Exportní a předexportní financování obchodu Seminář „Den Ukrajiny“ pořádaný Hospodářskou komorou České republiky v rámci 55. ročníku Mezinárodního strojírenského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Vize strategického směřování ČEB
Podpora exportu, role EGAP při financování obchodních příležitostí
Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Pojištění úvěrů pro české investice v zahraničí Nový produkt dle VPP „If“ pro investiční úvěry poskytnuté finančními institucemi.
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Fórum 2013 Hledání investičních příležitostí v Evropě a Asii a možnosti jejich financování Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Ing. Miloslav.
Individuální a originální řešení Vašich potřeb Pojišťujeme rizika vývozních úvěrů ve stovce zemí světa.
Exportní a strukturované financování obchodu
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Spolehlivý finanční partner exportu
Festival exportu 18. června 2014
Jak podpořit exportní výkonnost českých firem – exportní financování
Nové prvky v úvěrovém pojištění Ing. Pavol Parízek.
Investiční projekty v energetice za účasti exportního financování
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Exportního financování do zemí SNS Petr Širůček 26. ledna 2005.
Pojištění exportu - EGAP 2009/10 Ostrava,
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
Pojišťování exportu do rizikových teritorií Hana Hikelová
„Business den: Ázerbájdžán“ 11. února 2015
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
Partner českých malých a středních podniků. 2 Export jako významný pilíř ekonomického růstu firem Rok podpory malých a středních podniků v České exportní.
Partner českých malých a středních exportérů. Struktura financování a programy pro SME, připravované novinky pro podnikatele Seminář „Jak zpomalení růstu.
1 NOVÉ ŠANCE PŘI FINANCOVÁNÍ EXPORTU Pavel Svěrák Head Export & Trade Finance Praha
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
STÁTNÍ PODPORA ČESKÉHO VÝVOZU NA UKRAJINU PREZENTACE EGAP Martin Ďurina.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Možnosti financování vývozu podniků chemického průmyslu
Podpora exportu - role komerčních bank
Rizika mezinárodního obchodu
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
Co jsme udělali pro zlepšení spolupráce s exportéry Ing. Karel Pleva, MBA.
EGAP – ZÁKLADNÍ PILÍŘ STÁTNÍ PODPORY EXPORTU XIV. Exportní fórum Jan Procházka.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Bereme na sebe vaše rizika. 2 Kdo jsme a čím se zabýváme Jak využít našich služeb Jak fungujeme v praxi Na co se můžete těšit…
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu
EGAP a podpora exportu do Mexika Jan Procházka
Teritoriální setkání Arménie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
Financování obchodu do Indie Ondřej MICHALOVSKÝ Ministerstvo zahraničních věcí Praha, KORPORÁTNÍ BANKOVNICTVÍ SPECIALIZOVANÉ OBCHODNÍ AKTIVITY.
LITOSTROJ POWER Slovenia Ljubljana ČKD BLANSKO ENGINEERING Czech Republic Blansko ČKD Blansko Engineering, a.s. Company headquarters ČKD Blansko Engineering,
Základní fakta o ČEB (1/2) Česká exportní banka, a.s. (ČEB, a.s.) je specializovanou bankovní institucí, která tvoří nedílnou součást státní proexportní.
P OJIŠTĚNÍ VÝVOZU SE STÁTNÍ PODPOROU I NDIE JUDr. Marek Dlouhý |
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Opatření EGAP ke zlepšení podmínek pojištění 3 EGAP založen v roce 1992 specializovaná státní úvěrová pojišťovna pojišťování teritoriálních a tržně nepojistitelných.
Teritoriální setkání Brazílie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
JJ Mois Année Ukrajina ošetření exportních rizik a role bank Milada Kubernátová, Trade Finance.
JJ Mois Année Možnosti financování aliančních projektů Konference: Aliance a strategická partnerství Praha – 21. dubna 2006.
Teritoriální setkání Singapur Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
EGAP - POJIŠŤOVÁNÍ EXPORTU DO R USKA Ing. Jan Dubec
Bereme na sebe vaše rizika Michal Janků.
EGAP a podpora exportu do Ruska Jan Procházka 4. října 2016.
Business den Ruské federace 4. října 2016, Brno. 2 | Cílových zemí podpořeného financování Realizovaných obchodů Mld. CZK objemu podpořeného.
1 | FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU Peru a Ekvádor Michal Nejedlý vedoucí oddělení Trade Finance Září 2016.
1 | Financování exportu do Běloruska Monika Vilhelmová ředitelka oddělení Trade & Export Finance září 2016.
Financování EPC projektů z pohledu banky
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Katedra řízení podniku
Vládní program na podporu exportu
ICC - Teritoriální setkání Island
Exportní a předexportní financování obchodu
Transkript prezentace:

Exportní a předexportní financování obchodu Seminář „Den Ukrajiny“ pořádaný Hospodářskou komorou České republiky v rámci 55. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu Brno,

 Dlouhodobá přítomnost na trhu exportního financování  Profesionální tým zkušených pracovníků pro financování tuzemského i zahraničního obchodu  Teritoriální znalosti a kontakty  Zkušenosti se složitými strukturovanými modely financování  Součinnost s mateřskou KBC a sesterskými bankami  Přístup ke státní podpoře přes exportní úvěrové agentury (EGAP CR, EXIMBANKA SR, ECAs spolupracující v rámci sítě skupiny KBC)  Významný podíl na trhu exportního financování l 2 | 2

 Teritoriální členění MLT portfolia 2012  Předexportní financování a záruky i do teritoria Iráku, Egypta a Saudské Arábie  Odvětvové členění portfolia 2012  Papírenské lisy, čerpací stanice, chladící zařízení, rafinerie  Válcovací stolice, mosty, plynovody, obráběcí stroje, masokombináty,  Kogenerační jednotky, obnovitelné zdroje, osvětlení  Automobily, autobusy, lokomotivy, železniční soupravy, pneumatiky, tramvaje | 3

 ČSOB pomáhá svým klientům zrealizovat exportní záměry co nejrychlejší cestou  Poskytujeme poradenství ve všech fázích daného obchodního případu  Navržení optimální struktury financování v kombinaci s pojištěním  Minimalizace rizik  Posílení konkurenční pozice českého exportéra  Úvěrová dokumentace:  Dokumentace ve vztahu ke struktuře financování, zajištění rizik v kooperaci s právními a daňovými experty  V přípravné fázi Vám poskytujeme:  Poradenství ohledně struktury platebních podmínek exportního kontraktu  Poradenství ohledně specifik daného teritoria  Příprava indikativní nabídky financování a spolupráce na přípravě nabídek pro přihlášení do veřejné soutěže | 4

Podpis exportního kontraktu Výrobní fáze Vývoz, vznik vývozní pohledávky Předexportní financování výroby v kombinaci s pojištěním F Poexportní fáze, inkaso pohledávek Poskytnutí záruk (performance, warranty bond, advance payment bond atd.) v kombinaci s pojištěním Z Ošetření úhrady faktury: Platební podmínky - otevřený akreditiv Komerční pojištění vzniklé pohledávky (např. Kupeg, Atradius, Hermes, Lloyds atd.) Pojistky Bf/B, Cf/C: Krátkodobý/ střednědobý a dlouhodobý vývozní dodavatelský úvěr, v kombinaci s odkupem pohledávky Exportní odběratelský úvěr v kombinaci s pojištěním typu D Pojistka V: Pojištění ztrát v důsledku nemožnosti vývozce splnit smluvní závazky ze smlouvy o vývozu z důvodu zrušení nebo přerušení smlouvy o vývozu ze strany zahraničního dovozce v průběhu výroby FAKTURA | 5

Český vývozce Dovozce (Dlužník) Ručitel 1) vývozní kontrakt zboží 2) zajištění záruky dokumenty splátky úvěru 2) záruka 5) pojištění úvěrového rizika výplata z úvěru (max.85%) Před čerpáním úvěru se uzavírají smlouvy: 1)obchodní kontrakt o dodávce mezi vývozcem a dovozcem 2)smlouva o zajištění úvěru mezi dovozcem a jeho bankou (ručitelem) a vystavení záruky v/p ČSOB, případně jiná forma zajišťovacího instrumentu (zástava technologie/zařízení) 3)úvěrová dohoda mezi ČSOB (věřitelem) a zahraničním dovozcem (dlužníkem) 4)smlouva o realizaci export. odběratel. úvěru (úprava vzájemných vztahů mezi vývozcem a ČSOB) 5)pojistná smlouva mezi ČSOB a EGAP 4) smlouva o realizaci export. odběr. úvěru 3) úvěrová dohoda l 6 | 6

| 7 Před čerpáním úvěru se uzavírají smlouvy: 1)mezibankovní rámcová úvěrová linka mezi ČSOB a zahraniční bankou dovozce (existuje v některých případech, uzavřena předem) 2) obchodní kontrakt o dodávce mezi vývozcem a dovozcem 3) interní úvěrová smlouva mezi dovozcem a jeho bankou 4) dílčí (individuální) úvěrová dohoda mezi ČSOB a zahraniční bankou dovozce 5) smlouva o realizaci export. odběratel. úvěru (závazek vývozce splnit některé povinnosti vůči ČSOB) 6) pojistná smlouva mezi ČSOB a EGAP Český vývozce Zahraniční dovozce Banka dovozce (dlužník) zboží splátky úvěru 3) interní úvěrová smlouva dokumenty splátky úvěru 4) úvěrová dohoda (dílčí, individuální) 1) rámcová úvěrová linka 6) pojištění úvěrového rizika výplata z úvěru (max.85%) 5) smlouva o realizaci export. odběr. úvěru 2) vývozní kontrakt

EGAP  RIZIKO TERITORIÁLNÍ  Nezaplacení v důsledku politických událostí  Nemožnost transferu úhrad do ČR (např. z důvodů mezinárodních sankcí atd.)  Administrativní rozhodnutí orgánů státu dlužníka  Přírodní katastrofa  RIZIKO KOMERČNÍ  Doložená platební neschopnost  Platební nevůle dlužníka  RIZIKO KURZOVÉ  RIZIKO PROTI DODATEČNÝM NÁKLADŮM Z REFINANČNÍCH ÚROKŮ (připojištění zejména u střednědobých a dlouhodobých úvěrů) | 8

l 9 UKRAJINA  Financování spíše přes místní banku. V současné době jsou pro exportní financování akceptovatelné následující ukrajinské banky: State Savings Bank of Ukraine State Export-Import Bank of Ukraine PJSC CB Privatbank  Další banky a pobočky zahraničních bank (IRU, IFC, EBRD)  Specifika registrace exportních úvěrů a plnění specifických podmínek NBU (ukazatel celkových nákladů financování)  Složitá a nepřehledná legislativa (OZE, další odvětví se státní podporou)  Aktuální pohled ratingových agentur  EU nebo Rusko | 9

 Pokračuje trend klubových exportních transakcí (závod na zpracování vepřového masa, Rusko, 4 banky)  Kooperace ČSOB s Českou exportní bankou na transakcích a dalšími komerčními bankami (Irák, Turecko, Rusko, Bělorusko)  Častější využívání ostatních pojistných produktů EGAPu (např. Fi - předexportní financování investice, If - zahraniční investice)  Poskytnutí/kombinace předexportního investičního úvěru v návaznosti na obdržení dotace z EU fondů na investiční záměr (inovace)  Převažují transakce na přímé zahraniční korporátní dlužníky, vyskytuje se častěji složitější projektová struktura či struktura s prvky financování nemovitostí  ČSOB a EGAP => Dohoda o flexibilnějším pojišťování transakcí předexportního financování a záruk pro SME a korporátní klienty s obratem do EUR 50 mln  ČSOB a ČEB => Dohoda o spolupráci při poskytování podpory státu pro subdodavatele českých exportérů ze segmentu SME či pro korporátní klienty s obratem do EUR 50 mln | 10

l 11  Prvotní informace k posouzení případu:  Předmět dodávky, předpokládaná hodnota exportního kontraktu, lokalita, souvislosti  Specifikace zákazníka s informací, zdali se bude jednat o přímý úvěr či o úvěr přes banku  Finanční výkazy obchodního partnera za poslední 3 roky, informace o vlastnické struktuře a referencích s transakcemi obdobného charakteru  Předpokládaná doba dodávky (období čerpání úvěru)  Předpokládaná doba splácení úvěru  Možnost získání ručitele?  Jaká je v daném teritoriu hlavní banka klienta?  Další důležité body:  Kvalitně zpracovaný projekt včetně studie proveditelnosti  Plán cash flow investice budoucího dlužníka/projektu  Předložení potřebných licencí k provozování zařízení a dokumenty pro připojení do sítě (energetika)  Za účelem urychleného právního kapacitního due diligence dlužníka: všechna nutná korporátní schválení (v případě, že jsou vyžadována ze strany valné hromady či jiného schvalovacího orgánu společnosti), zakládací dokumenty společnosti atd. Nenechávat na poslední chvíli!  Draft exportního kontraktu - upravíme Vám pasáž ohledně financování a odladíme strukturu dokladů a platebních podmínek jednotlivých milníků | 11

Děkuji za pozornost Těšíme se na spolupráci s Vámi Exportní a Strukturované Financování Obchodu Dagmar Dvořáková Ředitel tel. Aleš Machatý Manager tel. | 12

| 13