Zákon a vyhledávání v ASPI Úvod do studia. Zákon- základy jak definovat zákon? –„Obecný právní předpis přijatý parlamentem.“ obecnost: –§3a z.č. 114/1995.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Prezentační dovednosti Zdroje Právní informační systémy (ASPI), Úvod do studia, seminář č. 5 Bronislava Wittnerová (insp. Dr. Zbíral)
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Právní informační systémy (ASPI) Úvod do studia, 5. listopadu 2013.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Personální procesy.
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
České právní dějiny Ladislav Vojáček
Nemocenského a důchodového pojištění v roce 2013 Ing.Antonín Vacík, ředitel OSSZ PM Zásadní změny, připravované zákony Lidé na prvním místě…
Životní prostředí jako veřejný statek
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Informace o aktuální a připravované legislativě týkající se klasifikace, balení a označování nebezpečných chemických látek a chemických přípravků Ing.
Právní informační systémy (ASPI) Úvod do studia, seminář č. 4.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 2 BRUSEL I. OSNOVA ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU HISTORIE ÚPRAVY, INTERPRETAČNÍ ZDROJE, POVAHA NAŘÍZENÍ.
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada34 AnotaceNový.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Rozpočtové hospodaření obcí  Rozpočtové hospodaření územních samosprávných celků  rozpočtový výhled  rozpočtové provizorium  rozpočet 
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Vodohospodářské aktuality
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Základy odpovědnosti za přestupky
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Novela zákona o místních poplatcích
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Struktura právních norem
Paragrafované znění II
Paragrafované znění III
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Právní normy (pojem, struktura, působnost)
Právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Paragrafované znění II
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Paragrafované znění III
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Paragrafované znění I 7. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa snazší přístup k právu a k informacím o jeho změnách pro podnikatele JUDr. Vít Šťastný a Mgr. Aleš Gola Ministerstvo.
Paragrafované znění III
Transkript prezentace:

Zákon a vyhledávání v ASPI Úvod do studia

Zákon- základy jak definovat zákon? –„Obecný právní předpis přijatý parlamentem.“ obecnost: –§3a z.č. 114/1995 Sb. o vnitrozemské plavbě (dle znění před červnem 2005): „Rozvoj a modernizace vodní cesty vymezené vodním tokem Labe od říčního km 129,1 (Pardubice), na státní hranici se Spolkovou republikou Německo a vodním tokem Vltava od říčního km 91,5 (Třebenice) včetně plavebního kanálu Vraňany - Hořín po soutok s vodním tokem Labe včetně výústní části vodního toku Berounky po přístav Radotín, je ve veřejném zájmu. Pokud tato vodní cesta leží ve zvláště chráněném území, na činnosti související s jejím rozvojem a modernizací se zákazy stanovené podle zvláštního právního nevztahují.“ - zrušeno Pl. ÚS 24/04 ze dne 28. června 2005

Zákon: proces přijímání a jeho výstupy co může přijmout parlament- jak může vypadat zákon? –nový zákon –novelu zákona –která forma se kdy volí? oficiální zdroj zákonů (právních předpisů) –Sbírka zákonů, Sbírka mezinárodních smluv –papírová verze (jednotlivé částky) –jediný autentický zdroj práva v ČR –dostupné na –nový zákon: zakonu/ViewFile.aspx?type=c&id=8887http://aplikace.mvcr.cz/sbirka- zakonu/ViewFile.aspx?type=c&id=8887 –novela: zakonu/ViewFile.aspx?type=c&id=7864http://aplikace.mvcr.cz/sbirka- zakonu/ViewFile.aspx?type=c&id=7864 konsolidované / úplné znění –aktuální znění zákona (ve znění novel) – (z.č. 106/1999 Sb.)

ASPI: prostředí ikona paragrafu (či F2) vyhledání podle čísla –známe číslo předpisu –nejen Sbírka, ale i jiné zdroje seznam (karta předpisu) –paragrafy

Zákon: struktura najít si zákon č. 361/2000 Sb. jednotlivé prvky –číslo (jak je číslován neschválený zákon?) –nadpisy nový: ZÁKON ze dne 23. července 2015, o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi a o změně některých zákonů (zákon o pyrotechnice) novelizovaný: ZÁKON ze dne 23. července 2015, kterým se mění zákon č. 158/2000 Sb., o vyhledávání, průzkumu a těžbě nerostných zdrojů z mořského dna za hranicemi pravomocí států a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů –název zákona: dlouhý / zkrácený / zkratka –seznam novel –formální dělení zákona: část (Část první, Část druhá atd.), hlava (Hlava 1, Hlava 2), díly (Díl 1, Díl 2), oddíly (Oddíl 1, Oddíl 2) –formální dělení ustanovení: paragraf (značka § a arabské číslo) /odstavce (arabské číslo v závorkách) /pododstavce (malé písmeno a poloviční závorka) /body (arabské číslice s tečkou) viz § 6 z.č. 361/2000 Sb. –obsahové dělení úvodní ustanovení přechodná a závěrečná ustanovení závěrečná ustanovení (pro celý zákon včetně ostatních částí) –pojmy platnost / účinnost (co všechno může zákon/novela udělat s jinými novelami/zákony)

ASPI: vyhledávání vyhledání podle jiných kritérií –nutné dodržovat diakritiku i velká/malá písmena (nebo lingvistika), pozor na zůstávající termíny vyhledávání! –podle názvu- nutné napsat víceméně přesně –ve fulltextu- většinou nutné dále zužovat (filtrovat) –příklad: vyhledejte paragraf zákona obsahující vaše oblíbené zvíře vyhledání dle oblasti úpravy –právní obory (nejobecnější) –právní odvětví (mezi) –oblasti úpravy (nejkonkrétnější) –příklad: vyhledejte všechny předpisy týkající se her a sázek, které jsou účinné na území ČR

ASPI: vyhledávání/filtrování filtrování: časové souvislosti –posun v časové ose- jen účinné ke dni –datum: podle vztahu (stav předpisu) a v rozmezí –možno užít i ve fulltextu –příklad 1: vyhledejte poslední novelu OSŘ (99/1963 Sb.) účinnou před 23. lednem 2000 –příklad 2: vyhledejte všechny zákony zrušené v prvním pololetí roku 1990 filtrování ve výsledcích –tučně: samotné zákony (ne novely), červeně zrušené, zelené platné neúčinné –dole možnost dalšího zužování (položka „vybrané“- zmizí novely)

ASPI: vztahy mezi zákony aktivní derogace: co přijatý předpis mění/zrušuje (co je novelizováno) pasivní derogace: co mění přijatý předpis (novely) speciální: předpisy, které jsou vůči vybranému zákonu speciální subsidiární: podpůrné použití, pokud předpis neupravuje vždy jsou aktivní jen položky, které jsou pro předpis aktuální příklad: kolik novelizací zákonu o ochraně přírody a krajiny? –jak zjistit, co obsahovala již neúčinná část (paragraf)? –jak porovnat různá znění?