N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Služby peněžních ústavů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Finanční trhy Finanční trh – specifický trh se specifickým zbožím = penězi Struktura Peněžní trh – především krátkodobé vklady a úvěry (do 1 roku) Kapitálový.
Advertisements

Platební karty Podstata Embosované a čipové karty Debetní karty
Ekonomická gramotnost
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Systém bank v ČR.
Ekonomická gramotnost
6. července 2013VY_32_INOVACE_100301_Bankovnictvi_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Produkty finančního trhu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Bankovnictví Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Poštovní poukázky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
B ANKOVNICTVÍ. P ASIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY B ANKOVNÍ ÚČET Bankovní ú č et (konto) je základní bankovní produkt, s nimž jsou spojeny (resp. do značné míry.
Vypracovala Nelly Bočková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Charakteristika a členění bankovních produktů
Bankovnictví.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_12 Název materiáluBěžný účet,
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Bankovní služby Úvěry Obchodní banky vykonávají : pasivní úvěrové operace (banka přijímá peníze) a aktivní ú.o. (banka poskytuje úvěry) Druhy úvěrů:
Ing. Veronika Dostálková MBA BANKOVNÍ PRODUKTY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_EKO10 Název školy.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk N á zev sady: Výuka.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_40 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK ZŠ HejniceZ.Hyxa.
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
Kód vzdělávacího materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK II.
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Opakování – pracovní list
Bankovnictví Mgr. Yvetta Kałužová
EU_62_B_sada 1_07_M_Účet_Poliačíková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
DUM - Digitální Učební Materiál
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Bankovní finanční produkty.
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Služby peněžních ústavů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště Č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: – Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště je aktivizace žáků v hodinách občanské nauky a jejich orientace v základních odvětvích práva, se kterými se mohou setkat ve svém životě. Rovněž další témata jsou vyučována s důrazem na praktický život. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě se zabývají především oblastmi práva a postavením člověka ve společnosti. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na služby peněžních ústavů, na orientaci v nabídce bankovních služeb.

S LUŽBY PENĚŽNÍCH ÚSTAVŮ

B ANKY A JEJICH ÚKOLY Peněžní služby pro občany i firmy poskytují banky. Banka je instituce, jejíž základní činností je shromažďování dočasně volných finančních prostředků, které formou úvěrů dává k dispozici. Tímto způsobem umožňuje pohyb peněz v ekonomice. Provozování bankovních služeb je regulováno státem. Každá banka potřebuje pro svoji činnost bankovní licenci a podléhá dozoru centrální banky.

B ANKOVNÍ SYSTÉM ČR V ČR je dvouúrovňový bankovní systém. 1. Centrální banka ČNB, která je státní institucí, nepodnikatelský subjekt. Jejím úkolem je hlídat stabilitu měny. 2. Obchodní banky, které jsou podnikatelskými subjekty a jejich cílem je zisk.

Č INNOST Č ESKÉ NÁRODNÍ BANKY Určuje měnovou politiku Sleduje množství peněz v oběhu Dohlíží na činnost obchodních bank Vede účty státního rozpočtu Spravuje měnové rezervy ve státě

Č INNOST OBCHODNÍCH BAN K Poskytují peněžní služby občanům i firmám, jejich cílem je dosažení zisku. Zisk získávají především: - z úroků úvěrů, - z poplatků za služby.

S LUŽBY BANK PRO OBČANY Vedení bankovních účtů Služby k účtům Poskytování úvěrů

T YPY ÚČTŮ PODLE ÚČELU Běžný účet – účet, který slouží především Běžný účet k snadnější hotovostní i bezhotovostní správě, manipulaci a hospodaření s finančními prostředky (převody, platby, vklady). Spořící účet - účet který slouží nejčastěji ke spoření nebo ukládání dočasně volných finančních prostředků s vyšším úročením. Spořící účetúročením Termínovaný vklad - účet slouží k uložení volných finančních prostředků s vyšším úročením. Termínovaný vkladúročením Úvěrový účet – účet, na kterém banka eviduje stav poskytnutého úvěru. Úvěrový účet

B ĚŽNÝ ÚČET Jde o účet, který si klient zřídil především pro vkládání svých finančních prostředků a jejich užití. Běžný účet slouží zejména k hotovostnímu i bezhotovostnímu platebnímu styku. Klient disponuje se svými vloženými finančními prostředky. Tyto finanční transakce může klient aktivně provádět prostřednictvím vkladů, výběrů a převodních příkazů. Taktéž banka pravidelně poukazuje na účet nasmlouvané úroky a inkasuje bankovní poplatky.

Z ŘÍZENÍ BĚŽNÉHO ÚČTU Běžný účet se zřizuje smlouvou o zřízení a vedení běžného účtu – písemnou smlouvou banky s klientem. Zřizovatel při zřízení účtu musí hodnověrně prokázat svoji totožnost. Běžný účet nemůže být anonymní. Zřizovatel účtu musí vyplnit podpisový vzor, kterýmpodpisový vzor bude stvrzovat své finanční úkony na pobočce banky nebo v případech, kdy je jeho podpis potřeba.

S LUŽBY K ÚČTŮM Kontokorent – služba která klientovi dovoluje čerpat z účtu peníze až do určité záporné výše zůstatku (kontokorentní úvěr). Kontokorent Platební karta, debetní nebo kreditní – nástroj k bezhotovostní platbě klienta vydávaný nejčastěji bankou. Platební kartadebetníkreditní Přímé a Internetové bankovnictví – způsob bankovního styku mezi bankou a klientem který umožňuje přístup k účtu bez návštěvy pobočky banky pomocí pošty, telefonu, bankomatu, mobilních zařízení případně přes Internet. PříméInternetové bankovnictví Bankovní a cestovní šeky – krátkodobé cenné papíry vydané bankou jako akceptovaná poukázka k vydání peněz. Šek je proplácen po předložení šeku bankou. Bankovní a cestovní šeky

D RUHY ÚVĚRŮ Krátkodobé do 1 roku Kontokorentní úvěry – jsou kombinací BÚ s možností čerpat krátkodobý úvěr do výše úvěrového limitu, stanoveného ve smlouvě o kontokorentním úvěru. Kontokorentní úvěry Střednědobé a dlouhodobé se splatností od 1 do 10 let – výjimečně delší hypoteční – jištěný hypotékou (zástavou nemovitostí) emisní – spojený s emisí dlouhodobých cenných papírů spotřební půjčky občanům K úvěrům je třeba přistupovat zodpovědně. Bereme si je jen na věci důležité a jen do výše, kterou jsme schopni splácet!

N EJZNÁMĚJŠÍ BANKY V ČR Československá obchodní banka Česká spořitelna Komerční banka GE Money Bank Poštovní spořitelna UniCredit Bank Czech Republic Air Bank PPF banka Fio Banka Volksbank CZ

K ONTROLNÍ OTÁZKY 1. K čemu slouží banky a kdo dohlíží na jejich činnost ? 2. Uveďte některé druhy účtů. 3. K čemu nám slouží běžný účet jaké jsou podmínky pro jeho zřízení v bance ? 4. Co je úvěr, na co musíme myslet, bereme-li si úvěr ?

Z DROJE : NEZNÁMÝ. Bankovní systém Česka [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: st%C3%A9m_%C4%8Ceska st%C3%A9m_%C4%8Ceska Ilustrace: www. office.microsoft.com.