Aplikace VKLAP (nejen) pro vkládání dat do databáze RIV Mgr. Věra Kroftová Agrotest fyto, s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pole u patentu - změny Kód vydavatele patentu C11$v
Advertisements

1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Technologický profil ČR Databáze kontaktů pro spolupráci v inovačním podnikání Projekt je podporován MŠMT v rámci programu KONTAKT (projekt ME 950).
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů (platná pro léta 2013 až 2015) návrh od Rady vlády pro výzkum,
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Vkládání záznamů do databáze OBD
Jarní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
SBĚR PUBLIKAČNÍCH AKTIVIT 1. LF UK A VFN V ROCE 2012 Ústav vědeckých informací 1. LF UK a VFN únor 2012.
Mgr. Vendula Hromádková
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
ASEP-ARL Jana Doleželová Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Gremiální porada
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
OBD 2010 Kde najdeme - INIS - OBD - Publikace OBD Manuál OBD Stručný návod OBD 2.6 Novinky Informace o předávání RIV Popis údajů dodávaných do RIV v roce.
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Návod pro vkládání výsledků vědy a výzkumu do IS.MUNI Mgr. Michal Petr Oddělení pro výzkum, rozvoj a projektovou podporu LF MU Platné pro rok 2011.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Setkání Uživatelů systému T Series Ústřední knihovna UTB ve Zlíně června 2005.
, 2. sněm RVŠ Závěry ankety k novele zákona č. 130/2002 Sb. Zpracovali : B. Tremlová a F. Ježek.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
RIV11 a sběr publikačních aktivit 1. LF UK a VFN Ústav vědeckých informací 1.LF UK a VFN Pracovní seminář 1. a
Hodnocení efektivity výzkumu na LF UP Martin Modrianský.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
Setkání s doktorandy Setkání s doktorandy
Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů K. Durecová
SEMINÁŘ „ORGANIZACE SBĚRU DAT DO IS VaVaI – informační oblasti RIV“ (Mgr. Arnold SANTUS, MŠMT) AV ČR :30 hod.
Výzkum a vývoj A NĚKTERÉ DALŠÍ SOUVISLOSTI…. Výzkum a vývoj v ČR  Rada vlády pro výzkum, vývoj a inovace  Zákony, týkající se VaV  Informační systém,
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
SOFTWARE Operační systémy.
SW počítače - operační systém
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Centrální databáze RIV aneb Co se s vašimi daty děje dál
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
ORCID - Open Research and Contributor ID
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Prezentace OBD Orientace běžného uživatele v prostředí osobní bibliografické databáze.
Transkript prezentace:

Aplikace VKLAP (nejen) pro vkládání dat do databáze RIV Mgr. Věra Kroftová Agrotest fyto, s.r.o.

Agrotest fyto, s.r.o. Výzkumná organizace se sídlem v Kroměříži Obory výzkumu: Genetika a šlechtění drobnozrnných obilovin Integrovaná ochrana obilovin a dalších polních plodin včetně rezistence obilovin k chorobám Kvalita obilovin jako potravinových surovin včetně prevence obsahu mykotoxinů v zrnu obilovin Systémy pěstování obilovin a dalších polních plodin včetně půdoznalství a zpracování půdy Zdroje financování výzkumu: Výzkumný záměr Výzkumné projekty MZe, MŠMT, GAČR, TAČR Institucionální prostředky Neveřejné prostředky

Kontinuita uchovávání výsledků výzkumu a informací o nich v knihovně od založení ústavu v roce 1951 (60. výročí) - fyzicky jsou veškeré výsledky stále dostupné (Závěrečné zprávy, cestovní zprávy ze zahraničních cest, sborníky z pořádaných seminářů a konferencí, Vědecké práce č. 1-7, spoluautorství na knihách a kapitolách knih…) - lístkové katalogy a kartotéky - elektronický katalog od roku 1993 vč. článkové databáze - sběr dat do RIV: od roku 2004 (od r má dodávky dat do RIV na starosti knihovna)

Druhy výsledků výzkumu Agrotestu fyto, s.r.o. J imp. - články v impaktovaných časopisech J neimp. (SCOPUS) - články ve světových databázích J rec. – články v českých recenzovaných časopisech B, C – kapitoly v knihách, spoluautorství knih D – příspěvky do sborníku v ISI Proceedings P – patent F – užitné vzory G – prototypy, funkční vzorky N – certifikované metodiky R – software Z – odrůda

Ukládání informací o výsledcích publikačního x nepublikačního charakteru Výsledky publikačního charakteru jsou průběžně po celý rok ukládány do knihovnického SW Kpwinsql – databáze knih a databáze článků – On-line katalog Dalším krokem je ruční převedení nasbíraných dat do aplikace VKLAP ( CTRL C, CTRL V ) v únoru až dubnu Ostatní výsledky jsou vkládány přímo do aplikace VKLAP

Aplikace VKLAP Aplikaci vyvinula společnost MathAn Praha, s.r.o. na základě požadavku Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Aplikaci provozuje Výpočetní a informační centrum Českého vysokého učení technického v Praze Použití aplikace se řídí podmínkami podlicenční smlouvy.podlicenční smlouvy

Aplikace pro vkládání dat (nejen) do RIV Je možno vkládat data do: RIV – Výsledky VaVaI CEP – Projekty VaVaI CEZ – Výzkumné záměry CEA – Aktivity VaVaI VES – Veřejné soutěže ve VaVaI SR – Státní rozpočet Do některých mohou data vkládat pověřené osoby příjemců, do jiných pouze pověřené osoby poskytovatelů veřejných prostředků

VKL ádací AP likace

Programovací jazyk Vklap je naprogramován v jazyce Java. Jde o technologii, která umožňuje tvorbu velmi složitých aplikací.Java Programy v jazyce Java se vyznačují tím, že běží na počítačích různých typů s různými operačními systémy. Vedle běžných PC s MS Windows je běhové prostředí jazyka Java k dispozici i pro Linux, Sun Solaris, Mac OS X, i pro řadu dalších systémů. Vklap tedy uživateli nevnucuje, jaký operační systém máte používat.

Technické požadavky Vklap vyžaduje prostředí Java 6.0 kvůli novým funkcím, které jsou v současné verzi aplikace využity. Jediným omezením je, že Vklap nebude fungovat na počítačích s operačním systémem MS Windows 98 a ME. Uživatelům těchto systémů je doporučován přechod na modernější systém.

Práce s aplikací Vklap je spouštěn technologií Java Web Start a běží na počítači uživatele, kam se také ukládají vytvořená data.Java Web Start Software není třeba instalovat. Aktualizace softwaru je pro uživatele zcela transparentní - uživatel vždy spouští tu verzi aplikace, která je aktuální. Pokud bude vydána verze nová, Java Web Start novou verzi stáhne a spustí - zcela bez zásahu uživatele Díky uložení dat ve vlastním prostředí má uživatel možnost mít svá pod kontrolou, a to v takové podobě, jaká mu vyhovuje a v jaké je postupuje dalším účastníkům sběru dat.

Spuštění aplikace VKLAP

Bezpečnost aplikace Společnost MathAn Praha, s.r.o., která Vklap vytvořila a udržuje, elektronicky podepisuje každou vydanou verzi. Soubory vytvořené aplikací VKLAP mají specifickou příponu.vav, což umožňuje je snadno identifikovat mezi ostatními soubory a velmi komfortně s nimi pracovat. Přípona.vav je totiž vyhrazena pouze pro data do IS VaV, a umožňuje kdykoliv provést asociaci s aplikací VKLAP.

Řešení problémů - komunikace

Proč používám pro sběr dat do RIV právě aplikaci VKLAP? Velmi vhodná pro menší soubor dat vkládaný ručně Aktualizovaná na základě změn a doplňků „z první ruky“ Uživatelsky přívětivá Má propojení na databáze CEP a CEZ Má návaznost na číselníky IS VaVaI (kódy oborů) Dokáže spojit několik dílčích dávek do jedné Kontroluje správnost vložených dat, upozorňuje na chyby Rozdělí data do dávek příslušným poskytovatelům Vhodná pro doplnění záznamů do všech databází IS VaVaI Vytvořený soubor s koncovkou.vav je pak vhodný pro kontrolu Webovou kontrolní službou, která vygeneruje průvodky

Praktická část Každoroční schůzka s uživateli knihovny (autory výsledků), kde pracovník pověřený vkládáním dat do RIV seznamuje autory se zásadami a úskalími, vysvětluje jaká jsou pravidla a jaká data bude při různých typech výsledků potřebovat. Zodpovědnost pověřené osoby za správně vložené výsledky

Založení nové dávky dat

Údaje o předkladateli výsledku

Vložení výsledku

Prvních 9 záznamů dávky dat ve struktuře RIV11

Hlavní údaje, vygenerování Identifikačního kódu

Označení chyby (chybějícího údaje)

Tvůrci výsledku Jména autorů, kteří se opakují je možno vzít ze seznamu, který se průběžně tvoří.

Osobní údaje vždy plné křestní jméno a příjmení u domácích autorů rodné číslo problém našeho „domácího autora“, kterého si přivlastňuje někdo jiný jsem zastáncem uvádění všech jmen autorů zúčastněných na výsledku

Klasifikace výsledku

Návaznosti výsledku (dedikace k projektům)

Specifické údaje výsledku

Údaje specifické pro příspěvek do sborníku

Specifické údaje výsledku - metodika

Rozdělení dávky dat pro poskytovatele

Opravy Pokud do termínu určeného pro odevzdání dat přijdeme na to, že jsme odevzdali dávku nekompletní nebo s chybou, je třeba po opravě nebo doplnění odeslat celou dávku dat znova s označením verze 02 Pokud najdeme chybu již v záznamu, který byl do RIV přijat, musíme nechat záznam vymazat a vložit jej v novém termínu a v nové struktuře dat znova (letos RIV11) – zdlouhavé, nepružné

Komunikace s/mezi vědci a výzkumníky Při nesrovnalostech komunikuji přímo s domácími autory na pracovišti mailem nebo telefonicky s cizími autory Spoluautoři z různých pracovišť komunikují mezi sebou a informují mne o výsledku

Komunikace se zpracovateli dat z jiných institucí Pověřené osoby u tradičních partnerů projektů Méně častí partneři Potřeba kontaktu na další pověřené osoby

Komunikace s poskytovateli Poskytovatelé určí datum, do kterého jim máme odevzdat dávky dat (v závislosti na datu platném pro odevzdání dat poskytovateli do RIV) Poskytovatel odsouhlasí, že dávka došla v pořádku – mailem, telefonicky Poštou zašleme poskytovateli vytištěné průvodky podepsané statutárním zástupcem

Problém - číslo UT ISI UT ISI – často článek již vyšel v časopise nebo sborníku, není však v době odevzdávání výsledků k dispozici ve WOS, není proto možné zjistit číslo UT ISI – je možné vkládat výsledky typu Jimp., popř. ISIproc. bez čísla UT ISI? UT ISI u článků v časopise, který je prokazatelně ve WOS UT ISI u příspěvků do sborníku, kdy není jisté, zda sborník bude či nebude do ISI proc. zařazen, a to ani v případě, že minulé ročníky stejného sborníku v ISI proc. uvedeny jsou Pokud číslo UT ISI není vloženo, systém VKLAP nehlásí chybu!

Problém - Kód oboru výsledku V databázi CEP lze zkontrolovat, jaký/é kód/y oborů byly přiřazeny k projektu - je nutné, aby každý z výsledků byl přiřazen vždy jen k oborům, které jsou přiřazeny k projektu, ke kterému je výsledek dedikován? - musí být při vkládání výsledku více předkladateli kód u všech předkladatelů vždy totožný? Pokud nebudou dodrženy výše uvedené zásady, bude to v budoucnu důvodem pro vyřazení výsledků z hodnocení?

Další problémy, za které nemůže VKLAP Nemožnost rozlišení a samostatného vyhledávání výsledků typu Jimp., Jneimp-SCOPUs a Jrec Jednotně vložený garant ? Absence lokačních údajů, které mají všichni vkladatelé dat bez problémů k dispozici Zpoždění metodiky hodnocení výsledků (např. nyní absence metodiky pro výsledky za rok 2011) Nemožnost odvolání v případě, že výsledek je prokazatelně špatně hodnocen Nedostatek informací a nejasné formulace vysvětlení ke korekcím výsledků

Děkuji za pozornost