Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jednoduchá obsluha Zatížení až 1000 kg Cca 42 sad obvyklých forem Automatický provoz Minimální fyzické požadavky na obsluhu Komorové pece.
Advertisements

Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
Solární Střešní solární elektrárna Informace pro investory.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Ing. Jana Korytárová, Ph.D.
ISO 9001:2000. CONNEX Východní Čechy a.s. 22/6/2004-Seminář PVT Strana:2-Connex Card  Realizace a provoz jednotného platebního a odbavovacího systému.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Brand Energie CZT Brandýs nad Labem.
Základní problémy přípravy a provozu bioplynových stanic v ČR CZ Biom – České sdružení pro biomasu Ing. Tomáš Dvořáček Bioprofit s.r.o.
DATOVÁ SÍŤ NP A CHKO ŠUMAVA
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Podpora dopravních společností provozující CNG autobusy Svaz dopravy – sekce silniční dopravy, SOR Libchavy Lubomír Kolman, Project Manager RWE.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
PLYNOVÁ KOTELNA V BYTOVÉM DOMĚ
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Riziková zpráva Bytový komplex Sluneční vršek
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Projekt dětská skupina MOTÝL
5.konference Udržitelnost ve výstavbě Ing. Michal Strnad.
Dokumentace k zajištění BOZP
ElectroConsult, s.r.o. Obsah  Profil firmy  Oblasti působnosti  Novinky  Kontakt.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Chov prasat v kontextu globálního pohledu na zemědělství.
Topný infračervený systém. Princip infratopení - Základem je skleněná topná deska ze 4 mm bezpečnostního skla - Topná deska se rozehřeje na teplotu 100.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
CHOVATELSKÉ FÓRUM 2011 Veterinární hlediska dotace do ozdravení MVDr. Zbyněk Semerád.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Nový zákon o ochraně ovzduší
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
Veterinární hlediska dotace do ozdravení
Teplovodní kotle UT do tepelného výkonu max. 50 kW Vypracovala: Ing
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Registr spaloven odpadů
Tepelné motory - proudové a raketové motory
MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY dotační příležitosti pro zemědělské podnikatele
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON

Doporučené použití Likvidace uhynulých zvířat a živočišného odpadu Farmy hospodářských zvířat Masný průmysl – řeznictví, malé jatky Veterinární kliniky Útulky pro psy a kočky Krematoria zvířat Státní instituce odpovědné za likvidaci v krizových nákazových situacích

Princip spalovacích pecí Dvoustupňové spalování, plně automatizované Biologický materiál je spalován v primární spalovací komoře ( °C) Zplodiny jsou odváděny do sekundární spalovací komory (850°C minimálně 2 s) Tímto se snižují emise zplodin hoření a nežádoucí zápach, hoření bez dýmu Palivo: zemní plyn, LPG, nafta Odpovídají směrnicím EU (veterinární, ochrana ovzduší)

Požadavky na instalaci a provoz Zařízení musí být umístěno na betonové plotně o tloušťce minimálně 10 cm Spalovna musí být chráněna před deštěm nehořlavým přístřeškem Spalovna musí být zajištěna proti vstupu nepovolaných osob a zvířat Záložní zdroj elektrické energie Provoz zařízení podléhá schválení SVS

Výhody spalovacích pecí Zvýšená biologická bezpečnost na farmě – okamžitá likvidace zvířat bezprostředně po uhynutí – eliminace rizika zavlečení infekce na farmu cizími vozidly asanační služby Nezávislost na externí asanační firmě Nízké náklady na údržbu, provoz a zpracování ve srovnání s klasickou likvidací Žádné úniky uvolněných živočišných tekutin Kontrola výstupních emisí

Výkony spalovacích pecí Kapacity komor: 75 kg – kg Rychlost hoření: 50 kg – kg / hodinu Spálení kadáverů na popel do 3 % z hmotnosti spalovaného materiálu Likvidace zbytkového popela do kejdy Výrobci: Bentley Czech a Masterburn

Ekonomické srovnání Roční produkce kadáverů na farmě (FtoF) je přibližně 100kg / prasnice / rok Cena za likvidaci asanační službou je 8 Kč/kg Cena za likvidaci spalovací pecí je 4 Kč/kg Příklad: Farma prasnic x 100 kg x 8 Kč = Kč Farma prasnic x 100 kg x 4 Kč = Kč Rozdíl za 1 rok = Kč Cena spalovací pece pro 2000 prasnic – Kč Dotace na likvidaci kadáverů se vztahuje na oba způsoby

Možnosti dotací Dotace na likvidaci kadáverů Investiční dotace na pořízení spalovací pece – SZIF, Program rozvoje venkova, I Modernizace zemědělských podniků Výše dotace teoreticky může dosáhnout 60 %, ale realita dle počtu žádostí a finančních prostředků bude okolo 25 %

Legislativní požadavky Stavební řízení (není nutno u naftových hořáků) EIA (Environmental Impact Assesment, lze získat za cca 2 měsíce), resp. změna IP Dílčí revize – plynová přípojka, (není nutná u naftových hořáků), elektrická přípojka, komín, hořáky Celková revizní zpráva a revizní kniha (dle Vyhl. 21/79 Sb.), zaškolení obsluhy

Povolení zkušebního provozu – v jeho průběhu se měří emise autorizovanou firmou, na základě zkušeností z provozu se vypracuje provozní řád Definitivní povolení provozu veterinární správou (dle zákona 166/1999 Sb. § 40) U zařízení se pak pravidelně 1 x ročně měří emise, proto jsou sekce komínu standardně vybaveny stabilními měřícími místy (dle ČSN EN a ČSN ISO 9096) Legislativní požadavky

Děkuji za pozornost