Produkty životního pojištění – kapitálové životní a investiční životní pojištění Milan Charvát.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření s penězi Milena Tichá
Advertisements

Finanční produkty určené k ukládání peněz
Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Produkty finančního trhu
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
VY_62_INOVACE_1_2_15 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet investování.
Životní pojištění AMCICO AIG Life 2008
O FIRMĚ DATALIFE PROFESIONÁLNĚ spolupracujeme s těmi nejlepší finančními společnostmi na trhu jak u nás tak v zahraničí. společnost Datalife nabízí profesionální.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Stavební spořitelny, penzijní fondy
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Vkladové služby.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 26.srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Investice Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Pohodlí nade vše Využívejte všech služeb při investování Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Nedepozitní finanční instituce Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Přebytek finančních prostředků Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
1 Preferujete vrabce v hrsti? Konzervativní investiční řešení v praxi
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Petr Machala. Kde můžete mít uložené peníze? Kdo vám může poskytnout úvěr? 1.Bankovní účty 2.Podílové fondy 3.ETF (fondy obchodované na burzách) 4.Investiční.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Analýza pojistného trhu životního pojištění
Nominální a reálná úroková sazba
Exkluzivní produkt QUANTUM EXTRA SP. QUANTUM LEBEN AG: Lichtenštejnská životní pojišťovna 2. největší pojišťovna v Lichtenštejnsku Na trhu od roku 2004.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Životní pojištění.
Ing. František Řezáč MASARYKOVA UNIVERZITA T – 5 Pojištění managementu firem.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
SEMINÁRNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU POJIŠŤOVNICTVÍ TÉMA: PRODUKTY ŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ-KAPITÁLOVÉ ŽIVOTNÍ A INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Životní pojištění, jeho daňové motivace a postavení v systému důchodového zabezpečení v ČR a ve vybrané zemi EU Vypracovali: Jakub Procházka Antonín Spálovský.
Ing. Veronika Dostálková MBA BANKOVNÍ PRODUKTY Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_13 Název materiáluSpořicí.
F INANČNÍ ŘÍZENÍ FIRMY F INANČNÍ PORTFOLIO rozložení finančních investic firmy investice se liší výnosností a rizikem cílem je minimalizovat riziko Termínovaný.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Kolektivní investování z pohledu možnosti zhodnocení volných finančních prostředků podniku Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD. Oponent:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Kolektivní investování
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Kolektivní investování
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Produkty životního pojištění – kapitálové životní a investiční životní pojištění Milan Charvát

Základní pojmy Vinkulace – životní pojištění může sloužit také jako záruka zaplacení úvěrů v případě smrti příjemce úvěru. Vinkulace – životní pojištění může sloužit také jako záruka zaplacení úvěrů v případě smrti příjemce úvěru. Pojistné plnění – při dožití je vyplaceno pojištěnému. Pro případ smrti pojištěného může pojistník stanovit obmyšleného, kterému má být pojistné vyplaceno. Pojistné plnění – při dožití je vyplaceno pojištěnému. Pro případ smrti pojištěného může pojistník stanovit obmyšleného, kterému má být pojistné vyplaceno. Odkupné – je rezerva vypočtená pojistně matematickými metodami k datu zániku pojištění. Odkupné – je rezerva vypočtená pojistně matematickými metodami k datu zániku pojištění.

Pojistně-technická úroková míra - je úroková míra, kterou pojišťovny používají pro kalkulaci pojistného. Jsou to předpokládané výnosy z rezerv pojistného, které spolu s pojistným vytvoří během pojistné doby sjednanou pojistnou částku. Pojistně-technická úroková míra - je úroková míra, kterou pojišťovny používají pro kalkulaci pojistného. Jsou to předpokládané výnosy z rezerv pojistného, které spolu s pojistným vytvoří během pojistné doby sjednanou pojistnou částku. Dynamizace – je ochrana klienta proti inflaci. Podíl na zisku chrání proti inflaci klientovy naspořené prostředky, tedy rezervy vytvořené z již zaplaceného pojistného. Dynamizace – je ochrana klienta proti inflaci. Podíl na zisku chrání proti inflaci klientovy naspořené prostředky, tedy rezervy vytvořené z již zaplaceného pojistného.

Základní rozdělení ŽP Rezervotvorné pojištění je takové, kdy pojišťovna musí počítat s výplatou pojistného plnění vždy. Rezervotvorné pojištění je takové, kdy pojišťovna musí počítat s výplatou pojistného plnění vždy. Riziková pojištění jsou taková pojištění, u kterých není jisté, že dojde k pojistné události a tím také k výplatě pojistného plnění. Riziková pojištění jsou taková pojištění, u kterých není jisté, že dojde k pojistné události a tím také k výplatě pojistného plnění.

Druhy ŽP Rizikové ŽP - kryje pouze riziko smrti, nespoří se Rizikové ŽP - kryje pouze riziko smrti, nespoří se Kapitálové ŽP - kryje smrt, spoří se rezerva, jednorázově vypláceno Kapitálové ŽP - kryje smrt, spoří se rezerva, jednorázově vypláceno Důchodové ŽP - kryje smrt, spoří se rezerva, vyplácí se roční důchod Důchodové ŽP - kryje smrt, spoří se rezerva, vyplácí se roční důchod Investiční ŽP - kryje smrt, tvoří rezervu investicemi do fondů Investiční ŽP - kryje smrt, tvoří rezervu investicemi do fondů

Jak a kdy je dobré se pojistit Pojištění uzavřete v mladém věku Pojištění uzavřete v mladém věku Pojištění si uzavřete do věku minimálně 60 let Pojištění si uzavřete do věku minimálně 60 let Nevyužívejte krátkodobých "účelových pojištění„ Nevyužívejte krátkodobých "účelových pojištění„ Pojistěte se na dostatečně vysokou částku Pojistěte se na dostatečně vysokou částku sjednejte si pojištění invalidity sjednejte si pojištění invalidity

Kapitálové životní pojištění Tento produkt pojištěnému garantuje výplatu určité částky nebo důchodu po skončení pojistné doby nebo garantuje vyplacení této částky během pojistné doby při úmrtí pojištěného Tento produkt pojištěnému garantuje výplatu určité částky nebo důchodu po skončení pojistné doby nebo garantuje vyplacení této částky během pojistné doby při úmrtí pojištěného Nevýhoda: Vzhledem k bezpečnosti investic pojišťoven a kvůli zabezpečení schopnosti pojišťoven hradit včas své závazky k pojištěným, jsou způsoby investování pojistného velmi přísně regulovány právními předpisy. Nevýhoda: Vzhledem k bezpečnosti investic pojišťoven a kvůli zabezpečení schopnosti pojišťoven hradit včas své závazky k pojištěným, jsou způsoby investování pojistného velmi přísně regulovány právními předpisy.

Výhodou je pak garance výplaty určité částky na konci doby pojištění, představuje kapitálové pojištění také jistou formu ukládání peněz. Pojišťovna totiž pojištěnému vyplácí rovněž určité podíly z výnosů. Výhodou je pak garance výplaty určité částky na konci doby pojištění, představuje kapitálové pojištění také jistou formu ukládání peněz. Pojišťovna totiž pojištěnému vyplácí rovněž určité podíly z výnosů. Nízká TÚM ale znamená nízkou garantovanou pojistnou částku a jedinou možností, jak udělat nabídku atraktivnější, je modelovat podíl na zisku a díky němu zvýšit sumu plnění při dožití. Nízká TÚM ale znamená nízkou garantovanou pojistnou částku a jedinou možností, jak udělat nabídku atraktivnější, je modelovat podíl na zisku a díky němu zvýšit sumu plnění při dožití.

Podíl na zisku Důvody vyššího zisku mohou být tři : Důvody vyššího zisku mohou být tři : vyšší zhodnocení než očekávané vyšší zhodnocení než očekávané nižší náklady než kalkulované nižší náklady než kalkulované lepší škodní průběh (méně úmrtí, než odpovídá použitým úmrtnostním tabulkám) lepší škodní průběh (méně úmrtí, než odpovídá použitým úmrtnostním tabulkám)

Pokud se pojišťovna rozhodne poskytovat podíl na zisku, může postupovat tak, že část svého zisku vrací zpět klientům, většinou ve formě navýšení pojistné částky. Tento systém je v některých zemích skutečně používán, nikoli však v České republice. Pokud se pojišťovna rozhodne poskytovat podíl na zisku, může postupovat tak, že část svého zisku vrací zpět klientům, většinou ve formě navýšení pojistné částky. Tento systém je v některých zemích skutečně používán, nikoli však v České republice. V pojistných podmínkách najdeme většinou jen neurčitou formulaci typu – „Podíl na zisku se vypočítává podle zásad a ve výši stanovené pojistitelem …“. V pojistných podmínkách najdeme většinou jen neurčitou formulaci typu – „Podíl na zisku se vypočítává podle zásad a ve výši stanovené pojistitelem …“.

Stát Minimální výše připisovaných podílů na zisku ze správy prostředků finančního umístění Francie85% Velká Británie 90% USA90% Německo90% Česko, Slovensko, Polsko, Rakousko Není upraveno zákonem

Investiční životní pojištění se pojistník zaváže platit pravidelné pojistné, které pojišťovna pouze zdánlivě eviduje na účtu a strhává si eventuelní rizikové pojistné, ale není zavázána k v výplatě pevně stanovené částky na konci pojistné doby. se pojistník zaváže platit pravidelné pojistné, které pojišťovna pouze zdánlivě eviduje na účtu a strhává si eventuelní rizikové pojistné, ale není zavázána k v výplatě pevně stanovené částky na konci pojistné doby. Pojišťovna tak zdánlivě vede klientovi účet, čerpá z něj poplatky a rizikové pojistné Pojišťovna tak zdánlivě vede klientovi účet, čerpá z něj poplatky a rizikové pojistné

Výhodou investičního pojištění je především jeho výnosnost, která je vyšší než v případě pojištění kapitálového Výhodou investičního pojištění je především jeho výnosnost, která je vyšší než v případě pojištění kapitálového Nevýhoda: Jelikož pojišťovna nenese riziko investování pojistného - není zavázána k výplatě sjednané částky po skončení pojištění. Investiční pojištění je vhodné pro ty, kteří chtějí spořit do různě zaměřených podílových fondů Nevýhoda: Jelikož pojišťovna nenese riziko investování pojistného - není zavázána k výplatě sjednané částky po skončení pojištění. Investiční pojištění je vhodné pro ty, kteří chtějí spořit do různě zaměřených podílových fondů

Česká pojišťovna Česká pojišťovna Kapitálové životní pojištění sazba S5 Kapitálové životní pojištění sazba S5 Kooperativa Kooperativa Kapitálové životní pojištění Kooperativa 20SZ Kapitálové životní pojištění Kooperativa 20SZ ING Nationale-Nederlanden ING Nationale-Nederlanden Kapitálové životní pojištění – 2140 Kapitálové životní pojištění – 2140

ČPKooperativaING Možnost vinkulace pojistky anoanoano Minimální roční pojistné 2400 Kč 6000 Kč Minimální pojistná doba 5 let Maximální pojistná doba 25 let nebo do věku 55,60,65,70 let 70 let 65 let Trvání pojištění do věku 70 let 80 let

Muž, věk 23 let, PČ Kč, doba trvání 25 let, invalidní připojištění ČPKooperativaING Měsíční pojistné 1697 Kč 1700 Kč ( ) 1638 Kč Celkově zaplaceno Kč Kč Kč Podíl na zisku 2%2,6%0% Výnos z rezerv Kč Kč -

Česká pojišťovna Česká pojišťovna Dynamik plus Dynamik plus Kooperativa Kooperativa Kooperativa Perspektiva Kooperativa Perspektiva ING Nationale-Nederlanden ING Nationale-Nederlanden Investiční životní pojištění - U140 Investiční životní pojištění - U140

ČPKooperativaING Co se vyplácí v případě smrti PČ + hodnota fondu PČ nebo hodnota fondu Možnost vinkulace AnoAnoAno Vstupní poplatek Bez poplatku 0,8% prvního ročního pojistného / měsíc Ne Měsíční poplatek Již v produktu 40Kč 65 Kč Poplatek za správu investic Bez poplatku 2% Minimální pojistná částka Kč Minimální roční pojistné Kč Maximální doba trvání do věku 60 let 75 let 65 let Minimální pojistná doba 10 let 5 let Max. pojistná doba v letech 55 let 57 let 65 let

ČP - DYNAMIK Plus PODÍLOVÝ FOND: AKCIOVÝ FOND PODÍLOVÝ FOND: AKCIOVÝ FOND Typ investiční strategie - Určen investorům, kteří se rozhodli pro uložení svých prostředků minimálně na let a očekávají za to vyšší míru výnosů Typ investiční strategie - Určen investorům, kteří se rozhodli pro uložení svých prostředků minimálně na let a očekávají za to vyšší míru výnosů Složení portfolia - silné akcie světově proslulých firem, portfolio tvoří výběr ze 100 bonitních světových společností Složení portfolia - silné akcie světově proslulých firem, portfolio tvoří výběr ze 100 bonitních světových společností Regionální zaměření fondu - EU, USA Regionální zaměření fondu - EU, USA PODÍLOVÝ FOND: DLUHOPISOVÝ FOND PODÍLOVÝ FOND: DLUHOPISOVÝ FOND Typ investiční strategie - Vhodný pro méně konzervativní investory, kteří mohou uložit své volné finanční prostředky nejméně na dobu 3 let a hledají vyšší výnos, než jaký nabízí domácí trh dluhopisů. Typ investiční strategie - Vhodný pro méně konzervativní investory, kteří mohou uložit své volné finanční prostředky nejméně na dobu 3 let a hledají vyšší výnos, než jaký nabízí domácí trh dluhopisů. Složení portfólia - české a zahraniční korporátní dluhopisy Složení portfólia - české a zahraniční korporátní dluhopisy Regionální zaměření fondu - ČR, EU, USA a rozvíjející trhy Regionální zaměření fondu - ČR, EU, USA a rozvíjející trhy PODÍLOVÝ FOND: FOND PENĚŽNÍHO TRHU PODÍLOVÝ FOND: FOND PENĚŽNÍHO TRHU Typ investiční strategie - Záměrem fondu peněžního trhu je dosáhnout stabilního růstu hodnoty podílového listu a přitom zachovat vysokou likviditu investic, nízkou míru rizik. Typ investiční strategie - Záměrem fondu peněžního trhu je dosáhnout stabilního růstu hodnoty podílového listu a přitom zachovat vysokou likviditu investic, nízkou míru rizik. Složení portfólia - státní pokladniční poukázky, termínované vklady u důvěryhodných bank a krátkodobé vysoce bezpečné dluhopisy Složení portfólia - státní pokladniční poukázky, termínované vklady u důvěryhodných bank a krátkodobé vysoce bezpečné dluhopisy Regionální zaměření fondu - ČR, EU, USA Regionální zaměření fondu - ČR, EU, USA

Kooperativa Perspektiva PODÍLOVÝ FOND: DYNAMICKÝ PODÍLOVÝ FOND: DYNAMICKÝ Typ investiční strategie - dynamický Typ investiční strategie - dynamický Složení portfólia - 67% akci, 33% dluhopisy Složení portfólia - 67% akci, 33% dluhopisy Regionální zaměření fondu - celý svět Regionální zaměření fondu - celý svět PODÍLOVÝ FOND: KONZERVATIVNÍ PODÍLOVÝ FOND: KONZERVATIVNÍ Typ investiční strategie - konzervativní Typ investiční strategie - konzervativní Složení portfólia - 33% akci, 67% dluhopisy Složení portfólia - 33% akci, 67% dluhopisy Regionální zaměření fondu - celý svět Regionální zaměření fondu - celý svět PODÍLOVÝ FOND: PROGRESIVNÍ PODÍLOVÝ FOND: PROGRESIVNÍ Typ investiční strategie - progresivní Typ investiční strategie - progresivní Složení portfólia - 100% akcie Složení portfólia - 100% akcie Regionální zaměření fondu - celý svět Regionální zaměření fondu - celý svět

ING - U140 Inv. živ. poj. PODÍLOVÝ FOND: ČESKÝ CLICK FOND PODÍLOVÝ FOND: ČESKÝ CLICK FOND Typ investiční strategie - s ochranou kapitálu Typ investiční strategie - s ochranou kapitálu Složení portfólia - akcie Složení portfólia - akcie Regionální zaměření fondu - cenné papíry znějící na CZK Regionální zaměření fondu - cenné papíry znějící na CZK PODÍLOVÝ FOND: FOND ČESKÝCH AKCIÍ PODÍLOVÝ FOND: FOND ČESKÝCH AKCIÍ Typ investiční strategie - dynamická Typ investiční strategie - dynamická Složení portfólia - akcie Složení portfólia - akcie Regionální zaměření fondu - ČR Regionální zaměření fondu - ČR PODÍLOVÝ FOND: FOND FLEXIBILNÍCH INVESTIC PODÍLOVÝ FOND: FOND FLEXIBILNÍCH INVESTIC Typ investiční strategie - konzervativní Typ investiční strategie - konzervativní Složení portfólia - instrumenty peněžního trhu Složení portfólia - instrumenty peněžního trhu Regionální zaměření fondu - ČR Regionální zaměření fondu - ČR

ING - U140 Inv. živ. poj. PODÍLOVÝ FOND: FOND OBLIGACÍ PODÍLOVÝ FOND: FOND OBLIGACÍ Typ investiční strategie - konzervativní Typ investiční strategie - konzervativní Složení portfólia - obligace Složení portfólia - obligace Regionální zaměření fondu - ČR Regionální zaměření fondu - ČR PODÍLOVÝ FOND: FOND SVĚTOVÝCH AKCIÍ PODÍLOVÝ FOND: FOND SVĚTOVÝCH AKCIÍ Typ investiční strategie - dynamická Typ investiční strategie - dynamická Složení portfólia - akcie Složení portfólia - akcie Regionální zaměření fondu - celý svět Regionální zaměření fondu - celý svět PODÍLOVÝ FOND: SMÍŠENÝ FOND PODÍLOVÝ FOND: SMÍŠENÝ FOND Typ investiční strategie - vyvážená Typ investiční strategie - vyvážená Složení portfólia - obligace, akcie Složení portfólia - obligace, akcie Regionální zaměření fondu - ČR Regionální zaměření fondu - ČR

Pojistná částka pro případ smrti Kč, doba trvání - 42 let (do 65 let věku), pohlaví – muž, věk – 23 let, měsíční pojistné – 1800 Kč ČPKooperativaING Roční zhodnocení fondů 7%6%6% Celkově zaplaceno Kč Konečná hodnota fondu Kč Kč Kč

Děkuji za pozornost