Pedagogicko-psychologická poradna Plzeň KOORDINACE PREVENCE V PLZEŇSKÉM KRAJI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
Aktuální informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy z oblasti primární prevence rizikového chování Ústí nad Orlicí 11. června 2012 Ing. Radka.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Prioritní oblasti primární prevence MŠMT PhDr. Pavla Doležalová.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Krajská konference primární prevence rizikového chování 2. ročník Liberec, 31. března 2016.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
Úsek prevence Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Tematické setkání k TVORBĚ INDIVIDUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PLÁNŮ
Individuálně, ale společně a jinak
Dokument KAP MSK - obsah
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Ing. Kateřina Lichtenberková
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP Náměšť nad Oslavou
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Komplexní systém hodnocení
Komplexní systém hodnocení
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Členská schůze MAS Nepomuk,
Vlastní hodnocení školy Vítejte na dnešní přednášce RNDr. Jiří Kuhn,
Plánování ve školní tělesné výchově
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hlavní město praha a integrace cizinců
Podpora krajského akčního plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Gymnasium Jižní Město Praha
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Návrhy možných inkluzivních opatření pro MAP ORP Litvínov
Vzdělávací projekt v prostředí příspěvkové organizace kraje
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Autoevaluace z pohledu
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Ing. Alice Hříbalová - VP
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Vybrané cíle projektu KIPR
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Model intenzivní podpory
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Model intenzivní podpory
Úvodní přednáška pro 1. ročník
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Model intenzivní podpory
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Model intenzivní podpory
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pedagogicko-psychologická poradna Plzeň KOORDINACE PREVENCE V PLZEŇSKÉM KRAJI

Vize, záměr, důvody setkávání

Systém primární prevence MŠMT Horizontální úroveň koordinace: MŠMT v rámci horizontální koordinace v rámci ČR spolupracuje s jednotlivými věcně příslušnými resorty. Iniciuje a podporuje jejich optimální spolupráci při plnění úkolů v oblasti primární prevence rizikového chování (např. MZ, RVKPP apod.) Vertikální úroveň koordinace: Vertikální koordinace usiluje o slaďování jednotlivých aktivit na regionální a místní úrovni (tj. krajské i obecní) tak, aby byly zohledňovány místní podmínky a potřeby, a současně aby realizovaná opatření a intervence byly uskutečňovány v souladu s hlavími cíli, principy a postupy doporučenými národní strategií primární prevence.

Systém primární prevence MŠMT Klíčové subjekty systému prevence - vertikální úroveň Na vertikální úrovni MŠMT metodicky vede a koordinuje činnost krajských školských koordinátorů prevence (pracovníků krajských úřadů), metodiků prevence - pracovníků pedagogicko-psychologických poraden a prostřednictvím krajských školských koordinátorů prevence a metodiků prevence též činnost školních metodiků prevence (určených pedagogů ve školách a školských zařízeních). Všechny klíčové role systému mají svou náplň činnosti, úkoly, vymezené postupy a způsoby vzájemné spolupráce. Tyto role se promítají do všech zásadních školských dokumentů vztahujících se k prevenci. Např.: Školský zákon, vyhláška o poradenství, metodické pokyny a doporučení k prevenci, národní strategie k prevenci apod.

Systém primární prevence MŠMT Krajský školský koordinátor prevence (KŠKP) spolupracuje především s krajským protidrogovým koordinátorem, manažerem prevence kriminality v kraji a dalšími koordinátory. Na úrovni obcí metodicky podporuje ředitele škol a školských zařízení, školní metodiky prevence ve všech typech škol a metodiky prevence v pedagogicko-psychologické poradně (PPP). Spolupracuje s preventivním týmem MŠMT. Metodik prevence v PPP vymezen vyhláškou č. 72 o poradenských službách zajišťuje specifickou prevenci rizikového chování a realizaci preventivních opatření v oblasti územní působnosti vymezené krajským úřadem. -Zajišťuje koordinaci a metodickou podporu školních metodiků prevence. -Na žádost školy a školského zařízení pomáhá ve spolupráci se školním metodikem prevence a dalšími pedagogickými pracovníky řešit aktuální problémy související s výskytem rizikového chování. -Udržuje pravidelný kontakt se všemi institucemi, organizacemi a subjekty, které se v kraji v prevenci angažují. -Spolupracuje s krajským školským koordinátorem prevence zejména při vypracovávání podkladů pro výroční zprávy či jiná hodnocení a při stanovování priorit v koncepci preventivní práce ve školství na úrovni kraje.

Vize MŠMT o prevenci MŠMT udává prostřednictvím schůzek s klíčovými subjekty a prostřednictvím krajského školského koordinátora prevence následující směr – vizi: -jednotlivé kraje si mají co nejvíce řešit svoji aktuální situaci samostatně -všeobecnou specifickou prevenci mají školy realizovat samostatně -MŠMT nechce finančně podporovat programy všeobecné prevence Všeobecná primární prevence se zaměřuje na běžnou populaci dětí a mládeže, zohledňuje pouze věková kriteria. Jedná se většinou o programy pro větší počet účastníků (obvykle třída, skupiny). Dlouhodobé kontinuální programy primární prevence rizikového chování (zahrnuje celou populaci, komunitu, školu). Cílem je předcházet rizikovému chování. Příkladem je všeobecná prevence obsažená v rámcových vzdělávacích plánech a preventivních plánech. Ve školní všeobecné prevenci se postupně jádro preventivních programů začíná soustředit – orientovat na model sociálního vlivu, vždy v kombinaci s více specifickými, zejména interaktivními programy, kde se využívá škála metod a programů.

CO PORADNA AKCENTUJE NA ÚROVNI MŠMT či KRAJE – Prioritní oblasti MŠMT v systému primární prevence – Co chybí v Plzni? Koordinace – nedostatečný počet metodiků v PPP; nemožnost naplňovat vyhlášku 72 (116) z časových důvodů; absence akčních plánů MŠMT a Kraje; ochota pedagogů se zabývat PP; nestejný přístup v rámci ČR – rozdíly mezi kraji apod. Legislativa – dokumenty a zákony nehovoří jasně či kolidují s odbornými trendy; nevytváří základní podmínky pro práci klíčových subjektů (úvazky, náplně práce atd.). Vzdělávání – nedostatečný systém vzdělávání (pouze 1 NNO v kraji poskytuje 250h. specializační kurz pro ŠMP); sekundárně podporované vzdělávání; nedostatek odborníků a možnost odbornost získat; nejsou dostatečně nastaveny předpoklady pro výkon funkcí; absence měření kvality či supervize; časová a finanční zátěž; Financování – 151 škol se letos dělilo o Kč z dotací kraje (včetně NNO, PPP) – potřeba je mnohonásobně vyšší; PPP, NNO a ŠMP píší projekty – finance na PP jsou tímto podmíněny; ŠMP nemají často ohodnocení za svou činnost a nemají snížený úvazek; Evaluace – chybí nástroje a prostor (čas)

Vize PPP Plzeň o prevenci v kraji PPP by ráda v dlouhodobém horizontu dosáhla požadovaného záměru MŠMT a to prostřednictvím těchto činností: -intenzivnější spolupráce s NNO a dalšími subjekty v prevenci (sdílení informací, předávání zkušeností, cílenější koordinace preventivních aktivit) v důsledku zamezit např. duplicitě programů, formálnímu využívání služeb či nadužívání služeb školami, zvýšit efektivitu a kvalitu programů prevence apod. -podporovat činnosti, které budou více zaměřeny na vzdělávání, metodickou podporu a přípravu pedagogů, které jsou důležité ke kvalitní přípravě a realizaci preventivních aktivit školy na úrovni všeobecné prevence např.: včlenění třídnických hodin, adaptačních programů, interaktivních hodin, komunitních činností apod. -podporovat činnosti, které kvalitně podpoří ŠMP a VP (zejména 250 hod. kurzy, supervize apod.) -podporovat činnosti v kraji na úrovni selektivní a indikované prevence směrem od subjektů prevence -vytvořit efektivní preventivní strategii (plán) v PK

Očekávané přínosy spolupráce? -sdílení zkušeností, informací, potřeb, poptávky (pravidelné schůzky, zasílání informačních ů, kazuistické příklady dobré praxe, možnost srovnání s jinými subjekty ohledně kvality služeb, pravidelné hodnocení situace stavu prevence, doporučení či společné hledání řešení, příležitost k činnosti apod.) -nové možnosti spolupráce a větší efektivita účinnosti realizovaných kroků (duplicita, kultura užívání služeb, jasnější definování zakázek, návaznost služeb apod.) -přehled o stavu prevence na školách – nepokrytá místa v regionu (dostupnost, zaměření), vzdělání a profesionální příprava ŠMP a učitelů, úroveň realizace PP (třídnické hodiny …), adresář a bližší kontakt se školami -jasnější financování služeb a zaměření projektů -tvorba ujednocené koncepce a evaluace prevence na školách -ujednocení slovníku, terminologie a výchozích materiálů k prevenci

Navržená pravidla setkávání a spolupráce -vše ve smyslu dobrovolnosti -setkání 3x do roka (zástupce organizace max. 2 osoby) -prosba o vidění programu (náslech) či jiné nabízené služby (hodnocení dle základních kritérií EFEKTIVNÍ PREVENCE) -orientaci v terminologii a současných základních dokumentech k prevenci ve školství -zasílání pravidelné stručné zprávy za čtvrtletí metodikům prevence PPP o Vaší činnosti (jaké programy a jaké školy případně komentář o výsledku, doporučení apod.) => následně pošleme všem souhrnný přehled zpět

Efektivní primární prevence 1)Program začíná pokud možno brzy a odpovídá věku cílové skupiny. 2)Program je soustavný a dlouhodobý. 3)Program je interaktivní a určený pro menší počet žáků. 4)Program podporuje aktivní účast cílové skupiny. 5)Program je založený na „KAB“ modelu (knowledge, attitudes, behaviour = znalosti, postoje, dovednosti). 6)Program bere v úvahu místní specifika. 7)Program využívá pozitivní modely – např. peer. 8)Program reaguje na aktuální potřeby cílové skupiny. 9)Praktická a teoretická připravenost odborníků. Neúčinná primární prevence: a)zastrašování a triviální přístup: „prostě řekni ne“, citové apely, pouhé předávání informací, samostatně realizované jednorázové akce, potlačování diskuse, stigmatizování a znevažování osobních postojů žáka/studenta, přednášky, pouhé sledování filmu, besedy s bývalými uživateli (ex-usery) na základních školách, nezapojení žáků/studentů do aktivit a nerespektování jejich názorů, politiku nulové tolerance na škole a testování žáků jako náhražku za kontinuální primární prevenci. b)hromadné kulturní či sportovní aktivity nebo návštěva historických a kulturních památek s pasivní účastí auditoria by měly být pouze doplňkem, na který by měla vždy navazovat diskuse v malých skupinkách.

Příklady dobré praxe Požadavek školy – realizace Prev. prog. Realizátor při prvním vstupu zjistí nutnost intervence Realizace ukončena Předána doporučení vedení školy- kontakty k intervenci Realizace pokračuje Kryjeme školu; Ztráta motivace – žáka, pedagoga; Dehonestace preventivní a intervenční činnosti = ZHORŠENÍ STAVU =

Použité zdroje: Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání. Vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních. Národní strategie primární prevence rizikového chování dětí a mládeže (MŠMT ). Metodické doporučení k primární prevenci rizikového chování u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních (MŠMT 2010). MIOVSKÝ, M., SKÁCELOVÁ, L., ZAPLETALOVÁ, J., NOVÁK, P. Primární prevence rizikového chování ve školství; 1.vyd., Praha: Sdružení SCAN, Centrum adiktologie, s ISBN: