ProPraline Vyvinutí nejvhodnější struktury & způsobu zpracování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Biopotraviny ve školním stravování
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
ProPIG Specifické strategie pro snížení environmentálních dopadů zemědělské činnosti zlepšením zdraví, welfare a výživy prasat chovaných v ekologickém.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
4/16/20151 Inovace v potravinářském průmyslu v ČR, v rámci nového programovacího období EU Ing. Tomáš Kreutzer, ředitel pro zahraniční vztahy a SZP EU.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
RP EU, ProPraline & PK ČR v projektech EU i ČR Masarykova.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
TRUEFOOD Tradiční potraviny na Společném Evropském trhu VŠCHT Praha, 10. únor 2010 Mgr. Šárka Štejnarová, vedoucí správního a ekonomického.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
, ČTP – plenární zasedání Šárka Štejnarová, vedoucí správního a ekonomického oddělení PK ČR.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
KULATÝ STŮL k budoucnosti financování zdravotnictví v ČR Ing. Ondřej Mátl, MPA, MSc. koordinátor projektu Úřad vlády ČR 11. června 2007.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
4. zasedání Výboru České republiky pro programy nadnárodní a meziregionální spolupráce března 2017Praha.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Vedoucí priority: Prof. RNDr Jaroslav Drobník
VVI – nástroj ke zvýšení konkurenceschopnosti
Závěrečná konference projektu
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Komunitární program PROGRESS
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

ProPraline Vyvinutí nejvhodnější struktury & způsobu zpracování plněných čokoládových cukrovinek nejvyšší jakosti Hotel Olympik, 17. květen 2010 Mgr. Šárka Štejnarová, vedoucí správního a ekonomického oddělení PK ČR

… pozadí & časové souslednosti projektu PK ČR - Partner v projektech přímých výzev EK Projekty : 6. Rámcový program EU:  ENFFI (  ICARE (  BARLEYBREAD ( Projekty v procesu plnění nebo schvalovacího režimu EK: 6. Rámcový program EU:  TRUEFOOD ( 7. Rámcový program EU & další nástroje:  ProPraline (  Nu Age (FP7-KBBE );  Wheynuts (FP7-SME );  Food_VET (Leonardo Da Vinci);  TECH4FOOD (Central Europe Programme);

ENFFI Motto projektu: Financování vývoje potravinářského průmyslu; Nástroj financování: 6. Rámcový program (tématická priorita:Výzkum a inovace; č. projektu: ); Horizont plnění: – ; Koordinátor: Asesoria Industrial Zabala, S.A. Internetová stránka: = interaktivní portál „platformy“ knihovnou teoretických i praktických zkušeností k financování inovací určených pro vědeckou, podnikatelskou investorskou veřejnost z potravinářského průmyslu; Výstup projektu:Identifikace specifických potřeb a problémů spojených s financováním inovačních projektů MSP; Celkový rozpočet ENFFI: ,-€;

ICARE Motto projektu: Omezení tvorby kontaminantů v průběhu výrobního procesu; Nástroj financování: 6. RP EU (tém. priorita: Bezpečnost a kvalita potravin; instrument financování: „Collective Research Project “; číslo projektu: číslo projektu: ); Koordinátor: ACTIA (Sdružení 45 franc. odborných center agro-potr. průmyslu → výzkumný institut olejů a tuků ITERG; institut pro konzervaci zem. výroby CTCPA a institut sladu IFBM); Horizont plnění: – ; Internetová stránka: Výstup projektu:Omezit tvorbu kontaminantů v průběhu výrobního procesu a snížit jejich vliv na zdraví → tj. poskytnout MSP technologické a laboratorní podklady pro kontrolu vzniku procesních kontaminantů; Rozpočet projektu: 2,981 mil. € (= 2,014 mil. € příspěvek EU);

BARLEYBREAD Motto projektu: Využití ječmene k získání pečiva s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem soli; Nástroj financování: 6. Rámcový program EU (instrument financování: „Specific Actions for SMEs: Collective Research Projects“; Nástroj financování: 6. Rámcový program EU (instrument financování: „Specific Actions for SMEs: Collective Research Projects“; č. projektu: ); Horizont plnění: – ; Koordinátor: NBL – Federace Norska; Internetové stránky: Výstup projektu:Renesance uplatnění ječmene ve výživě evropské populace (MSP z oboru mlynářství a pekařstv í poskytnuta nová technologie a nové poznatky o tom, jak nahradit určitý podíl pšenice při výrobě pekařských výrobků (chleba) ječmenem; Rozpočet projektu: ,- € (= ,-€ příspěvek EU);

TRUEFOOD Motto projektu: Zvýšení výživové hodnoty tradičních potravin díky inovacím; Nástroj financování: 6. R. P. EU (tématická priorita: Bezpečnost a kvalita potravin; Integrovaný projekt; č. projektu: Nástroj financování: 6. R. P. EU (tématická priorita: Bezpečnost a kvalita potravin; Integrovaný projekt; č. projektu: ); Horizont plnění: – ; Koordinátor: FEDERALIMENTARE, Daniel Rossi (SP.E.S.); Internetová stránka: Výstup projektu:Zlepšení kvality a bezpečnosti včetně zavedení inovací do výroby tradičních evropských potravin → výzkum, vzdělávání a předávání informací; Rozpočet projektu: 21 mil. € (= 15,5 mil. € příspěvek EU);

TRUEFOOD, aktivity Aktivity projektu: WP1: Zjišťování přání a názorů spotřebitelů; WP2: Inovace prováděné za účelem zlepšení mikrobiální bezpečnosti a vyloučení chemických rizik u tradičních potravin; WP3: Hodnocení rizik u tradičních potravin; WP4: Zlepšení nutriční kvality tradičních výrobků v souladu s požadavky spotřebitelů; WP5: Zlepšení marketingu a zdokonalení metod organizace zásobování tradičními p.v.; WP6: Hodnocení a přenos inovací do potravinářského průmyslu; WP7: Ekologické, sociální a ekonomické dopady inovací; WP8: Šíření informací, vzdělávání a přenos technologií;

Role PK ČR = WP 8 PARTNEŘI WP 8: Konsorcium 11 federací pod vedením Federalimentare:  ANIA – Association Nationale des Industries Alimentaires (France);  FEDERALIMENTARE – Federazione Italiana dell’Industria Alimentare (Italy);  FEVIA – Fédération de l’Industrie Alimentaire (Belgium);  FFDI – Federation of the Food and Drink Industries (Czech Republic);  FHFI – Federation of Hungarian Food Industries (Hungary);  FI – Foedevareindustrien (Denmark);  FIAA/LVA – Fachverband Lebensmittelindustrie/Lebensmittelversuchsanstalt (AU);  FIAB – Federación Española de la Alimentación y Bebidas (Spain);  FIPA – Federaçâo das Indústrias Portuguesas Agro-Alimentares (Portugal);  SETBIR – Union of Dairy, Meat, Food Industrialists and Manufacturers (Turkey);  SEVT – Federation of Hellenic Food Industries (Greece); CÍLE WP 8: Identifikovat a překonat bariéry pro přenos informací do MSP; Identifikovat a překonat bariéry pro přenos informací do MSP; Vytvořit rámec pro srozumitelnou komunikaci nových technologií →„najít spol. řeč“; Vytvořit rámec pro srozumitelnou komunikaci nových technologií →„najít spol. řeč“; Posílit schopnost federací poskytovat odborné informace MSP; Posílit schopnost federací poskytovat odborné informace MSP; Vytvořit dlouhodobé vazby mezi MSP, federacemi, univerzitami a výzkumem; Vytvořit dlouhodobé vazby mezi MSP, federacemi, univerzitami a výzkumem;

WP 8 = fyzické dispozice výsledků  Databáze kontaktů ve vědeckých pracovištích;  Databáze odborných článků a publikací zabývajících se tradičními potravinami;  Shromáždění požadavků MSP v oblasti informací;  Vytvoření školících materiálů podle požadavků MSP;  Školení, konzultace, poskytování informací;

Okruhy s dostupnými výsledky RTD WP1: Definice tradičních jídel dle spotřebitelů – jaké inovace v trad. výrobcích spotřebitelé přijímají – povědomí spotřebitelů o evr. značkách PDO (chráněné označení původu), PGI (chráněné zeměpisné označení), TSG (tradiční zaručená specialita). WP2a:Inovace zlepšující mikrobiální bezpečnost trad. výrobků – biologická konzervace syrového vepřového masa bakteriemi mléčného kvašení – zlepšené monitorování místnosti pro zrání sýra – studie mikrobiálních společenství s antagonistickými vlastnostmi. WP2b:Aktivní balení – mykotoxiny – organochl. pesticidy – kontaminanty zavlečené ve výrobním procesu. WP3: Predikce budoucího vývoje a analýza rizik tradičních potravin. WP4: Zvýšení hodnoty trad. tvrdých nevařených sýrů z výživového hlediska pomocí kvalitnějšího příkrmu kravských dojnic. Vývoj analytických metod a protokolů pro hodnocení distribuce soli v solené šunce a ve výrobcích z ryb – systém počítačové tomografie optimalizující nasolování filetů z lososa.

Okruhy s dostupnými výsledky RTD, II. …WP4: Vývoj analytických metod a protokolů pro hodnocení distribuce soli v solené šunce a ve výrobcích z ryb – bezkontaktní nástroj pro klasifikaci filetů podle obsahu tuku na výrobním pásu. Ošetření listů rajčat přípravky Milsana® a Chitoplant® pro snížení použití síry při primární výrobě. WP5: Zlepšené organizační metody marketingu a dodavatelského řetězce pro tradiční potraviny MSP. Jak můžete zmenšit potíže a podpořit faktory úspěchu v dodavatelském řetězci tradičních potravin – přehled studií nejlepší praxe. WP7: Organizační dopad inovací na zajištění teritoriálního zakotvení trad.potravin. Snížení environmentálního dopadu přípravy tvrdých vařených sýrů. Snížení environmentálního dopadu sušené šunky. Snížení environmentálního dopadu výroby piva. Snižování environmentálního dopadu produkce květáku. Potenciální zdravotní dopad inovací u všech tradičních potravin.

Kde naleznu výsledná data s podklady projektu?  Webové stránky s databází institucí a abstraktů z vědeckých časopisů:  Školení a konzultace: přenos informací z univerzit a vědeckých pracovišť na úrovni všech partnerských zemí projektu;  Další webové stránky:

ProPraline Motto projektu: Vyvinutí nejvhodnější struktury a způsobu zpracování plněných čokoládových cukrovinek nevyšší jakosti; Nástroj financování:7. R. P.(instrument financování: „Research for SME Associations“, Nástroj financování:7. R. P.(instrument financování: „Research for SME Associations“, FP7-SME , ev. číslo: ); Horizont plnění: červen 2008 – květen 2011 (36 měsíců); Koordinátor: SIK (Institut potravinářského průmyslu a biotechnologie Švédska); Internetová stránka: Výstup projektu: → Zjištění příčin a návrhů k omezení tvorby trhlin a tukových výkvětů na povrchu při výrobě plněných čokoládových cukrovinek, + → příručka s identifikací kritických bodů výroby a jejich prevence výskytu, doporučení, nové poznatky, včetně výstupů ze školících kurzů; Rozpočet projektu: 3, ,-€;

ProPraline, aktivity Aktivity projektu: WP1: Zhodnocení současného stavu jakosti čokoládových cukrovinek s odkazem na jejich skladovatelnost a udržení celistvosti; WP2: Podchycení mechanismu výroby způsobujícího tvorbu tukového výkvětu při delší skladovatelnosti; WP3: Stanovení procesu výroby zajištujícího nejvýše možnou kvalitu výrobků; WP4: Ukázka výroby vysoce kvalitních čokoládových cukrovinek pro MSP; WP5: Školení MSP; WP6: Šíření nových poznatků, zkušeností a výsledků;

EAFRD – PRV ČR Opatření I.3.1., Další odborné vzdělávání a informační činnost Praha, Plzeň, České Budějovice, Ústí nad Labem, Liberec, Hradec Králové, Jihlava, Brno, Olomouc, Pardubice 5 – 7/2008: Posilování důvěry spotřebitele a úloha výrobců potravin v rámci potravinového řetězce; 1 – 3/2009: Požadavky na ochranu životního prostředí a jejich dopady do konkurenceschopnosti zpracovatelských podniků; 11/2009: Kvalita potravin – nástroj, který ovlivňuje rozhodování spotřebitele; 4 – 5/2010: Certifikace systémů jakosti a bezpečnosti při výrobě potravin;

Kontakty pro bližší informace: Mgr. Šárka Štejnarová: tel.: +420/ , gsm: +420/ ; Ing. Jan Pivoňka, vědecký tajemník (ČTPP): tel.: +420/ gsm: +420/ ;

Děkuji za pozornost.