Vítejte na Dni otevřených dveří Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity 20. ledna 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Přijímací řízení.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Možnosti studia na NF VŠE v Praze
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
Fakulta ekonomická ZČU v Plzni Informace pro uchazeče:
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Agregátní poptávka a nabídka
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výuka makroekonomie v magisterských programech na Ekonomické fakultě VŠB-TUO Martin Macháček Praha,
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
STUPŇOVITOST A METODY USPOŘÁDÁNÍ UČIVA V EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTECH
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
N_MaEk Manažerská ekonomika 12. cvičení Cizoměnové operace (finanční deriváty – forwardy, futures, opce) léto 2014 Skupiny: N_MaEk/R3PH.
Navazující magisterský obor STAVEBNÍ MANAGEMENT. Potřeba manažerských dovedností Řídí cca polovina absolventů % (podle doby ukončení studia) Vedoucí.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Personální plán pro podnikatelský plán
Obchodní akademie a Vyšší odborná škola Valašské Meziříčí Akademický rok 2016/2017.
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
facebook ksr.ef.jcu.cz.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Vítejte na Dni otevřených dveří Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity 18. ledna 2013.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Středoevropská komparativní studia na IMS FSV UK kombinovaná forma studia Den otevřených dveří 2016 Tomáš Nigrin.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální politika ČR
Regionální politika EU v období
Vlastní myšlenkou Vlastní cestou.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Rozpočtová a fiskální politika
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Přírodovědecká fakulta UJEP
Rozpočtová a fiskální politika
Studijní obor Management sportu
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ

Rozpočtová a fiskální politika

Transkript prezentace:

Vítejte na Dni otevřených dveří Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity 20. ledna 2012

Představujeme Vám Představujeme Vám Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ekonomická fakulta Studentská 13, České Budějovice

Studijní program - Ekonomika a management Bakalářský studijní program Strukturální politika EU pro veřejnou správu - denní i dálkové studium Strukturální politika EU pro veřejnou správu - denní i dálkové studium - pro akademický rok 2012/2013 bez přijímacího řízení!!! Navazující magisterské programy Strukturální politika EU a rozvoj venkova – denní i dálkové studium V rámci oboru možnost studovat v programu Double Degree V rámci oboru možnost studovat v programu Double Degree

Zájemci o studium Formulář přihlášky do navazujícího magisterského studia _nmgr _nmgr

Předpokládané počty přijímaných studentů pro akademický rok 2012/ Bakalářský studijní obor - prezenční studium: - Strukturální politika EU pro veřejnou správu* - 40 studentů 2. Bakalářský studijní obor - kombinované studium: - Strukturální politika EU pro veřejnou správu* - 40 studentů 3. Navazující studijní obor – prezenční studium: - Strukturální politika EU a rozvoj venkova - 40 studentů (z toho specializace Double Degree – Rural Development and Agribusiness – 10 studentů) (z toho specializace Double Degree – Rural Development and Agribusiness – 10 studentů) 4. Navazující studijní obor – kombinované studium: - Strukturální politika EU a rozvoj venkova - 40 studentů *Obor bude otevřen při minimálním počtu 20 studentů, u bakalářského studijního oboru bez přijímacího řízení.

Uplatnění absolventů katedry Cílem bakalářského studijního oboru je poskytnout široce koncipované znalosti z oblasti řízení organizace a její ekonomiky ve veřejných službách a státní správě. Obor poskytuje znalosti k vykonávání pracovních pozic spojených s přípravou a realizací řídících operací v organizacích veřejné správy a samosprávy. Cílem navazujícího magisterského studia je poskytnout vzdělání potřebné pro budoucí pracovníky vrcholového managementu podniků a státních institucí v oblasti regionálního managementu, regionálního projektování a rozvoji a oblastech bezprostředně navazujících. Studijní obor připravuje absolventy schopné samostatného rozhodování v oblasti projektové činnosti a finančního řízení projektů, s dostatečnou znalostí teoretického i aplikovaného základu, s aktuálními oborovými znalostmi a profesními dovednostmi.

Uplatnění absolventů katedry Uplatnění studentů má široký záběr. Mohou působit v orgánech a organizacích EU, v centrálních orgánech ČR (ministerstva, banky, platební agentury), ve veřejné správě (krajské úřady, regionální odbory apod.). V organizacích ve venkovských oblastech bude práce absolventa zaměřena na management sociálních a ekonomických aspektů v rozvoji regionu a produktivity v rámci multifunkčního zemědělství. V organizacích ve venkovských oblastech bude práce absolventa zaměřena na management sociálních a ekonomických aspektů v rozvoji regionu a produktivity v rámci multifunkčního zemědělství. Absolvent tohoto studijního programu bude schopný připravovat projekty žádající finanční podporu ze strukturálních fondů EU a jiných zdrojů veřejných územně správních celků. Absolvent tohoto studijního programu bude schopný připravovat projekty žádající finanční podporu ze strukturálních fondů EU a jiných zdrojů veřejných územně správních celků.

Studijní plán oboru Strukturální politika EU pro veřejnou správu – bakalářská forma

Studijní plán oboru Strukturální politika EU a rozvoj venkova – magisterská forma

Studijní plán oboru Strukturální politika EU a rozvoj venkova – program Double Degree

Státní závěrečná zkouška Bakalářské studium  Management (povinný předmět)  Regionální ekonomika (povinný předmět)  Ekonomie (povinně volitelný)  Podnikání v regionu (povinně volitelný) Navazující magisterské studium  Regionální management (povinný předmět)  Ekonomie (povinný předmět)  Projektování venkovské krajiny (povinný předmět)  Management (povinně volitelný)  Finanční řízení podniku (povinně volitelný)  Venkov v environmentálních souvislostech (povinně volitelný)

Přijímací zkoušky Bakalářský studijní program: pro školní rok 2012/2013 bez přijímacího řízení pro školní rok 2012/2013 bez přijímacího řízení Navazující magisterské studium: z Ekonomie (písemná zkouška) (minimální počet bodů 50) z Ekonomie (písemná zkouška) (minimální počet bodů 50) z Regionálního projektování a managementu (písemná zkouška) z Regionálního projektování a managementu (písemná zkouška) (minimální počet bodů 50) ústní pohovor v anglickém jazyce u programu Double Degree ústní pohovor v anglickém jazyce u programu Double Degree Příklad - Písemné testy z přijímacího řízení do ak. r. 2011/2012

Přihlášky: Termín pro podání přihlášek: do 30. března 2012 na tiskopisech “Přihláška ke studiu na vysoké škole”; správnost údajů uvedených v přihlášce musí být ověřena střední školou nebo úředně (výsledky studia na střední škole). U aktuálně maturujících uchazečů o studium se průměr počítá za první tři roky studia a 1. pololetí aktuálního školního roku. U ostatních uchazečů o studium je průměr počítán za všechny 4 ročníky studia. - bude přihlédnuto k další činnosti studenta – SCIO testy, státní jazykové testy, certifikáty, olympiády 1 obor = 1 přihláška

Přihlášky ke studiu Součástí zaslané přihlášky musí být doklad o zaplacení poplatku za úkony spojené s přijímacím řízením ve výši Kč 500,- Součástí zaslané přihlášky musí být doklad o zaplacení poplatku za úkony spojené s přijímacím řízením ve výši Kč 500,- číslo účtu /0300 u ČSOB České Budějovice číslo účtu /0300 u ČSOB České Budějovice variabilní symbol: variabilní symbol: konstantní symbol: 0379 konstantní symbol: 0379 specifický symbol: rodné číslo uchazeče specifický symbol: rodné číslo uchazeče účel platby - vyberte: přihláška ke studiu, žádost studenta... účel platby - vyberte: přihláška ke studiu, žádost studenta...

Termíny konání přijímacích zkoušek magisterské studijní programy: 11. – Náhradní termín: PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ příjem přihlášek do 30. března 2012 průběh a podmínky přijímací zkoušky pro akademický rok 2012/2013 upravuje Opatření děkana č. 15/2011 termíny konání přijímacích zkoušek, způsob podání přihlášky ke studiu, bankovní spojení, tématické okruhy k přijímacím zkouškám upravuje též Opatření děkana č. 15/ zkouskam

Předměty zajišťované KSR kniha-pro-ar /modra_kniha

Děkujeme Vám za pozornost.

Tematické okruhy pro přijímací zkoušku z REGIONÁLNÍHO PROJEKTOVÁNÍ A MANAGEMENTU 1. TEORIE REGIONU - Koncepce regionu, Struktura regionu, Regionalizace. 2. REGIONÁLNÍ STRUKTURA ČESKÉ REPUBLIKY - Regiony podporované v rámci regionální politiky, NUTS regiony, Regiony se soustředěnou podporou státu. 3. HLAVNÍ AKTÉŘI V REGIONÁLNÍM ROZVOJI - Institucionální zabezpečení RP, Další subjekty zainteresované v problematice regionálního rozvoje. 4. REGIONÁLNÍ A STRUKTURÁLNÍ POLITIKY EU - Vývoj a význam regionální a strukturální politiky EU, Principy regionální a strukturální politiky EU. 5. FONDY, INICIATIVY A INSTITUCE FINANCUJÍCÍ REGIONÁLNÍ A STRUKTURÁLNÍ POLITIKU - Evropský fond regionálního rozvoje, Evropský sociální fond, Fond soudržnosti, Evropská investiční banka. 6. CÍLE REGIONÁLNÍ A STRUKTURÁLNÍ POLITIKY EU - Cíle Konvergence, Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost, Cíle Evropská územní spolupráce. 7. NÁSTROJE REGIONÁLNÍ POLITIKY - Strategické dokumenty RP, Finanční nástroje, Odvětvové politiky. 8. OPERAČNÍ PROGRAMY - Regionální operační programy, Tematické operační programy, OP v rámci cíle Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost, OP v rámci cíle Evropská územní spolupráce. 9. ZÁSADY TVORBY PROJEKTŮ - Identifikace projetu, Příprava projektu (formulace), Financování projektu, Podávání projektové žádosti, Horizontální témata projektu, Publicita, Hodnocení projektu. 10. ZÁSADY PROJEKTOVÁNÍ VE VENKOVSKÉM PROSTORU - Hlavní problémové oblasti rozvoje venkova, Nástroje financování Společné zemědělské politiky, Institucionální rámec zemědělské politiky na národní úrovni.

Tematické okruhy pro přijímací zkoušku z EKONOMIE 1. CHOVÁNÍ SPOTŘEBITELŮ A FORMOVÁNÍ POPTÁVKY. Individuální a tržní poptávka. Poptávková křivka. Pohyb a posun křivky a pohyb a posun po křivce. Užitek. Přebytek spotřebitele. Indiferenční analýza. Elasticita poptávky. 2. CHOVÁNÍ FIREM A FORMOVÁNÍ NABÍDKY. Individuální a tržní nabídka. Nabídková křivka. Pohyb a posun křivky nabídky a pohyb a posun po křivce nabídky. Produkční funkce. Náklady, příjmy a zisk. Přebytek výrobce. 3. VÝROBNÍ FAKTORY. Vlastnictví výrobních faktorů. Nabídka výrobních faktorů a poptávka po výrobních faktorech. Cena výrobních faktorů. Trh práce. Trh půdy. Trh kapitálu. Lidský kapitál. 4. KONKURENCE. Dokonalá a nedokonalá konkurence. Firma v podmínkách monopolu, oligopolu a monopolistické konkurence. Analýza firmy v podmínkách dokonalé konkurence. 5. DŮCHODY A BOHATSTVÍ. Primární rozdělování. Přerozdělování. Nerovnosti v důchodech a jejich měření. 6. AGREGÁTNÍ NABÍDKA A AGREGÁTNÍ POPTÁVKA. Makroekonomická rovnováha. Spotřeba a investice. Teorie multiplikátoru a akcelerátoru.

Tematické okruhy pro přijímací zkoušku z EKONOMIE 7. MĚŘENÍ VÝKONNOSTI EKONOMIKY. HDP, HNP, hrubý obrat, meziprodukt, přidaná hodnota. Metody výpočtu HDP. Nedostatky měření HDP v systému národního účetnictví. Agregáty odvozené z HDP, HNP. Hospodářský (podnikatelský) cyklus. 8. ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ CÍLE A PROMĚNNÉ. Ekonomický růst. Ceny. Zaměstnanost a nezaměstnanost. Platební bilance. 9. FISKÁLNÍ POLITIKA. Státní rozpočet. Veřejné rozpočty. Nástroje fiskální politiky. Efekty fiskální politiky. Rozpočtová salda, jejich charakter a řešení. Cíle fiskální politiky. 10. PENÍZE. Funkce peněz. Význam peněžní směny. Peněžní agregáty. 11. MONETÁRNÍ POLITIKA. Cíle monetární politiky. Nástroje monetární politiky. Bankovní soustava (systém). Peněžní multiplikátor. Trh peněz a finanční trhy. Výnosnost cenných papírů. 12. VNĚJŠÍ OBCHODNÍ A MĚNOVÁ POLITIKA. Mezinárodní dělba práce. Mezinárodní směna. Komparativní výhody. Měnový kurz.