23.9.2016Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM
Advertisements

Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
Farní charita Litomyšl
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní poradenské pracoviště
Prevence realizovaná školami a školskými zařízeními Litice
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Školní poradenské pracoviště
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Rizikového chování v dospívání
ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA CO TO ZNAMENÁ? ZŠ EDEN = ZDRAVÁ SPORTOVNÍ ŠKOLA TO ZNAMENÁ: VYTVÁŘÍME PRO DĚTI ZDRAVÉ PROSTŘEDÍ.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
FAmilies of USers in Therapy Sdružení FAUST Sídlo sdružení: Průkopnická 20, Ostrava-Zábřeh IČO: Tel.: ,
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Minimální preventivní program školy
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Základní škola a Mateřská škola Koněšín, příspěvková organizace.
FAUST, o. s. Statutární zástupci Bc. Jana Hajderová, ředitelka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Sociálně patologické jevy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Kazuistiky Problém Nejslabší místo Prvotní Intervence.
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Krajská konference Sociální klima školy Hradec Králové nisterstvo školství,
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
ZÁŠKOLÁCTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Školní preventivní strategie 2013/2018 Metodik prevence rizikového chování: Mgr. Iveta Pízová.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
PhDr.Václava Masáková1 Administrator Psychosociální programy s psychoterapeutickým prvkem pro děti a mládež.
Individuální projekt „Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů“
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
Činnost lektora v Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvkové organizaci Duben 2016 Zpracovala: PhDr. Olga Kubelková lektorka Severočeská.
Prevence sociálně patologických jevů
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Bezpečné klima na školách konference k projektu Kraje Vysočina 2017
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
Školská sociální práce
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka Poděbrady

Rizikové chování2 Program setkání Definice a charakteristiky rizikového chování dětí a mládeže Přehled aktivit školy na poli prevence rizikového chování Konkrétní postupy školy při řešení nejčastěji frekventovaných rizikových projevů Výchovné postupy a možnosti rodičů – doporučení Jednotný postup rodiny a školy – dobré řešení Diskuze, doporučená literatura

Rizikové chování3 Definice a charakteristiky rizikového chování dětí a mládeže Riskování je určitá forma hledání cesty, nesmí však překročit bezpečnou míru. Fyziologická „neposlušnost“ (období vzdoru okolo 3. roku věku, puberta). Záškoláctví, šikana, rasismus, xenofobie, vandalismus, užívání návykových látek (tabák, alkohol, OPL), sektářství, netolismus, gambling, nově anorexie, bulimie, sebepoškozování, „adrenalinové“ aktivity. Prekriminální chování.

Rizikové chování4 Přehled aktivit školy na poli prevence rizikového chování Prevence je součástí ŠVP Spektrum Projekt Škola podporující zdraví – zdravé klima Minimální preventivní program Činnost školní metodičky prevence Existence ŠPP Služby výchovné poradkyně pro oblast rizikového chování Řešení případů školní výchovnou komisí Spolupráce s kurátory, SVP, event. P ČR

Rizikové chování5 Konkrétní postupy školy při prevenci a řešení rizikového chování V naší škole se nejčastěji setkáváme s následujícími sociálně patologickými jevy: kouření záškoláctví šikana virtuální drogy „adrenalinové“ aktivity

Rizikové chování6 Výchovné postupy a možnosti rodičů – doporučení Vydržte. Výchova dítěte v pubertě je náročná. Buďte vytrvalí, důslední, spravedliví, trpěliví. Udělejte si na dítě čas, mějte přehled o tom, co dělá. Nezapomínejte na to, že vychováváte osobním příkladem. Dítě Vás v mnohém napodobuje – bohužel i negativně. „Nezabouchněte si dveře“. Poraďte se s odborníky.

Rizikové chování7 Jednotný postup rodiny a školy – dobré řešení Informovanost, kontakt a spolupráce jsou cestou k úspěchu. Zapojte se do života školy – budujme otevřené partnerství, které je jedním z pilířů „zdravé školy“.

Rizikové chování8 Závěrečná motta Budoucnost patří připraveným. Výchově je třeba se učit! Literatura: Práce autorů Z. Matějčka, J. Langmeiera, K. Nešpora, V přípravě Z. Martínek - šikana