Sociální stát: hybné síly, funkce, typy a rozpory První téma kurzu Evropská sociální politika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Úvod do sociální politiky LS 2008/2009
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Tři politické ekonomie sociálního státu
Sociální politika a Welfare State
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Welfare state – stát blahobytu
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D..
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Stáří jako sociální událost
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Marxismus a jeho varianty
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
MARKETINGOVÝ MIX.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Sociální politika Limity liberalismu nebo limity solidarity?
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 5. Sociální politika státu Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
9. Stát, politický systém, demokracie 10. Nástroje veřejné politiky Prameny: Dvořáková, Vladimíra – Kunc, Jiří Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum.
Negativní důsledky vymezení hranic soukromého prostoru: uzavřené rezidenční oblasti (gated communities) v Česku Tomáš Brabec Katedra sociální geografie.
Institut ochránce práv dětí
Správa sociálního zabezpečení
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
Stát Definice, funkce, typy.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Teorie fiskálního federalismu
Září 2017 Sociální stát.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Úvod do problematiky sociální politiky
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Transkript prezentace:

Sociální stát: hybné síly, funkce, typy a rozpory První téma kurzu Evropská sociální politika

2 Sociální stát 2 Chápání sociálního státu: hybné síly, funkce, typy a rozpory Jak společnost reaguje na své problémy Vznik a vývoj sociálního státu Co je sociální stát Typy sociálního státu Co je sociální politika Tvorba a uplatňování sociální politiky

2 Sociální stát 3 Jak společnost reaguje na sociální problémy SOCIÁLNÍ PROBLÉMY – napětí mezi žádoucím stavem jedince a aktuálními sociálními podmínkami, v nichž žije SPOLEČNOST NĚKDY REAGUJE tak, aby je redukovala či odstranila, nebo jim dokonce předcházela Příklady: Atény v sedmém století před Kristem: Rostoucí nerovnost mezi šlechtou a zemědělským lidem (Solónova reforma vede ke zrušení veškerých dluhů a s nimi spojeného otroctví, k omezení vlastnictví půdy a progresivnímu zdanění) Šíření nakažlivých chorob ve středověkých městech: Zavádění preventivních opatření – ozdravění veřejných prostor, omezení volného pohybu nakažených jedinců Děti, které ztratí rodiče: sirotčince

2 Sociální stát 4 Příklady sociálních problémů Války a jejich neblahý dopad na podmínky lidského života Hlad a podvýživa Nemoci Invalidita Nezaměstnanost Chudoba Ztráta domova/omezený přístup k důstojnému bydlení Zločinnost Nerovnost přístupu ke zdrojům včetně vzdělání Obchod s lidmi a pohlavní zneužívání Rasismus Vykořisťování žen, dětí a menšin Rozpad rodin OBECNĚ: sociální konflikty, vytlačování na okraj společnosti, sociální vyloučení, odcizení hlavnímu proudu společnosti

2 Sociální stát 5 Dějiny institucionální reakce: vznik a vývoj sociálního státu Sociální péče – jakákoliv pravidelná pomoc poskytovaná za účelem usnadnění či zlepšení životních podmínek jednotlivce Hlavní aktéři sociální péče ve středověku: rodina, církev, města, cechy, komunita, šlechta a (zřídka) panovníci Průmyslová revoluce přinesla podstatné změny výrobních způsobů, osídlení, politického uspořádání, životních podmínek a lidských hodnot. Rozporuplný dopad na podmínky života lidí:  Širší možnosti uspokojování potřeb v souvislosti s rostoucí produktivitou lidské práce;  Destrukce tradičního života rodiny a výrobních způsobů (zemědělské výroby nebo rodinných řemeslnických podniků) – tradiční vazby (Dahrendorf 1985);  Rozvoj průmyslové velkovýroby a koncentrace lidí ve městech;  Zdlouhavá leč průběžná změna politického rámce z feudálního na buržoazně-liberální.

2 Sociální stát 6 Evropa na konci 19. století Existovaly mocné průmyslové státy, z nichž mnohé byly koloniálními mocnostmi: Velká Británie, Francie, Nizozemsko, Německo. Severní, střední a východní Evropa zaostávala, ale také je následovala. (Koncentrická hypotéza šíření kulturních vzorů) Politický establishment věnoval rostoucí pozornost sociálním otázkám i v souvislosti se sílou organizované práce (zejména sociálně-demokratické strany). Národní státy začaly experimentovat s novým pojetím STÁTNÍHO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ – sociální péče poskytované nebo zprostředkované státem.

2 Sociální stát 7 Bismarckovo dilema „Když Bismarck prosazoval své první systémy sociálního pojištění, musel válčit na dvou frontách – jednak s liberály, kteří dávali přednost tržnímu řešení, a jednak s konzervativci, kteří podporovali model familiarismu.“ Esping-Andersen (1990:59) …sociální politika se při poskytování sociální péče vždy potýká s otázkou nastolení vhodné rovnováhy mezi státními zásahy, trhem, občanským sektorem a rodinou…

2 Sociální stát 8 Korporativismus a subsidiarita „…korporativismus vznikl jako hlavní reakce konzervativců na sociální fragmentaci a individualizaci, způsobenou trhem a průmyslovým rozvojem. (…) jednotícími principy korporativismu jsou spřízněnost na základě stavovské identity, povinné a exkluzivní členství, vzájemnost a výhradní zastoupení.“ Esping-Andersen (1990:60) „Korporativismus snadno zapadal do principu subsidiarity, prosazovaného katolictvím, do názoru, že vyšší a širší úrovně sociálního kolektivismu mají zasáhnout jen tehdy, když přestává fungovat schopnost rodiny poskytovat si vzájemnou podporu.“ Esping-Andersen (1990:61) Státní korporativismus: fašistická ideologie Sociální korporativismus: demokratické zprostředkování skupinových zájmů, někdy za přímé účasti státu (tripartita) Philippe Schmitter (1974)

2 Sociální stát 9 Liberální sociální politika „…průvodním znakem liberálního dogmatu je to, že stát nemá žádný opravdový důvod měnit důsledky působení trhu na sociální stratifikaci. Ty jsou spravedlivé, neboť odrážejí úsilí, motivaci, schopnost a soběstačnost.“ Esping-Andersen (1990:62) Dva hlavní prostředky poskytování sociální péče u liberálního modelu: Dobrovolné individuální pojištění na trhu; Pomoc na základě testování příjmů (modernější verze původních programů pomoci)

2 Sociální stát 10 Státní sociální politika Komunistický režim byl založen na myšlence, že stát vedený komunistickou stranou a spoléhající na širokou lidovou podporu může být – a měl by být – výhradním poskytovatelem sociální péče. Státní sociální politika byla jedním z nástrojů ovládání společnosti, společně s dalšími donucovacími mechanismy (pracovní povinnost…). Deacon (1993) pokládá takovou sociální politiku za státní byrokratický kolektivismus (práce a výsady). Lze ji též nazvat přeinstitucionalizovaným socialistickým paternalismem (Večerník 1993).

2 Sociální stát 11 Charakter moderního sociálního státu: „Vývoj moderních sociálních států lze chápat jako reakci na dva vývojové trendy: budování národních států a jejich transformaci v masové demokracie v důsledku francouzské revoluce, a rozvoj kapitalismu jako dominantního výrobního způsobu po průmyslové revoluci.“ Flora-Heidenheimer (1981) Moderní společenská smlouva má dvě základní součásti: Jedinec se dobrovolně řídí určitými elementárními normami a souhlasí s tím, že společná moc si plnění těchto norem vynucuje; Stát poskytuje sociální péči jako nedílnou součást své působnosti a úsilí o upevnění své legitimity. Dahrendorf (1985)

2 Sociální stát 12 Co je sociální stát Sociální stát je ztělesněním myšlenky, že sociální podmínky lidí nejsou výhradní záležitostí jedince a rodiny, nýbrž i veřejnou záležitostí. Sociální stát je naplňován myšlením a přístupem občanů, zákony, institucionální činností a tvorbou sociální politiky. Sociální stát společně s dalšími aktéry aktivně přispívá k utváření sociálních podmínek občanů. Sociální stát pečuje o tři základní „cílové skupiny obyvatelstva“: o chudé, o pracující a o občany. A o mnohé další…

2 Sociální stát 13 Hlavní faktory vzniku a vývoje sociálního státu: Industrializace (změna struktury národního hospodářství a výrobních způsobů, růst bohatství) Urbanizace Změna celkových životních podmínek (války, revoluce a jejich důsledky) Budování národních států a nástrojů ústřední veřejné správy Demografické změny (střední doba života, stárnutí) Změny rodinného života Síla politické reprezentace pracujících (třídní mobilizace) a dalších organizovaných zájmů (odbory, dělnické a maloburžoazní politické strany); specifičnost konstrukce politických koalic Hodnoty a ideologie, význam náboženského přesvědčení Úloha vůdčích osobností Mezinárodní kontext (EU, Světová banka, OECD, OSN…)

2 Sociální stát 14 Formování moderních států a pojetí lidských práv Marshallova koncepce rozvoje lidských práv: „Existuje elementární forma rovnosti, související s plnou účastí jednotlivců na životě společnosti. To není v rozporu s ekonomickou nerovností. Práva občanů tak nabývají tří podob.“ Marshall (1963) Fáze formování národních států 18. století19. století20. století21. století Obsah lidských práv* občanská práva + politická práva + sociální práva +/- ?

2 Sociální stát 15 Klasické typy sociálního státu Dle Titmussova členěníReziduální SS Výkonově statusový SSInstitutionálně redistributiovní SS Dle Esping-Andersenova členění Liberální SSKonzervativní SSSociálně demokratický SS Princip legitimitypotřebavýkonrovnost KlientichudíPracující a jejich rodinyobčané Odpovědnost státuminimálníoptimálníúplná Distribuce podle potřebmarginálnísekundárníprimární Povinné službyomezenéextenzivnívyčerpávající Populace pokrytá povinnými službami menšinavětšinavšichni Úroveň dávek & veřejných výdajů nízkástřednívysoká Testování příjmůprimárnísekundárníomezené Region/ Osobnost Anglie/ Beveridge Kontinentální Evropa/ Bismarck Scandinávie/ Myrdal Zdroje: Esping-Andersen (1990), Jones (1985), Titmuss (1979), upraveno

2 Sociální stát 16 Typy sociálních států (Esping-Andersen 1990) Charakteristika → Typ ↓ DekomodifikaceStratifikace společnostiZáklad/ determinanty Důsledky Liberální/ Anglosaský Omezené dávky, selektivita zajištěná testováním příjmů Rozštěpení společnosti - Veřejná pomoc potřebným - Soukromá pomoc střední třídy sobě samé Hegemonie buržoazie, silný liberalismus Polarizovaný růst zaměstnanosti se slábnoucí střední třídou; redukce genderové a etnické segmentace, posilování třídní diferenciace Konzervativní/ Kontinentální Evropa Štědrý, široký přístup,nicméně založený na příspěvcích Statusově podmíněná fragmentace (statusové bariéry mezi různýmí skupinami pracovníků) Třídní kompromis bez jasné hegemonie a silný katolicismus Problémy se zaměstnaností: sociální podpora „bez práce“, segmentace na zajištěné/nezajištěné Sociálně demokratický/ Scandinávie Velmi štědrý, univerzální přístup universalně-egalitární (podporující solidaritu) Dominance odborů, koalice s rolníky nebo střední třídou Expanze veřejných sociálních služeb; genderové a sektorové rozštěpení

2 Sociální stát 17 Kritické ohlasy na klasickou typologii Právem se namítá, že žádná země nezapadá do žádného z modelů sociálního státu. Padly návrhy obohatit výběr o latinský (jižní) model, charakterizovaný absencí jasně formulovaného sociálního minima, značnými nároky na péči zajišťovanou rodinou (především ženami) a roztříštěnou sociální strukturou, který se lépe hodí pro Itálii, Řecko, Portugalsko a Španělsko, a o radikální model se zárukami příjmu prostřednictvím tržní regulace (regulace mezd, zaměstnanecké jistoty), marginálním přístupem k sociální péči a silnou úlohou testování příjmů (Austrálie, Nový Zéland).

2 Sociální stát 18 Sociální státy střední a východní Evropy: mají něco společného? Velkou neznámou byl nástup nového pojetí a institucionálních rámců sociálního zabezpečení v měnícím se hospodářském a společenském prostředí střední a východní Evropy. Nedošlo totiž ke vzniku žádného nového, „ideálně typického“ sociálního státu. Sociální státy střední a východní Evropy … …jsou ovlivněny bývalým komunistickým systémem (teorie závislosti na zvolené cestě); …jsou skládankou různých přístupů (teorie kulturního a institucionálního napodobování: učit se napodobováním, a to i vlastní minulosti!); …jsou mnohem náchylnější k rychlým a podstatným změnám ve srovnání se Západem (vzhledem ke slabým institucionálním rámcům a méně účinné veřejné kontrole politiky = slabší občanská společnost); …netvoří jednotný vzor v daném regionu (jsou heterogenní, ale vykazují určité společné tendence).

2 Sociální stát 19 Sociální zabezpečení jako příklad praktických důsledků volby sociálního státu Sektory sociálního zabezpečení→ Kritérium ↓ Státní socální podpora Sociální pojištěníSociální pomoc PříjemciDemogranti (přesně definované skupiny obyvatel) Výdělečně činné osoby a lidé, za které platí pojištění stát Chudí (potřební) Technika redistribuceKategorizované dávky Dávky pojištěníSlužby a dávky podmíněné testováním příjmů Zajišťující institutceStátStát, veřejné instituce, v rostoucí míře komerční sektor Stát, obce, občanská sdružení

2 Sociální stát 20 „Krize“ sociálního státu Sociální stát, tak jak se vyvinul v Západní Evropě po druhé světové válce, dnes musí čelit mnoha sociálním a politickým tlakům. Někdy je těžkopádný a pozdě reaguje na změny prostředí. Zároveň si však lidé uvědomují jeho výhody a nechtějí, aby se vzdal svých funkcí a poskytování služeb, a vytratil se. Toto pnutí je vytvářeno dvěma hlavními faktory (globalizací trhu a stárnutím populace) a třemi hlavními neuralgickými body (jeho náklady, účinností a legitimitou). Reforma sociálního státu v kterékoliv zemi je jako pohyb v politickém minovém poli, neboť tohoto procesu se účastní složitá uskupení mnoha různorodých skupinových zájmů – a na politické reprezentaci leží břímě sledovat i zájmy budoucích generací…

2 Sociální stát 21 Aktéři sociální politiky Stát  Zákonodárná, výkonná a soudní složka státu  Regionální a místní samospráva Tržní instituce (poskytování zboží a služeb, sociální odpovědnost podnikové sféry – CSR) Občanské organizace (nevládní, neziskové)  Svépomocná sdružení  Dobročinné organizace  Profesní sdružení  Obranné skupiny Rodiny jako produktivní a pečující jednotky, jako cíle sociální politiky Občané (práva, nároky, závazky) Místní komunity Odborníci (lékaři, sociální pracovníci, úředníci…) Církve Odbory Politické strany Experti Sdělovací prostředky

2 Sociální stát 22 Co je sociální politika Sociální politika jako produkt sociálního státu zprostředkuje a řídí vztahy jednotlivce a společnosti. Některé koncepce sociální politiky: Úzká: sociální pomocŠiroká: sociální podmínky lidského života Napravující: zmírňovat negativní důsledky současných sociálních problémů Aktivní: zabránit vzniku budoucích sociálních problémů Sociální spotřeba jako neproduktivní výdaj Sociální investice: kultivovat lidské zdroje pro vývoj společnosti v budoucnosti

2 Sociální stát 23 Proces tvorby a implementace sociální politiky Kulturní tradice Politické ideologie FORMOVÁNÍ A IMPLEMENTACE SOCIÁLNÍ POLIKY Postoje a chování populace Politické a ekonomické instituce Ekonomické zdroje

2 Sociální stát 24 Nástroje sociální politiky Vize, strategie a programy (např. Lisabonská strategie EU nebo národní plány sociálního začleňování) Zákony a jejich vymahatelnost (lidská práva zakotvená v Ústavě, pracovní zákony, zákony o sociálním zajištění, zákony o rodině atd.) Ekonomické nástroje: přerozdělování pomocí zdanění a veřejných výdajů, sociální a zdravotní příspěvky (finanční, naturální, kuponové), investice a úspory… Veřejné úřady, organizační struktury (sociální a zdravotní administrativa, správa služeb zaměstnanosti atd.) Poradenské mechanismy (tripartita, veřejná slyšení a diskuse) Nátlakové akce (demonstrace, stávky, nátlakové akce) Šíření informací sdělovacími prostředky

2 Sociální stát 25 Nástroje sociální politiky: daně a transfery

2 Sociální stát 26 Nástroje sociální politiky: daně a příspěvky dle příjmu

2 Sociální stát 27 Nástroje sociální politiky: přerozdělování v rámci životního cyklu

2 Sociální stát 28 Chápání sociálního státu: koncepty, funkce, rozvoj, typy, rozpory Základní literatura: Potůček, M. (1995) Sociální politika. Praha: Sociologické nakladatelství. Večeřa, M. (1993) Sociální stát. Východiska a přístupy. Praha: Sociologické nakladatelství.