejména procesor a operační paměť) a tyto součástky.
PAMĚTI Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání programů a dat, s nimiž počítač pracuje Paměť počítače je zařízení, které slouží k ukládání.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Vnitřní paměti.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT20 Vytvořeno:6.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 5 – souborové systémy
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
PC základní jednotka.
Tistarna ingoustová a laserová
Tiskárny Urbanová Nicola 1.A.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Elektronické bankovnictví
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Možnosti připojení k internetu
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Hardware číslicové techniky
Optický kabel (fiber optic cable)
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
CD, DVD a BLU-RAY Tomáš Huf
Hardware číslicové techniky
Informatika pro 5. ročník
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol
Název školy: Základní škola Městec Králové
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Obrázky Ram Rom Nástupci ROM Počítačová pamět Obrázky Paměti Ram rom
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optická mechanika
Uložení dat v PC -Binární (dvojkový) systém-
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
* Složené zlomky Matematika – 7. ročník *
Paměti počítače, rozdělení
Paměti typu ROM.
DVD-RAM technologická rešerše
Číslicové měřící přístroje
Hardware Pamäťové média.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Záznamová média Paměti VnitřníVnější

Vnější záznamová média Jedná se o přenosná záznamová média Často je nazýváme přenosné paměti. Z hlediska udržení informace se nazývají trvalé paměti. Ovšem POZOR, slovo „trvalé“ v tomto případě neznamená trvalé tak, jak je zvykem. Životnost dat zejména na discích DVD-RW je cca let – závisí na značce, tedy kvalitě média.

Vnější záznamová média, patří sem zejména: Diskety. CD ROM, CD-R, CD-RW. DVD, DVD-R, DVD-RW. Blu-ray disky. Flash disky. Paměťové karty. Magnetické pásky.

Diskety Jedná se dnes o nejstarší paměti. Dnes se ještě užívají diskety o průměru 3,5“. Jejich kapacita je 1,44 MB. Uložená data jsou náchylná na poškození. Jsou zcela jistě na ústupu, resp. se již nepoužívají. Jedná se o magnetický záznam.

Disketa 3,5 “ a 5,24 “ přenosné médium pro uchování dat. Velikost 720 kB. Velikost 1,44 MB.

Vývoj diskety Se zmenšující se velikostí rostla kapacita.

Disky ZIP ZIP - jsou 3,5'' a jejich kapacita byla 100 nebo 250 MB. Výhodou byla celkem vysoká přenosová rychlost. Nevýhodou potřeba speciální ZIP mechaniky. Dnes je již nepoužívají.

CD-ROM Dnes běžně používané médium. Průměr disku je 12 cm. Z disku lze pouze číst (Read Only Memory). Kapacita 650–700 MB. Vyrábějí se přesným lisováním. Životnost dat je celkem dlouhá. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

CD-ROM Počátky používání disků CD-ROM sahají do 80. let minulého století. V Československu se používaly pro distribuci hudby. Vyrábějí se v Loděnici u Berouna. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

CD-R Jedná se o disk podobný CD-ROMu. Umožňuje zápis v mechanice PC. Data lze zapsat pouze jednou, ale i po částech. Disk nelze vymazat. Životnost dat je několik let. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

CD-RW Jedná se opět o disk podobný CD-ROMu. Umožňuje zápis v mechanice PC. Data lze opakovaně zapisovat a mazat. Životnost dat je několik let. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

DVD Průměr disku je 12 cm. Z disku lze pouze číst. Kapacita je 4,7 GB. Vyrábějí se přesným lisováním. Životnost dat je celkem dlouhá. Používají se pro distribuci programů a pro filmový průmysl. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

DVD-R, DVD+R Jedná se o disk podobný DVD. Umožňuje zápis v mechanice PC. Data lze zapsat pouze jednou, ale i po částech. Disk nelze vymazat. Životnost dat je pouze pár let. Používají se k zálohování dat a filmů. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

DVD-R, DVD+R Existují dva formáty ukládání dat. Označují se DVD+ a DVD-. Používají se oba a záleží na výrobci HW. Při použití v PC nebývají zpravidla žádné problémy s použitím obou formátů. Problémy nastávaly dříve ve stolních přehrávačích či rekordérech.

DVD-R, DVD+R Dnes se též hojně používají k distribuci videopořadů. POZOR !!! Životnost dat je pouze několik let. Velmi záleží na kvalitě média a také na jeho skladování.

DVD-RW, DVD+RW Jedná se o disk podobný DVD, DVD-R.. Umožňuje zápis v mechanice PC i stolních DVD rekordérech. Data lze opakovaně zapisovat a mazat. Životnost dat je pouze pár let !!! Hodí se k zálohování dat. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

DVD DL 8.5GB (dvě vrstvy) Médium pouze pro čtení. Má zhruba dvojnásobnou kapacitu než běžné DVD. Vyžaduje speciální mechaniku (DVD DL). Vyrábí se lisováním. Používá se k distribuci filmů. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

DVD+R DL 8.5GB (dvě vrstvy) Jedná se o jednou zapisovatelné médium. Má zhruba dvojnásobnou kapacitu než běžné DVD. Vyžaduje speciální mechaniku (DVD DL). Životnost záznamu je dle posledních výzkumů nejistá a stabilita dat je velmi citlivá na teplo, vlhko….. Jedná se o mechanický záznam snímaný optický

Blue-ray Jedná se zatím o nejnovější záznamové médium. Průměr disku je stále 12 cm. Kapacita je 25 i 50 GB. Vyžaduje speciální mechaniku. Ta je ovšem schopna číst také klasické DVD i CD.

Blue-ray Existují lisované - pouze pro čtení k distribuci filmů. Dále se již objevují zapisovatelné i přepisovatelné pro zápis v mechanice PC. Rozlišení filmů na těchto discích je HD, tedy ve vysokém rozlišení. Časová zajímavost: Firma SONY coby průkopník disků DVD i Blue-ray ukončí ke konci roku 2012 jejich výrobu. Důvodem je malý zájem.

Flash disky Médium pro čtení i rychlý zápis. K PC se připojuje přes USB rozhraní. První Flash disky měly kapacitu 64 MB. Dnes pořídíme za solidní cenu až 32 GB disk. Jedná se o záznam vypálený flash-nutý do čipu polovodiče.

Paměťové karty Jedná se o stejný princip jako u Flash disků. Používají se:  ve fotoaparátech  mobilních telefonech  MP3 přehrávačích apod.

Paměťové pásky Používají se pro zálohování pevných disků. Kapacita je obrovská, až 800 GB. Zápis i čtení je pomalé, nehodí se pro běžný přenos dat. Životnost dat je dlouhá. Jedná se o magnetický záznam.

Zdroje: V prezentaci použity vlastní fotografie i názory autora.

Konec © Mgr. Petr Loskot