VELKÁ BRITÁNIE WALES. WALES - velšsky Cymru – ve staré velštině to znamená „krajan“ - jméno Wales pochází z germánského slova Walha, které znamená „cizinec“,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
STÁTY A JEJICH VLAJKY I.. ? BELGIE Oficiální název: Belgické království Hlavní město: Brusel Měna: Euro Obyvatelstvo: 10,5 miliónu.
Jan Matějka 2.D Obsah  Úvod  Části Británie Anglie Skotsko Wales Severní Irsko  Geografie  Nejznámější firmy.
 Je to ostrovní stát přiléhající k západu kontinentální Evropy.  Geograficky zahrnuje ostrov Velké Británie a část ostrova Irsko. Vlajka: Znak:
Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
VY_32_INOVACE_Fi_II_01 Název Jižní Asie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Dobiášová Michaela Název: VY_32_INOVACE_05_C 15_Vybrané státy Jihozápadní Asie Téma: Asie Číslo.
KANADA 1. VYHLEDEJ V ATLASE, SE KTERÝMI STÁTY KANADA SOUSEDÍ : KANADA USA.
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_17_Vl5_Velká.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_03B_USA Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_015_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Obyvatelstvo Evropy a Evropské jazyky Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
VELKÁ BRITÁNIE A IRSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_09_Velká Británie a Irsko.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 11_ZÁPADNÍ EVROPA TEMA: ZEMĚPIS.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Irsko
Vítejte v Jičíně!!!.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Grónsko –země věčného ledu
Autor: Mgr. Irena Rutarová
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
EU peníze středním školám
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika Obyvatelstvo
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Název školy: Základní škola T. G
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Rozpad a zánik říše římské
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
Hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
České Budějovice VY_32_INOVACE_1C_16 Číslo projektu: CZ /1. 5
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Francie a Velká Británie Autor: Mgr. Marta.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_01_Peru ZŠ A MŠ JILEMNICE
KRAJ VYSOČINA VY_32_INOVACE_06-35 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_ ZEMĚPIS 9.ROČNÍK ČESKÁ REPUBLIKA - ÚVOD
Irsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_636 Tématický.
Základní údaje Název – Česká republika, Česko (spor)
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Jitka Jerhotová Škola
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Anotace: Klíčová slova:
Česká republika jako součást Evropy
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Téma hodiny: Afrika – opakování formou kvízu
Velká Británie.
Česká republika.
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
POLSKÁ REPUBLIKA VY_32_INOVACE_06-24 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

VELKÁ BRITÁNIE WALES

WALES - velšsky Cymru – ve staré velštině to znamená „krajan“ - jméno Wales pochází z germánského slova Walha, které znamená „cizinec“, „cizí“ - oblast Walesu je již osídlena minimálně 29 tisíc let - první psané záznamy jsou z roku 48, kdy Wales dobývali Římané VLAJKA se skládá z červené saně prince Calwaladera a tudorovských barev – bílé a zelené SAŇ (drak), který je na vlajce, podle legendy byl už na standartě krále Artuše PÓREK, svatý David poručil velšským vojákům, aby si ho, při jedné z bitev, připevnili na helmy jako poznávací znamení NARCIS je národní květinou a na Den svatého Davida se připevňuje na oděv. VLAJKA SVATÉHO DAVIDA se občas používá místo národní vlajky KRÁLOVSKÝ ZNAK WALESU používá Charles, kníže velšský, jako svůj osobní znak.

WALES – ZÁKLADNÍ ÚDAJE - je země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska - leží na západě ostrova Velká Británie, západně od Anglie - od severu k jihu měří 274 km a od západu k východu asi 97 km - pobřeží Walesu má délku 965 km - nejvyšší hora je Snowdon 1085 m - rozloha km² - Wales obývá keltský národ Velšanů - počet obyvatel úřední jazyk je angličtina a velština - měna – libra šterlinků - hlavní a největší město je Cardiff - důležité města - Swansea, Newport a Conwy - má 3 NP a 5 CHPO

ZAJIMAVOSTI WALESU - název obce - Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch v překladu: „Kostel svaté Marie v roklině bílých lísek poblíž prudkého víru a kostela svatého Tysilia z červené jeskyně“ - žije zde jedna z nejstarších civilizací v Evropě - princezna z Walesu – Diana - Velšská břidlice je nejkvalitnější na světě - národním sportem je ragby a fotbal