Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CÍN [8] [3] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Advertisements

Kyselost a zásaditost vodných roztoků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je. Mgr. Vlastimil Vaněk. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní.
Oxidy Dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku Starší název : kysličníky Oxidační číslo : -II Podle druhy vazby : iontové a kovalentní Oxidační číslo.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
LOGICKÉ DVOJICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH12 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_19 Neutralizace Autor Melicharová Jana.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_14_3_NÁZVOSLOVÍ SOLí Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE.
MLÁĎATA ZVÍŘAT HRA JAK SE JMENUJE MLÁDĚ ZVÍŘETE VYOBRAZENÉHO NA FOTOGRAFII? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o názvosloví hydroxidů, jednoduchých.
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.10_KYSLÍKATÉ KYSELINY_2.
Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zinek Barbora Malinová
Redoxní reakce (oxidačně – redukční)
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Mineralogický systém IV. Oxidy
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
Polokovy.
Finanční gramotnost Základní pojmy
Beryllium Alžběta Gricová 4.B.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vlastnosti látek − hustota
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - vypuklá
Mangan.
Rozvíjíme pozornost a soustředění
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Jak vznikají soli Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
ANIMALS OPAKOVACÍ HRA Mgr. Bc. Lucie Hušková ZŠ a MŠ Kamenná 404/4,
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Obecná a anorganická chemie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
SOLI.
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Ch_009_Chemické reakce_Podvojná záměna
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Dělení solí Halogenidy (fluoridy, chloridy, bromidy, jodidy) sulfidy
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
S-prvky Jan Dvořák 4.A.
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
MLÁĎATA ZVÍŘAT PREZENTACE
Získávání energie pro život
Atomy, molekuly, sloučeniny
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). [3] [8]

 ZKOUŠEJÍCÍ NEMOHL JINAK, NEŽ DÁT PĚTKU.  Tento prvek patří mezi kovy, těžil se i v Krupce.  Dohromady s mědí se používal jako slitina bronz.  Bronz byl tak častý a oblíbený, že se podle něj jmenuje celá epocha lidstva − jaká? [3], [1], [4]

 Patří do 14. (IV. A) skupiny PSP. uhlík (C), křemík (Si), germanium (Ge), cín (Sn), olovo (Pb) a ununquadium (Uuq) Copak Si Gertruda Snědla Plombu? CoSi Germáni Snědli a Pobledli. Co Si Germáni Snědli, Poblili. [2]

 Chlorid cínatý  Sulfid cínatý  Dusičnan cíničitý  Cínovodík  Sulfid cíničitý  Oxid cínatý  Jodid cíničitý  Hexahydroxocíničitan sodný  SnCl 2  SnS  Sn(NO 3 ) 4  SnH 4  SnS 2  SnO  SnI 4  Na 2 [Sn(OH) 6 ] ŘEŠENÍ:

 Porovnejte vlastnosti cínu s ostatními prvky 14. skupiny (zejména Ge, Sn, Pb):  Jakou elektronovou konfiguraci má jejich valenční vrstva?  Jak se mění kovový charakter prvků ve skupině?  Jaká mají oxidační čísla ve sloučeninách (Ge, Sn, Pb)?  Jaké jsou z acidobazického hlediska oxidy MO‘ a jaké jsou oxidy MO 2 (M = Ge, Sn, Pb)?  stříbrobílý kov, lesklý, měkký, kujný, tažný  na vzduchu se pokrývá SnO 2 a tím šedne  odolný vůči chemickým vlivům, zdravotně nezávadný, amfoterní CPJOP0Mg CPJOP0Mg VLASTNOSTI CÍNU

 VÝSKYT:  v cínovci − SnO 2 = kasiterit (Krupka − historie těžby)  ve středověku byl jeho symbol Jupiter [5]

[7 ]

 Šedý α a bílý β cín − 2 modifikace, bílý β je běžný cín, při dlouhém skladování o nízké teplotě (t ≤ 13 °C) se mění na α = šedý = cínový mor − rozpad při dotyku − např. poškození historického nádobí [6] Při teplotě vyšší než 161 °C vzniká další modifikace γ- cín (křehký)

 Cín reaguje s kyselinami i zásadami. Uvedené reakce vyčíslete a pojmenujte produkty:  HNO 3 + Sn → Sn(NO 3 ) 2 + NH 4 NO 3 + H 2 O  Sn + KOH + H 2 O → K 2 [Sn(OH) 6 ] + H 2  10HNO 3 + 4Sn → 4Sn(NO 3 ) 2 + NH 4 NO 3 + 3H 2 O dusičnan cínatý  Sn + 2KOH + 4H 2 O → K 2 [Sn(OH) 6 ] + 2H 2 hexahydroxocíničitan draselný ŘEŠENÍ: (zředěná kyselina)

 Jaký je rozdíl v reakci cínu s koncentrovanou kyselinou chlorovodíkovou a s koncentrovanou kyselinou sírovou? Vyjádřete chemickými rovnicemi.  Sn + 2HCl → SnCl 2 + H 2  Sn + 2H 2 SO 4 → SnSO 4 + SO 2 + 2H 2 O ŘEŠENÍ:

 Sloučeniny cínaté se snadno oxidují na cíničité, a proto se řadí mezi redukční činidla.(Co je to redukční činidlo?)  Například se užívají při výrobě hydridů antimonu a arsenu.  Úkol: manganistan draselný je redukován síranem cínatým v prostředí kyseliny sírové na síran manganatý. Vyčíslete chemickou rovnici:  KMnO 4 + SnSO 4 + H 2 SO 4 → MnSO 4 + Sn(SO 4 ) 2 + K 2 SO 4 + H 2 O  2KMnO 4 + 5SnSO 4 + 8H 2 SO 4 → 2MnSO 4 + 5Sn(SO 4 ) 2 + K 2 SO 4 + 8H 2 O ŘEŠENÍ:

 Výroba kovového cínu z rudy je jednoduchá, jde o žárovou redukci žhnoucím uhlím v šachtových nebo plamenných pecích: SnO C → Sn + 2 CO  Historická výroba:  Cínovec se rozemele, plaví a potom se praží, aby se odstranily síra a arsen. Propírání i pražení rudy se obvykle několikrát opakuje. Tím způsobem se obohatí cínová ruda na obsah až 70 % cínu. Z cínovce se získává kov redukcí uhlím v peci. Šachtová pec se plnila střídavě dřevěným uhlím a rudou. Obdržený cín nebyl zcela čistý, a proto se dále rafinoval. [8] [4] V Krupce je v provozu Prohlídková štola Starý Martin.

 Odolný vůči vnějším vlivům → povrchová úprava kovů = cínování (elektrolýzou nebo ponorem)  Výroba tabulového skla (na roztaveném Sn)  Bílý plech − konzervy  Staniol (obaly čokolád)  Dráty  SnO 2 − bělí glazury, smalty, mléčné sklo (pozor na vdechnutí SnO 2 − nemoc stanóza = změny na plicích)  SnS 2 − ke „zlacení“ předmětů  Pamětní medaile ŘEŠENÍ:

 V době evropského středověku, renesanci a baroku se cín využíval pro výrobu liturgických nádob, svícnů, křtitelnic. Povrch těchto výrobků byl zdoben reliéfy, rytím a leptáním. [9] Cínová křtitelnice v chrámu sv. Mikuláše v Jaroměři, východní Čechy

 bronz (měď + cín) − doba bronzová, bronz se dělí dle obsahu cínu na zvonovinu a dělovinu (více Sn)  klempířské pájky (olovo + cín)  ložiskové kovy (cín + antimon + měď + olovo)  liteřina (olovo, cín, antimon)  varhanní kov (cín + olovo) − varhanní píšťaly  kov Britania (90 % cín, 8 % antimon a 2 % měď) − jídelní příbory a nádobí. ŘEŠENÍ:

1.Jiný název pro nerost cínovec. 2.Slitina cínu obsahující Pb, Sn a Sb. 3.Hudební nástroj obsahující cín (v kostele). 4.Název povrchové úpravy kovů cínem. 5.Jedna z modifikací cínu se nazývá cínový... 6.Slitina mědi a cínu. 7.Obal z cínu na potraviny (dříve na čokolády).

Co je to stanóza a jak vzniká?

 FLEMR, V.; DUŠEK, B.: Chemie I pro gymnázia. Praha : SPN ISBN  Daniel Mayer. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 1.  [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 2.  Tomasz Sienicki. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 3.  [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 4.  Rob Lavinsky. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 5.  Tomihahndorf. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 6.  Rob Lavinsky. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 7.  [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 8.  [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: 9. ce.jpg