Evidence publikační činnosti dle Směrnice č. 2/2015 se zaměřením na ukládání plných textů Iva Prochásková, Lucie Melicharová Univerzitní knihovna UPa 19.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Advertisements

Open Access Lucie Vyčítalová, Iva Prochásková Univerzitní knihovna UPa Univerzita Pardubice 24.–27. října 2011.
Projekt NTK v programu LR Stav prací k Štěpánka Žižková.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Open access Jak zviditelnit výsledky své vědecké práce října 2010.
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Základní principy open access a Digitální knihovna UPa Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa Workshop Začínáme s otevřeným institucionálním repozitářem.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Open Access jako nový trend ve vědecké komunikaci na českých VŠ Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa Západočeská univerzita 31. října 2011.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Model řešení otevřeného přístupu Akademie věd ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha,
Otevřený přístup nabírá obrátky Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Horizont 2020: Attribution 4.0 InternationalAttribution.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Začínáme s otevřeným institucionálním repositářem – SLUŽBY REPOSITÁŘE2012 ZAČÍNÁME S OTEVŘENÝM INSTITUCIONÁLNÍM REPOSITÁŘEM Služby repositáře Ing. Lukáš.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Vkládání záznamů do databáze OBD
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Elsevier Science (ScienceDirect) John Wiley & Sons (InterScience) Academic Press (IDEAL) Porovnání licenčních podmínek realizovaných a připravovaných konsorcií.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Open Access v AV ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Ostrava,
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
Návod pro vkládání výsledků vědy a výzkumu do IS.MUNI Mgr. Michal Petr Oddělení pro výzkum, rozvoj a projektovou podporu LF MU Platné pro rok 2011.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
6. zasedání sněmu RVŠ. Praha, Financování elektronických informačních zdrojů (EIZ) pro VaVaI na vysokých školách potřeba koncepčního řešení.
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Připojení repozitáře k OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
Open access v rámci Nakladatelství Karolinum Jan Havlíček Vít Krobot
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
OpenAIRE Plán managementu dat
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Predátorské praktiky vydavatelů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Bc. Lenka Votýpková Ústřední knihovna VŠB-TUO
Nástroje otevřeného publikování
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Web of Science – Journal Citation Reports
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Otevřený časopis: standardy vědeckého publikování
Otevřený přístup k výsledkům vědy a výzkumu v Horizontu 2020
Doktorské studijní programy v biomedicíně
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Predátorské časopisy a jak jim čelit PhDr. Ondřej Fabián
Transkript prezentace:

Evidence publikační činnosti dle Směrnice č. 2/2015 se zaměřením na ukládání plných textů Iva Prochásková, Lucie Melicharová Univerzitní knihovna UPa 19. – 23. října 2015, Univerzita Pardubice

Proč směrnice? Evidence výsledků tvůrčí činnosti na UPa dosud nebyla vnitřním předpisem upravena Definovaná pravidla zajistí lepší možnost kontroly a vyšší kvalitu uložených záznamů Ukládání plných textů je v souladu s doporučením RVVI výzkumným organizacím …„přijmout vnitřní předpisy a podporu efektivního naplnění zásad otevřeného přístupu k vědeckým publikacím“ schváleným na zasedání RVVI dne

K čemu slouží uložené výsledky Ke splnění povinnosti předávat informace o výsledcích výzkumu … podle zákona č. 130/2002 Sb. … do RIV Jako jeden z podkladů pro vnitřní hodnocení akademických pracovníků (naplnění podmínek vnitřního hodnocení VŠ podle připravované novely VŠ zákona) Ke splnění povinnosti uložení publikovaného výsledku v souladu s pravidly programu Horizont 2020

Ukládání plných textů výsledků typu „J“ a „D“ Zajistí archivaci publikací v rámci UPa a ve vnitřním systému OBD také zpřístupnění pro všechny akademické pracovníky, studenty a zaměstnance Zajistí otevřené zpřístupnění v souladu s licenčními pravidly vydavatelů v Digitální knihovně Upa – green open acces

Open Access (OA) Otevřený přístup k publikovaným výsledkům vědy a výzkumu GOLD – otevřené publikování V OA časopisech za poplatek (article processing charges - APCs) nebo zdarma. V tzv. hybridních časopisech tradičních vydavatelů (Wiley, Elsevier, Springer, Taylor and Francis, atd.) za často velmi vysoký poplatek!!! a tzv. double dipping (APCs i předplatné). Výjimkou je Royal Society of Chemistry GREEN – uložení recenzované verze článků přijatého k publikování (postprint) do oborových nebo institucionálních repozitářů (Digitální knihovna UPa) PREPRINT (ještě nerecenzovaný článek) POSTPRINT (již recenzovaný článek, který ještě nebyl zformátován vydavatelem) VYDAVATELSKÁ VERZE

Publikace odborného článku Napsání článku Zaslání vydavateli Recenzní řízení Zapracování připomínek z recenzního řízení Podpis licenční smlouvy. Nevzdávejte se všech svých práv!!! Publikování Preprint PREPRINT submitted version POSTPRINT accepted (peer-reviewed) version VYDAVATELSKÁ VERZE

Vyjednávejte s vydavatelem Neposkytujte vydavateli výhradní licenci! Je důležité podržet si tato práva: Možnost uložení článku do institucionálního nebo oborového repozitáře Možnost poskytnutí bezplatných kopií kolegům a studentům Možnost použití článku (jeho části) v dalším díle Požadujte doplněk k licenční smlouvě – vzor a další informace na endum endum

Licenční politiky vydavatelů Embargo pro tento časopis je 24 měsíců! Není kompatibilní s požadavky grantových agentur, které stanoví obvykle povinnost zpřístupnění u článků z přírodních věd po 6 měsících

Použitím licence Creative Commons si zachováte svá autorská práva, ale zároveň dovolíte ostatním využít vaše dílo pod podmínkou, že vás uvedou jako autora a dodrží další podmínky, které si zvolíte - viz Nejčastěji používané typy licencí CC BY 4.0CC BY 4.0 – Uveďte autora CC BY-NC 4.0CC BY-NC 4.0 – Uveďte autora – Nepoužívejte komerčně Vše co potřebujete znát o licencích Creative Commons najdete v aktuální příručce Generátor licence: Pro zpřístupnění postprintu použijte veřejnou licenci

K čemu je otevřený přístup dobrý? Proč bych měl/a zrovna já otevřeně zpřístupňovat své publikace?

Vyšší citovanost otevřených článků V letech 2001 až 2015 bylo realizováno 70 studií z různých oborů, které zkoumaly vliv otevřeného přístupu k článkům na četnost citací Zdroj:

Pravidla otevřeného přístupu v programu EU Horizont 2020 povinnost příjemce grantu uložit v repozitáři určeném pro ukládání vědeckých publikací strojově čitelnou elektronickou kopii publikované verze nebo finálního recenzovaného rukopisu přijatého k publikování (nejpozději v den publikování) a pokud možno i související data zajistit otevřený přístup k publikaci (pilotně u vybraných projektů také k souvisejícím výzkumným datům sloužícím k ověření publikovaných výsledků) prostřednictvím repozitáře zajistit otevřený přístup k metadatům, která slouží k identifikaci uložené publikace v Digitální knihovně UPa vytvořena kolekce Horizont 2020, do níž budou importovány záznamy z OBD včetně plných textůHorizont 2020

7. rámcový program EU EC/FP7/246513

Zpřístupnění metadat článku na portálu OpenAire s odkazem na DK UPa

Závratný růst cen vědeckých periodik Ceny se mezi rokem 1986 a 2009 zvýšily o neuvěřitelných 381 %! Rozpočty knihoven ani ve vyspělých zemích nedokáží tento nárůst pokrýt a dochází k rušení předplatných Předplatné pro UPa v roce 2015 u vydavatelství Elsevier: EUR z toho UPa hradila 1,275 mil. Kč včetně DPH. Zbylých 41 % je uhrazeno z dotačního programu MŠMT Rok 2018 bez dotací – více než 70 tis. EUR, tj. více než 2,1 mil. Kč

Vydávání vědeckých časopisů je výnosný byznys! Source: Bosch, Stephen, and Kittie Henderson. "The Winds Of Change: Periodicals Price Survey 2013." Library Journal 21 July survey survey-2013

Proč je ten byznys pro vydavatele tak výhodný? Zdroj: Jill Cirasella. Open Access to Scholarly Literature: Which Side Are You On?

Kolik stojí předplatné UPa? 2015předpoklad 2016předpoklad 2017 předpoklad 2018 bez dotací Elsevier Springer Wiley Průměrný roční zisk Elsevieru v letech 2005 až 2013: 30 až 37 % Výše APCs za otevření článku v Journal of Chromatography A – USD

Christmas is over. Research funding should go to research, not to publishers! LERU Statement for the 2016 Dutch EU Presidency LERU Statement

Je klasický vydavatelský model do budoucna udržitelný? Inovativní nástroje v procesu vědecké komunikace Jaké nástroje používáte? Zúčastněte se celosvětového výzkumu /to/Csvr7b?source=2P5A8R Více informací na

Publikování v otevřených časopisech Poplatek za publikování (lze hradit z grantu, ze speciálního fondu vytvořeného v instituci, někdy bývá prominut…) Zpřístupnění článku pod veřejnou licencí Creative Commons Často otevřené recenzní řízení Seznam věrohodných otevřených časopisů Otevřené časopisy získávají prestiž stejně jako klasické časopisy kvalitou článků a excelencí svých editorů a recenzentů – viz indexované časopisy ve Web of Science (title list) a Scopus (title list)title list Samozřejmě – i zde existují rizika. Pozor na tzv. predátory a na ukradené identity časopisů – tzv. hijacked journalspredátoryhijacked journals Praktické informace k otevřenému přístupu -

Zpět ke směrnici č. 2/2015 Záznamy se budou vkládat průběžně Soubor/y s plným textem je možno uložit již k záznamu ve stavu rozpracovaný Doporučuji využívat možnost převzetí záznamů naimportovaných z Web of Science (složka – Seznam importovaných záznamů) – výhodou je automatické vyplnění pole „Kód UT WoS“ Podrobný návod na převzetí záznamu - video

Import záznamů s plnými texty z OBD do Digitální knihovny Připravuje se testování Otevřený přístup v Digitální knihovně bude nastaven v souladu s licenčními pravidly vydavatelů, tj. bude respektováno vydavatelem stanovené embargo, pokud autor v OBD neurčí jinak. Za nastavení v DK odpovídá UK Výjimkou jsou publikace realizované v projektech programu Horizont 2020, kde embargo může být max. 6 (přírodní vědy) resp. 12 měsíců (humanitní vědy) – autor je povinen v OBD datum otevření nastavit, do DK se toto datum přenese

Rozložení publikací v impaktovaných časopisech v letech 2014 až 09/2015 podle politiky vydavatelů

V počtech článků (celkem 462) Z toho 136 časopisů vydavatelství Elsevier

Dotazy?