Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CD, DVD a BLU-RAY Tomáš Huf

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CD, DVD a BLU-RAY Tomáš Huf"— Transkript prezentace:

1 CD, DVD a BLU-RAY Tomáš Huf

2 OSNOVA Úvod Blu-ray Interaktivní funkce CD neboli komp.disk
Historie a další vývoj DVD a historie DVD Technologcké infor. Zdroje

3 Blu-ray Blu-ray disk Ukládání Čtení disků Blu-ray
Technologii vyvinula japonská firma Sony ve spolupráci s firmou Philips Název Blu-ray disk (běžně zkracováno na BD, někdy používané BR není přesné - složenina Blu-ray je považována za jedno slovo, zatímco celý název formátu zní "Blu-ray disk", odtud zkratka BD) patří k třetí generaci optických disků, určených pro ukládání digitálních dat. Data se ukládají ve stopě tvaru spirály 0,1 mm pod povrch disku, příčný odstup stop je 0,35 μm Pro čtení disků Blu-ray se používá laserové světlo s vlnovou délkou 405 nm Technologii vyvinula japonská firma Sony ve spolupráci s firmou Philips, které následně se skupinou výrobců spotřební elektroniky založily organizaci Blu-ray Disc Association (BDA), která převzala dohled nad rozvojem a licencováním samotného formátu. , označení související s barvou světla používaného ke čtení (písmeno "e" bylo z názvu vypuštěno, aby jej bylo možné zaregistrovat jako ochrannou známku).

4 Blu-ray Průměr 12 cm, tloušťka 1,2 mm Kapacita - 25 GB - 50 GB
100 GB u oboustranné dvouvrstvé varianty Umístění záznamu 0,1 mm pod povrch Mechanika blu-ray přehrává CD i DVD Tak jako CD, má i blu-ray disk průměr 12 cm (v menší variantě 8 cm) a tloušťku 1,2 mm Disky umožňují záznam dat s celkovou kapacitou až 25 GB u jednovrstvého disku, 50 GB u dvouvrstvého disku až po 100 GB u oboustranné dvouvrstvé varianty. Díky umístění záznamu 0,1 mm pod povrch je možné vyrobit hybridní disk s DVD i Blu-ray záznamem na jedné straně disku. Čtecí zařízení pro disky blu-ray jsou vyvíjena s ohledem na kompatibilitu s CD a DVD, tj. mají umožňovat čtení všech tří typů disků. Jeho konkurenčním formátem byl jiný nově vyvíjený typ optického média - HD DVD. V rámci snahy o co největší kompatibilitu byly vyvinuty také hybridní mechaniky schopné číst jak HD DVD, tak Blu-ray. V únoru 2008 (19. února 2008) však firma Toshiba oznámila zastavení vývoje formátu HD DVD, čímž se Blu-ray stal de facto nástupnickým standardem nahrazujícím DVD.

5 Interaktivní funkce Blu-ray
Blu-ray filmy programový kód připojení k internetu Využití funkcí Blu-ray filmy dále disponují interaktivní technologií BD-J (BD-Java), založenou na jazyce Java, známém z osobních počítačů a mobilních telefonů Pomocí programového kódu, který se zpracovává přímo v přehrávači, jsou realizovaná například ovládací menu titulu, interaktivní rozhovory, hry a kvízy, které ovšem mohou být proti pseudohrám známým z DVD podstatně sofistikovanější Díky připojení k internetu lze rovněž do paměti přehrávače stáhnout dodatečný bonusový obsah (nové dokumenty, fotky atd. ) K využití těchto funkcí je potřeba disponovat přehrávačem s podporou profilu 2.0.

6 CD neboli KOMPAKTNÍ DISK
Data Stopa Příčný odstup stopy ve spirále je 1,6 μm Čtení Rozdíl Kompaktní disk je optický disk určený pro ukládání digitálních dat Data jsou uložena ve stopě na jedné dlouhé spirále začínající ve středu média Stopa může obsahovat digitální zvukovou nahrávku Příčný odstup stopy ve spirále je 1,6 μm Pro čtení kompaktních disků se používá laserové světlo s vlnovou délkou 785 nm Na rozdíl od většiny diskových zařízení nejsou data ukládána do soustředných kružnic

7 CD neboli KOMPAKTNÍ DISK
Spirála začíná u středu Záznam je přístupný pouze ze spodní strany disku Délka spirály Běžné CD Disk má tloušťku 1,2 mm Avšak na disk se zapisuje pouze od 23 mm do 58 mm poloměru. Spirála začíná u středu média a rozvíjí se postupně až k jeho okraji. Záznam je přístupný pouze ze spodní strany diskuDélka celé spirály je zhruba 6 km a hustota dat v ní uložených je konstantní. Běžné CD má průměr 12 cm, existuje ale i menší varianta o průměru 8 cm Disk má tloušťku 1,2 mm Avšak na disk se zapisuje pouze od 23 mm do 58 mm poloměru.

8 Historie a další vývoj CD
Kompaktní disk vyvinuly roku 1979 firmy Sony a Philips Původně se na ně měl vejít zvukový záznam v délce 60 minut Dnes CD 80 min Disky delší než 80 minut však nemusí být čitelné na všech přehrávačích Výrobci Kompaktní disk vyvinuly roku 1979 firmy Sony a Philips jako způsob věrného uchovávání a reprodukce hudby Původně se na ně měl vejít zvukový záznam v délce 60 minut (délka analogového dlouhohrajícího „elpíčka“) Dnes jsou CD nejčastěji osmdesátiminutová, ale existují i varianty s délkou devadesát a devadesát devět minut Disky delší než 80 minut však nemusí být čitelné na všech přehrávačích Někteří výrobci přehrávačů a počítačových mechanik dokonce v uživatelských manuálech varují před možným poškozením zařízení.

9 Historie a další vývoj CD
První album Na přelomu 80. a 90. let na nějaký čas vytlačil gramofonové desky V posledních letech se audiofilové k LP vracejí Značně k tomu přispěly i problémy s nekvalitním masteringem některých CD titulů, problém DR apod.. Historicky první album vyrobené ve formě kompaktního disku bylo The Visitors od skupiny ABBA, a to 17. srpna 1982 Na přelomu 80. a 90. let spolu s klesající cenou přehrávačů a disků kompaktní disk na nějaký čas vytlačil předtím rozšířené dlouhohrající gramofonové desky s analogovým záznamem zvuku V posledních letech se audiofilové k LP vracejí Značně k tomu přispěly i problémy s nekvalitním masteringem některých CD titulů, problém DR apod..

10 Historie a další vývoj CD
Kompaktní disk vyvinuly roku 1979 firmy Sony a Philips Původně se na ně měl vejít zvukový záznam v délce 60 minut Dnes CD 80 min Disky delší než 80 minut však nemusí být čitelné na všech přehrávačích Výrobci Kompaktní disk vyvinuly roku 1979 firmy Sony a Philips jako způsob věrného uchovávání a reprodukce hudby Původně se na ně měl vejít zvukový záznam v délce 60 minut (délka analogového dlouhohrajícího „elpíčka“) Dnes jsou CD nejčastěji osmdesátiminutová, ale existují i varianty s délkou devadesát a devadesát devět minut Disky delší než 80 minut však nemusí být čitelné na všech přehrávačích Někteří výrobci přehrávačů a počítačových mechanik dokonce v uživatelských manuálech varují před možným poškozením zařízení.

11 Historie a další vývoj CD
Používání CD Menší disky Ukládání na CD Dovoluje uložení až 650MB DVD disk je přímým pokračovatelem CD Kapacita běžných DVD je oproti klasickému CD zhruba šestinásobná Životnost zapisovatelného (CD-R) media se udává v průměru asi 8 let Životnost lisovaných CD je teoreticky neomezená. CD se také brzy začala používat ve světě počítačů jako obecné datové médium, s kapacitou původně 656 MB (74minutová), dnes nejčastěji 700 MB (ve skutečnosti se na ně vejde 701 nebo 702 MB – 80minutová) Menší osmicentimetrové disky mají kapacitu MB, tzn minut Na CD se dají ukládat i informace v podobě referátů, prezentací, tabulek, atd. CD-ROM zařízení na čtení CD, jehož autory byly firmy Philips a Sony, je určeno pouze ke čtení informací Dovoluje uložení až 650MB programů a dat.CD-formát začíná být vytlačován diskem DVD, s jeho klesající cenou a klesající cenou rekordérů DVD disk je přímým pokračovatelem CD nejen svojí vnější podobou (CD je od DVD laickým pohledem prakticky nerozeznatelné), ale i digitální technologií záznamu dat Kapacita běžných DVD je oproti klasickému CD zhruba šestinásobná Životnost zapisovatelného (CD-R) media se udává v průměru asi 8 let Životnost lisovaných CD je teoreticky neomezená.

12 DVD a Historie DVD DVD (anglicky Digital Versatile Disc nebo Digital Video Disc) Vývoj DVD Oficiální standard Ceny licencí DVD (anglicky Digital Versatile Disc nebo Digital Video Disc) je formát digitálního optického datového nosiče, který může obsahovat filmy ve vysoké obrazové a zvukové kvalitě nebo jiná data. Při vývoji DVD byl kladen důraz na zpětnou kompatibilitu s CD, takže se mu DVD disk velmi podobá.DVD bylo uvedeno na trh v Japonsku roku 1996, ve zbytku světa o rok později. Oficiální standard zapisovatelných/přepisovatelných disků DVD-R(W) vytvořilo DVD Fórum, které bylo založeno v dubnu roku 1997. Ceny licencí na tuto technologii však byly tak vysoké, že vznikla jiná skupina - DVD+RW Alliance, která vytvořila standard DVD+R(W), jehož licence byly levnější.

13 DVD Technické informace
Média DVD jsou plastové disky Ukládání dat Pro čtení- laserové světlo Stejně tak příčný odstup stop je menší - 0,74 μm oproti 1,6 μm u CD Média DVD jsou plastové disky, navenek stejná jako média CD. Disky DVD mají průměr 120 mm a jsou 1,2 mm silná. Data se ukládají pod povrch do jedné nebo dvou vrstev ve stopě tvaru spirály (jako CD). Pro čtení dat se používá laserové světlo s vlnovou délkou 660 nm, tedy kratší než v případě CD; to také umožňuje jejich vyšší kapacitu. Stejně tak příčný odstup stop je menší - 0,74 μm oproti 1,6 μm u CD.

14 DVD Technické informace
DVD oproti CD poskytuje: Efektivnější korekci chyby Vyšší kapacitu záznamu Rychlost Médium umožňuje zápis na jednu nebo obě dvě strany DVD oproti CD poskytuje: Efektivnější korekci chyby Vyšší kapacitu záznamu (asi 4,7 GB/4,4 GiB oproti 0,7 GB)Odlišný souborový systém Universal Disk Format, který není zpětkompatibilní s ISO 9660, který se používá na CD-ROM Rychlost mechaniky typu DVD se udává jako násobek 1350 kB/s, což znamená, že mechanika s rychlostí 16× umožňuje přenosovou rychlost 16 × 1350 = kB/s (nebo 21,09 MB/s) Médium umožňuje zápis na jednu nebo obě dvě strany, v jedné nebo dvou vrstvách na každou stranu. Na počtu stran a vrstev závisí kapacita média.

15 ZDROJE www.weber-bds.de Blender Stack Exchange
Computer Business Review Sony to release its first 4K Ultra HD Blu-ray movies with HDR and next-gen audio in early 2016 The Polka Nuts Samsung launches the world's first 4K Blu-ray … What is blu-ray? ... CD disc animated gif … o-p-h-r-y-s.tumblr.com Make a Perfect Mix Tape or CD It also features cloning DVD to ISO image, backing up DVD to MKV on Mac OS X. Imagenes de Torre duplicadora de CD / DVD 1:5 con 5 grabadoras de CD / DVD Wikipedie Dreamstime.com fullprogramlarindir.com Polka Nuts


Stáhnout ppt "CD, DVD a BLU-RAY Tomáš Huf"

Podobné prezentace


Reklamy Google